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of two meanings, as the wider popular instead of the more narrow tech­
nical one; but the words should be taken in such a sense, bent neither 
one way or the other, as will best manifest the legislative intent." 

I am unable to find in either of the two sections, above referred to, any 
language specifically stating that each statute refers to a separate and distinct 
bond. Neither statute purports directly to require the giving of a bond. Section 
2911, General Code, merely provides that the prosecuting attorney shall not un­
dertake the duties of his office unless he shall theretofore have filed a bond as 
therein described. Such section does not attempt to determine the maximum 
penal amount of such bond. Section 3004, supra, merely provides that the pros­
ecuting attorney shall not be entitled to authorize the payment of, or to re­
ceive certain moneys unless a bond containing like conditions to that bond re­
quired to be filed before undertaking the duties of his office, in a minimum penal 
~urn of at least the amount of his official sabry, shall have been filed. The only 
difference between the two descriptions of the prosecutor's bond is the minimum 
penal sum. I am unable to conclude, from the language of such sections, that the 
intent or purpose of the legislature in the enactment of such provisions, was to 
require two separate bonds conditioned for the performance of identical duties 
hy the prosecuting attorney. 

In speci.fic answer to your inquiry, therefore, I am of the opinion that when 
the prosecuting attorney, before undertaking the duties of his office, has given 
bond to the State of Ohio in a sum as fixed by the Common Pleas Court or 
the Probate Court, in excess of the amount of his official salary, with sureties 
approved by such court, conditioned that he will faithfully perform the duties 
enjoined upon him by law, and pay over, according to law, all moneys by him 
received in his official capacity, it is not necessary for such prosecutor to file an 
additional bond in order to be entitled to the additional allowance provided in 
Se-ction 3004. GP.neral Code. 

4864. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

TUITION-PERSON IN LOCO PARENTIS :MAY NOT BE CHARGED 
TUITION-PUPIL LIVING WIT.H PERSON OTHER THAN PARENT 
OR GUARDIAN. 

SYLLABUS: 
1. ~Vhen children of compu~sory school age are in a school district, and 

"actual residents" of the district "hiwe the care" of tizem, or are "in charge" of 
them, as those terms are used in the laws relating to compulsory education, and 
Ullder such circzm1stance,s that those "actual residents" are required to send the 
children to a public, pri·vate or parochial school as prm!ided by Section 7763, Gen­
eral Code, or be subject to the pcnaltie,s imposed by Section 12974, General Code, 
if they fail to do so, the board of education of the school district must admit these 
children to the pri·uileges of the public school of the district, e"L•en though some011e 
may be liable under the law for their tuition and the said tuition is not paid. 

2. By force of Section 7681, General Code, a child who resides with persons 
other than his parents or guardian, under conditions whereby the person with 
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whom he re,sides stands· in loco pareutis to him, may a/leud school in the district 
where those persons are "actual, residents", free of charge. l-Vhether or not the 
child's residence is of the nature described above, is ill all cases a question of fact 
to be determined from all the pertinent facts aud circumstauces surrounding the· 
situatiOil. Opinion of the A ttomey General for 1927, page 160, re·vienoed and ap­
prm•ed. 

3. While the new Probate Code providl?is that it is the duty of the guardian 
of a minor, when necessary to provide for the maintenance and education of his 
ward, and that the cost thereof may be paid from the estate of the minor to the 
extent his estate Jltstifies, it provides with equal positiveness that no part of the 
estate may be used for the purposes mentioued unless ordered and approved by 
the court havi11g jurisdiction in the premises. 

CoLuMnus, OHio, January 6, 1933. 

HoN. B. 0. SKINNER, Director of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowfedge receipt of your request for my opinion, 

as follows: 

"May we have your opmwn on the following case, which is sub­
mitted to us by a northern Ohio county superintendent of schools? 

William and George 'Nilson, whose parents are dead and whose 
guardian is living in Cuyahoga County, were .sent to this county to live 
with relatives. Their guardian is paying the relatives here for their 
board and room. So far as know the boys have no other home. The 
guardian is paying for their livelihood from the estate which was left 
by their parents. The guardian and the people with whom they live 
have refused to pay tuition to the board of education in the township 
where they are living. Due to the fact that the boys are not working 
for their room and board, but the parties with whom they are living 
are being liberally paid, it is the opinion of certain members of the board 
of education that tuition should be collected for their schooling privi­
leges. The question is: ·Ts the board of education entitled to tuition for 
the schooling of these boys?" 

Section 7681 and 7682, General Code, read in part: 

Sec. 7681. "The schools of each district shall be free to all youth 
between six and twenty-one years of age, who arc children, wards or 
apprentices of actual residents of the district, * *" 

Sec. 7682. "Each board of education may admit other persons upon 
such terms or upon the payment of such tuition within the limitations of 
other sections of law as it prescribes. * *" 

The laws relating to compulsory education, provide in Section 7762, General 
Code, that, "A child between six and eighteen years of age is 'of compulsory 
school age' for the purposes of this chapter." It is further provided in the said 
section that the parent, guardiaH or other person having the care of a child of 
compulsory school age, shall instruct him, or cause him to be instructed in the 
manner provided for by other sections of the law, unless he is employed on an 
age and schooling certificate or shall have been determined in the manner pro­
vided by law to be mentally incapable of profiting substantially by further instruc­
tion. Section 7763, General Code, provides in part, as follows: 

47-A. G. 

.. 
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"Every parent, guardian, or other person having charge of any child 
of compulsory ~chool age who is not employed on an age and schooling 
certificate and who has not been determined· in the manner provided by 
law to be incapable of profiting substantially by further instruction, 
must send such child to a pubiic, private or parochial school for the full 
time the school attended is in session, which shall in no case be for less 
than thirty-two weeks per school year. * *" 

Section 7775, General Code, provides in p;rt: 

"If a child is residing apart from its parents, and the parents are 
not residents of the given school district, the person in whose residence 
the child resides shall be deemed the person in charge of the child for 
the purpose of section 7773, 7773-1 or 7774, General Code, * *" 

By the terms of Section 12974, General Code, it is provided that a parent, 
guardian or other person having the care of a child of compulsory school age 
JNhO violates the provisions of Section 7762 or Section 7773, General Code, shall, 
upon conviction, be fined, and may be required to give a bond conditioned that 
he will cause the child in his charge to attend upon instruction as provided by 
law, and upon the failure to pay said fine or give said bond if required he mav 
he imprisoned for not less than ten days nor more than thirty days. 

Applying the provisions of law noted above it ·would seem clear that the 
• relatives with whom the children in question are living would be the persons 

"having the care" of them and the persons "in charge" of them for the purpose 
of the application of the law relating to compulsory education, and that these 
"relatives" would be amenable to those laws and the persons who would be sub­
ject to the penalties imposed by law if the children did not attend school or were 
not properly excused from such attendance. 

The liability for tuition, if any, for the children, would not be upon the 
relatives with whom they are living but upon the guardian of the children, if this 
guardian is the guardian of the person of these minor children. ·It is the duty 
of the guardian of the person of a minor to provide not only for the minor's 
maintenance but for his education as well, and the cost of such education to the 
extent that the amount of his estate justifies may be paid from his estate upon 
the order and approval of the court. Sections 10507-6, 10507-16, General Code, 
and Ohio Jurisprudence, Vol. 18, page 286. 

l assume, for the purposes of this opinion, that the guardian mentioned is the 
guardian both of the person and of the estate of the children in question. 

Inasmuch as the persons with whom the children are living are required to 
send the children to school, it is my opinion that the board of education of the 
district wherein these persons reside is required to admit the children to the 
schools of the district, and if, under the circumstances, the district is entitled to 
tuition, the guardian of the children must be looked to for that tuition. 

The major question with which we arc here concerned is whether or not 
under the particular circumstances, the board of education could recover from 
the guardian for tuition for these children. To. determine this, we are required 
to consider the matter from two angles: First, are these children entitled to 
attend school in the district where they are living, by virtue of the terms of 
Sections 7681 and 7682, General Code? Second, is there any way that tuition 
may be recovered for their attendance at school? 

Questions of this kind are oftentimes very difficult to answer, even when 
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all the facts and circumstances incident to the particular case are known. In any 
event, the surrounding facts and circumstances of any particular case must be 
weighed, and it is necessary that this be done in the perspective of their local 
setting. It is difficult for this office to pass definitely on individual cases for 
the reason that it is difficult to bring to the attention of the Attorney General 
all the pertinent facts and circumstances so that he may consider them in their 
inter-relation to each other and apply the law to those particular facts. To quote 
from an opinion of a former Attorney General, relating to this question: 

"The whole question. narrows down to a question of fact which must 
be gathered from all the circumstances surrounding each particular situa­
tion." 

Sec Opinions of the Attorney General for 1927, page 160. As pointed out 
in the opinion referred to, it is well s~ttled that the term "ward" as used in 
Section 7681, General Code, should be liberally construed in the interests of the 
education of the youth of school age in this state. See also, Opinions of the 
Attorney General for 1918, page 453. The syllabus of the 1927 opinion referred 
to, is as follows: 

"1. The term ward, as used in Section 7681, General Code, should 
not be limited to its technical meaning, but should be construed liberally 
in the interests of the education of the youth of school age in this state. 

2. A determination of the question of whether or not a child has 
been in good faith committed by its parents to the care and custody of 
another for the purpose of having a home provided for it, or whether 
such living with another is merely for the purpose of evading the law 
requiring the payment of tuition for school attendance, is 111 all cases 
a question of fact to be determined· from a consideration of all the facts 
and circumstances surrounding the case. 

3. A child who resides permanently in the home of an actual resi­
dent of a school district and to which child such actual resident stands 
in loco parentis may attend the public schools of such district without 
paying tuition, even though the parents of such child reside outside the 
district." 

As these children appear to be residing permanently in the home of an 
actual resident of the school district in question, the whole question is whether 
or not that resident stands in loco parentis, or in the place of the parent, to the 
children. If so, the children are entitled to attend the public schools of that district 
without the payment of tuition, ii not, and the estate of the children can bear 
the expense of tuition, it should be paid. 

The. mere fact that these children have a legally appointed guardian and that 
the people. with whom they arc living are being paid something for their care is 
not, in my opinion, completely decisive of the matter. Even natural parents may 
commit the care, control and training of their children to other persons in such 
a manner and to such an extent that those other persons stand in loco parentis 
to their children and if that can be done by natural parents, I see no reason why 
a guardian may not do the same thing. 

While the position of a guardian carries with it many of the duties of a 
natural parent, and technically, he stands in loco parentis to his ward (Davis vs. 
Ford, 7 Ohio, Pt. 2, p. 104) circumstances may be such that the guardian is in 
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no _position to really take the place of a parent so far as the care, control, cus­
tody and training of his ward are concerned. In that case, he would be justified, 
in my opinion, in creating a relationship as between his ward and some third 
person so that the third person would stand to the child in loco parentis. For 
instance, the guardian may be the representati\·e of a trust company and be the 
guar_dian of a score or more of minors. Obviously, in that situation, he could 
not maintain the relation of a parent to all these children and afford to them 
the intimate care, control and training that the relationship of a parent implies. 
This, however, is not the only instance in which a third person might stand in 
loco parentis to the ward of a legally appointed guardian by commitment or per­
mission of the guardian. Again, ~he ward's estate in the particular instance, may 
not be sufficient to justify the payment of tuition. Under the new Probate Code, 
no part of a ward's estate, either principal or interest, may be used for any 
purpose unless approved by the court having jurisdiction of the estate. (Section 
10507-16, General Code.) · 

While \he education of a minor is, perhaps, as important in a sense, as are 
his support and maintenance, the court would no doubt consider first the physical 
needs of the minor during his minority, and protect the estate accordingly. 

As stated above, the mere fact that the relatives with ·whom the children in 
question reside are being paid ~or their care, is not conclusive that they do not 
stand in loco parentis to the children, or that the court would allow something 
in addition for school tuition. It is possible that these relatives are not finan­
cially able to minister to the physical needs of the children, and it is necessary 
that they be supplied with funds so that they may properly feed and clothe the 
children. It docs not appear from your statement to what extent th~se people 
are being paid. 

It is well settled that while a father is bound to educate and maintain !1is 
children from his own resources, no such pecuniary responsibility is imposed on 
a legal guardian who is not the parent. The courts have always shown a liberal 
disposition to protect a guardian from personal liability on account of his ward. 
In re Hough, 2 N. P. 382, ln re Baier, 11 0. D. (N. P.) 47. 

From the foregoing, it will be apparent that it is impossible to definitely 
and categorically answer your question without additional facts to those con­
tained in your somewhat limited statement. 

If it should appear by the application of the foregoing principles that the 
persons with whom these children are living, stand in loco parentis to them there 
is no doubt but that they may attend school in that district without the payment 
of tuition by anyone. If the persons with whom these children are living do not 
stand in loco parentis to them, there is a primary duty on the guardian to provid·~ 
for the education of the children and therefore to pay their tuition in the schools 
of this district, providing the court will allow such tuition to be paid from the 
minors' estate. The guardian himself can not be personally held for that tuition 
and if the minors' estate will not bear the expense of this tuition, then tuition can 
not be collected even though under the law the board of education must admit 
the children to the schools in the district. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


