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OPINION NO. 76-007 

Syllabus: 
A county children services board, established pursuant to 

R.C. Chapter 5153, may not establish a vacation benefit for its 
employees which exceed those provided for in R.C. 325.19. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Co1umbus, Ohio 
By: Wllllcm J. Brown. Attorney General, January 30, 1976 

I have before me your request for my opinion concerning 
establishment of employee vac~tion benefits, by a resolution of 
a county's Children Services Boarti, which are in excess of the 
benefits provided for by R.C. 325.19. 

County Children Services Boards are established pursuant 
to the provisions of R.C. Chapter 5153. Under R.c. 5153.11, the 
executive secretary of such a board appoints the board's employees, 
but neither he nor the board itself has the power to fix their 
compensation. Pursuant to R.C. 51~3.12 the employees of the 
board are in the classified civil service. This situation is, 
then, distinguished from that described in 1969 op. Att 'y Gen. 
No. 69··134, and in 1975 Op. Att'y Gen. !lo. 75-078, wherein certain 
appointing authorities, as cow1ty officers, were concluded to 
have the power to fix certain provisions for err,ployee compen­
sation on the basis of their listing in n.c. 325.27 anc'l the 
statutory authority of R.C. 3~5.17 to fix cowpensation. Thia 
situation is aloo different than that in 1971 Or,. Att'Y GP.n. 
Uo. 71-042, where I conclurle<l that th€ board of trustees of a 
county tuberculosis hospital has the power to rnr1ke certRin r,ay 
provisions not othe-rwise stat:utori ly e:cprcssed, upon thP. aut.hori ty, 
under R.C. 339.30, 339.33, to hire er:1ployees and. fix their compen­
sation. 

Employees of children services hoards, as county employees, 
are subject to the provisions of n.c. 325.19,' which sets out the 
amount of vacation timP. ''each full-tinie employee in the several 
offices and d~partments of the county service" shall receive. 
It is accepted in the law that r.icasures providing for the spending 
of public funds are to be strictly construed. State, ex rel. Leis, 
v. Fer51.uson, 149 Ohio St. 555 (1948). R.C. 325.19 is sucna 
measure, and so, it must be construed strictly. Therefore, since 
neither the executive secretary nor the county children services 
board is otherwise empowered to fix compensation for employees or 
otherwise increase vacation benefits it appears that R.C. 325.19 
is controlling and stands as the only authority for vacation 

benefits to employees of children services boards. 


It has been urged that 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-222, issued 

by one of my predecessors, provides support for the position that 

R.C. 325.19 is not a limitation on the amount of vacation leave 
an employee may receive, but is rather a guarantee that at least 
that much be given. However, this opinion deals with the employees 
of county officials listed in R.C. 325.27 who have broad authority 
under R.C. 325.17 to fix the compensation of their employees, just 
as did the other opinions which were discussed above. 
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Neither the executive secretary nor the county children 
services board has authority to fix compensation under R.C. 325.17. 
Nor is this situation similar tr;; the facts that led to my 1972 Op. 
Att'y Gen. No. 72-079. There I held that a board of education may 
grant more vacation leave than the minimum required by R.C. 3319.084. 
However, my opinion in that case was based on the fact that R.C. 
3319. 084 expressly stated that two ·weeks vacation was to be the 
minimum paid vacation allowed, and R.C. 3317.12 empowered the board 
to fix the compensation of its employees. "Paid vacation is clearly 
a part of employees' compensation ..•• " Id. In the present 
case, R.C. 325.19 does not provide for a minlmurn vacation leave, nor 
does R.C. Chapter 5153 empower the executive secretary or the 
children services board to fix the compensation of the board's em­
ployees. Based on the foregoing, then, I must conclude that R.C. 
325.19 is controlling, and a county children services board may not 
establish a vacation benefit for its employees which is at variance 
with it. 

In specific response to your question it is my opinion, and 
you are so advised that a county children services board, estab­
lished pursuant to R.C. Chapter 5153, may not establish a vacation 
benefit for its employees which exceeds those provided for in 
R.C. 325.19. 




