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Finding the above. listed bond to have been properly executed pursuant to 
the above statutory provisions, I have approved the same as to form, and return 
it herewith. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

A I Iamey General. 

3025. 

BOARD OF EDUCATION-MAY NOT REFUSE USE OF SCHOOL BUILD­
ING AND GROUNDS FOR GRANGE MEETINGS WHEN. 

SYLLABUS: 
A Board of Education cannot lawfully refuse to permit tlze use of a school 

building and grounds under its control for the holding of meeti1tgs of grange 
organizations when the building and grounds are not in act11al ttsc for school 
purposes, pro~'iding the janitor fees and other proper expenses incident to such 
use is paid by the grange, subject, of course, to proper a11d reasonable regulations 
imposed by the Board. 

CoLUMBus, OHIO, August II, 1934. 

HoN. RussELL M. WILHELM, Prosecuting Attorney, Jl1arion, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge the receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"We have been requested by the Caledonia Village School Board 
to secure your formal opinion on the following matter: 

STATEMENT OF FACT. 

The Village School Board of the Village of Caledonia has under its 
control a school building in the Village of Caledonia. The local Grange, 
which is an order with whose purposes you are undoubtedly familiar, 
insists that they have the right to the usc of the Village School building 
for their meetings. 

It is my understanding that these meetings are private in their nature, 
and that various degrees of the order are conferred at such meetings. The 
local Village School Board refuses to permit the Grange organization 
to use the school building for meetings. It is my further understanding 
that some of these meetings are not confined to the local organization 
but include representatives from other districts and are sometimes joint 
meetings of several different Granges. 

QUESTION. 

May the local School Board refuse the use of the school building 
to this organization, if the organization pays for the expenses such as 
light, heat, etc.?" 
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Section 7622-3 of the General Code of Ohio reads in part as follows: 

"The Board of Education of any school district shall, upon- request 
and the payment of the proper janitor fees, subject to such regulation 
as may be adopted by such board, permit the use of any school house 
and rooms therein and the grounds and other property under its control 
when not m actual use for school purposes, for any of the following 
purposes: 

1. * * * 
2. * * * 
3. * * * 
4. For polling place, for holding elections and for the registration 

of voters, for holding grange or similar meetings." 

The language of the above statute is clear to the effect that a Board of Edu­
cation !Shall, upon request and the payment of the proper janitor fees, subject to 
proper regulations, permit the use of school buildings and school grounds under 
its control, when not in actual use for school purposes, for holding grange or 
similar meetings. 

Three former Attorneys General have had this question under consideration 
and each of them has definitely held, and correctly so I think, that a Board of 
Education has no choice in the matter and that grange meeting-; may be held in 
school buildings in accordance with the Statute, as a matter of right. 

In 1917, the then Attorney General in an opinion reported in the published. 
Opinions of the Attorney General for that year, on Page 2438 held: 

"A Board of Education has a right upon request and upon the pay­
ment of the proper janitor fees, to permit the use of any school house 
and the rooms therein and the grounds and other property under its 
control, when not in actual use for school purposes, for the use of hold­
ing grange meetings. The fact that the grange holds secret sessions will 
not prevent the above proposition of Section 7622-3 General Code from 
applying." 

The above opm10n was referred to with approval by the then Attorney Gen­
eral, in 1928. See Opinions of the Attorney General for 1928 at Page 284. 

Again, in 1929, the Attorney General in an opinion reported in the published 
Opinions of the Attorney General for l929 at Page 289, held: 

"Grange and similar organizations are entitled as a matter of right 
to use the school buildings and grounds in their respective districts for 
the purpose of holding meetings of such organizations, providing there 
is paid to the Board of Education the actual expenses incident to the 
use of such buildings for such purposes. The amount of such expenses 
may, by agreement, take the form of a fixed charge, to be paid as a ff'e 
for the use of the building, provided the amount of such charge is based 
on and is reasonably commensurate with the actual cost to the Board of 
Education of such incidental use of the building." 

In specific answer to your question, I am of the opmwn .that a Board of 
Education cannot lawfully refuse to permit the use of a school building and 
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grounds under its control for the holding of meetings of grange organizations 
when the building and grounds arc not in actual usc for school purposes, pro­
viding the janitor fees and other proper expenses incident to such use is paid 
Ly the grange, subject, of course, to proper and reasonable regulations imposed 
by the Board. 

3026. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

1vlUNICIPAL UNIVERSITY-BOARD OF DIRECTORS MAY NOT PUR­
CHASE SECURITIES FRONI INVESTMENT COMPANY IN WHICH 
MEMBERS ARE FINANCIALLY INTERESTED. 

SYLLABUS: 
1. Where a board of directors of a municipal university purchases securities, 

with endowment funds of such university, from an investment company in which 
one of the directors of the municipal uni·uerrsity is president and stockholder, Sec­
tions 3808 and 12912, General Code, are violated. 

2. Such transactions as described in syllabus one are contracts z•oid as against 
public policy. 

CoLUMBUs, Omo, August 11, 1934. 

l:Jureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-I am in receipt of your communication reading as follows: 

"Section 7902 of the General Code provides that the board of di­
rectors of a municipal university have full control over all funds of the 
university and section 7919 G. C., gives authority to such board to Ill­

vest funds under their control and you, of course, are familiar with the 
provisions of sections 3808 and 12912, General Code. 

We have an instance in Ohio wherein a member of the board of 
directors of a municipal university is a stockholder in, and the president 
of, an investment company. An examination of the records show that 
upon approval of the directors of this university, endowment funds are 
expended in the purchase of securities from this investment company. 

Will you kindly advise this Department whether such action consti­
tutes a violation of sections 3808 and 12912 of the General Code?" 

Section 3808, General Code, reads as follows: 

"No member of the council, board, officer, or commissioner of the 
corporation, shall have any interest in the expenditure of money on the 
part of the corporation other than his fixed compensation. A violation 
of any provision of this or the preceding two sections shall disqualify 
the party violating it from holding any office of trust or profit in the 
corporation, and shall render him liable to the corporation for all sums 
of money or other thing he may receive contrary to the provisions of 
such sections. and if in office he shall be dismissed therefrom." 


