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to loan money unless there is statutory authorization. This propos1t10n is so well 
settled in the law that there is no necessity for any citation of authority. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that the county commis­
sioners have no power, by virtue of Section 18 and Sections 2548 et seq. of the 
General Code, to accept a mortgage from persons certified as county charges as 
se.r.nritv for poor relief to be furnished to them. 

1926. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attomey General. 

OFFICES COMPATIBLE-TOWNSHIP TRUSTEE AND MEMBER 
COUNTY BOARD OF EDUCATION - OFFICES INCOMPATIBLE, 
MEMBER COUNTY BOARD OF EDUCATION AND PROBATION 
OFFICER. 

SYLLABUS: 
1. The offices of township trustee and member of the county board of education 

are compatible. Opinions of the Attorney General for 1931, Vol. I, page 145, approved 
and followed. 

2. The offices of a member of the county board of education and probation 
officer appointed by virtue of section 1662, General Code, are incompatible. 

CoLUMBUS, OHIO, November 29, 1933. 

HoN. FANNIE M. MYERS, Prosecuting Attomey, Mount Gilead, Ohio. 
DEAR MADAM :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows : 

"May we have an opinion from your office concerning the following 
matters: 

At the last general election in our county the same person was elected 
to the office of township trustee and a member of the county board of educa­
tion: Another person holding the appointive office of Probation Officer of 
the county was elected to the county board of education. 

Our query is : 
( 1) May the same person hold the office of township trustee and a 

member of the county board of education, and 
(2) May the Probation Officer of the county also hold the office 

of a member of the county board of -education?" 

In answer to your first question, I call your attention to an opinion to be found 
in Opinions of the Attorney General for 1931, Vol. I, page 145. The syllabus of 
that opinion reads as follows : 

"An· elector in a township may hold the position of township trustee and 
member of a county board of education at one and the same time." 

I concur in the conclusion reached in that opinion and in the reasoning upon 
which it is based. 

• 
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In answering your second question, I assume you refer to the probation officer 
of a juvenile court appointed by virtue of section 1662, General Code. This office 
has in several opinions held that probation officers are within the classified civil 
service, except particular probation officers, who, by designation of the judge, under 
subsection 8 of section 486-8, General Code, or by determination of the State Civil 
Service Commission under subsection 10 of said section, have been placed in the 
unclassified service. See Opions of the Attorney General for 1927, Vol. I, page 462; 
Opinions of the Attorney General for 1929, Vol. I, page 19. If the particular 
probation officer in question were in the civil service, it would follow that he could 
not hold at the same time an elective public office, since this office has held that 
under the provisions of section 486-23, General Code, holding public office is taking 
part in politics within the inhibition of said section. See Opinions of the Attorney 
General for 1928, Vol. II, page 1119; Opinions of the Attorney General for 1929, 
Vol. II, pages 837 and 886. However, in a subsequent communication, you state 
that the probation officer in question is not under the classified civil service. This 
raises the question of whether or not the positions of a probation officer, who was 
not under classified civil service, and a member of the county board of education 
are compatible. Public offices are said to be incompatible when they are made so 
by statute, or when by reason of the common law rule of incompatibility they are 
rendered incompatible. The best definition of the common law rule of incompatibility 
to be found in Ohio is the one stated by the court in the case of State, ex rei., vs. 
Gebert, 12 0. C. C. (N. S.) 274 at page 275, as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate to, or in 
any way a check upon, the other; or when it is physically impossible for one 
person to discharge the duties of both." 

An examination of the sections of the Code relative to the duties of a probation 
officer and of a member of the county board of education discloses at least one ob­
jection. Section 7769-1, General Code, providing for the employment of county 
attendance officers by the county boards of education, reads as follows: 

"Every county board of education shall employ a county attendance 
officer, and may employ or appoint such assistants as the board may deem 
advisable. The compensation and necessary traveling expenses of such at­
tendance officer and assistants shaH be paid out of the county board of educa­
tion fund. With the consent and approval of the judge of the juvenile court, 
a probation officer of the cour.t may be designated as the county attendance 
officer or as an assistant. The compensation of the probation officers of the 
juvenile court so designated shaH be fixed and paid in the same manner as 
salaries of other probation officers of the juvenile court; their traveling 
expenses as attendance officers which would not be incurred as probation 
officers shall be paid out of the county board of education fund. In addition 
to the compensation herein provided the county board of education may pay 
such additional compensation as it may deem advisable, to any probation 
officer designated as attendance officer and such additional amount shall 
be paid from the county board of education fund. The county attendance 
officer and assistants shall work under the direction of the county superin­
tendent of schools. The authority of such attendance officer and assistants 
shall extend to all the village and rural school districts which form the 
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county school district. But this section shall not be interpreted to confine 
their authority to investigate employment to that within the county school 
district." 

It can be readily seen that the above section might create a situation where a 
person holding both the positions of probation officer and member of the county 
board of education would have inconsistent interests. By virtue of this section, the 
probation officer may be appointed the attendance officer. While it is true that this 
is a mere contingency and that the board does not have to appoint the probation 
officer and that, if it does, it must meet with the approval of the juvenile court, still 
it would appear that a member of the county board of education might wish to appoint 
the probation officer as attendance officer if he himself were the probation officer. 

This office has, in past opinions, declared that a mere contingency which would 
create inconsistent interests is sufficient to declare offices incompatible. See Opinions 
of the Attorney General for 1927, Vol. III, page 2325. The following is stated at 
page 2326: 

"The question might arise whether or not, when the incompatibility · 
between offices or public employments would not exist except upon the 
happening of certain contingencies, the positions would be said to be incom­
patible before the contingencies arise or only after the happening of the 
occurrences upon which the contingency hinges. I do not find that this 
question has ever been considered by the courts or text writers. 

It would seem apparent to me, however, that when an officer was elected 
or appointed for a definite term or an employe was employed by contract 
for a definite time, as are teachers, principals and superintendents of the 
schools in local districts, if there be a possibility of the contingency arising 
during the term of office or during the time which the contract of employ­
ment covers, which would make a position incompatible, the rule of incom­
patibility would apply. 

In an early English case, Rex vs. Ti::zard, 9 B & C 418, Judge Bailey 
in speaking of incompatibility of offices uses this language: 

'I think that the two offices are incompatible when the holder cannot 
in every instance discharge the duty of each.' " 

The above language was approved in Opinions of the Attorney General for 1929, 
Vol. II, page 1442. It would, therefore, appear that a member of the county board 
of education, if permitted to hold the position of probation officer, might be placed 
in a position where his own personal interests would conflict with those of the 
county. 

In view of the above discussion, it is my opinion, in specific answer to your 
inquiries, that: 

I. The offices of township trustee and member of the county board of education 
are compatible. Opinions of the Attorney General for 1931, Vol. I, page 145, approved 
and followed. 

2. The offices of a member of the county board of education and probation 
officer appointed by virtue of section 1662, General Code, are incompatible. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

A ttomey General. 


