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EDUCATION, BOARD OF-DISCRETION-AUTHORIZED TO 

SUSPEND TEMPORARILY OR P ER M AN E N TL Y ALL 

SCHOOLS WITHIN DISTRICT--:EDUCATION OF PUPILS PRO­

VIDED FOR IN ONE OR MORE OTHER SCHOOL DISTRICTS­

SECTION 4836-2 G. C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 4836-2 of the General Code, a board of educa­
tion, in the exercise of a sound discretion, is authorized to suspend temporarily or 
permanently all the schools within its district and to provide for the education of the 
pupils under its charge in one or more other districts. 
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Columbus, Ohio, September S, 1947 

Hon. Vernon Lee, Prosecuting Attorney, Tuscarawas County 

New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

''Your opinion is urgently requested for an interpretation of 
Section 4836-1 and 4836-2 of the General Code of Ohio as to the 
legality of the action of the Board of Education of a local school 
district in assigning all elementary and high school pupils to 
schools without the district. Specifically, does Section 4836-1 
of the General Code require a local school district to provide 
schools within its district? Does Section 4836-2 of the General 
Code permit a Board of Education of a local school district to 
temporarily or permanently suspend all schools within the district 
at its discretion?" 

Section 4836-1, General Code, provides as follows: 

'·The board of education of each city, exempted village and 
local school district shall provide for the free education of the 
youth of school age within the district under its control, at such 
places as will be most convenient for the attendance of the largest 
number thereof. Every day school so provided shall continue 
not less than thirty-two weeks in each school year." 

Section 4836-2, General Code, reads as follows: 

"The board of education of each city, exempted village and 
local school district may suspend by resolution temporarily or 
permanently any school in such district because of disadvanta­
geous location or any other cause. Whenever any school is sus­
pended, the board of education of the district shall at once pro­
vide for the assignment of the pupils residing within the territory 
of the suspended school to such other school or schools as may 
be named by the said board of education." (Emphasis added.) 

The words, "within the district" might be considered as determining 

the place where the board of education is to provide for the free education 

of the youth of school age. I do not, however, consider that it was in­

tended they should have that meaning. The natural reading of the sen­

tence leads one to the conclusion that these words ,vere intended to modify 

the words, "the youth of school age." 
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Section 4836-2 above quoted, expressly authorizes a board of educa­

tion to suspend either temporarily or permanently any school in its district, 

because of disadvantageous location or for "any other cause." Prior to• 

the enactment of the new school code of which the above quoted sections 

are a part, Section 7730, General Code, was in effect and contained sub­

stantially all the provisions of Section 4836-2 supra, and in addition, 

contained a provision that upon a petition being filed with the board of 

education between May I and August I of any year, signed by the par­

ents or guardians of twelve children who were affected, the local board 

of education must reopen a school so suspended, for the ensuing school 

year. The General Assembly saw fit to strike out this provision, thereby 

evidencing an intention to give the board of education broad discretion 

both in the matter of closing schools and reopening the same. 

Section 4855-3, General Code, provides in part as follows: 

''The board of education of any city, exempted village or 
local school district may contract with the board of another dis­
trict for the admission or transportation or both, of pupils into 
any school in such other district, on terms agreed upon by such 
boards within the limitations of law. * * * The expense for the 
attendance of non-school resident pupils and for their transpor­
tation, if any, shall be credited and paid in the manner provided 
in sections 4848-4 and 4848-5 of the General Code; but no com­
pensation from state funds shall be made to a receiving district 
for the unauthorized attendance of non-school resident pupils 
but in case of such unauthorized attendance compensation for the 
attendance of pupils shall be made to the district in which such 
pupils are school residents." (Emphasis added.) 

That the General Assembly clearly contemplated that a board of edu­

cation might for cause which it deems sufficient, provide for the education 

of the children of its district in the schools of another district is further 

shown by reference to Section 4848-4, General Code, which is a part of 

the school foundation plan. This section provides in part as follows: 

"For districts with pupils in approved attendance in the 
schools of other districts, an amount equal to the total of the ap­
proved budget of tuition cost which shall be in addition to .the 
amounts specified in paragraphs (a) and (c) or (d) of this 
section, provided, however, that where a district of school resi­
dence maintains no schools and the tax rate for current operating 
expenses of the district of school residence is less than that of the 
district of attendance, there shall be deducted from the budget of 
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tuition cost of the district of school residence, an amount, equal to 
the computed yield of a tax on the general tax list and duplicate 
of the district of school residence, at a rate equal to JOO per 
centum of the difference in t,he tax rates of the respective districts. 

Provided, further, that where a district of school residence 
maintains no schools and has pupils in approved attendance in the 
schools of more than one other district and where the total tax 
rate for current operating expenses of the district of school resi­
dence is less than the average of all the total tax rates for current 
operating expenses of the district of attendance, there shall be 
deducted from the budget of tuition cost of the district of school 
residence an amount equal to the computed yield of a tax on the 
general tax list and duplicate of the district of school residence 
at a rate equal to JOO per centum of such difference." 

Here, is a clear recognition of the fact that a board of education may 

not only close a portion of its schools but may if it deems proper, maintain 

no schools whatsoever and may distribute the pupils either to one or sev­

eral other districts. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

under the provisions of Section 4836-2 of the General Code, a board of 

education, in the exercise of a sound discretion, is authorized to suspend 

temporarily or permanently all the schools within its district and to provide 

for the education of the pupils under its charge in one or more other 

districts. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




