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1. RECREATION BOARD-COUNTY COMMISSIONERS i\'IAY 
ESTABLISH BOARD AND GIVE AUTHORITY TO SUPER­
VISE AND MAINTAIN PLAYGROUNDS, PLAYFIELDS, 
GYMNASIUMS, PUBLIC BATHS, SWIMMING POOLS, OR 
INDOOR RECREATION CENTERS - ACQUIRED, CON­
STRUCTED AND EQUIPPED BY COUNTY COMMISSION­

ERS-SECtION 755.13 RC. 

2. RECREATION BOARD-MAY EXERCISE ITS DISCRETION 
AND INDEPENDENT JUDGMENT TO SUPERVISE OPERA­
TIO.\T AND MAINTENANCE-COUNTY co:MMISSIONERS 
-J)J A.LL OTHER MATTERS CONCERNI.N'G FACILITIES 
SHALL DIRECT AND CONTROL EMPLOYMENT OF SU­
PERVISORY PERSONNEL AND EXPENDITURE OF PUB­
LIC FUNDS. 

3. COU?\TY COMMTSSIONERS-HAVE DISCRETION AS TO 
ORGANIZATION Al',;'D OPERATION OF RECREATION 
BOARD. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s10ns of Section 755.13, Revised Code, a board of county 
commissioners may establish a recreation board and may give such board "authority 
to supervise and maintain such playgrounds, playfields, gymnasiums, public baths, 
swimming pools, or indoor recreation centers" as have been acquired or constructed 
and equipped by such board of county commissioners. 

2. Such recreation board may 'be given authority to exercise its discretion and 
independent judgment only in supervising the operation of such recreational facilities, 
and in their maintenance; and in all other matters concerning such facilities, including 
the employment of supervisory personnel and the expenditure of public funds, such 
board is wholly subject to the direction and control of the board of county commis­
sioners. 

3. The number of members of such recreation board, and incidental matters of 
organization and operation, may be determined by the board of county commissioners 
in their discretion. · 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, April 6, 1954 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Approximately ten days ago the Board of County Com­
missioners of Montgomery County requested an opinion of. 
this office as to the scope of their authority under Sections 
755.12 to and including 755.18 of the Ohio Revised Code. These 
sections of the Revised Code pertain to playground and recre­
ational affairs. 

"On February 25, 1954, this office did forward to the county 
commissioners an answer to said request, the gist of which was 
that the authority to supervise, maintain, equip, operate, employ 
play leaders, recreational leaders, supervisors, superintendents, 
or any other officers or employees, is vested in the county com­
missioners and may be vested in any existing body or ,board. 
Our conclusion excluded the creation of a recreation hoard as 
that term is used in Section 755.13, our reasoning being that a 
mere mention of such a board in the statute did not ipso facto 
create such board and that in order to create the same the Legis­
lature, had it so intended, would have referred to the county, for 
example, when it considered the right of a municipa,l corpora­
tion to create a recreation board under Section 755. r 4. 

"The ·county commissioners, not being satisfied with our 
opinion requested this office to ask an opinion from your' office. 

"Your opinion is therefore requested concerning the :follow­
ing questions : 

"r. Can the Board of County Commissioners create a recre-
ation ·board under Section 755.13, Revised Code? 

"2. What authority would that board have? 

;'3. How many members would constitute such board? 

"Because of the urgency of proper recreational facilities 
and because of the state-wide importance of this question, we 
respectfully request your prompt attention." 

Statutory atithority for the acquisition of playgrounds, etc., by local 

political subdivisions 1s found in Section 755.12, Revised Code, which 
reads as follows·: 
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"The legislative authority of a municipal corporation or the 
board of county commissioners of any county may designate 
and set apart for use as playgrounds, playfields, gymnasiums, 
public ,baths, swimming pools, or indoor recreation centers, any 
lands or ,buildings owned by any such municipal corporation or 
county and not dedicated or devoted to other public use. Such 
municipal corporation or county may, in the manner provided 
by law for the acquisition of land or buildings for public pur- · 
poses in such municipal corporations or county, acquire lands 
or bui,ldings therein for such use." 

In so far.as this statute purports to confer such authority on a munici­

pal corporation, it would appear to be another instance of legislation in 

which the General Assembly, semingly unaware of pertinent constitu­

tional provisions, has attempted to clothe municipal corporations with 

authority which they already possessed by virtue of their home rule powers 

under Article XVIII, Ohio Constitution. 

In.01e matter of supervision and maintenance of such recreational 

facilities, I find the following provisions in Section 755.13, Revised Code: 

"The authority to supervise and maintain playgrounds, play­
fields, gymnasiums, public baths, swimming pools, or indoor rec­
reation centers, may be vested in any existing body or board, or 
in a recreation board, as the legislative authority of the munici­
pal corporation or the board of county commissioners determine. 
The local authorities of any such municipal corporation or county 
may equip, operate and maintain such facilities as authorized by 
Sections 755.13 to 755.18, inclusive of the Revised Code. Such 
local authorities may, for the purpose of carrying out such sec­
tions, employ play leaders, recreation directors, supervisors, 
superintendents, or any other officers or employees." 

The language of the first sentence in Section 755.13, supra, re­

ferring to "any existing bocly or board, or in a recreation hoard, as the 

legislative authority of the municipal corporation or the board of county 

commissioners determine," clearly suggests the legislative concept that a 

"recreation board" is not an "existing body or boarcl." This language, 

however, clearly gives authority to the board of county commissioners to 

"determine" whether "the authority to supervise and maintain" is to be 

vested in •·a recreation board." If the authority thus given to make such 

detem1ination is to be given any meaning whatever, it would · seem to 

include by implication the authority to create a recreation board. 

Here..i.t becomes necessary to give consideration to a somewhat de­

tailed p~ovision in Section 755.14, Revised Code, whereby municipal cor-
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porations are given express authority to establish recreation boards, such 
detailed· and express provisions making no mention of a · similar ·grant 

of power _to counties. This section provides : 

"If the legislative authority of a municipal corporatioi1 de­
termines that the power to equip, operate, and maintain play.­
grounds,. playfields, gymnasiums, public baths, swimming pools, 
or recreation centers shall be exercised by a . recreation :bo<!,rd, 
it may .establish such a board, which shall possess all the powers 
and ht. subject to all the responsibilities of the respective local 
authorities under Sections 755.12 to 755.18, inclusive, of the. Re­
vised Code. Such board shaH consist of five persons, two. of 
whom shall be members of the board of education of the ·cit.{ or 
village school district. The members of the board shall be ap~ 
pointed hy the maycir of such municipal corporation; and· shall 
serve· for terms of five years, except that the members· first ·ap­
pointed ·shall be appointed for such terms that the temi -of one 
member· shall expire annually thereafter. Members of such- board 
shall serve without pay. Vacancies in the hoard, occurring other:­
wise. than by expiration of term, shallbe for the unexpired ter:m 
and shall be filled in the same manner as original i;tppointments." 

The ,legislation analogous to that h_ere under consideratiun prior to 

the recQ<:lification of 1953, was set out• in Section 4065-1 et. seq.,.: Gen­

eral Code, Section 4o65-3, General Code, being analogous to·· Section 

755.14, 'Revised' Ccide. This sectionwas the subject of consider~d~n by 

one of ITlY predecessors in Opiriiori ·No. 3859, Opinions of the Attorney 
Generaifor 1922, p. 1082, the syllabus .in which isa.s follow_s_: 

"1. The power to lease lands and acquire buildings for 
·recreation purposes under Section· 4065-1 et seq. of the Geriera:l 

. Code; is .vested in the council. of the city or village,...ot in . the. 
COU.ntr COtll~issioners. . . . 

"2. Under Section 4065-3 G.C., a board of recreation is 
unauthorized to levy taxes or appropriate money for the·· pur- · 
poses of said act. 

"3. Under the provisions of Sections 4o65-r et seq .. of •the. 
General Code public or private school land_s may not be. equip~. 
ped by the city for the recreation purposes defined by said sec-
tion. · 

"4. · The amount of money which can be raised by a tax 
levy, for the purpose mentioned in Section 4o65-7, G.C., is sub­
ject to the general tax limitations prescribed by law." 

In the course of this opinion (pp. 1083, 1084) the writer said: 

"Section 4065-3 G.C., however, provides that if · the city 
or village shall determine that the power to equip, operate, and 
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maintain playgrounds, etc., shall ,be exercised by a recreation 
board, they may establish in said city or village such recre­
ation board, 'which shall po.fess all the powers and be subject 
to all the responsibilities of the local authorities under this act.' 
While it is not altogether clear as to just what powers are vested 
in the said recreation board by the above phraseology, or as to 
the meaning of the ten11 'local authorities' as used therein ; it 
is believed, however, that the intention of the statute is to trans­
fer the powers and duties of the local authorities previously 
supervising such matters as playgrounds, etc., to the board of 
recreation provided by Section 4065-3 G.C. That is to say that 
relative to such matters, the board of recreation was to have the 
same supervisory control oYer said playgrounds, etc., as that 
exercised by the director of public service under Section 4325 
G.C., and the board of park commissioners under Section 4057 
G.C., and to possess the same powers and duties relative to the 
subject of playgrounds as these local authorities. Since, however, 
the powers and duties of said local authorities are merely super­
visory in nature, such authority when transferred to the board of 
recreation as provided by Section 4065-3 G.C., could not vest in 
said board the power to directly purchase land and buildings 
since this power is not vested in such local authorities in the first 
instance. Thus it would seem that the said board of recreation 
under Section 4o65-3 is clothed with no power in this respect. 
This view is thought to be strengthened by the legislative inten­
tion expressed in the specific provisions for the purpose (sic) 
of lands and buildings for such purposes provided by Sections 
4o65- I and 4o65-6 G. C. * * *" 

Although this language does not too clearly so indicate, it is possible 

to suppose that the writer took the view that the Legislature had tacitly 

recognized the fact that when this legislation was originally enacted, mu­

nicipalities already possessed legal authority to acquire and operate rec­

reation facilities of the sort here involved, and that many of such mu­

nicipal corporations were in fact operating such recreation facilities. One 

might further suppose that the writer of such opinion entertained the 

view that legislation providing for the creation of a recreation board, 

with certain specified duties, would constitute, in the case of municipali­

ties, "general laws * * * to provide for the incorporation and govern­

ment of cities and villages" as this language is used in Section 2, Article 

XVIII, Ohio Constitution; and that it was necessary to provide for the 

creation of such board and to define its powers in order to avoid a con­

flict with the previously existing legislation on such subject. 
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If -this view be correct, then it will be seen that a valid reason existed 

for the express and specific provision above noted in the case of ·a mu­

nicipality, a reason which did not apply in the case of counties. 

It_ should be noted also that there is evident in the provisions of 

Sections 755.13 and 755.14, supra, a legislative intent that municipal rec­

reation boards a~e to exercise a much. broader authority than __that con­

ferred on county recreation boards, for municipal boards may "equip, 

operate and maintain" as compared with the power of county recreation 

boards to "supervise and maintain" recreational facilities. 11Ioreover, such 

municipal boards may be given the authority to employ supervisory per­

sonnel, for this is one of the powers enjoyed by "local authorities" under 

the pro~ision found in the final sentence of Section 755.13, supra, · a 

transfer of such power to the board being clearly conte1~1j:ila.ted by the 

provisions .of Section 755. l4, supra. 

These differences in the powers of these two agencies thus suggest 

the reasons for the express and particular provisions made by the Legis­

lature in Section 755.14, supra, for the establishment of a mi.tnicipal rec­
reation board. Such differences clearly indicate that · such expt€ss· and 

particular provision as to the municipal agency may not he· deemed to 

imply a legislative intent to deny to· the county commissioners:·the 1x,wer 

to e-stablish an agency possessing substantially more:limited powers·. 

Coming now to a consicfera_tion of _tl,ie further questions posed 111 

your inquiry, I have already indicated that a recreation boar1 established 

by the county commissioners could properly -be . given 01_1ly "authority 

to supervise and maintain playgrounds," etc. 

In this cornt&tion -it should ;be noted that 111 the ·case of a county 

government the term "local authorities," as construed in the 1922 :opin­

ion, supra, would. not. ,have refr;ren,ce_ to any previously existing public 

offices compara:ble to the municipal_offic~s mentionf(:i in_ such opinion. Ac­

cordingly, the only meaning w}:lich _coyld ,.1::)e given to. such tenn, a~ ap­

plied to counties, would be such as to indicate reference to the .board 

of coµ_nty commissioners, which board for the first time was given au­
0 

thority i~ oo~nection with county recreational facilities in the original en­

actment of Section 4065-1, et seq., General Code. 

From this it follows that the authority and responsibility for ac­

quisition of recreational facilities, including equipment, the actual em-
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ployment of supervisory personnel, the appropriation and expenditure 

of funds, and like matters, still remain with the board of county com­

missioners as the "local authorities" empowered to act for counties as 

provided in Section 755.13, supra. It is thus to be seen that in every 

respect except in the supervision of the operation of recreational facili­

ties, and in their maintenance, such county recreation board would be 

subordinate to the board of county commissioners, and in any other mat­

ters would act, if at all, as an agency of the commissioners without power 

to exercise any independent discretion or judgment. 

As to the number of members which may be appointed, since the 

statute is silent on the point it must be concluded that this, apd other 

incidental details of organization and operation, is left to the discretion 

of the commissioners. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it 1s my opinion 

that: 

I. Under the provisions of Section 755.13, Revised Code, a board 

of county commissioners may establish a recreation board and may give 

such board "authority to supervise and maintain such playgrounds, play­

fields, gymnasiums, public baths, swimming, pools, or indoor recreation 

centers" as have been acquired or constructed and equipped by such board 

of county commissioners. 

2. Such recreation board may be given authority to exercise its 

discretion and independent judgment only in supervising the operation of 

such recreational facilities, and in their maintenance; and in all other 

matters concerning such facilities, including the employment of super­

visory personnel and the expenditure of public funds, such board is 

wholly subject to the direction and control of the board of county com­

missioners. 

3. The number of members of such recreation board, and incidental 

matters of organization and operation, may be determined by the board 

of county commissioners in their discretion. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




