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FEES-).L\RRIAGE FEES ).IA Y BE CHARGED BY JUDGE OF ).HJXICIP AL 
COURT OF ).IARIOX-).IUST BE PAID IXTO CITY TREASURY. 

SYLLABUS: 

1. The judge of the Jlwzicipa/ Court of .lfarion may legally tax a fee of $3.00 
for solemni::i11g marriage. 

2. Such fee so charged by the Mtmicipal Judge may 11ot be laz.•fully retained 
by him, but is required to be paid into the city treasury, the same as other mo11ies 
1·eceived by lzim in his official capacity. 

Cou;:.rnus, OHio, February 28, 1928. 

Bureau of Iusf'ectionlllld Supervisioll of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLE:.! EN:-This will acknowledge your letter dated February 23, 1928, which 
reads: 

"Section 1579-770, G. C., Section 10 of the :\I arion :.\I unicipal Court Act 
reads: 

"The judge of the municipal court shall have authority and juris­
diCtion: To administer an oath authorized or required by law to be admin­
istered; to take the acknowledgements of deeds, mortgages or other in­
struments of writing; and to solemnize marriages." 

Question 1. Is the judge of the :\Iunicipal Court authorized to collect 
a fee for solemnizing marriages? 

2. Is the amount of such fee the same as that provided for justices 
of the peace, to-wit: $3.00? 

3. :\f ust such fees be deposited in the city treasury?" 

The several sections~ of the General Code relating to the :\Iunicipal Court of 
Marion appear as Sections 1579-761 to 1579-812, both inclusive, of the General Code. 

Section 1579-773, General Code, provides: 

"In the actions and proceedings of which the municipal court has 
jurisdiction, all laws conferring jurisdiction upon the court of common 
pleas, a police court, or a justice of the peace, giving such court or officer 
power to hear or determine such causes, prescribing the force and effect of 
their judgments, orders or decrees, and authorizing or directing the execu­
tion or enforcement thereof, shall be held to extend to the municipal 
court, unless inconsistent with this act or plainly inapplicable." 

Section 1579-801, General Code, reads in part as follows: 

"Except as otherwise provided for in this act (G. C. Sections 1579-761 to 
1579-812), in civil actions and proceedings wherein the court of a justice of 
the peace now has jurisdiction the fees and costs shall be the same and 
taxed in the same manner as is now, or may hereafter be provided for actions 
and proceedings heard and determined in a court of the justice of the 
peace. In other actions and proceedings the fees and co>ts shall be the 
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same, and taxed in the same manner, as is now, or may hereafter be, pro­
vided for actions and proceedings heard and determined in the court of 
common pleas." 

Section 1579-812, General Code, reads as follows: 

"Upon the taking effect of this act no justice of the peace shall be 
elected in Marion Township, but all the jurisdiction of the justice of the 
peace and of the mayor as magistrate shall be vested in the I\Iunicipal 
Court of Marion, Ohio." 

Section 1579-763, General Code, fixes the salary of the judge of the Municipal 
Court of Marion and provides : 

"Said municipal judge shall receive such compensation, payable out of 
the treasury. of Marion County, not less than fifteen hundred dollars 
($1500.00) per annum, payable in quarterly installments, as the county com­
missioners may prescribe and out of the treasury of Marion Township, 
not less than five hundred dollars ($500.00) per annum, payable in quarterly 
installments, as the township trustees may prescribe, and such further com­
pensation, not less than two thousand ($2000.00) per annum, payable in 
monthly installments out of the treasury of the city of Marion as the 
council thereof may prescribe." 

Section 1579-798, General Code, provides in part as follows: 

"There shall be a clerk of the municipal court appointed by the munic­
ipal judge to serve during his pleasure * * * . He shall collect all 
fines, costs and penalties. He shall be the receiver of all monies payable 
into his office and on request shall pay them to persons entitled thereto. 
On the first business day of each calendar month he shall pay to the 
treasurer of the city of Marion to the credit of the municipal court fund, all 
monies collected by his office for official services; * * * He shall keep a 
cash book record of all receipts and disbursements, * * * 

Section 1579-799, provides, in so far as pertinent, as foHows: 

"All monies paid into the municipal court shall as soon as practicable 
be deposited by the clerk in such banking institutions, as shall be designated 
by the judge of the court there to abide the order of the clerk * * * " 

The foregoing sections are the only ones of the General Code relating to the 
Municipal Court of Marion which are in any way pertinent to your inquiry. While 
I find no section specifically authorizing the judge thereof to charge a specified 
fee for solemnizing a marriage, yet Section 1579-801, supra, provides that: 

"Except as otherwise provided for in this act in civil actions and 
proceedings wherein the court of a justice of the peace now has jurisdiction 
the fees and costs shall be the same and taxed in the same manner as is 
now, or may hereafter be provided for actions and proceedings heard and 
determined in a court of the justice of the peace. * * * " 

Your attention is directed to a recent opinion of this office, being Opinion No. 
1295, dated November 25, 1927, addressed to you, the syllabus of which reads: 
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"1. A judge of the :Municipal Court of Cincinnati, under the pro­
visions of Sections 1558-14 and 1558-45, General Code, may legally 
solemnize marriages and charge the same fee that a justice of the peace 
may charge, which is three dollars. 

2. Such fee so charged by the municipal judge may not be lawfully re­
tained by him, but is required to be paid into the city treasury, the same as 
other monies received by him in his official capacity." 
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and to a former opinion of this office which appears in Opinions, Attorney General, 
1916, Vol. I, page 177, the syllabus of which reads: 

"Judges of the municipal court of the City of Columbus are not author­
ized to retain the legal fee of $2.00 collected by them for solemnizing 
marriages. Such fee should be collected by the clerk of the municipal court 
and paid into the city treasury as other fees and costs collected by him." 

It is my opinion that the above quoted sections of the General Code authorize 
the judge of the Municipal Court of Marion to solemnize marriages the same as 
justices of the peace might do, and from the provisions thereof it was the in­
tention of the Legislature that said judge may charge the usual fee therefor as 
charged by justices of the peace. 

Specifically answering your first and second questions, it is my opinion that 
the judge of the Municipal Court of Marion may legally tax a fee of $3.00 for 
solemnizing marriage. 

In answer to your third question it is my opinion that such judge may not 
legally retain the fees so charged by him, but that the same shall be paid into the 
treasury of the city of Marion, the same as other monies received by him in his 
official capacity. 

However, if fees have been retained in reliance upon any letter or ruling from 
my predecessor, such as was the case referred to in Opinion No. 1774, under date 
of February 28, 1928, then I think that this holding should be treated prospectively 
only, and no finding made for fees retained in reliance upon such letter. 

1780. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney Gmeral. 

JUSTICE OF THE PEACE-JURISDICTION IN MISDEMEANOR CASES. 

SYLLABUS: 

Concerni11g jurisdictio11 of justices of the Peace in misdemeanor cases. 

CoLUMBUS, Omo, February 28, 1928. 

RoN. E. A. BROWN, Prosecuting Attorney, Circleville, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge your letter dated February 21, 1928, which 
reads as follows : 


