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OPINION NO. 95-008 

Syllabus: 

Under existing statutes, the State Board of Emergency Medical Services does not 
have authority to promulgate rules concerning the minimum training requirements 
of emergency telecommunicators or the accreditation of schools providing such 
training. 

To: Roger E. Glick, Executive Administrator, State Board of Emergency Medical Service 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 28, 1995 

You have requested a formal opinion on the question whether the State Board of 
Emergency Medical Services "has authority to promulgate rules concerning the minimum 
training requirements of emergency telecommunicators and the accreditation of schools teaching 
such courses." In a telephone conversation, you stated that an emergency telecommunicator is 
an individual who dispatches ambulances and who might also dispatch fire and police vehicles. 
The telecommunicator does not travel to the scene of an emergency, does not provide medical 
services, and is not required to be certified as an emergency medical technician-ambulance 
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(EMT-A), advanced emergency medical teclmician-ambulance (ADV EMT-A), or emergency 
medical technician-paramedic (paramedic). Your question is whether the authority of the State 
Board of Emergency Medical Services extends to the establishment of training requirements for 
individuals who serve as emergency telecommunicators and the accreditation of schools that 
provide such training. 

Authority of the State Board of Emergency Medical Services 

The State Board of Emergency Medical Services exists within the Division of Emergency 
Medical Services of the Department of Public Safety. It consists of one employee of the 
Department of Public Safety designated by the Director of Public Safety and seventeen other 
members, appointed by the Governor, who have background or experience in emergency medical 
services or trauma care. RC. 4765.02. As a creature of statute, the State Board of Emergency 
Medical Services hf\S only the powers that it is expressly given by statute and those powers that 
are necessarily implied in order to exercise the express powers. See generally, e.g., Dreger v. 
Public Employees Retirement System, 34 Ohio St. 3d 17,20-21, 516 N.E.2d 214, 217 (1987) 
(a creature of statute "has no authority beyond that which is expressly or impliedly conferred 
by statute"); Athens Home Telephone Co. v. Peck, 158 Ohio St. 557,562, 110 N.E.2d 571,574 
(1953) ("administrative agencies are creatures of statute and possess only such rule-making 
power as is delegated to them"). 

The Board is given express statutory authority to examine and certify an applicant to 
serve as an EMT-A, ADV EMT-A, or paramedic. See RC. 4765.28-.31. Further, the Board 
is expressly required by statute to accredit or approve schools that provide emergency medical 
services training programs or continuing education programs and to certify persons who teach 
in such programs. See R.C. 4765.15-.23. The term "[e]mergency medical service," however, 
is defined by statute for purposes of R.C. Chapter 4765 to mean any of the services described 
in R.C. 4765.37-.39 that are performed by EMT-As, ADV EMT-As, or paramedics, including 
such services when they are performed during transport of a patient. R.C. 4765.01(F). This 
definition does not include services performed by emergency telecommunicators. For this 
reason, the duties of accreditation, approval, and certification imposed upon the Board by RC. 
4765.15-.23 do not apply to training in emergency telecommunications. Thus, the Board does 
not have express statutory authority to establish requirements for the training of emergency 
telecommunicators or the accreditation of schools providing such training. It is necessary, 
therefore, to examine the statutes governing the Board to determine whether the Board has any 
powers from which such authority may be implied. 

RC. 4765.04 requires the Board to establish certain advisory groups and permits it to 
establish other advisory groups. The advisory groups report to the Board, and the Board is 
authorized to implement any of their recommendations by rule. See RC. 4765.04(A); R.C. 
4765. l1(B)(2). One of the groups that is required to be formed is the "access, delivery, and 
quality care advisory group," which is directed to "review and make recommendations to the 
board on the accessibility, delivery, and quality of emergency medical services performed by 
EMT-As, ADV EMT-As, and paramedics." RC.4765.04(B)(4). The group "shall also review 
and make recommendations on other issues specified by the board." RC. 4765.04(B)(4). 

It is clear that the dispatching of ambulances is an integral part of the delivery of 
emergency medical services. It does not follow, however, that the authority of the Board to 
consider and implement recommendations relating to the accessibility, delivery, and quality of 
emergency medical services permits the Board to adopt rules that require an emergency 
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telecommunicator to obtain specified training from a school accredited by the Board. The 
recommendations submitted by an advisory group pursuant to R.C. 4765.04 cannot expand the 
Board's authority beyond that which it is granted by statute. See generally, e.g., Carroll v. 
Department of Administrative Services, 10 Ohio App. 3d 108, 110, 460 N.E.2d 704, 707 
(Franklin County 1983) ("the director may not promulgate rules which add to his delegated 
powers, no matter how laudable or sensible the ends sought to be accomplished"). 

By statute, the Board certifies individuals who provide emergency medical services and 
individuals who teach such providers. It approves and accredits schools and programs that 
provide training in emergency medical services. The Board, however, has no authority to 
impose requirements upon persons who perform other functions, even though their actions may 
in some way affect the capacity of an EMT-A, ADV EMT-A, or paramedic to provide 
emergency medical services. See generally. e.g.. R.C. 4765.43 (providing that a person who 
simply drives an ambulance is not required to be certified as an EMT-A, ADV EMT-A, or 
paramedic). The Board's certification authority is focused directly upon individuals who either 
provide emergency medical services or provide training in emergency medical services. The 
General Assembly has not granted the Board express authority to certify persons who perform 
other functions or who provide training in such functions, and such authority cannot be based 
by implication upon the recommendation of an advisory board pursuant to R.C. 4765.04. 

The Board's power to adopt rules regarding school certification and individual training 
and performance is statutorily restricted to those involved in "emergency medical services." See 
R.C. 4765.15-.23, .28-.31. While it might logically be suggested that emergency 
telecommunicators are engaged in "emergency medical services," such an extension of the term 
is statutorily precluded by R.C. 4765.01(F), which defines emergency medical services as only 
those services performed by EMT-As, ADV EMT-As, or paramedics. This definition restricts 
the Board's authority to regulate performance and training to these specific types of personnel. 
It must be concluded, accordingly, that R.C. 4765.04 does not provide authority for the Board 
to promulgate rules establishing minImum training requirements for emergency 
telecommunicators or standards for persons or schools that provide training in emergency 
telecommunications. 

Another possible source of authority over emergency telecommunicators and their training 
is R.C. 4765.09, which authorizes the Board to "prepare recommendations for the operation of 
ambulance service organizations and emergency medical service organizations" on topics 
including the "communication systems necessary for the operation of ambulances." R.C. 
4765.09. The recommendations are to be shared with boards of county commissioners, townf>hip 
trustees, or trustees of a joint ambulance district, and there may be reports to ascertain 
compliance with such recommendations. R.C. 4765.09. It does not appear that such 
recommendations are to be adopted as rules and given the force and effect of law. See R.C. 
4765.09, .11. 

R.C. 4765.09 permits the Board to recommend to ambulance service organizations and 
emergency medical service organizations the types of communications systems ambulances 
should have and to suggest general qualifications or training that would be helpful for persons 
who operate such systems. R.C. 4765.09, however, does not authorize the Board to adopt 
enforceable standards of minimum training for emergency telecOillmunicators. Rather, statutory 
use of the word "recommendation" necessarily implies that some other entity or individual has 
the power to accept and act upon the recommendation. See, e.g., People of Virgin Islands v. 
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Price, 181 F.2d 394, 396 (3d Cir. 1950) ("[t]o recommend is to present as one's advice or 
choice or as having one's approval. It ordinarily involves the idea that another has the final 
decision" (footnote omitted». Having been granted only the power to re::ommend, the Board 
necessarily lacks the power to adopt and enforce a system of certification and accreditation 
governing emergency telecommunications. 

No other provision of R.C. Chapter 4765, either expressly or by necessary implication, 
authorizes the Board to promulgate rules governing the training of emergency telecommunicators 
or the accrediting of their instructional programs. It must be concluded, accordingly, that no 
such authority exists. 

Your letter states that the Board "recognizes the need to establish a state-wide standard 
for the training of emergency telecommunicators and for the accreditation of schools teaching 
those courses." This opinion concludes that the Board lacks statutory authority to adopt rules 
establishing such a standard. The Board is empowered, however, to "[m]ake recommendations 
to the general assembly on legislation to improve the delivery of emergency medical services." 
R.e. 4765.1O(A)(5). The Board might choose to include in its recommendations to the General 
Assembly suggestions as to how this perceived need could .be met. 

Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion and you are advised that, under existing 
statutes, the State Board of Emergency Medical Services does not have authority to promulgate 
rules concerning the minimum training requirements of emergency telecommunicators or the 
accreditation of schools providing such training. 




