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control, manage and supervise the Franklin County memorial builqing, a~ 
provided in Section 3068, General Code. 

791. 

Respectfully, 
THO:\fAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEES, BOARD OF-NOT AUTHORIZED TO 
TRANSFER FUNDS FROM GENERAL FUND TO ROAD 
AND BRIDGE FUND-SECTIONS 5625-13a ET SEQ., G. C., 
PROVIDE THAT TRANSFER EFFECTED BY APPLICA­
TION TO TAX COMMSSION OF OHIO AND COMMON 
PLEAS COURT-SUCH BOARD NOT A "DISTRICT AU­
THORITY"-SECTION 5625-13£ G. C. 

SYLLABUS: 
1. A board of township trustees is not authorized to transfer funds 

from the general fund of the township to the· road and bridge fund by 
mere resolution of the Board. 

2. A transfer of funds from the general f2md of a township to its 
road and bridge fund can be effected only by application to tke Ta·x Com­
mission of Ohio and the Common Pleas Court, in accordance with the 
provisions of Sections 5625-13a et seq. of the General Code of Ohio. 

3. A board of township trustees is not under any condition a "dis­
trict authority" zvithin the meaning of the term as used in Section 5625-13, 
pwragraph (f) of the General Code of Ohio. 

CoLU:\1BUS, Omo, June 22, 1939. 

BoN. RoBERT C. CARPENTER, Prosecuting Attorney, Seneca County, Tif­
fin, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"In the year of 1938, Seneca County entered into a contract 
providing for the surface treating of numerous county roads. 
The project was sponsored by the federal government, which con­
tributed forty-five per cent of the cost, the respective townships 
paying fifty-five per cent of the cost upon township roads. When 
the project was finally approved, it became necessary for the 
townships to deposit immediately their portion of the cost with a 
depository approved by the Federal government. A good many 
of the fifteen townships in this county did not have sufficient 
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amounts in their road and bridge funds to make the required 
deposit which had to be done almost immediately. 

In accordance with Paragraph F of Ohio General Code, 
Section 5625-13, several of the townships made transfers from 
their general funds to the road and bridge fund. The quoted 
section reads as follows : 

'(£) Moneys appropriated therefor may be trans­
ferred from the general fund of a subdivision to a fund 
authorized by G. C. Sections 5625-11 or 5625-12 or to 
the proper fund of a district authority.' 

The books of the various townships are now being examined 
by the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 
and the question arises as to the legality of these transfers, which 
were made by resolution, the provisions of 5625-13a not being 
complied with. 

I am not unmindful of the opinion of a former attorney gen­
eral which is found in Volume 2 of the 1934 Opinions, being 
numbered 3285. It appears to the writer that the last sentence of 
the above quoted section was ignored in the consideration which 
led to the rendition of that opinion. I agree with the reasoning 
therein that the road and bridge fund is not a fund authorized by 
General Code, Section 5625-11 or Section 5625-12, but that it is 
a fund authorized by General Code, Section 5625-9. My specific 
question is based upon the interpretation to be placed upon the 
language used in the last line of the above quoted statute, 'or to 
the proper fund of a district authority'. In other words, is not 
the road and bridge fund a proper fund of a district authority 
within the meaning of Paragraph (f) of Section 5625-13? It 
appears to the writer that the purpose of this statute is to give 
to a subdivision the power to regulate the expenditure of its gen­
eral fund in accordance with the existing needs of the subdivision, 
in case there is a balance therein which is not encumbered. 

To repeat, my specific question is: Can a transfer from the 
general fund of a township to the road and bridge fund be made 
by resolution only under the provisions of paragraph f of Gen­
eral Code section 5625-13, or is it necessary to follow the pro­
cedure outlined by General Code section 5625-13a, 13b, 13c, 13d, 
13e, 13f and 13g?" 

997 

The establishment of separate "funds" within taxing subdivisions in 
the State of Ohio, and transfers from one fund tu another are controlled 
by the provisions of the "Uniform Tax Le,·y Law" as contained in Sec-
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tions 5625-1 et seq., of the General Code. Section 5625-1, General Code, 
provides in part : 

"The following definitions shall be applied to the terms used 
in this act: 

(a) 'Subdivision' shall mean any county, school district, 
except the county school district, municipal corporation or town­
ship in the state." 

Paragraph (e) of Section 5625-1, provides that the term "taxing 
authority" or "bond issuing authority" shall mean in the case of a town­
ship, "township trustees." Paragraph (j) of said section, reads as follows: 

"'District authority' shall mean each board of directors, 
trustees, commissioners o,r other officers controlling a district in­
stitution or activity which derives its income or funds from two 
or more subdivisions, such as the county school board, trustees of 
district tuberculosis hospitals and district children's homes, dis­
trict board of health and other boards." 

Section 5625-9, General Code, lists eight separate and distinct funds 
which each subdivision is directed to establish. Among them are (a) gen­
eral fund; (b) sinking fund; (c) bond retirement fund; (d) a special 
fund for each special levy; (e) a special fund for each bond issue; (f) a 
special fund for each class of revenue derived from a source other than 
the general property tax which the law requires to be used for a particular 
purpose. 

Section 5625-11 and Section 5625-12, General Code, provide as fol­
lows: 

"Sec. 5625-11. In addition to the funds provided for by 
G. C. §§5625-9 and 5625-12, the taxing authority of a subdivision 
may establish, with the approval of the bureau, such other funds 
as may be necessary and desirable, and may provide by ordinance 
or resolution that moneys derived from specified sources other 
than the general property tax shall be paid directly into such 
funds. 

Sec. 5625-12. Without prejudice to the generality of the 
authority to create other special funds with the approval of the 
bureau, a municipality may establish in the manner provided by 
law a firemen's pension fund, a firemen's indemnity fund, a police 
relief fund, a sanitary police pension fund, or a cemetery fund; 
and a township may establish by law a cemetery fund." 
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Pertinent provisions of Section 5625-13, General Code, are as follows: 

"No transfers shall be made from one fund of a subdivision 
to any other fund, by order of the court or otherwise, except as 
hereinafter provided : 

* * * * * * * * 
(f) Moneys appropriated therefor may be transferred 

from the general fund of a subdivision to a fund authorized by 
G. C. §§5625-11 or 5625-12 or to the proper fund of a district 
authority." 

Sections 5625-13a to 5625-13g, inclusive, of the General Code, pro­
vide for the making of transfers of funds in addition to those authorized 
by Section 5625-13, General Code, by the taxing authority of a subdivision, 
by application to the Tax Commission and the Common Pleas Court. 

By the terms of Section 5625-6, General Code, certain special tax 
levies are authorized. Among others, a special levy for road and bridge 
purposes in a township is authorized by paragraph (f) of said section, in 
the following language: 

"In the case of a township, for the construction, reconstruc­
tion, resurfacing and repair of roads and bridges (except state 
roads and bridges on such roads), including the township's propor­
tion of the cost and expense of the construction, improvement, 
maintenance and repair of county roads and bridges." 

The proceeds of the special levy authorized by paragraph (f) of 
Section 5625-6, General Code, would clearly constitute at least a part of 
what is commonly referred to as the road and bridge fund of a township 
for which, under Section 5625-9, General Code, paragraph (d), supra, a 
special fund should be established. 

In addition to the proceeds of a special levy for road and bridge 
purposes, there is allocated to each township a portion of the proceeds of 
gasoline excise taxes the use of which is limited to the constructing, widen­
ing,. reconstructing and maintaining of public roads and highways within 
the township. See Sections 5541 and 5541-8, General Code. 

For these gasoline tax funds a special fund should be established by 
Section 5625-9, paragraph (f) supra, which provides that a special fund 
shall be created within each subdivision "for each class of revenue de­
rived from a source other than the general property tax, which the law 
requires to be used for a special purpose." 

From the foregoing, it seems clear that the so-called road and bridge 
fund of a township is a fund established by authority of Section 5625-9, 
General Code, and is not such a fund as is authorized by Sections 5625-11 
or 5625-12, General Code. It clearly follows therefore, that the power 
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extended by Section 5625-13, General Code, paragraph (f), to transfer 
funds from the general fund of a subdivision to a fund authorized by 
Sections 5625-11 or 5625-12, General Code, simply by resolution of the 
taxing authority of the subdivision, does not avail to make a transfer of 
funds such as the one involved in your inquiry. 

This was the holding of a former Attorney General, whose opinion 
based on facts similar to those here involved, which opinion is found in 
Opinions of the Attorney General for 1934, Volume II, page 1438, held as 
stated in the syllabus of said opinion : 

"Moneys may not be transferred from the general fund of a 
township to the road and bridge fund of such township except 
pursuant to the provisions of Sections 5625-13a et seq., of the 
General Code of Ohio." 

You point out that in the 1934 opinion no consideration was given tv 
the last clause of paragraph (f), of Section 5625-13, General Code, to wit: 

"or to the proper fund of a district authority." 

You inquire as to whether or not the road and bridge fund is a proper 
fund of a district authority within the meaning of paragraph (f) of Sec­
tion 5625-13, General Code, and suggest that the apparent purpose of the 
enactment of paragraph (£) of Section 5625-13, General Code, is to give 
to a subdivision the full power to regulate the expenditure of its general 
fund in accordance with the existing needs of the subdivision in case there 
is a balance which is not encumbered. 

It must be conceded that if the legislature meant to give the taxing 
authority of a political subdivision the power to transfer from the general 
fund any unencumbered balance therein to any other fund simply by pass­
ing a resolution to that effect, it certainly did not say so in Section 5625-13, 
paragraph ( £). It is a fundamental rule of statutory construction that the 
intention of the legislature must be gathered from what it says and not 
from what it intended to say.--ilad it been the intention to give taxing au­
thorities free rein in transferring from its general fund without application 
to the Tax Commission and the courts as provided by Sections 5625-13a et 
seq., General Code, the authority extended by the said paragraph (f) 
would not have been limited as it was. It appears to me that the very 
purpose of the enactment in part at least, was to preserve the general fund 
for possible necessary needs in the futur7 

Moreover, it might well have been within the legislative mind that 
inasmuch as the special funds enumerated in Section 5625-9, General 
Code, other than the general fund, are for special purposes, and special tax 
levies or other special means were provided for their creation, they fulfill 
their intended purpose when the revenues so specifically provided are ex-
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hausted and that those revenues should not need to be supplemented_by_ 
transfers- from the generalrevenue fulfd or from any other source to 
~rry OUt the purpos_es _Qf th~ exi~e_!lCe of the funds, except in special 
instances which would merit the more m-aturec-c>nslderation-thatwould be 
~ven-fo such a transfer upon application to the Tax Commission and the 
Common Pleas Court. __ 

The legislature must necessarily be regarded as having used the 
term "district authority" in the last sentence of paragraph (f) of Section 
5625-13, with full knowledge of its meaning as fixed by Section 5625-1, 
General Code. Upon consideration of the definition of a "district author­
ity" as there stated, which definition is set out in the early part of this 
opinion, it seems clear that a board of township trustees could not have 
been meant. The mere fact that the federal government contributed to 
the financing of the project in question did not constitute the board of 
township trustees a "district authority" within the meaning of the term as 
used in the Uniform Tax Levy Law, and in my opinion the road and 
bridge fund of a township is not a fund of a district authority within the 
meaning of the term as used in paragraph (f) of Section 5625-13, General 
Code. 

I am therefore of the opinion that a board of township trustees is 
without power to transfer funds from the general fund of a township to its 
road and bridge fund by mere resolution of said board of trustees. 

792. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS- PAULDING COUNTY- MAY 
ENTER INTO PERSONAL SERVICE CONTRACT WITH 
ENGINEERING COMPANY WHERE OFFICER IS EM­
PLOYED AS DEPUTY COUNTY SURVEYOR-COUNTY 
AUDITOR MAY ISSUE WARRANT TO COMPANY FOR 
SERVICE PERFORMED. 

SYLLABUS: 
The county commissioners of Paulding County may enter into a per­

sonal service contract with an engineering company, an afficer of which is 
employed as deputy surveyor in said county, and the county auditor may 
in accordance with law issue a warrant in favor of said company in pay­
ment of services so rendered. . 

CoLUMBUS, OHIO, June 22, 1939. 

Hox. MERVIN DAY, Prosecuting Attorney, Paulding, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads in part as follows: 


