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OPINION NO. 70-113 

Syllabus: 

The treasurer of a village may not at the same time be em­
ployed as a clerk for the board of trustees of public affairs and 
receive compensation for both positions. 

To: James R. Scott, Guernsey County Pros. Atty., Cambridge, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 31, 1970 

I have your request for my opinion as to whether or not 
the treasurer of a village can also serve as clerk for the 
board of trustees of public affairs. 

The positions of village treasurer and clerk of the board 
of trustees of public affairs are authorized by Sections 733.42 
and 735.28, Revised Code, respectively. 

Section 733.42, supra, states: 

"The treasurer of a municipal corporation 

shall be elected for a term ·of four years, com­

mencing on the first day of January next after 

his election. He shall be an elector of the 

municipal corporation." 


Section 735.28, supra, provides in part: 

"The board shall organize by electing one 

of its members president. Unless the office of 

clerk of the board has been consolidated with 

the office of clerk of the village, as autho­

rized by section 733.28 of the Revised Code, it 

may elect a clerk, who shall be known as the 

clerk of the board of trustees of public af­

fairs." 


The fact that the village treasurer is a village officer is 
strongly implied in Section 733.23, Revised Code, where it states: 

"The executive power of villages shall be 

vested in a mayor, clerk, treasurer, marshal, 

street commissioner, and such other officers and 

departments thereof as are created by law." 


(Emphasis added.) 

According to Glenville v. Englehart, 19 O.C.C. 285, 10 o.c.o. 
409 (1900), a village treasurer is a village officer. 

Section 733.78, Revised Code, provides in part: 

"No member of the legislative authority or 

of any board and no officer or commissioner of 

the municipal corporation shall have any~­

est. other than his fixed compensation, in the 

expenditure of money on the part of such munici­

pal corporation. Any person who violates this 
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section shall be disqualified from holding any 

office of trust or profit in the municipal cor­

poration, and shall be liable to the municipal 

corporation for all sums of money or other things 

received by him, in violation of this section, 

and if in office he shall be dismissed therefrom." 


(Emphasis added.) 

Wright v. Clark, et al., 119 Ohio St. 462 (1928), stated in 
the third branch of the syllabus: 

"Neither fraud, nor conspiracy, nor unrea­

sonable profits, are necessary elements of a 

cause of action for recovery of money from an 

officer of a city or village, under the provis­

ions of Section 3808, General Code." 


Section 3808, General Code, correspond3 to present Section 
733.78, Revised Code. 

Also, at page 471 of the opinion, Marshall, C.J., stated: 

"'***It was the purpose of the Legis­

lature in that enactment (Section 3808, General 

Code) to reach all persons holding positions 

in a city or village government who are charged 

with official responsibility in conducting an 

economic administration of corporate affairs, 

and to prohibit them from having any interest 

in the expenditure of corporate funds.'" 


Furthermore, Petermann v. Tepe, 87 Ohio App. 493 (1949), 
provides: 

"***We think it obvious that by the use 

of this phrase the General Assembly intended 

to make it clear that Section 3808, General 

Code, did not prevent the official from drawing 

his salary. The whole in_t~_nt was that he should 

not receive anyt:hin<J hcyond that from the cor­
poration in any way." (Em.l:'h.:1sjs added.) 


Consequently, consistent with Opinion No. 4589, Opin;ons 0£ 
the Attorney General for 1932, which held a member of the board 
of trustees of public affairs of a village may not be employed 
as a sewer inspector by the village council, Opinion No. 2389, 
Opinions of the Attorney General for 1934, which held that the 
offices of city treasurer and secretary of the sinking fund 
trustees were incompatible if the person was compensated for acting 
as secretary, and Opinion No. 3835, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1931, which held the concurrent employment of a village 
clerk as a caretaker of the village parks violated Section 3808 of 
the General Code, an officer ~fa village may not enter into an 
employment contract for compensation in another village position. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the treasurer of a village may not at the same time be employed 
as a clerk for the board of trustees of public affairs and receive 
compensation for both positions. 




