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DENTAL LABORATORY-PERSON OR ORGANIZATION­
VIOLATES PROVISIONS OF SECTION 4715.09 RC WHEN A 
DENTURE OR BRIDGE IS SOLD OR DELIVERED TO ANY 
PERSON OTHER THAN A LICENSED DENTIST-ADVERTIS­
ING-REPAIRING DENTURE OR BRIDGE. 

SY'I.JLABUS: 

Where a dental laboratory, or any person or organization, as a result of its 
advertising, does, for a fee, salary or other reward, construct, supply, reproduce 
or repair any prosthectic denture or bridge, without an order or prescription from 
a licensed dentist for the specific operation of constructing, reproducing or repairing, 
and where such denture or bridge is sold or deJ.ivered to any person other than a 
,licensed dentist, such dental laboratory, or person or organization, is acting in 
violation of Section 4715.09, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, December 9, 1955 

Hon. Hugh B. Smith, Secretary, .Ohio State Dental Board 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The ABC Dental Laboratory, not a corporation, began 
operations in Ohio and advertised in a magazine of some general 
circulation that it will; 'In just 8 hours-a new false plate made 
from your old one!' 'Let the Mid-vVest's leading dental labora­
tory make your old loose, cracked or chipped plate into a new 
lightweight, perfect-fitting plastic plate.' * * * 'No impression 
needed,' etc. etc. 

"Mrs. X. responded by letter to one of these advertisements 
and expressed a desire to know more about the services and re­
quested free details. In due time Mrs. X. received a package from 
the ABC Dental Laboratory containing a letter, advertising sheet, 
price list, order ,blank, and a strip of plastic material with instruc­
tions how to use it in the event the denture is loose. The order 
blank was filled out for a 'Renewed Upper Plate.' An old den­
ture, not fabricated originally by the ABC Dental Laboratory, 
but presumably prepared by another dental laboratory under an 
order or prescription of a licensed dentist and from a cast or im­
pression taken by a licensed dentist, was sent to the ABC Dental 
Laboratory along with the order and a check in full payment of 
the renewed plate. In due time Mrs. X. received by mail from the 
ABC Dental Laboratory a renewed or reproduced dental plate to 
which was affixed the teeth from the original dental plate, but all 
other material having a new appearance. At no time did Mrs. X. 
confer with a dentist about this or obtain from any dentist an 
order or prescription for this work. 

"Section 4715.01, Revised Code of Ohio, specifies acts which 
constitute the practice of dentistry. Included in this section is the 
following wording: 

"' * * *, or who shall construct, supply reproduce, or 
repair any prosthetic denture, bridge, artificial restoration, 
appliance, or other structure to -be used or worn as a substi­
tute for natural teeth, except upon the order or prescription 
of a licensed dentist and constructed upon or by the use of 
casts or models made from an impression taken by a licensed 
dentist; or who shall advertise, offer, sell, or deliver any such 
substitute or the services rendered in the construction, repro.: 
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duction, supply, or repair thereof to any person other than 
a licensed dentist, * * *.' 
"The question, specifically, is this: vVould the fact that the 

original order or prescription of a licensed dentist, or the casts 
or model (denture) made from an impression taken by a licensed 
dentist have application to the 'renewed plate' or reproduced den­
ture fabricated by the ABC Dental Laboratory? In other words, 
does the advertising and the work performed, as indicated in the 
above statement of facts, constitute a violation of the statutes of 
Ohio on the part of the ABiC Dental Laboratory." 

The following provision relative to the practice of dentistry 1s found 

in Section 4715.09, Ohio Revised Code: 

"No person shall practice dentistry until he has obtained a 
license from the state dental board." 

The practice of Dentistry is defined in Section 4715.01, Ohio Revised 

Code, which read•s in part as follows : 

"Any person shall be regarded as practicing dentistry, who 
is a manager, proprietor, operator, or conductor of a place for 
performing dental operations or who, for a fee, salary, or other 
reward paid or to be paid either to himself or to another person, 
performs, or advertises to ·perform, dental operations of any kind, 
or who diagnoses or treats d•iseases or lesions of human teeth or 
jaws, or attempts to correct malpositions thereof, or who takes 
impressions of the human teeth or jaws, or who shall construct, 
supply, reproduce, or repair any prosthetic denture, bridge, arti­
ficial restoration, appliance, or other structure to be used or worn 
as a substitute for natural teeth, except upon the order or pre­
scription of a licensed dentist and constructed upon or by the use 
of casts or models made from an impression taken by a licensed 
dentist, or who shall advertise, offer, sell, or deliver any such 
substitute or the services rendered in the construction, reproduc­
tion, supply, or repair thereof to any person other than a licensed 
dentist, or who places or adju.sts such substitute in the oral cavity 
of another, or who uses the words 'dentist,' 'dental surgeon,' the 
letters 'D. D. S.,' or other letters or title in connection with his 
name, which in any way represents him as being engaged in the 
practice of dentistry. * * *" 

Under the plain and unambiguous language of Section 4715.01, 

supra, it is apparent that the constructing, supplying, reproducing, or re­

pairing of a denture or bridge, without the order or prescription of ·a 

licensed- dentist, does constitute the practice of dentistry. 
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In the factual situation which you have presented, there is possibly 

some doubt as to whether the ABC Dental Laboratory is constructing 

or reproducing a new denture. However, under the facts you set forth 

in your letter, I believe there can be no question that there is a repairing 

of an old denture. 

Although the old denture was originally ordered by a licensed dentist 

and originally prepared from an impression taken by a licensed dentist, 

this particular repair of the denture was not ordered or prescribed by a 

licensed dentist. The use of the word "repair" in Section 4715.01 indicates 

that the legislature was aware of the fact that there would be circum­

stances where it would be necessary that only certain repairs be done to 

an old denture rather than the construction of an entirely new denture or 

bridge. I think it is clear that it was the intent of the legislature that upon 

each separate occasion where a dental laboratory constructs, supplies, re­

produces or repairs a denture or bridge there must be an order or 

prescription from a licensed dentist for that particular work. 

In addition, I would again like to call your attention to Section 

4715.01, which reads in part as follows: 

" * * * or who shall advertise, offer, sell, or deliver any such 
substitute or the services rendered * * * to any person other than 
a licensed dentist. * * *" 

In the facts you have set forth you state that all correspondence, orders 

and deliveries were between the ABC Dental Laboratory and Mrs. X. 

It is apparent that this is in direct violation of Section 4715.01 which 

requires that no denture or bridge shall be delivered to any person other 

than a licensed dentist. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

where a dental laboratory, or any person or organization, as a result of its 

advertising, does, for a fee, salary or other reward, construct, supply, 

reproduce or repair any prosthectic denture or bridge, without an order 

or prescription from a licensed dentist for the specific operation of con­

structing, reproducing or repairing, and where such denture or bridge is 

sold or delivered to any person other than a licensed dentist, such dental 

laboratory, or person or organization, 1s acting in violation of Section 

4715.09, Ohio Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




