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OPINION NO. 66-153 

Syllabus: 

When an exempted school district proposes a five-mi 11 tax levy out­
side the ten-mi 11 limitation, pursuant to Section 5705.192, Revised Code, 
for current operating purposes, which ts not necessary to meet the mini­
mum requirements of Chapter 3317, Revised Code, such levy may be for an 
indefinite period of time, so long as the total millage outside the ten­
mi 11 limitation levied for an indefinite period of time does not exceed 
ten mt I ls. 

If any part of said proposed levy for an indefinite period of time 
causes the total millage levied for an indefinite period of time outside 
the ten-mi 11 limt tation to exceed ten mi 11 s, then Sec ti on 5705. 192, 
Revised Code, limits the excess of the ten mills specified to a dura­
tion of no longer than ten years. 

A proposed levy outside the ten-mi 11 limitation for current operat­
ing expenses of an exempted school district, which is not necessary to 
meet the minimum requirements of Chapter 3317, Revised Code, and which 
is proposed under Section 5705.19, Revised Code, may be made for any 
number of years not exceeding five, 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 9, 1966 

You have requested my opinion on the following question: 

Can an Exempted School District place upon the ballot at the general 
election in November of 1966 a levy of five (5) mi !Is for current operating 
expenses for said exempted school district? Your request further states: 

"* * * This levy would be outside the ten ( 10) mi 11 limi-
tation and not necessarily needed to meet the minimum require­
ments under Chapter 3317 of the Revised Code, 

"Therefore, in construing Section 5705.192, would it be 
true that a subdivision such as a school district could place 
upon the ballot a levy such as hereinbefore set forth for any 
number of years or an indefinite period as provided in said 
statute? The further question has been raised, could a levy 
as hereinbefore set forth be placed upon the ballot under 
Sec ti on 5705. 19 of the Revised Code for a period of seven 
(7) years w~an it is not necessary or needed to meet the 
minimum reql.i rements under Chapter 3317?" 

Section 5705. 192, Revised Code, to which you refer in your letter of 
request, after providing that a board of education may resolve the neces­
sity to levy a tax in excess of the ten-mill limitation, reads in part 
as fol lows: 

"* * * ,~ * * *** 
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"Such resolution shal 1 also specify the amount of increase 
in rate which it is necessary to levy, the portion of the in­
crease in rate, if any, proposed to be levied in order to 
qualify for the distribution of school funds pursuant to the 
provisions of Chapter 3317. of the Revised Code, and the por­
tion of the increased rate, if any, in excess of the amount 
necessary to qualify for the distribution of funds pursuant 
to the provisions of Chapter 3317, of the Revised Code, and 
whether or not there shall be a levy upon the duplicate of 
the current year. 

"The board of education, in such resolution may specify 
that the total increased rate proposed to be levied, shall be 
for an indefinite period of time, notwithstanding the fact 
that the total millage for current expenses being currently 
levied by the district is at least the minimum millage rate 
required by section 3317.02 of the Revised Code, provided 
that the total millage outstanding, in effect for an indefi­
nite period of time, if such levy is adopted, shall not 
exceed ten mills. Such portion which shall be for an indefi­
nite period shall be in effect until such time as the rate 
may be decreased by an amount equal to or less than the amount 
of such voted increase, by a majority vote of the electors of 
the school district approving such decrease pursuant to the 
provisions of section 5705.261 of the Revised Code, or pur­
suant to the provisions of section 5713.11 of the Revised Code; 
or such portion may be so decreased for a period of not to 
exceed one year, and from year to year, by a majority vote 
on the part of the board of education. Such portion not 
otherwise specified or which would be in excess of the ten 
mills specified and approved for an indefinite period, shall 
be in effect for a period no longer than ten years." 

(Emphasis added) 

Since the Granville Exempted School District proposes a five (5) mill 
levy outside the ten-mill limitation for current operating expenses, it is 
my opinion that the proposed levy could be for an indefinite period of 
time so long as the total mi I !age outside the ten-mi 11 limitation levied 
for an indefinite period of time does not exceed ten mills. If any part 
of this proposed five (5) mill levy for an indefinite period of time 
causes the total outside the limitation to exceed ten mills, then Section 
5705. 192, supra, limits the excess of the ten mi I ls specified to a dura­
tion of no longer than ten years. If the proposed levy under Section 
5705.192, supra, is for a definite number of years instead of for an in­
definite period of time, then, pursuant to Section 5705.19, Revised Code, 
said definite number of years shall not exceed ten, 

You also ask whether the hereinbefore described levy could be made 
under the provisions of Section 5705.19, Revised Code, for a period of 
seven (7) years. In this respect, Section 5705.19, supra, provides in 
pertinent part: 

"Such resolution shal 1 be confined to a single purpose, 
and shall specify the amount of increase in rate which it is 
necessary to levy, the purpose thereof, and the number of 
years during w~ich such increase shall be in effect, which 
may or may r,ot include a levy upon the duplicate of the 
current year. The number of years may be any number not ex­
ceeding five, except that when the additional rate is for 
the payment of debt charges the increased rate shall be for 
the life of the indebtedness and except when the additional 
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rate is for the purpose of providing current operating 
revenues for a school district, as required in Chapter 3317. 
of the Revised Code, the increased rate may be for any 
number of yea rs not exceeding ten." 

Since you state that the proposed levy is not necessary to meet the 
minimum requirements of Chapter 3317, Revised Code, the life of the pro­
posed fi-ve (5) mi 11 levy may not exceed five years as is provided by 
Section 5705.19, Revised Code. It must be noted that if the levy were 
authorized under Section 5705. 192, Revised Code, instead of Section 
5705.19, supra, 1 t could be made for ten years rather than five years. 




