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59. 

COUNTY COMMISSIONERS-HAVE FULL AUTHORITY TO FIX APPRO­
PRIATION FOR DEPUTY HIRE AND OTHER EMPLOYES-HOW AP­
PROPRIATION MEASURE MAY BE AMENDED. 

SYLLABUS: 
1. County commissioners have full authority to fix the amount of the appropria­

tion for deputy hire in the various county offices, and each county officer i11 fixing the 
compensatio11 to be pa'id to his deputies, assistants, clerks, bookkeepers and other 
employes is limited to the amount of the appropriation. , 

2. An appropriation measure governing IJWIICJ' for deputy hire in county offices 
when once passed by county commissioners, may be ammded by either i11creasing or 
reduci11g the amount appropriated for such purpose, and the COilltty officer appointing 
such deputies, assistants, clerks, bookkeepers and other employes, cannot expend i11 
any fiscal year a greater sum for the salary of such deputies and other assistants than 
is fixed in the appropriation measure as amended. 

CoLUMBUS, OHio, February 9, 1927. 

HoN. F. E. CHERRINGTON, Prosecuting Attonzey, Gallipolis, Ohio. 
DEAR SIR:-You request my opinion upon a statement of facts which you set out 

in your letter of January 17, 1927, as follows. 

"The commissioners at their first meeting made appropriations as required 
by law for 1927; in these appropriations were amounts for deputy hire for 
the county offices, some for $900.00 per year, others for $1200.00. Today the 
commissioners thought to fix the salaries of the deputies, in some instances, 
at a less figure, mostly at the amount appropriated. Objections were made to 
making changes, and it was to know whether the appropriations as made 
should stand, payable, of course, in equal monthly installments." 

This question is determined by the laws relating to the payment of salaries for 
deputy hire in the county offices and the making of appropriations therefor. 

Section 5649-3g of the General Code provides, among other things, that: 

"At the beginning of each fiscal year the county commissioners of every 
county, * * * and the governing board or body of every other type of 
political subdivision or taxing district authorized by law to levy taxes or ex­
pend public funds, shall make appropriations classified for the several pur­
poses for which expenditures are to be made for and during the said fiscal 
year from the funds of such county, * * * , or other political subdivision 
or taxing district." 

It is provided by Section 2981 of the General Code that county officials may employ 
and appoint necessary deputies, assistants, clerks, bookkeepers and other employes, fix 
their compensation and discharge them. This section further provides that such 
compensation shall not exceed in the aggregate for each office the amount fixed by the 
commissioners for such office and that such compensation when fixed shall be paid 
monthly from the county treasury. It is provided by Section 2987 that these deputies 
and the other associates enumerated shall be paid from the appropriate county fund 
or funds upon the warrant of the county auditor. 

Section 5649-3h of the General Code provides that any appropriation measure 



ATTORNEY GENERAL. 79 

may be amended or supplemented from time to time and the only limitation on the 
amending or supplementing of such appropriation measure is set out in this section 
in this language: 

"Provided that no appropriation for any purpose shall be reduced .below 
an amount sufficient to cover all unliquidated and outstanding contracts or 
obligations certified from or against the appropriation for such purpose." 

Since the salaries of deputies and the other assistants enumerated in Section 2981 
cannot be classed as unliquidated and outstanding contracts or obligations and since 
the limitation contained in Section 5649-3h is the only limitation on the power of 
county commissioners to reduce the appropriation as first made, it follows that county 
commissioners may amend their appropriation measure and reduce the amount that 
was originally appropriated for salaries for deputies and assistants in the vadous 
county offices. And in view of the provisions of Section 2981 as well as Section 5660 
which provides, inter alia, that: 

"No expenditure, excepting from the proceeds of bonds, shall be made 
unless authorized by appropriation both as regards purpose and amount * * *" 

it is clear that the officer appointing such deputy and assistants cannot expend in any 
fiscal year a greater sum as salary for such deputy and assistants, than the amount 
fixed in the appropriation measure as amended. 

s:milar questions were considered by this department in Opinions Nos. 3429 and 
3299 which were rendered in 1926. 

· It was sought in these opinions to distinguish between the departments of county 
government in which the term of office and the salaries of the employes of such office 
were fixed by other persons than the county officers referred to under Section 2978 
of the General Code, and those departments in which the term of office and d1e 
salaries were fixe~ by the officers mentioned in Section 2981 of the General Code. 

In the first class mentioned there was listed the assistants, clerks and stenographers 
of the prosecuting attorney's office, the court bailiffs of the common pleas court, the 
official court stenographers of the common pleas court and the probation officers of the 
juvenile court. In the other class were listed the deputies, assistants, clerks, book­
keepers, and other employes of the Probate Judge, Auditor, Treasurer, Clerk of Courts, 
Sheriff, Surveyor and Recorder. 

I am unable to agree with this classification inasmuch as it is my opinion that the 
provisions of Sections 5649-3g, 5660 and 5660-1 are sufficiently broad to include 
not only those departments in which the terms of office and the salaries of the dep­
uties and employes are fixed by the heads of the departments mentioned in Section 
2978 of the General Code, but those departments in which the terms of office and the 
salaries of the deputies and employes are fixed by others than the heads of the 
departments mentioned in Section 2978 of the General Code as well. 

Answering your question then, I am of the opinion that the county commissioners 
have full authority to fix the amount of the appropriation for deputy hire in the vari­
ous county offices, and that each county officer in fixing the compensation to be paid 
to his deputies, assistants, clerks, bookkeepers and other employes, is limited to the 
amount of the appropriation, and that such appropriation measure, when once made 
by th~ county commissioners, may be amended by either increasing or reducing the 
amount appropriated, and that the county officers appointing such deputies and other 
assistants cannot expend in any fiscal year a greater sum for the salary" of such deputy 
and assistants than is fixed in the appropriation measure as amended. 

Respect fully, 
EDWARD C. TuRNER, 

Attorney Geueral. 


