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OPINION NO. 76-050 

Syllabus: 

1. The board of township trustees may use general 
revenue funds to purchase additional land for an existing 
township cemetery without levying the special tax provided 
in R.C. 517.13; 

2. The board of township trustees may use revenue 
sharing funds to purchase such land without levying the 
additional tax provided for in R.C. 517.13; 

3. The board of township trustees may not purchase 
a remainder interest in such land; 

4. The board of township trustees may not purchase 
such land pursuant to a "land contract." 

To: David A. Cutright, Ross County Pros. Atty., Chillicothe, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 30, 1976 

I have before me your request for my opinion on several 
questions arising under the provisions of R.C. Chapter 517 
in respect to the duties and authority of a board of town­
ship trustees in obtaining additional land adjacent to a 
currently existing township cemetery. Your questions 
are as follows: 

(1) 	 May the Trustees pursuant to the provisions of 
R.C. 5705.16 use general revenue funds to 
cover the purchase of additional cemetery land 
without levying the tax referred to in R.C. 517.13? 

(2) 	 May the Board of Trustees of Scioto Township 

of Ross County, Ohio, use revenue sharing funds 

to purchase such additional land without having 

to levy the tax referred to in R.C. 517.13? 


(3) 	 Would it be possible to purchase such additional 

land adjacent to the cemetery and permit the 

grantors to retain a life estate in the property? 


(4) 	 Would it be possible for the Board of Trustees 

to enter into any type of Land Contract for the 

purchase of such additional land? 


R.C. 517.01 provides generally for the acquisition 
of land for cemetery purposes: 

The board o~ townshiJ? trustees may accept 
a conveyance of, or purchase, and enclose, 
improve, and prolect Jc1;1cls in one or more 
places w1 thin the township as i t __deec,ms 
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necessary and proper tor cemetery purposes. 
If suitable lands cannot be procured by 
contract on reasonable terms, such board 
may appropriate lands therefore, not to 
exceed ten acres, by proceedings in accordance 
with sections 163.01 to 163.22, inclusive, 
of the Revised Code. 

No lands shall be so appropriated within 
one hundred yards of a dwelling house, or 
other building. (Emphasis added.) 

R.C. 517.13, to which you refer, further provides for 
the appropriation of up to five acres of land as an addition 
to an existing cemetery. The terms of R.C. 517.13 make 
available procedures for the appropriation of such land 
when suitable lands cannot be procured by contract on 
reasonable terms. 

There are several statutory mechanisms available 
under the provisions of R.C. Chapter 517 for the purpose 
of funding the purchase of cemetery lands. R.C. 517.03 
authorizes the township trustees to levy a tax to defray 
the expenses of purchase or appropriation, and the enclosing, 
care, supervision, repair and improving of lands for 
cemetery purposes. R.C. 517.08 provides that proceeds 
from the sale of cemetery lots under R.C. 517.08 shall be 
used for improving and embellishing cemetery grounds, but 
may, with the unanimous consent of the township trustees, 
be used in the purchase or acquisition of land for cemetery 
purposes in accordance with R.C. 517.01 a,1d R.C. 517.13, 
R.C. 517.13 further authorizes the board of township trustees 
to levy a special tax, in a limited amount, for the pu{pose 
of acquiring additional cemetery lands. 

These various statutory provisions for the funding 
of such acquisitions SE·. forth alternatives which may 
be exercised by the board of township trustees. They do 
not, however, provide the exclusive sources of funds for 
expenditures under R.C. 517.01, et seq., because expendi­
tures may also be made from unencumbered general township 
funds. · 

In 1971 Op. Atty. Gen. No. 71-062, I considered whether 
moneys from a township general fund could be expended to 
acquire land to establish a cemetery. Based on R.C. 517.04, 
which requires a popular vote (unless funds are available 
under R.C. 517.08) on the question of the establishment of 
a cemetery, I concluded that general funds may not properly 
be used to establish a cemetery unless a vote has been taken. 
However, the requirement of a vote under R.C. 517.04 has 
no application to the acquisition of additional cemetery 
grounds. Norton v. Trustees, 8 CC 335 (affirmed, without 
report; Paine v. Norton, 54 Ohio St. 682, 1896). 

In 1974 Op. Atty. Gen. No. 74-083, I had occasion to 
consider the availability of general funds and federal 
revenue sharing funds for purposes of R.C. Chapter 517. 
Relying on the language in R.C. 5705.05 and 5705.06, which 
authorizes the use of general revenue funds for any current 
expense for which a special tax could be levied, I concluded 
that township trustees had impliE:d authority to expend 
general township funds for the construction of permanent 
cemetery improvements. 
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In light of the foregoing, it is my conclusion 
that township general funds may be expended for the 
purpose of acquiring additional cemeterJ lands. 

With respect to your question concerning the use 
of federal revenue sharing funds, I would refer you to 
Am. Sub. H.B. No. 155, effective June 29, 1975 (the General 
Appropriations Ar•t for the 197 5-77 biennium) . Section 10 
of that act reads in pertinent part: 

"Any revenues received from the 
federal government for use by any 
political subdivision of the state 
are hereby appropriated for distribu­
tion to such subdivision, and the legis­
lative authority of each subdivision 
is authorized to appropriate the revenues 
so received for the purpose for which 
allotted." 

Therefore, provided revenue sharing funds are directly or 
indirectly made available for the acquisition of cemetery 
land, the township trustees are authorized to expend the 
funds for such a purpose. 

31 u.s.C.A. Section 1221, et seq., provides for the 
allocation and payment of federal revenue sharing funds. 
31 U.S.C.A. Section 1222 outlines the purposes for which 
such funds may be used: 

(a) Funds received by units of local 
government under this subchapter may be 
used only for priority expenditures. 
For purposes of this chapter, the term 
"priority expenditures" means only - ­

(1) Ordinary and necessary 
maintenance and operating expenses 
for 

(A) 	 public safety (including 
law enforcement, fire protection, 
and building code enforcement), 

(B) environmental protection 
(including 	sewage disposal, sanita­
tion, and pollution abatement), 

(C) public transportation 
(including 	transit systems and streets 
and roads), 

(D) health, 
(E) recrca tion, 
(F) libraries, 
(G) 	 social services for the poor 
or aged, and 

(H) financial administration; and 
(2) ordinary and necessary capital 

expenditures authorized by law. 

(Emphasis added.) 

The purchase of additional land for an existing township 
cemetery is a capital expenditure which is authorized by 
law. It follows then that a board of tmvnship trustees 
may, pursuant to R.C. 517.01, et seq., expend federal 
revenue sharing funds for the purchase of additional land 
for a township cemetery. 
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However, the entire thrust of many of the provisions 
of Chapter 517 of the Revised Code is the acquisition of 
title and possession by the board of land to be used for 
township cemeteries":- R.C. 517.01 states that the board 
may "purchase, and enclose, improve, and protect" lands to 
be used for township cemeteries. R.C. 517.03 permits a 
special levy for "expenses of the purchase .... , and 
the enclosing, care, supervision, repair, and imp£oving, of 
lands for cemetery purposes." See also R.C. 517.08. 
R.C. 517.10 vests title and possessicin-of all public 
cemeteries located outside"""°municipalities in the board 
of township trustees. R.C. 517.11 places affirmative duties 
on the board to enclose and keep in qood re9air all cemetery 
lands within its jurisdiction. The acquisitioi of additional 
lands authorized in R.C. 517.13 itself refers back to 
R.C. 517.01, with th~ exception of the second paragraph 
of that section. 

The purchase of land subject to the retention of a 
life estate in the vendor would not permit the board to 
acquire possession for an indefinite period, and would 
not permit the fulfillment of the duties placed upon the 
board by Chapter 517 of the Revised Code. In effect, the 
board would be purchasing a remainder interest in the land, 
not land itself. 

Similarly, since the purchase of land pursuant to 
"land contract" would not vest title in tne board until 
final payment, the apparent mandate of the above-cited 
provisions of Chapter 517 of the Revised Code that title 
inhere in the board so that it may perform the duties 
prescribed therein would not be fulfilled. In effect, the 
board would be postponing absolute "purchase" until final 
payment under the contract. On this point see R.C. 517.10 
which provides that the title to such cemeteries "shall. , 
be vested in the board of township trustees." Without such 
title the board would not be able to sell burial lots as 
contemplated by R.C. 517.07. As to the nature of such 
conveyances, I refer you to 1972 Op. Atty. Gen. No. 
72-031. 

The power to purchase remainder interest in land and 
to purchase land pursuant to land contract is not expressly 
within the powers of the board. Nor does it appear that it 
may be inferred given the tenor of Chapter 517 of the Revised 
Code with regard to the acquisition of title and possession 
of cemetery lands so that the board may perform its attendant 
duties. 

It is, therefore, my ::>pinion, and you are so advised 
that: 

1. The board of township trustees may use general 
revenue funds to purchnsc ~dditJ.onal land for an existing 
township cemetery wiLl1~·t levying the additional tax 
provided for in R.C. 517.13; 

2. 'l'he bourd of township trustees roay use revenue 
sharing funds to purchase such land without levying the 
additional tax provided for in R.C. 517.13; 

3. The board of township trustees may not purchase 
a remainder interest in such land; 
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4. The board of township trustees may not purchase 
such land pur3uant to a "land contract." 




