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Syllabus: 
OPINION NO. 94-044 

1. A public bathing beach located in a state park is not subject to 
regulation under R.C. Chapter 3749 unless such beach constitutes 
a "public swimming pool," as defmed in RC. 3749.01(G), a 
"public spa," as defmed in RC. 3749.01(H), or a "special use 
pool," as defmed in RC. 3749.01(1). 

2. Neither a board of health of a general health district nor a board 
of health of a city health district has authority under RC. 3709.21 
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or R.C. 3709.20, respectively, to require the Division of Parks 
and Recreation of the Department of Natural Resources to obtain 
a license or pay a fee for the operation of public bathing beaches 
located in state parks. 

To: Frances S. Buchholzer, Director, Department of Natural Resources, 
Columbus, Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, July 27,1994 

You have requested an opinion on the following question: "Does the Public Health 
Council or a board of health have authority to regulate public bathing beaches in state parks, 
thus imposing licensure requirements or operating fees on the Division [of Parks and Recreation] 
for the operation of public bathing areas?" Your opinion request questions the possible 
application of either RC. Chapter 3749, which govenls public swimming pools, public spas, and 
special use pools, or 7 Ohio Admin. Code 3701-31-10, concerning the regulation of "public 
bathing places" by boards of health, to "public bathing beaches" located in state parks. 

I. Regulation of Public Swimming Pools, Public Spas, and Special Use Pools 

A. Licensors 

Chapter 3749 of the Revised Code establishes licensing requirements, fees, and other 
regulations for public swimming pools, including public spas and special use pools: For 
example, RC. 3749.04(A) prohibits any person from operating or maintaining a public 
swimming pool, public spa, or special use pool without a license issued by the licensor having 
jurisdiction. See also RC. 3749.03 (prohibiting any person from constructing, installing, or 
altering a public swimming pool, public spa, or special use pool without approval of the plans 
by the Director of Health). For purposes of RC. Chapter 3749, a "licensor" is a city board of 
health or a general health district, an authority having the duties of a city board of health under 
RC. 3709.05, or the Director of the Department of Health, acting pursuant to RC. 3749.07. 1 

RC. 3749.01(0). Pursuant to RC. 3749.04, each licensor may establish licensing and 
inspection fees to be collected with "any additional amount determined by rule of the public 
health council." 

B. Facilities Regulated by R.C. Chapter 3749 

In order to be subject to regulation under RC. Chapter 3749, a facility must fall within 
the defInition of a "public swimming pool," which includes "public spas"2 and "special use 

I RC. 3749.07 requires the Director of Health 10 conduct an annual survey of each health 
district that licenses public swimming pools, public spas and special use pool~ to determine 
whether the health district is in substantial compliance with RC. Chapter 3749.and applicable 
rules. If the Director determines that a health district is not in substantial compliance, he shall 
perform the duties of a health district in that district until the Director determines that the health 
district is in substantial compliance. 

2 RC. 3749.01(H) defInes the term "public spa" as meaning "any public swimming pool 
that is typically operated as a smaller, higher temperature pool for recreational or nonmedical 
uses." (Emphasis added.) 



2-225 1994 Opinions OAG 94-044 

pools. ,,3 As used in RC. 3749.01-.10, the phrase "public swimming pool" means: 

any indoor or outdoor structure, chamber, or tank containing a body of water for 
swimming, diving, or bathing that is intended to be used collectively for 
swimming, diving, or bathing and is operated by any person whether as the 
owner, lessee, operator, licensee, or concessionaire, regardless of whether or not 
fee is charged for use, but does nor mean any public barhing area or private 
residential swimming pool. 

RC. 3749.01(G) (emphasis added). Expressly excluded from the defmition of a public 
swimming pool is a "public bathing area," which is defmed as "an impounding reservoir, basin, 
lake, pond, creek, river, or other similar natural body of water." RC. 3749.01(1). Thus, to 
the extent that any of the facilities to which you refer as "public bathing beaches" fall within the 
defmition of a public bathing area, as defmed in RC. 3749.01(1), they are not subject to 
regulation under RC. Chapter 3749 as public swimming pools. 

C. Persons Subject to Regulation Under R.C. Chapter 3749 

Pursuant to RC. 3749.09(A): "No person shall violate [R.C. 3749.01-.09) or any rule 
adopted thereunder." (Emphasis added.) See generally RC. 3749.99 ("[w)hoever violates 
[R.C. 3749.09(A)) is guilty of a misdemeanor of the fourth degree"). As used in RC. 3749.09, 
the word "person" is broadly defmed as meaning "the state, any political subdivision, special 
district, public or private corporation, individual, flnn, partnership, association, or any other 
entity." RC. 3749.01(C) (emphasis added). The state, therefore, is subject to regulation as a 
person under RC. Chapter 3749 with respect to its public swimming pools, public spas, and 
special use pools. 

D. Rule 3701-31-10 of the Ohio Administrative Code 

Pursuant to RC. 3749.02, "[t)he public health council shall, subject to [R.C. Chapter 
119), adopt rules of general application throughout the state governing the issuance of licenses, 
approval of plans, layout, construction, sanitation, safety, and operation of public swimming 
pools, public spas, and special use pools." (Emphasis added). As mentioned in your letter, 7 
Ohio Admin. Code 3701-31-10 reads as follows: 

No person shall operate or maintain a public barhing plo.ce other than a 
public swimming pool or private residential swimming pool without written 
authorization from the board of health of the health district in which the bathing 
place is located. The terms, conditions, and expiration date for operation of the 
bathing place shall be set forth in the written authorization and failure to comply 
with such terms, conditions, and expiration date shall constitute a violation of 
these rules. (Emphasis added.) 

RC. 3749.01(1) defmes a "special use pool" as meaning, with certain exceptions, "a 
public swimming pool containing flume slides, wave generating equipment, or other special 
features that necessitate different design and safety requirements." (Emphasis ,!dded.) 
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Your concern appears to be whether the tenn "public bathing place," as used in rule 3701-31-10, 
encompasses what yC'u refer to in your opinion request as "public bathing beaches" that are 
located in the state parks. 

The authority of the Public Health Council to adopt rules under RC. 3749.02 extends 
to the regulation of only those things that come within the defmitions of "public swimming 
pool," RC. 3749.01(G), "public spa," RC. 3749.01(H), and "special use pool," R.C. 
3749.01 (I). Rule 3701-31-10, however, expressly excludes public swinlming pools from 
regulation as public bathing places. Because both public spas and special use pools are defmed 
by statute and in 7 Ohio Admin. Code 3701-31-01 as types of public swimming pools, rule 
3701-31-10 has excluded from its coverage all of the facilities for which the Public Health 
Council may adopt rules under RC. 3749.02. Thus, to the extent that the Public Hr,alth Council 
has attempted to regulate as a "public bathing place" something other than a "public swimming 
pool," as defmed in RC. 3749.01(G), a "public spa," as dermed in R.C. 3749.01(H), or a 
"special use pool," as defmed in RC. 3749.01(I), it has exceeded its rule-making authority. See 
generally Athens Home Telephone Co. v. Peck, 158 Ohio St. 557, 110 N.E.2d 571 (1953) 
(administrative agencies are creatures of statute and possess only such rule-making power as is 
delegated to them by the General Assembly). It appears, therefore, that rule 3701-31-10 does 
not properly authorize regulation of public bathing beaches located in state parks. 

ll. Public Bathing Beaches in State Parks 

Concerning the possible application of RC. Chapter 3749 to public bathing beaches 
located in state J:arks, the state is included as a "person" for purposes of that chapter. 
Accordingly, if a public bathing beach located in a state park falls within the defmition of a 
"public swimming pool," a "public spa," or a "special use pool," it is subject to regulation as 
such under RC. Chapter 3749. It appears, however, that the exemption from regulation under 
RC. Chapter 3749 for those things defmed as "public bathing area[s] " in RC. 3749.01(1) would 
exempt from regulation under that chapter the public bathing beaches about which you ask. Of 
course, whether any particular public bathing beach located in a state park constitutes a facility 
subject to regulation under R.C. Chapter 3749 is a question of fact that cannot be detennined 
by means of an opinion of the Attorney General. 

Pursuant to RC. 3709.21, the board of health of a general health district "may make 
such orders and regulations as are necessary for its own government, for the public health, the 
prevention or restriction of disease, and the prevention, abatement, or supression of nuisances." 
Similar authority is conferred upon the board of health of a city health district by RC. 
3709.20(A). A question has arisen as to whether these statutory powers provide sufficient 
authority from which to imply a local board of health's power to license and charge fees for 
public bathing beaches in state parks. The fact that the General Assembly, through the 
enactment of RC. Chapter 3749, expressly empowered local boards of health to license certain 
public bathing facilities, including the state's public swimming pools, suggests that neither RC. 
3709.20 nor RC. 3709.21 impliedly authorizes local boards of health to license the state's 
public bathing beaches. See Jackson v. Ciry of Franklin, 72 Ohio App. 3d 431, 594 N.E.2d 
1018 (Montgomery County 1991) (fmding no authority, prior to the enactment of R C. Chapter 
3749, for a board of health of a general health district to adopt rules regulating swimming 
pools); see generally Wetterer v. Hamilton COWlry Board of Health, 167 Ohio St. 127, 146 
N.E.2d 846 (1957) (a board of health of a general health district has neither express nor implied 
authority under R.C. 3707.01 (power to abate nuisances), RC. 3709.21 (power to make orders 
and regulations necessary for, among other things, the public health and the prevention or 
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restriction of disease), or RC. 3709.36 (powers and duties of boards of health) to enact rules 
and regulations to provide for the licensing of plumbers). Had the authority conferred upon 
local boards of health by either RC. 3709.20 or R.C. 3709.21 been sufficient to authorize such 
boards to license public bathing facilities, it would not have been necessary for the General 
Assembly to enact RC. Chapter 3749. 

Concerning the portion of your question as to the power of local boards of health to 
require the payment of fees for beaches in state parks, it is well established that "a charge may 
not be made against a state agency except pursuant to clear statutory authority." 1988 Op. Att' Y 
Gen. No. 88-042 at 2-203. See, e.g., 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-026 (syllabus, paragraph 
two) ("[a]bsent express statutory authorization, local governmental entities may not assess the 
Adjutant General fees for permits required by the terms of local zoning, building, and fire 
codes"); 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-082 at 2-329 ("in the absence of express statutory 
authorization, a pclitical subdivision has no power to levy or collect a special assessment upon 
property of thc State of Ohio"); 1955 Op. Att'y Gen. No. 5110, p. 182 (syllabus) ("[a] board 
of county commissioners is without authority to ... exact an inspection fee under county 
regulations for the inspection of buildings comtructed by the- Ohio Turnpike Commission and 
owned by the State of Ohio")_ Thus, absent express statutory authority, a local board of health 
may not impose a fee on the Division of Parks and Recreation of the Department of Natural 
Resources for the operation of beaches under the jurisdiction of the Division pursuant to RC. 
Chapter 1541. 

m. Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 A public bathing beach located in a state park is not subject to 

regulation under RC. Chapter 3749 unless such beach constitutes 

a "public swimming pool," as defmed in RC. 3749.01(G), a 

"public spa," as defmed in RC. 3749.01 (H), or a "special use 

pool," as defined in RC. 3749.01(1). 


2. 	 Neither a board of health of a general health district nor a board 

of health of a city health district has authority under R.C. 3709.21 

or RC. 3709.20, respectively, to require the Division of Parks 

and Recreation of the Department of Natural Resources to obtain 

a license or pay a fee for the operation of public bathing beaches 

located in state parks. 
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