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448 OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. A board of township trustees may, under authority of Section 505.37, 
Revised Code, establish a regulation requiring members of the township fire 
department to be resident within the township. 

2. There is no provision in either the Ohio Constitution or the Revised 
Code under which a referendum vote may be compelled on the subject of a 
fire regulation adopted by a board of township trustees under authority of 
Section 505.37, Revised Code. 

Columbus, Ohio, July 25, 1963 

Hon. Earl W. Allison 
Prosecuting Attorney 
Franklin County 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opm1on in answer to the following 
questions: May a board of township trustees adopt a rule or 
regulation requiring both volunteer and regular members of the 
township fire department to be resident within the township? If 
such a regulation is adopted, can it be made subject to a referendum 
vote? 

Section 505.37, Revised Code, provides in pertinent part: 

"The board of township trustees may establish all 
necessary regulations to guard against the occurrence of 
fires, protect the property and lives of the citizens against 
damage and accidents, and may, with the approval of the 
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specifications by the prosecuting attorney, purchase or 
otherwise provide such fire apparatus, mechanical resusci­
tators, or other equipment, appliances, materials, fire hy­
drants, and water supply for fire-fighting purposes as 
seems advisable to the board. * * * 

"* * * * * *"* * * 
(Emphasis added) 

This provision constitutes a grant of authority to boards of town­
ship trustees to make such regulations as they may deem necessary 
for fire protection and the protection of the lives and property of 
the citizens from accident. 

In Opinion 1311, Opinions of the Attorney General for 1957, 
page 684, I concluded that there is no general requirement of law 
that firemen be resident in the township which they serve, and I 
remain of that opinion. Should a board of township trustees deem 
it necessary to complete fire protection, however, that firemen be 
resident in the township in order to be readily available in case of 
emergency, it is my opinion that such board may, under authority 
of the above quoted provision, establish a regulation making such 
residence a requirement of those, either paid or volunteer, who are 
to serve as firemen. 

You have also asked me whether such a regulation might be 
made subject to a referendum vote; and by that question I under­
stand you to mean, could the township electorate require that such 
a regulation be submitted to a referendum vote. I have carefully 
examined both the Constitution of Ohio, particularly Article II, 
Sections 1 through lg, thereof, and the Ohio Revised Code; and, 
although I find some provisions which allow a township electorate 
to compel a referendum vote in certain cases, e.g. Sections 519.12 
and 519.25, Revised Code, on the subject of township zoning, I 
find no such provision, either constitutional or statutory, which 
could be deemed applicable to a fire regulation established by a 
board of township trustees under authority of Section 505.37, 
supra. I must conclude, therefore, that no power exists in the 
township electorate to compel a referendum vote on such a regu­
lation. 

In summary, it is my opinion and you are hereby advised that: 
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1. A board of township trustees may, under authority of 
Section 505.37, Revised Code, establish a regulation requiring 
members of the township fire department to be resident within the 
township. 

2. There is no provision in either the Ohio Constitution or the 
Revised Code under which a referendum vote may be compelled on 
the subject of a fire regulation adopted by a board of township 
trustees under authority of Section 505.37, Revised Code. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




