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OPINION NO. 75-052

Syllabus:

A transfer of real property nursuant to a revocable
inter vivos trust reserving to the settlor a life interest
would be exempt from taxation nursuant to R.C, 319.54(F)(3)
when the heneficiary is a charitable or public purpose
organization under subsection (f); when the beneficiary is
the child, snouse, or parent or the settlor under subsection
(d); or when the beneficiary is the trustee for a minor child
under subsection (o).

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, August 5, 1975

I have before me your request for my opinion on the follow -
ing guesticns concerning the County Auditor’s duty to collect
conveyance and transfer fees pursuant to R.C. 219.54(F):

"(1) If real property were used to establish or
fund a revocable inter vivos trust reserving to the
settlor a life interest and naming as heneficiaries
charitahle or public nurpose organizations, would the
transfer he exempt from taration under R.C, 319.54(F) (3)?

"(2) If real property wvere transferred in trust
reserving a life interest in the settlor and naming as
beneficiaries the children, spouse, or parent of the
settlor, or to a trustee for minor children, would the
transfer*be exempt from taxation under the nrovisions
of R.C., 319.54(F) (3) (d) or (o)?

"(3) If your answer to the above is no, how would
a taxahle value he fetermined in each case?

T(4) If ONG 70-~124 established the tarahilitv
because the gift is a vested interest subject to de-
feasance, how is the value of such interest determined?

Your first two cguestions ask whether certain transfers of
real property made under revocable inter vivos trust aqgreerents
which reserve a life interest to the settlor are exempt frorm
taxation under R.C. 319.54(F)(3).

As pointed out in the second@ hranch of the svllabus in
Tational Tube Co. v. Glander, 157 Ohio St. 4n7 (1852):

"2. Statutes relating to exerption or exception
from taxation are to be strictly construed, and one
claiming such exemption or exception must affirma-
tively estahlish his right thereto.”

Thus, the statutory exemptionc under R.C. 319.54(F) (3) must
be strictly, but reasonably, construed in favor of the tax and
against exemption. See 1968 Op., Att'v Gen. No. 68-165.
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319.54(r'), as it pertains to your cuestions, reads as

"(F) The county auditor shall charge and re-
ceive fees as follows:

"
e o e

"(3) PFor receiving statements of value anc
administering section 319.202 of the Revised Cocle,
one dollar, or ten cents ner hundred dollars for
each one hundred dollars of fraction thereof of the
value of real rroperty transferred, wvhichever is
greater, except no fee shall be charged when the
transfer is made:

o o o

"(d) To evidence a gift hetween hushand and
wife, or parent and child or the snouse of either:

ot
e e a

"(m) To or from a person when no consideration
is paid or to be paid for the real estate and the
transaction is not a gift,

"
e o o

"(o) To a trustee acting on hehalf of minor
children of the deceased:

"
s o »

"{r) To or from an organization exemnt fror
federal income taxation under section 591(c) (3) of
the 'Internal Revenue Code of 1284,°' APA State. 3,
26 U.S.C. 1, as now or hereafter amenced, provided
such transfer is without consideration anAd is in
furtherance of the charitable or public purnoses of
such organization.*

In order to ascertain the nature of the transfers described

in your guestions, it is necessary to determine whether taxability

under R.C.

319.54(F) (3) arises when the legal interest is trans-

ferred to the trustee or when the eguitahle interest is established
in the heneficiary.

In 1970 Op, Att'vy Gen. ilo. 70-124, rv predecessor was ashed

whether a conveyance from a settlor to a trustee under a revocable
inter vivos trust was exerpt from the convevance fee or transfer
tax under R.C. 319.54(F)(3) (m). In making his determination, my
predecessor relied in nart on Smyth v. Cleveland Trust Co., 172 -
Ohio St. AR89 (1961), where the court statec at &5n2-

"{Tlrera is created, at the instant of creation
of the trust a vested equitable interest in the re-
maindermen suhject to defeasance in wvhole or in mart
by the exercise of the povwer to revoke or molifv.
First MNational Pan) of Cincinnati, Fy»r., v. Tennev,
165 Ohio St. 513, 132 1I,m, (27), 15.

He also referred to the First National Bank of Cincinnati, et al.,
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v. Tenney, 165 Ohio St. 513 (1956), wherein the second paragraph
of the syllabus reads:

"2. An inter vivos trust which reserves to the
trustee the income for life and an absolute power to
revoke during his lifetime, with a remainder over at
his death, creates in the remainderman a vested in-
terest subject to defeasance by the exercise of the
power to revoke."

Since it was established that a vested equitabhle interest is
created in the remainderman at the instant of the creation of the
trust, no affirmative showing could be made that a transaction in
which real estate is transferrsd from a settlor to a trustee under
a revocable trust is other than a gift to the remainderman. Thus,
it was found in Op. Mo. 70-124, supra, that there was no exemntion
from the convevance fee or transfer tax under R.C. 319.54(F) (3) (r).

In Op. No. 68-165, supra, ry predecessor found in the third
branch of the syllabus:

"3, A transfer of real estate by a settlor to a
trustee which, upon termination of the trust, is to he
distributed to the settlor's lineal descendants per
stirpes would not he evernt from the transfer fee and
transfer tax unfer either subparaaranmh (D), (m) or (o)
of division (F){3) of Section I19.54, Revised Code."

As the trust was to he Aistributed, upon terrination thereof,
to the settlor’s living descendents and not limited to the settlor’s
children or their spouses, the gift was not exempt from subnara-
graph (d). Again, however, rmy nrececessoyr lookec¢ to the interest of
the beneficiaries of the trust rather than the trustee to ascertain
whether the transfer was exemnt under R.C. 312,54(F) (3).

The determination of whether particular transfers nade under
revocable trust agreerents were e:enpt pursuant to R.C. 319.54
(F) (3) in Opinion MNo. 70-124, supra, and Opinion No. €8-165, surra,
was made based upon an examination of the vested equitahle interest
in the remainderman rather than the lecal interest in the trustee.
The legal interest has no value; thus, the actual transfer for
taxing purpnses occurs when the equitahble interest vests in the
rerainderman. In the instant case, this is wvhen the inter vivos
trust, which reserves to the settlor the income for life and an
absolute pover to revoke during his lifetime, is established.
Otherwise the transfer for taxing purposes is hased on the lecal
interest which would mean that every transfer made under a re-
vocable trust agreement would be ererpt under R.C. 319.54(F) (3)
(m) because the transfer of the legal title to the trustee would
be for ro consideration and would not be a gift.

Thus, a transfer of real property pursuant to a revocahle
inter vivos trust reservinc to the settlor a life interest would
be exemnt from taxation pursuant to R.C. 319.54(F) (3) when the
beneficiary is a charitable or public purpose organization uncfer
suhsection (r); is the child, spouse, or narent of the settlor
under subsection (d); or is the trustee for a minor child uncder
subsection (o).

In light of my affirmative response to vour first two ques-
tions, it is unnecessary to consider questions three and four.
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Therefore, it is my opinion and you are so advised that:

A transfer of real nroperty pursuant to a revocable
inter vivos trust reserving to the settlor a life interest
would be exempt from taxation pursuant to R.C. 319.52(F) (3) when
the beneficiary is a charitable or public purpose organization
under subsection (f): when the beneficiary is the child, spouse,
or parent of the settlor under subsection (3); or when the hene-
ficiary is the trustee for a minor chil¢ under subsection (o).





