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OPINION NO. 1286 

Syllabus: 

A board of education acting under Section 3917.04, 
Revised Code, has no authority to limit the insurance 
companies, otherwise qualified, permitted to write em­
ployee annuity insurance under this section or to require 
that its employees, or a majority thereof, agree to insure 
with the same insurance company. 

To: George C. Steinemann, Erie County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 12, 1964 
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Your request for my opinion reads as follows: 

"Whereas, the Erie County Board of Educa­
tion under date of March 25, 1963, passed Res­
olution 63-14 adopting a 'Salary Modification 
and Deduction Policy' (marked copy attached}, 
Section 2 of which states, 'The Board of Edu­
cation reserves the right to limit the number 
of companies who may write annuities under 
this policy•, and 

"Whereas, in a letter of Mr. Wayne A. 
Whyte, County Superintendent of Schools, 420 
West Third Street, Elyria, Ohio, dated April
1, 1964, and over the signature of Rex E. 
Haecker, Deputy Inspector and Supervisor, the 
Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices - State of Ohio, states, 1 * **bead­
vised that no specific authority presently 
exists granting to the board of education the 
restriction or limitations whereby such "tax­
sheltered annuity contracts" authorized by the 
board could be limited to certain insurance 
companies writing this form of contract.' 

"We have been requested by the Erie 
County Board of Education to secure an opinion
from you on the following questions: 

11 1) Under the terms of the employment mod­
ification agreement the annuity is purchased
by the board of education from the company
writing the annuity contract. Can the board 
therefore condition its agreement to enter into 
these annuity purchase agreements with its em­
ployees upon the requirement that it will con­
tract with and pay premiums to only a certain 
annuity company or companies? The board would, 
within its sole discretion, select the company 
or companies, or it would establish criteria in 
creating a list of acceptable annuity writing
companies to the exclusion of all others. 

11 2} If the answer to the above question
is in the negative and the board cannot limit 
the number of contracting companies, (a) can 
the board condition its acceptance of the an­
nuity purchase agreement·s upon the requirement
that its teaching or non-teaching employees, 
as a class, elect one mutuallf acceptable an­
nuity writing company, and (b) if, pursuant to 
such condition, the employees, as a group,
designate one such company and the board ac~ 
cepts and acts in accordance with the election 
of the employees, does the board have the 
power thereafter to refuse to accept annuity 
agreements from dissenting members of the em­
ployee class who request that their annuity 
contracts be purchased from a company differ­
ent from the one so designated?" 
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The type employment modification agreement which has given
rise to your questions, has its genus in Section 403 (b} of 
the Internal Revenue Code, which in substance permits tax free 
deductions for the payment of annuity premiums under such a 
plan. The requirements of the Internal Revenue Code, -and the 
nature of the qualifying agreements need not concern us here, 
except to note that the annuity must be purchased by the em­
ployer. 

The authority to make premium deductions from the salaries 
of employees of a political subdivision of the state or 
employees of an institution supported in whole or part by pub­
lic funds, is found in Section 3917.04, Revised Code. This 
statute provides: 

"If any employee of a political subdi­
vision or district of this state, or of an 
institution supported in whole or in part by
public funds, or any employee of this state, 
authorizes in writing the auditor or other 
proper officer of the political subdivision, 
district, institution, or the state, of which 
he is an employee, to deduct from his salary 
or wages the premium or portion thereof 
agreed to be paid by him to an insurer au­
thorized to do business in the state for life, 
endowment, accident, health, or health and ac­
cident insurance, annuities, or hospitaliza­
tion insuring a group under the group plan, or 
salary savings plan, such political subdivi­
sion, district, institution, or the state of 
which he is an enployee may deduct from his 
salary or wages such premium, or portion 
thereof, agreed to be paid by said employee,
and pay the same to the insurer. The auditor 
or other proper official of such political sub­
division, district, institution, or the state 
of which he is an employee may issue warrants 
covering salary or wage deductions which have 
been authorized by such employee in favor of 
the insurer and in the amount as authorized by
the employee. 11 

It will be noted that the authority is to make premium deduc­
tions from salary or wages. There is no express provision in 
this section, or any other that I am aware of, which permits the 
employer to enter into an agreement with the insurer. However, 
it was concluded in Opinion No. 3462, Opinions of the Attorney
General for 1962, as disclosed by the syllabus, that: 

11 1. Pursuant to the powers granted by
Chapter 3319., Revised Code, and Section 
3917.04, Revised·Code, a board of education 
may enter into a written modification agree­
ment with a teaching and/or non-teaching
employee whereby a part of the original com­
pensation to be paid to such employee under 
his origina1·employment contract will be with­
held by the board of education and paid by it, 
as premiums on an annuity contract, to an in­
surer designated in said agreement, but the 
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amount so paid by the board of education as 
premiums may not exceed the amount authorized 
by the employee to be deducted from his com­
pensation, 

11 2. While a board of education may not 
make a deduction from a teaching or non-teach­
ing employee's compensation for any purpose
specified in Section 3917,04, Revised Code, 
without the written agreement of the employee, 
upon such an agreement, the board is under no 
obligation to enter into an agreement with 
any insurer for the purchase of annuities for 
such employee with moneys so authorized to be 
deducted, 

"3. The entire compensation called for 
by the contract of employment between a board 
of education and a teaching or non-teaching
employee should be considered in determining
the contributions due from members and em­
ployers, and the retiranent benefits, allow­
able to members of the State Teachers Retire­
ment System and the School Employees Retire­
ment System under Chapters 3307. and 3309., 
Revised Code. 11 

In the text of the opinion the following statement is made 
by the Attorney General: 

11 * * *On the other hand, the type of 
annuity agreement apparently necessary to 
meet the requirement of Section 403 of the 
Internal Revenue Code of 1954, is one be­
tween the board of education and the company
writing the annuity contract. As I have in­
dicated by inference earlier herein, a board 
of education could enter into such an agree­
ment as a power incident to its powers relat­
ing to employment and its duties under Sec­
tion 3917.04, supra; however, there is no 
statutory obligation placed upon a board of 
education to enter into such an agreement. 
* * *" 

I must admit in all candor that I am not entirely per­
suaded by this reasoning and had I the question initially I 
might well have reached the conclusion that boards of educa­
tion lack the authority to enter agreements of this kind. How­
ever, there is an element of judgment in any question of this 
nature and I am loathe to upset the ruling of a predecessor
which I am unable to say is clearly incorrect, particularly
where that ruling has been widely followed administratively--a
condition I understand to exist in this instance. I am also 
mindful that the efficac·y of the 1962 opinion has survived 
the regular session of the One Hundred and Fifth General As­
sembly--which pr·esumably was aware of the construction given
this statute--and, accordingly, it cannot be said with assur­
ance that the 1962 opinion is a misinterpretation of the inten­
tion of the legislature in enacting Section 3917.04, Revised 
Code, Assuming, then, the power of a board of education to 
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enter an agreement of this type, your first question is, in 
substance, "may a board of education restrict the insurance 
companies with which it will contract, by name or by other 
method. 11 

As the first and second paragraphs of the syllabus of 
Opinion No. 3462 show, it was concluded that while a board of 
education has the implied power to enter agreements with insur­
ers for deductions of premiums for annuities covering board of 
education employees, a board of education "is under no obli­
gation to enter into an agreement with any insurer." ·1 agree 
that a board of education is under no obligation to enter 
these type agreements but I do not think it necessarily fol­
lows that having undertaken to enter agreements of this type, 
a board may limit those companies with which it will agree (a 
question not before my predecessor in 1962). In fact I think 
the opposite conclusion must be reached, viz., that if a board 
of education acting under the implied authority of Section 
3719.04, Revised Code, undertakes to enter annuity agreements
for deductions from salaries or wages of premiums in payment
of policies on its employees, it may not discriminate between 
insurance companies with which it will enter agreements, on 
any basis other than that the company is not authorized to do 
business in this state. This is the single and apparently ex­
clusive restriction on participating companies under Section 
3719.04, supra, and there is no authority for a board of edu­
cation, or other subject employer, to enlarge these statutory 
restrictions. And this is true not only where a board of educa­
tion makes simple deductions from employees salaries or 
wages for premiums on individual annuity policies, but where 
it enters 403 (b) Internal Revenue Code--agreements as well. 

I am of the opinion, then, that a board of education 
acting under Section 3917.04, Revised Code, has no authority 
to limit the insurance companies {which are otherwise quali­
fied) pennitted to participate in a program of deducting an­
nuities premiums from the salaries or wages of board employees. 

What I have said with regard to the first proposal applies
equally to the second proposition, for. while differing in form 
it appears to parallel the first in principle. In my opinion 
Section 3917.04, Revised Code, requires an employer to make 
premium deductions for employees on request and if the employer 
determines that it will voluntarily enter these annuity con­
tracts it may not limit some employees right to have deduc­
tions made by requiring that all employees accept a single
insurer. If this conclusion seems enigmatic I can only say
that the implication.of authority of an employer to enter an 
annuity agreement with an insurer cannot be used as the basis 
for finding further authority to add to statutory restrictions 
on employee or insurance company participation. 

In specific answer to your request it is my opinion and 
you are advised that a board of education acting under Sec­
tion 3917.04, Revised Code, has no authority to limit the in­
surance companies, otherwise qualified, permitted to write 
employee annuity insurance under this section or to require
that its employees, or a majority thereof, agree to insure 
with the same insurance company. 
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