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STATE FOUNDATION FUND-ALLOTMENT TO SCHOOL DIS­
TRICT-NEW SCHOOL ORGANIZED IN FINAL QUARTER OF 

1956-STATE BOARD OF EDUCATION-JUSTIFIED IN IN­
CLUDING FOR SUCH QUARTER YEAR NUMBER APPROVED 
TEACHER UNITS DETERMINED BY AVERAGE DAILY MEM­
BERSHIP - FIRST TWO WEEKS IN SEPTEMBER THAT 

SCHOOL IS IN OPERATION-SENATE BILL No. 321-lOlST 
GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 4 of Amended Substitute Senate B'ill No. 321, 
enacted ,by the one hundred and first General Assembly, the State Board of Education 
will be justified in determining the allotment of the State Foundation Fund to a 
school district in which a new school has been organized, starting in the final quarter 
of 19S6, to include for such quarter year the number of approved teacher units deter­
mined by the average daily membership in such new school for the first two weeks in 
September that such school is in operation. 

Columbus, Ohio, July 12, 1956 

Hon. R. M. Eyman, Superintendent of Public Instruction 
Department of Education, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Section 4 of Amended Substitute Senate Bill No. 321 pro­
vides that in distributing funds for the fourth quarter of the 
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calendar year 1956 the average daily membership shall be the 
same as that used for the first half of 1956. 

"New high schools will be placed in operation in September 
1956 in several districts of the state which prior to that time 
provided instruction within the district in grades 1 to 8 only. 
Obviously the calculation to detem1ine the amount of state support 
for these districts for the first half of 1956 does not include an 
average daily membership figure for grades 9 to 12. 

"The State Board of Education through its Finance Com­
mittee has requested me to secure from you an opinion as to 
whether the following procedure would ,be within the scope of the 
statutes: The calculation to determine the amount of state funds, 
for the fourth quarter of 1956, for a school district in which a new 
high school is established in September, 1956, shall include 
approved teacher units for grades 9 to 12, the number of such 
approved teacher units to be determined ,by the average daily 
membership of the new high school for the first two weeks of 
September, 1956, that the school is in operation." 

The entire law bearing on the allowances to the school districts from 

the state foundation fund underwent a complete revision in the enactment 

by the 101st General Assembly of Amended Substitute Senate Bill No. 

321. It embraces Sections 3317.01 to 3317.14, inclusive, of the Revised 

Code. By the provisions of Section 4 of the Act all of its provisions are 

to become effective October 1, 1956, except Amended Sections 3317.01 to 

3317.021, of the Revised Code, which became effective January 1, 1956. 

These two sections have no bearing on the question submitted. 

Inasmuch as the computation involved in your inquiry must be made 

in accordance with the new law, effective October 1, 1956, I shall refer to 

the sections involved as ,being of the "Revised Code." In any references 

herein to the existing sections, which will be repealed on October 1, 1956, 

I shall refer to such sections as "existing sections." Section 3317.02, 

Revised Code, in so far as pertinent, provides as follows : 

'-'There shall be paid, in the last quarter of the calendar year 
1956 and in each calendar year thereafter, to each local, exempted 
village and city school district, which has a tax levy for current 
school operation for the current calendar year of at least ten mills, 
the total sum of the following factors : 

"(A) The total approved salary allowance allocated to such 
district under section 3317.052 of the Revised Code, or the total 
of the salaries for certificated employees for the current school 
year, whichever amount is the lesser; 
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"(B) plus fourteen hundred and twenty-five dollars mul­
tiplied by the total number of approved teacher units credited to 
such district under section 3317.05 of the Revised Code, for other 
current expenses ; 

" (C) plus the total approved transportation costs allocated 
to such district under section 3317.051 of the Revised Code: 

"(D) plus ten per cent of the total approved salary allow­
ance allocated to such district under section 3317.052 of the 
Revised Code, for the employer's contribution to the teachers' 
retirement fund and the cost of the certificated employees' sick 
leave; 

" ( E) minus an amount equal to ten mills multiplied by 
the total value of the tax duplicate of such district as certified 
by the department of taxation under section 3317.10 of the 
Revised Code." * * * (Emphasis added.) 

Section 3317.05 above referred to, contains a somewhat elaborate 

schedule for determining the total number of approved teacher units for 

each school in each district, based on the "average daily membership" 111 

the various grades and graduated according to the size of the school. 

The application of the above formulae to the determination of the 

allowances for the full years after 1956, would appear to be clear. The 

problem with which we are here concerned is how they may be adapted 

to a determination of the allowance for the final quarter of 1956. Section 

4 of the Act under consideration, undertakes to deal specially with this 

problem. In that section it is provided as follows: 

"It is the intent and purpose of this act that in distributing 
funds for the fourth quarter of the calendar year 1956 the average 
daily membership shall be the same as that used for the first half 
of 1956. The certification of the name of each certificated em­
ployee, with the amount of training, the type of teaching certificate 
held, and the annual salary of each as required by section 
3317.041, of the Revised Code, shall for the fourth quarterly 
distribution of the calendar year 1956 be based upon the school 
district's employment rolls for the first two full school weeks 
of the month of April, 1956, and such certification shall be made 
to the state board of education not later than April 30." 

( Emphasis added.) 

Now, it is quite evident that when the allowance from the foundation 

fund for the first half of 1956 was made, the act under consideration and 

its various provisions were not in existence and that that allowance was 

made up according to the provisions of the law as it then stood, and still 
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remains, as found in existing Sections 3317.01 et seq., Revised Code. 

Under those provisions as found in existing Section 3317.03, it appears 

that the superintendent of schools in each county, city, and exempted 

village school district is required to certify to the superintendent of public 

instruction "the average daily membership figures to be used in comput­

ing the payments authorized by Section 3317.02 of the Revised Code, and 

in computing the foundation program amounts under Section 3317.05 of 

the Revised Code." Referring to existing Section 3317.05, we find that the 

total amount of a school district's foundation program was to include: 

" (A) An amount equal to one hundred thirty-seven dollars 
and fifty cents for each pupil in average daily membership in 
grades one to eight, inclusive; 

" (B) An amount equal to sixty-eight dollars and seventy­
five cents for each pupil five years of age or over in average daily 
membership in kindergarten classes; 

" ( C) An amount equal to one .hundred sixty dollars for 
each pupil in average daily membership in grades nine to twelve, 
inclusive;" 

It is manifest that in districts which, at the time of making up the 

estimate for the first half of 1956, had high schools in addition to the 

lower grades, the average daily membership in such high schools would 

be taken into consideration, and the estimated amount made up in accord­

ance with the total average daily membership in the entire school so 

constituted; but the proposition which you have submitted presupposes a 

district which had no high school at that time, ,but shall have organized a 

high school starting with the fourth quarter of 1956, and the problem 

presented is how shall such district obtain the advantage of the increased 

total membership thus occasioned if it is to be confined by the provisions 

of Section 4 above quoted, to the formula, "the average daily membership 

shall be the same as that used for the first half of 1956 ?" 

Your letter propounding your question indicates very clearly that it 

would be desirable from the standpoint of your board, and highly advan­

tageous to a district that has been thus enlarged, if you could add to the 

total of the average daily membership used in computing the allowance 

for the first half of 1956, the average daily membership of the new high 

school in the first two weeks of September, 1956. But the total thus 

obtained would certainly not be "the same" as that used in the first half 
of the year. 



538 OPINIONS 

But are we forced to conclude that the legislature in making this 

reference to "average daily membership" in computing the allowance for 

the final quarter of 1956, meant to limit the allowance to the total number 

of pupils which the district had back in 1955, when the computation for the 

first half of 1956 was made? To do so, would be to ascribe to the -legisla­

ture an intent to deprive a district of credit for a new high school or 

perhaps an elementary school that might be organized in the district 

after the allotments for the first half of the year had been determined. 

In view of the manifestly liberal provisions of the new law I find it very 

difficult to reach that conclusion and I do not believe that we are forced 

to do so. An examination of the statutes which both before and since 

the amendment of the new act relate to the ascertainment of the average 

daily membership of a district will suggest another meaning for the lan­

guage of Section 4. In Section 3317.03 of the existing law, it is provided: 

"The superintendent of schools in each county, city, and 
exempted village school district shall, for the schools under his 
supervision, certify to the superintendent of public instruction 
the average daily membership figures to be used in computing 
the payments authorized by section 3317.02 of the Revised Code 
and in computing the foundation program amounts under section 
3317.05 of the Revised Code." * * * 

As amended in the new act, the certificate of the superintendent is 

to be as to the average daily membership in the first two weeks of 

October. 

Let it be noted that in the present provision there is nothing requir­

ing the superintendent to make his certification at any particular time and 

it would appear that he might have made a series of certifications in case 

the average daily membership should have been increased by the organiza­

tion of new schools. 

In this connection, I call particular attention to Section 3317.12, 

Revised Code, which in its present form will be effective up to October 

1, 1956. That section provides: 

"The superintendent of public instruction shall recalculate 
the amount due any school district, on the basis of the current 
average daily membership rather than on the average daily mem­
bership for the previous school year, whenever it appears to him 
that the average daily membership has changed to such an extent 
as to render the original calculation either excessive or inadequate. 
He shall prescribe standards for determining and certifying such 
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change in average daily membership upon the basis of which such 
recalculation will be considered and made." 

There appears to be no reason why a superintendent of any school 

who finds his enrollment increased in the early weeks of the Fall term 

of 1956 by the opening of new schools or otherwise, should not take 

advantage of that section, at least up to October 1st and make a request 

for an additional allotment for the last quarter of the year. Nor do I see 

any reason why your board, even though acting after the new law becomes 

effective should not take that additional request into consideration in 

fixing such allotment. 

May we not assume that the legislature in endeavoring to take care 

of all conditions that might prevail and changes that might occur in the 

final quarter of 1956, intended that the procedure established and in use 

before the new enactment, including the provision of Section 3317.12, 

supra, should be followed? 

Even though it may not be per,fectly clear that this was the intention 

of the legislature, these changes certainly raise a reasonable doubt and an 

ambiguity in the law. It is well recognized by the courts that where the 

language of a statute is ambiguous we have the right to resort to the 

established rules of construction for the purpose of ascertaining the 

intention of the lawmaking body. This proposition is well illustrated in 

the leading case of Slingluff v. Weaver, 66 Ohio St., 621, where the court 

had before it an act of the legislature which appeared to strip that court 

of a large portion of its appellate jurisdiction. While the court held in 

that case that there was no ambiguity in the law, yet it stated the principle 

of construction that was applicable in any case where there is such 

ambiguity, as follows: 

"The object of judicial investigation in the construction of a 
statute is to ascertain and give effect to the intent of the law­
making body which enacted it. And where its provisions are 
ambiguous, and its meaning doubtful, the history of legislation 
on the subject, and the consequences of a literal interpretation of 
the language may be considered; punctuation may be changed or 
disregarded; words transposed, or those necessary to a clear 
understanding and, as shown by the context manifestly intended, 
inserted." 

In the construction of statutes it is well recognized that the prime 

purpose is to determine the real purpose and intent of the lawmaking 
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body, and that for such determination we have a right to resort to all 

parts of the act in question and all laws that are in pari materia therewith. 

See Crawford on Construction of Statutes, Section 231. 

In the case before us, it was manifestly the intention of the legislature 

to provide substantial allowances from state funds for the various school 

districts of the state, and there is certainly nothing in the act from which 

we could infer any purpose whatsoever to discriminate against any districts 

or to penalize them for their growth. The construction which I have 

suggested for the language of Section 4 of the act relative to the average 

daily membership would carry out this manifest purpose of the legislature. 

The opposite construction would be clearly destructive of that purpose. 

In Crawford on Statutory Construction, Section 161, the author 

speaking of the legislative purpose, indicates the broad scope of the 

process of construction : 

"Consequently, in seeking to ascertain the legislative purpose, 
the court will resort, among other things, to the circumstances 
existing at the time of the law's enactment, to the necessity for 
the law and the evil intended to be cured by it, to the intended 
remedy, to the law prior to the new enactment, and to the con­
sequences of the construction urged. * * * 

"Consequently, when construing a statute, the reason for its 
enactment should be kept in mind, and the statute should be con­
strued with reference to its intended scope and purpose. The 
court should seek to carry out this purpose rather than to 
defeat it." 

Acting under the prov1s1ons of the existing law which was applied 

to the first half of the year, it would appear to me that the superintendent 

of each district would be clearly within his right in making a supplemen­

tary certification to the state board of education at the earliest possible 

time after the .beginning of the operation of a new school in the last quarter 

of 1956, as to the daily average membership of that school, and that your 

board would be justified in considering such certification and determining 

the allotment that should be made to that district under Section 3317.02, 

Revised Code. Obviously, the first two weeks that the new school is in 

operation in September, would be the earliest opportunity for ascertain­

ing and certifying such average membership. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under the 

provisions of Section 4 of Amended Substitute Senate Bill No. 321, enacted 

by the one hundred and first General Assembly, the State Board of Educa-
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tion will be justified in determining the allotment of the State Foundation 

Fund to a school district in which a new school has been organized, start­

ing in the fina:l quarter of 1956, to include for such quarter year the 
number of approved teacher units determined by the average daily mem­

bership in such new school for the first two weeks in September that such 

school is in operation. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




