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1. ADMINISTRATIVE OFFICERS - JUDICIAL OFFICERS 

SECTION 3.06 RC-APPLICABLE ONLY TO ADMINISTRA­

TIVE OFFICERS. 

2. JUDGE, COURT OF COMMON PLEAS - CLERK AP­

POINTED IN PROBATION DEPARTMENT - JUDGE NOT 

LIABLE FOR FUNDS EMBEZZLED BY CLERK-BUREAU 
OF INSPECTION AND SUPERVISION OF PUBLIC OF­

FICES-NO AUTHORITY TO MAKE FINDING AGAINST 

JUDGE FOR AMOUNT OF FUNDS EMBEZZLED-SURETY 
BOND-SECTION 2301.27 RC. 

SYLLABUS: 

I. Section 3.06, Revised Code, is applica:ble only to administrative officers, and 
has no application to judicial officers. 

2. A judge of the court of common pleas who has, pursuant to Section 2301.27, 
Revised Code, appointed a clerk in the probation department, is not liable for fonds 
embezzled by such clerk, and the Bureau of ,Inspection and Supervision of Public 
Offices would have no authority to make a finding against such judge for the amount 
of the funds so embezzled. 

Columbus, Ohio, March 22, 1956 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion on a situation growing 

out of the embezzlement of funds in the probation department of a certain 

county. I quote a part of your letter, as follows: 

"Section 3.06 of the Revised Code ( Section 9, General Code), 
contains the following material language: 

" 'The principal may take from his deputy or clerk a bond 
with sureties, conditioned for the faithful performance of the duties 
of appointment. The principal is answerable for the neglect or 
mistakes in the office of his deputy or clerk.' 

"The Supreme Court of the state of Ohio in the case of 
Seward vs. The Surety Company, 120 0. S., p. 47, in an 
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unanimous opinion rendered by Judge Kinkade, at page SO stated : 

" '* * * that it would open the door very wide for the accom­
plishment of the grossest frauds if a public official were per­
mitted to present as a defense, when called upon to disburse 
money according to the law that it has been purloined or destroyed 
by some deputy or other subordinate connected with the public 
office.' 

"We respectfully ask your official opinion as to the proper 
application of the principles of Ohio law expressed in the fore­
going language with the following established circumstances: 

"A state examiner in the Bureau of Inspection and Super­
vision of Public Offices, pursuant to his assignment, was working 
in 'X' county' in the examination of the Probation Department, 
created pursuant to statutory authority by the Court of Common 
Pleas of 'X' county. He uncovered a discrepancy of approxi­
mately $11,000.00. In his further investigation he obtained a 
confession of em:bezzlement of the money 1by a clerk in said 
department who had been appointed by the Court of Common 
Pleas as assistant to work under the 'Chief Probation Officer.' 

"The investigation .further c\isclosec\ that the moneys received 
by said clerk in the Probation Department were paid into said 
Department under orders of the Court of Common Pleas. 

"Before the clerk commenced work in the Probation Depart­
ment, said clerk was required to give a $5,000.00 ,bond upon 
which the examiner collected the amount of the :bond, leaving a 
shortage due the 'public fund' of the Probation Department of 
over $5,000.00. 

"In a subsequent investigation, denying any responsibility for 
the deficit, a member of the Bench stated that he had not known 
the clerk, nor had he, to his knowledge, seen the clerk; that all 
he had clone was sign, as a member of the court, the appointment 
which had ,been handed to him by some one. 

"We respectfully, in the interest of the taxpayers of the state 
of Ohio, request your official advice so that the law can be, uni­
form in its application to all officials." 

Your letter does not make it entirely clear as to the point on which 

you desire advice, !but I infer that the question is as to the possible 

lia!bility of the judge or judges who had appointed the unfaithful clerk. 

In the case presented, I understand that there was a three judge court 

and that all of them joined in the appointment. 

The establishment of a probation department is governed by Section 

2301.27 to 2301.32, inclusive, Revised Code. Section 2301.27 ;provides 

in part: 
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"The court of common pleas may with concurrence of the 
,board of county commissioners establish a county department of 
probation. The esta:blishment of such department sh3.ll ,be entered 
upon the journal of said court and the clerk of the court of com­
mon pleas shall thereupon certify a copy of such order to each 
elective officer and board of the county. Such department shall 
consist of a chief probation officer, and such number of other 
probation officers and employees, clerks, and stenographers, as 
are fixed from time to time by the court. The court shall make 
such appointments, fix the salaries of appointees within the 
amount appropriated therefor 1by the board and supervise their 
work. * * *" 
Section 2301.29, Revised Code, authorizes the court to supervise the 

department of probation and to make rules and regulations therefor. 

Section 2301.30, Revised Code, provides that the court, in making 

such rules and regulations, shall require the department, among other 

things, to do the following: 

"(9) Keep detailed records of the work of the department, 
accurate and complete accounts of all moneys collected from per­
sons under its supervision or in its custody, and keep or give 
receipts therefor;" * * * 

I have no precise information as to the source or character of the 

funds that may come into the hands of a prolbation officer or into his 

department. I note your statement that in the present case "the moneys 

received !by said clerk in the probation department were paid into said 

department under orders of the court of common pleas." 

From information which you have furnished, I understand that the 

court, in sentencing a person convicted of such crimes as robbery, fre­

quently placed the person on pr6bation on condition that he would make 

payments periodically to the probation officer to reimburse the victim, 

and that the accumulation of such moneys constituted the bulk of the 

fund embezzled by the clerk. In other cases the money may be ordered 

paid for the support of a dependent. So far as I can see, these were not 

funds that could be said to be in technical custody of the court. I do not 

know of any circumstances in which the court, as such, is authorized to 

receive and hold moneys, for whose safe keeping the court is held 

responsible and for which it is required to account. 

The situation differs radically from that presented in the case of 

Seward v. Surety Co., 120 Ohio St., 47, to which you refer in your 
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letter. In that case a postmaster was held -liable for the loss of funds 

which were in his hands as such officer, and which were stolen or 

embezzled by a su;bordinate employee in his office. The court held, as 

shown by a portion of the syllaJbus: 

"l. It is the duty of a postmaster to keep safely all moneys 
that may come into his hands 1by virtue of his official position, 
and to account for and to disburse the same as required by law 
and by rules of the United States Post Office Department, pro­
mulgated .pursuant to authority conferred by acts of Congress. 

"2. When called upon to account for moneys that have come 
into his hands in his official capacity, it :s not a sufficient answer 
to say that the moneys have been stolen or embezzled by others, 
without fault or negligence on the part of the postmaster. 

"3. The official bond given by a postmaster, with surety, 
obligating •him to faithfully per.form all the duties of the office 
to which he has been appointed, emlbraces the duty to account 
for and disburse the moneys that have come into his hands 
according to law." 

I do not find in the statutes any provision requmng that the ap­

pointees in the probation department give 1bond. Undoubtedly it is good 

business practice to require them to give suoh \bond. You refer to Section 

3.06, Revised Code, which reads as follows: 

"A deputy, when duly qualified, may perform any duties of 
his principal. A deputy or clerk, appointed in pursuance of law, 
shall hold the appointment only during the pleasure of the officer 
appointing him. The ,principal may take from his deputy or clerk 
a bond, with sureties, conditioned for the faithful performance of 
the duties of the appointment. The principal is answerable for 
the neglect or misconduct in office of his deputy or clerk." 

The question at once arises whether the court, or a judge thereof 

who speaks for the court in making appointment of a probation officer 

or clerk, pursuant to Section 2301.27, supra, is such an officer as is 

within the purview of said Section 3.06, which imposes a personal lia:bility 

on the appointing officer fo. the "neglect or mistake" of his deputy or 

clerk. 

There is a distinction between a "court" and a "judge!" As stated 

111 14 Ohio Jurisprudence, page 430: 

"A distinction is recognized between courts and judges. The 
court is a tribunal organized for the purpose of administering 
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justice, while the judge is the officer who presides over that tri­
bunal. The terms are sometimes used interchangeaibly and 
synonymously, ·but they are never technically the same in meaning. 

"The judges of courts, while an indispenable part thereof, 
are not the courts, although provided for :by the same constitu­
tion, but are public officers, selected to administer the law in, 
and preside over, the courts." 

In this connection it is to be noted that under bhe provision of Sec­

tion 2301.27, a,,bove quoted, the appointments in the probation department 

are made 11ot by a judge of the court, but by the court. I do not believe 

that a court, as such, could incur a money liability under any circum­

stances. If any lia,bility is to be found in connection with the action 

of a judge of a court, it must certainly be against him personally. 

Is a judge of the court of common pleas such an officer as ts con­

templated by Section 3.06, supra? He certainly has no authority to 

appoint a deputy. And I cannot see that he has any authority to appoint 

a clerk who has such a relationship to him that the judge becomes per­

sonally responsible for his conduct. Certainly no probation officer or 

clerk in that department could under any circumstances perform any act 

or execute any document in the name of the court or a judge thereof. In 

my opinion, Section 3.06, supra, relates to administrative officers, and 

not to judicial officers. 

Generally speaking, a judge is not subject to personal liability so 

long as he acts within the ,bounds of his constitutional or statutory juris­

diction. This proposition is stated in 23 Ohio Jurisprudence, 461, as 

follows: 

"The principal is well sett.Jed, both by authority and by rea­
son, that no civil action can be maintained against a judicial1 

officer for the recovery of damages by one claiming to have been 
injured by his judicial action within his jurisdiction. From the 
very nature of the case the officer is called upon, ,by law, to 
exercise his judgment in all matters before him, and the law 
holds his duty to the individual to have :been performed when 
he has exercised it, however erroneous or disastrous in its con­
sequences it may appear to be, either to the party or to others. 
Such protection is essential to t-he honest and independent admin­
istration of justice, and is •based on sound public policy. * * *" 

Citing Truesdell v. Combs, 33 Ohio St., 186; Brinkman v. Droles­

baugh, 97 Ohio St., 171; Bradley v. Field, 13 Wall. 335, and other cases. 

No facts are presented in your letter indicating that the judges in 
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question acted illegally, maliciously, or even carelessly in making the 

appointment referred to. Unless it is concluded that they were respon­

sible for the safekeeping of the funds embezzled by the clerk, I know of 

no theory under which they could be held Jiaible for the loss. As already 

indicated, they are not so responsible. 

Accordingly, it is my opinion that: 

1. Section 3.06, Revised Code, is applicable only to administrative 

officers, and has no application to judicial officers. 

2. A judge of the court of common pleas who has, pursuant to 

Section 2301.27, Revised Code, appointed a derk in the probation depart­

ment, is not liable for funds embezzled by such clerk, and the Bureau of 

Inspection and Supervision of Public Offices would have no authority to 

make a finding against such judge for the amount of the funds so 

embezzled. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




