
104 OPINIONS 

76. 

COUNTY CO.l\ll\IISSIOXERS-CANNOT MAKE APPROPRIATIONS FOR 
ALLOWANCES TO COUNTY OFFICERS FOR PREVIOUS FISCAL 
YEAR-HAVE POWER TO REGULATE AGGREGATE Al\iOUNT TO BE 
EXPENDED BY PROSECUTING ATTORNEY-COURT l\IUST LOOK 
TO APPROPRIATION MADE BY COUNTY C0).1MISSIONERS. 

SYLLABUS: 
1.- County commissioners cannot make appropriations to cover allowances made 

to county officers for the previous fiscal :year. 
2. County com-missioners by virtue of the authority vested in them by the pro­

visions of General Code 5649-3g and 5649-3h to fix the amount of the appropriations, 
have the power to regulate the aggregate amount, to be expended by the prosecuti1zg 
attorney in any one year, of the a-llowances made to him by virtue of Section 3004-1 
of the General Code. 

3. The court i11 fixing an allowance under Section 3004-1 of the General Code 
must look to the app1·opriation made bJi the county commissioners for that purpose. 
If the court makes an allowance in excess of the amount appropriated a11d the county 
commissioners do not within the fiscal year amend their appropriation measure so as to 
include the amount of such allowance, then although such allowance is not illegal, it is 
ineffective. 

CoLUMBUS, OHio, February 12, 1927. 

HoN. HoWARD ]. SEYMOUR, Prosecuting Attorney, Ravewza, Ohio. 
DEAR SrR :-1 have your commun:cation of recent date in which you request an 

opinion from this department on a statement of facts substantially as follows: 
You state that your predecessor, whose term expired on the third day of January, 

1927, on the thirtieth day of December, 1926, filed his application in the Common 
Pleas Court of Portage county, setting up the fact that an emergency existed, and 
that by reason of the unusual prevalence of crime it was necessary for him to have 
additional funds in order to pay obligations incurred during the year 1926 for neces­
sary investigation of crimes and prosecution of criminals. This additional allow­
ance was sought by vrtue of the terms of Section 3004-1 of the General Code. 

The court upon presentation of this application made an allowance of additional 
funds in the sum of twenty-five hundred dollars ($2,500.00) to said prosecuting 
attorney for the year 1926 to be expended for the purposes and under the provisions 
of Section 3004-1 of the General Code. No action was taken by the county com­
missioners during the year 1926 on this matter, and they now desire to know if man­
damus would lie to compel the payment of this money, as there never was an appro­
priation made for the same, nor has there yet been. 

You also inquire whether or not Section 3004-1 of the General Code governs, 
or whether Sections 5660, 5660-1 and 5661 place the final authority in regulating 
funds to be expended by the prosecuting attorneys in the hands of the commissioners. 

Section 3004 of the General Code, provides for certain allowances to be made 
to the prosecuting attorney for the purpose of investigating and prosecuting crime. 
The amount to be allowed the prosecuting attorney under this section is limited to 
one-half of his official salary. This section was supplemented in 1921 by the enact­
ment of Section 3004-l, which provided for additional allowances by the Court of · 
Common Pleas in certain cases. 

It is provided that these moneys shall be paid out of the general fund of' the 
county, and this department has in former opinions, ruled that the prosecuting attor­
ney has full authority to expend this fund at such times and in such ways as he sees 



ATTORNEY GENERAL. 105 

fit, l:mited only by the fact that it must be in the performance of his official duties 
and in the furtherance of justice. See Opinions of the Attorney General, 1915, page 
16; Id. 1920, page 977. He may, if he desires, withdraw the entire allowance from 
the county treasury at one time and expend it for the purpose authorized as he sees 
fit. He must, however, file an itemized statement of his stewardship annually before 
the first Monday of January, and if he does not do so it has been decided that he 
may be compelled to do so in an action in mandamus. Opinions of the Attorney 
General, 1924, page 466. 

However, the statement of facts as outlined above presents a further question, 
and that is whether under this particular state of facts the county commissioners might 
by mandamus be required at this time to appropriate the money for the payment of 
this allowance as made by the Common Pleas Court. 

Section 260-1 of the General Code provides that beginning with January 1, 1926, 
the fiscal year of every county, municipal corporation, school district, township and 
other taxing districts shall begin at the opening of the first day of January of each 
calendar year and end at the close of the succeeding thirty-first day of December. 

It is provided by Section 5649-3g that at the beginning of each fiscal year the 
county commissioners and other boards and governing bodies of ·political subdivisions 
shall make appropriations classified for the several purposes for which expenditures 
are to be made for and during the said fiscal year. 

Section 5649-3h of the General Code provides that any appropriation measure 
made by county commissioners and other boards and governing bodies of political 
subdivisions may be amended with certain limitations. This section also provides 
that any appropriation shall cease to have force or effect after the termination ·of the 
fiscal year in which it was made. 

Section 5660 of the General Code, provides in part as follows: 

"No expenditure excepting from the proceeds of bonds, shall be made 
unless authorized by appropriation both as regards purpose and amount, n:or 
shall any expenditure be made from the proceeds of bonds unless duly author­
ized or directed. 

No contract, agreement or other obligation calling for or requiring for 
its performance the expenditure of public funds from whatsoever source de­
rived, shall be made or assumed by any authority, officer, or employe o~ any 
county or political subdivision or taxing district, nor shall any order. for the 
payment or expenditure of money be approved by the county commissioners, 
council or by any body, board, officer or employe of any such subdivision or 
taxing district, unless the auditor or chief fiscal officer thereof first .cer.tifies 
that the money required to meet such contract, agreement or oth.er obliga­
tion, or to make such payment or expenditure has been lawfully appropriated 
or authorized or directed for such purpose and is in the treasury or in--pro­
cess of collection to the credit of appropriate funds free from any previous 
and then outstanding obligation or certification, which certificate shall be 
filed with such authority, officer, employe, commissioners,· council, body .or·. 
board, or the chief clerk thereof.. * * *" 

It is apparent that by the terms of Section 5660 the payment of the amount of 
the allowance made by the Common Pleas Court in this matte.r could not lawfully 
be made until the same had been appropriated. . 

A similar question was before the Court of· Appeals in Noble county in the case 
of State of Ohio, ex rei. U. H. Buckey, ProsecutiJJg Attomey of Noble CouJJty, vs. 
Board of Cou11ty Commissioners of Noble County, and L. H. Tarleton, Auditor of 
Noble County .. This case was decided November 17, 1926, and is as yet unreported. 
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This was an action in mandamus brought against the county commissioners and the 
county auditor of Noble county seeking to compel them to pay the salary of a clerk 
in the prosecutor's office when there was no appropriation therefor. 

It appears in th:s case that the common pleas judge under and by virtue of 
Section 2914 oi the General Code, fixed an aggregate sum of six h~mdred dollars 
($600.00) to be expended during the year 1926, for the compensation of assistants, 
clerks and stenographers in the office of the prosecuting attorney, but that the county 
commiss:oners only made an appropriation of three hundred dollars ($300.00). The 
clerk, however, drew fifty dollars ($50.00) per month for the first six months, and con­
sequently drew out the entire amount of the appropriation, and act:on was brought 
against the county commissioners and the auditor to compel them to provide an addi­
tional three hundred dollars ($300.00) for the last six months' salary. 

It is not clear from the opinion what the appropriation, if any, had been in the 
first place or whether the appropriation had been reduced. 

The court in its opinion cited Sections 5649-3g and 5660 and said: 

"The latter section is controlling here and to the effect that the county 
auditor may not issue his warrant for the payment of any obligation until 
there is money in the county treasury to the credit of the fund out of which 
such payment must be made,'' 

and then quotes the provisions of General Code 5660, which I have quoted above. 
It is true it is provided in Section 5649-3h that the appropriation measure may be 

amended from time to time within the limits of the budget, but I know of no way 
that the county commissioners could after the first day of January of any year make 
an appropriation that would be retroactive. That is, after the end of any fiscal year 
the appropriating board could not amend an appropriation measure for the previous 
fiscal year so as to make funds available for use in accordance with the attempted 
amendment, nor could such board include in the appropriation made in any fiscal 
year allowances for expenditures in the previous fiscal year because the statute says 
that at the beginning of each fiscal year they shall make appropriations for expendi­
tures for such fiscal year. To hold otherwise, would have the effect of completely 
nullifying the sections in question. 

It is 'my opinion that under the circumstances outlined in your letter, which have 
been summarized in this communication, an action in mandamus could not be suc­
cessfully prosecuted against the county commissioners to compel them to make an 
appropriation for this money allowed by the court, or against the auditor to compel 
him to pay such money. 

In arriving at my conclusions in this matter, I am not unmindful of the fact that 
this department, in Opinions 3429 and 3299 rendered in 1926, considered the question 
of the application of Sections 5649-3g, 5660 and 5660-1 to the question of the salaries 
of deputies and clerks in county offices. In these opinions it was sought to make a 
classification of the county offices and to distinguish between them in applying Sections 
5649-Jg, 5660 and· 5660-1, and while your question does not involve the salaries of 
officers and employes the reasoning of these opinions might be applied to your situation. 

As I view the situation, however, it is not necessary to refer further to the classi­
fication made, as set out in these opinions above referred to, as I am of the opinion 
that Sections 5649-3g, 5660 and 5660-1 are sufficiently broad to be applicable to the 
salaries of deputies !lJld clerks in all the county offices as well as to allowances made 
by ·the com~Qn.Pieiis ·court for the use of the prosecuting attorney under the pro­
visions of Section 30»-1 of the General Code. 

As to the other inquiry in which you say you would like to know whether Section 
3004-1 governs or \Vhether Sections 5600, 5660-1 and 5661 place the final authority in 
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regulating funds to be expended by the prosecuting attorney's office in the hands of 
the commissioners, I am of the opinion that the commissioners are bound by Sections 
5660, 5660-1 and 5661, but these sections do not go as far as to say that the final 
authority in regulating funds to be expended by the prosecutor's office is in the hands 
of the commissioners because, as I have said before, if the appropriation has been 
made, the prosecuting attorney may, and is entitled to, draw the money and expend 
it as he sees fit, limited only by the provision that it shall be expended in the per­
formance of his official duties, and in the furtherance of justice, and the county com­
missioners have no control in this respect. However, by virtue of the authority vested 
in them with reference to fixing the amount of appropriations under Section 5649-3g 
and 5649-3h, they may, by failing or refusing to appropriate funds, render the action 
of the court in making allowances under Section 3004-1, ineffective. 

i7. 

Respectfully, 
· EDWARD C. TuR~ER, 

Attorney General. 

SALE OF N"URSERY STOCK-SECTION 1138 G. C. IS VALID EXERCISE OF 
POLICE POWER-STATE MAY REQUIRE LICENSE FEE-ADMINIS­
TRATIVE OFFICERS SHOULD.C01IPLY WITH STATUTE. 

SYLLABUS: 
1. Section 1138, General Code, is a t•alid exercise of the Police power and tilt 

State of Ohio may properly require a license fee as therei11 prot,jded. 
2. The provisiolls of the duly enacted statute should be followed by admillistra­

tive officers unless a11d until such statute be declared unco11stitutional by a court of 
competeut jurisdiction. 

Cou;~mus, OHio, February 12, 1927. 

Department of Agriwlture, MR. RICHARD FAXON, Chief, Divisio11 of Pla11t Industry, 
Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your letter dated January 11, 1927, wherein you 

refer to Section 1138, General Code, and request my opinion "as to whether it is con­
stitutional for the State of Ohio to require a license fee" as therein provided. 

Article. I, Section 10, Clause 2, of the Constitution of the United States, provides: 

"No state shall, without the consent of Congress, lay any imposts or 
duties on imports or exports, except what may be absolutely necessary for. 
executing its inspection laws. • • * " 

The question that you present involves whether or not Section 1138, General Code, 
contravenes either the federal or state constitutions. So long as Congress has not in­
vaded the field of regulation or inspection this power is reserved in the state. 

The legislature has the right to determine the necessity, the policy and the wisdom 
of requiring inspection laws in the interest of public safety. A large discretion is 
vested in the legislature to determine what the interests of the public require and also 
what is necessary for the protection of such interests. 

It is a matter of common knowledge that all forms of plant life are subject to 


