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OPINION NO. 74-104 

Syllabus: 

When a school district has been closed for lack of funds 
during the final weeks of 1974, and when funds will become 
available inunediately after the beginning of 1975 and the 
school employees will receive regular pay checks on the 
first regular pay day in 1975, the employees will not be 
eligible for unemployment compensation for that portion of 
the regular holiday recess which is covered by the first 
1975 pay check. 

To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 16, 1974 
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I have before me your request for an opinion which 
reads as follows: 

"We have received your Opinion No. 74-096, 

dated November 20, 1974, in which it was held 

that: 


"'l. Public school employees,
who are otherwise eligible, are en­
titled to apply for and receive un­
employment compensation during the 
period of time that schools are not 
in session because of lack of funds 
provided they perform no service and 
receive no salary from the school 
district with respect to the period 
of the layoff. 

"'2. The board of education 
is not relieved of its duty to pay
fringe benefits during a period when 
a public school is closed for lack 
of funds, simply because public school 
employees have applied for and are re­
ceiving unemployment compensation bene­
fits. I 

"However, in reviewing the above material, 

a related question has aricen which we feel was 

not answered in the above cited opinion as fol­

lows: 


"'When a school district is 
closed due to lack of funds, are 
employees who are receiving unemploy­
ment compensation eligible for such 
unemployment compensation during a 
period when they are not normally 
scheduled to work? 

"'For example, in a school dis­
trict which has closP.d due to lack 
of funds, will an employee who is 
receiving unemployment compensation 
be eligible to receive such compen­
sation for those days during a holiday
closing or during a normal school re­
cess when the employee is not scheduled 
to work?'" 

Certain public school districts have recently ceased opera­
tions due to lack of funds, and will not reopen until after 
January 1, 1975. See R.C. 3313.483; and Opinion No. 71-063, 
Opinions of the Attorney General for 1971, The holiday recess 
falls within the period when the schools will be closed. You 
ask whether the school employees will be eligible for unemploy­
ment compensation during the recess when they would not normally
be scheduled to work. 

There appears to be no disagreement with the conclusion 

of Opinion No. 74-096, which held that public school employees 

are entitled to unemployment compensation during such a forced 

closing, 
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"***provided they perform no service and 
receive no salary from the school district with 
respect to the period of the layoff." 

(Emphasis added.) 

I take it that it is also undisputed that the school em­
ployees will perform no services during the enforced layoff.
(The skeleton staffs who do perform services necessary to 
maintain the schools in readiness for reopening will re­
ceive their salaries and are obviously ineligible for un­
employment compensation.) But. I do not think your ques­
tion is quite accurate in its statement of the real issue. 
The issue is not whether the school employees are eligible
for unemployment compensation when they are not scheduled 
to work during a normal school recess. The issue is whether 
the employees are eligible for unemployment compensation 
if they are to receive their regular salary in respect to 
such period. 

My information is that funds will be available to the 
school districts at the beginning of 19751 that the employees 
will receive their regular pay checks on the first regular
pay day thereafter, and that the checks will cover, to a 
greater or lesser extent, the holiday recess period. The 
extent of this coverage will depend upon the terms of the 
employees' contracts (R.c. 3319.08, 3319.081), and upon 
the pay regulations adopted by the particular board. In 
Opinion No. 74-082, after noting the broad discretion granted 
to the boards in this respect, I said: 

"***I find no section of the Revised 

Code prescribing the time for payment of 

teachers' salaries, consequently, a board of 

education is free to adopt any reasonable 

regulations it deems advisable on the subject. 

* * *" 


I conclude, therefore, that, to the extent that this first pay 
check in 1975 represents a school employee's regular pay for 
the period which includes the holiday recess, the employee 
will not be eligible to receive unemployment compensation.
The fact that the employee does not normally perform any ser­
vice during the recess is immaterial here to the extent that 
he may receive a regular pay check covering the period. The 
intent of the General Assembly to exclude an employee from 
unemployment benefits under such circumstances is clear from 
the language of R.C. 4141.29(1) which provides in part: 

"***Benefits based on service for a 
public school district** *shall not be 
paid to any individual for any week of un­
employment which begins during the period
between two successive academic years or 
terms of the employing school district*** 
provided the individual was in employment 
with the school district*** at the termi­
nation of the first such academic year or term. 
***However, any individual employed by a 
public school district*** shall be noti ­
fied by April thirtieth each year if he is not 
to be reemployed the following academic year." 
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Because of the differences in the pay period prescribed 
by the regulations of the various boards of education, the 
Administrator of the Bureau of Employment Services will have 
to determine in each instance, under the procedures set 
forth in R.C. 4141,28, 4141,29, and 4141.30(C), whether, and 
to what extent, a school employee is entitled to unemployment 
compensation. 

In specific answer to your question it is my opinion, 
and you are so informed, that, when a school district has 
bc~n closed for lack of funds during the final weeks of 1974, 
and when funds will become available immediately after the 
beginning of 1975 and the school employees will receive 
regular pay checks on the first regular pay day in 1975, the 
employees will not be eligible for unemployment compensation 
for that portion of the regular holiday recess in respect to 
which they receive remuneration in the first 1975 pay check. 




