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OPINION NO. 69-158 

Syllabus: 

A board of elections is not required to request a board of 
county commissioners for a transfer of funds within its appropri­
ation from one class to another class of expenditures. 

To: Everett Burton, Scioto County Pros. Atty., Portsmouth, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, November 25, 1969 

Your request for my opinion is as follows: 

"The Board of Commissioners of Scioto County 
has refused a request of the Scioto County Board 
of Elections to transfer funds within its approp­
riation. The request was to transfer $700.00 from 
A3A2 (Salary) to A3A4 (Equipment) to cover the 
cost of repairs to the locks and covers of forty­
two precinct registration binders. The Board of 
Elections has not supplied the Board of County 
Commissioners with any estimates of the cost of 
such repairs. 

"The position of the Board of Elections is 
that the transfer is mandatory under Section 
3501.17 of the Revised Code and that it is not 
required to furnish an estimate of the cost of 
repairs. 

"The Board of Commissioners has advised 
the Board of Elections to proceed with the re­
pairs and that the funds necessary to pay the 
cost will be transferred when the amount is 
determined. Their position is that this com­
plies with said section. 

"I respectfully request your opinion as to 
whether or not the request by the Board of Elec­
tions to the Board of County Commissioners for a 
transfer of funds as above set forth is mandatory." 
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My research reveals that there has been nothing intervening 
which vitiates the reasoning and the conclusions reached by one 
of my predecessors in Opinion No. 1961, Opinions of the Attorney 
General for 1930, page 887. That opinion dealt with Section 
4785.20, General Code, which has been succeeded by Section 3501.17, 
Revised Code, which you reference. The two sections contain sub­
stantially the same provisions. At page 891 of the cited opinion, 
the comments were made: 

"In analyzing the section last quoted, it 
will appear that such election expenses are paid 
in the same manner that other county expenses are 
paid, upon vouchers of the board certified to by 
the chairman or acting chairman and the clerk or 
acting clerk upon warrants of the auditor*** 
It is clear that such payments are not required 
to be submitted to the county commissioners, ex­
cepting, of course, the county commissioners are 
required to make appropriations." 

Branch 3 of the syllabus of the foregoing opinion reads: 

"When the election board orders necessary 
supplies or makes proper contracts for the print­
ing of the ballots, payments therefor shall be 
made upon vouchers of the board certified to by 
its chairman or acting chairman and the clerk or 
deputy clerk upon warrants of the auditor." 

Likewise, the syllabus in Opinion No. 4023, Opinions of the 
Attorney General for 1932, page 154, states: 

"County commissioners do not have authority 
to arbitrarily change the amounts requested and 
submitted in the budget of the board of elections 
for the necessary and proper expenses of the board 
and substitute their own arbitrary figures in lieu 
of the amounts requested." 

The facts which gave rise to the foregoing opinion were that 
the commissioners had made.certain changes in th~ request of the 
board of elections which request was "classified in accordance 
with their financial needs along various lines." "In the course 
of time certain funds were exhausted and the county commissioners 
were asked to transfer funds from the surplus in the fund allo­
cated to precinct judges and clerks, and place same in part to 
the credit of the fund for office supplies." 

Also, the question was posed, "If the county commissioners 
have the authority lodged within themselves, or in conjunction 
with the county auditor, is it their duty, upon request of the 
board of elections, to transfer money from a fund provided for a 
certain purpose wherein there may be a surplus to a fund provided 
for a different purpose?" Unfortunately, my predecessor consid­
ered that an answer to this question was unnecessary in view of 
the above syllabus. However, in commenting on Section 4785.20, 
General Code (Section 3501.17, Revised Code), he pointed out, 
"Here again the legislature has used the word 'shall' in expressly 
giving to the boards of elections the right to fix the amount of 
revenue they are to receive from the subdivision. This right is 
only limited as to the amount being sufficient to provide for the 
necessary and proper expenses of the board." With such right im-
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posed in the boards of elections there would appear to be no 
reason for requiring a board to return to the commissioners for 
transfers from one item to another of its appropriation. 

It is therefore, my opinion and you are hereby advised that 
a board of elections is not required to request a board of county 
commissioners for a transfer of funds within its appropriation 
from one class to another class of expenditures. 




