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Institutional Building Act (Sections 2332-1 to 2332-13, inclusive, of the 
General Code) unconstitutional in its entirety. 

2. Such decision of the Supreme Court does not prevent payment 
of the salary and compensation of the officers and employes of the Pub­
lic Institutional Building Authority employed under Sections 2332-2 and 
2332-3 of the General Code. 

1013. 

Respectfully, 
THO:\IAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

TRANSPORTATIOt\-SCHOOL BUS-BOARD COUNTY C0::\1-
MISSIONERS- COUNTY CHILDREN'S HOME- NO AU­
THORITY TO EXPEND FUNDS TO TRANSPORT SUCH 
CHILDREN TO SCHOOL--DUTY BOARD OF EDUCATION 
IN SCHOOL DISTRICT TO EDUCATE SUCH CHILDREN­
PROVIDE TRANSPORTATION. 

SYLLABUS: 
1. No legal authority exists for a board of county commtsszoners 

or the managing officers of a county children's home to purchase a school 
bus for the transportation of the children in the said county home to 
school, or to expend any funds whate1:er for the purpose of transporting 
such children to school. 

2. It is the duty of a board of education in a school district in which 
is located a county children's home to either maintain a school for the in­
struction of the children in said children's home, at or near the home, or to 
provide for their admission into the public schools of the district, and to 
provide transportation for those pupils to the school to ·which they are 
assigned, the same as would other children similarly situated be entitled 
to transportation. 

COLUMBUS, Omo, August 10, 1939. 

HoN. D. H. J ACK:\IAX, Prosecuting Attorney, London, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"The managing officers of our Madison County Children's 
Home and the Deercreek Township Board of Education have 
presented a problem for solution which I think requires the as­
sistance of your office. 

The Children's Home is located in the Deercreek Township 
Rural School District and it is anticipated that some sixty chi!-
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dren, inmates of the home, will attend the Deercreek Township 
Schools this coming term. This means a bus haul of about two 
and one-half miles. 

The problem now is whether the Children's Home authorities 
can purchase a school bus of sufficient seating capacity to trans­
port sixty or more children, in their own name and then enter 
into a contract with the Deercreek Township Board of Educa­
tion whereby the board of education would pay on a contract 
basis the same as with any private contractor for the hauling of 
the school children. Of course, the immediate advantage to be 
gained is that the Children's Home would own the bus and would 
be permitted to use it for the purpose of transporting the chil­
dren to social events, church and other matters which probably 
would not be available to them if the board of education bought 
the bus. 

Since this question is of importance to the board of educa­
tion and it is necessary to have the order placed immediately, I 
would appreciate having preferred attention given to this re­
quest and that your opinion be in my hands at the very earliest 
opportunity." 
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The establishment and maintenance of children's homes in counties 
by county commissioners is provided for by Sections 3077 et seq., of the 
General Code of Ohio. Nothing appears in any of the statutes pertaining 
to the maintenance of a county children's home with respect to the school­
ing of inmates of the said home and particularly is there nothing con­
tained in these statutes which either expressly or impliedly extends to the 
county commissioners or the persons in charge of a county children's 
home the power to provide transportation for children in said home to a 
school. It is a well settled rule of law that county commissioners have 
such powers and such only as are expressly extended to them by statute 
or necessarily implied from statutory provisions granting express powers. 
Clearly. there is nothing in the statutes providing for the maintenance 
of children's homes from which it might be said that the power is implied 
to provide educational opportunities for the children in the home by hans­
porting them to a public or private school, inasmuch as other provision 
is definitely made by statute for the education and schooling of the in­
mates of such a home. Section 7676, General Code, provides as follows: 

"The inmates of a county, semi-public or district children's 
home shall have the advantages of the privileges of the public 
schools. So far as possible such children shall attend such school 
or schools in the district within which such home is located. 
\ Vhenever this is impossible and a school is maintained at the 
home, such school shall be under the control and supen·ision of 



1440 OPINIONS 

the city, township, village or special board of education, having 
jurisdiction over the school district within which such home is 
located. Such board of education shall employ with the approval 
of the superintendent of the home necessary teachers, and pro­
vide books and educational equipment and supplies, and conduct 
such school in the same manner as a public school within the 
district. The trustees of the home shall furnish necessary furni­
ture, fuel and light." 

Inasmuch as it is definitely made the duty of boards of education by 
the terms of the above statute to either maintain a school at a county 
children's home for the instruction of the inmates of the home, or to pro­
vide for their admission into the schools in the district where the home 
is located, such children are entitled to the same privileges as would other 
children of school age who reside in the district and of course would be 
entitled to the same right to transportation to the school as would the 
other children in the district. 

In an opinion of a former Attorney General, found in the reported 
Opinions of the Attorney General for 1924, page 509 it is held: 

"Children of high school age and who are otherwise eligible 
to high school, who are inmates of a county children's home, may 
be and under certain circumstances should be transported to 
high school." 

The same observation might well be made with respect to children 
below the high school age and who attend the elementary grades. 

I am therefore of the opinion that neither the managing officers of the 
Madison County Children's Home nor the county commissioners of Madi­
son County are authorized by law to purchase a school bus for the pur­
pose of transporting the children in the children's home to school. 

It is the duty of the Board of Education of the Deercreek Township 
Rural School District in which is located the Madison County Children's 
Home, to provide for the inmates of said home school privileges either 
by the maintenance of a school at the children's home or by extending to 
those children the privileges of the public schools of the district, and such 
children are entitled to be transported to school to the same extent as 
are other school children residing in the district. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


