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OPINION NO. 1612 

Syllabus: 

The positions of clerk of a local school board and school 
bus driver employed by the same school board are not incompat­
ible, and one person may discharge the duties of both, provided
that it is not physically impossible to do so. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty•• Tiffin, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 29, 1964 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I would ask the question whether or 
not it would be proper for a clerk of a 
township local school board to be employed 
as a bus driver for the same local school 
district. 

"Ohio Revised Code Section 3313.33 re­
fers to members of the school board and not 
to clerks. 11 

In responding to your request, it will be assumed that the 
clerk referred to in your letter is not a member of the board 
of education. I place emphasis on this because in my opinion, 
Sectipn 3313.33, Revised Code, would preclude the clerk who is 
also a member of the board of education from being employed by 
the board of education as a bus driver. Section 3313.33, supra,
provides, in part, as follows: ---

"Conveyances made by a board of educa­
tion shall be executed by the president and 
clerk thereof. No member of the board shall 
have, directly or indirectly, any pecuniary
interest in any contract of the board or be 
employed in any manner for compensation by 
the board of which he is a member except as 
clerk. No contract shall be binding upon 
any board unless it is made or authorized 
at a regular or special meeting of such 
board. 11 

See also Opinion No. 3845, Opinions of the Attorney General 
for 1931, page 1498. 
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The statutory provisions relevant to the position of school 
bus driver are Sections 3327.01 and 3327.10, Revised Code. The 
former provides that a board of education is obligated to pro­
vide transportation for school children and the latter specifies 
the qualifications of a school bus driver. Although there are 
no statutory provisions setting out the duties of a school bus 
driver, it is nevertheless evident from the nature of the 
position what the duties are. 

The clerk of a board of education is elected by the board 
of education pursuant to Section 3313.22, Revised Code. Under 
Section 3313.26, Revised Code, such a clerk is required to record 
the proceedings of board meetings. Under Section 3313.261, Re­
vised Code, the clerk is required to notify the board of elec­
tions of all changes in the boundaries of a school district. 
Pursuant to Sections 3313.27, 3313.30 and 3313.51, Revised Code, 
the clerk is given certain accounting duties as to the funds of 
the district. It is apparent that the duties of such clerk are 
mostly ministerial and clerical in character. 

Upon a review of the provisions of law pertaining to a school 
bus driver and the clerk of a local school board, I am unable to 
find any provision prohibiting a person from serving in both capac­
ities at the same time. If such offices are to be found incom­
patible, therefore, it must be as a result of the common law rule 
of incompatibility. Such rule is set forth in the case of State, 
ex rel., Attorney General v. Gebert, 12 C.C. (N.S.) 274, at page
275, as follows: 

"Offices are considered incompatible when 
one is subordinate to, or in any way a check 
upon, the other; or when it is physically im­
possible for one person to discharge the duties 
of both." 

Due to the nature of the positions involved, I fail to see how 
one is subordinate to or in any way a check upon the other. 

It is therefore my opinion and you are accordingly advised 
that the positions of clerk of a local school board and school 
bus driver employed by the same school board are not incompat­
ible, and one person may discharge the duties·of both, provided
that it is not physically impossible to do so. 




