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BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS-LIABILITY FOR 
DAMAGE TO CROPS-HIGHWAY MAINTENANCE-§§5579.04, 
305.12 R.C.-NOT LIABLE FOR SUCH DAMAGE. 

SYLLABUS: 

A board of county commissioners is not liable for damage caused to growing crops 
in fields adjoining a county highway along which the board has caused brush, briers, 
weeds and thistles to be destroyed as provided in Section 5579.04, Revised Code; and, 
the expenditure of public funds to compensate for such loss is not authorized by law. 

Columbus, Ohio, February 8, 1958 

Hon. Sumner J. \Valters, Prosecuting Attorney 
Van Wert County, Van \Vert, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

https://MAINTENANCE-��5579.04
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"In discharging the duty to destroy brush briars, weeds and 
thistles along highways, which is required by Revised Code · of 
Ohio, Section 5579.04, the Commissioners of Van Wert County, 
Ohio, elected to use a liquid spray designed to destroy brush and 
weeds. As a result, some of this spray drifted into an adjoining 
field and caused damage to growing crops. Would you please 
give us your Opinion as to whether or not Van Wert County may 
legally compensate the land owner for this damage which was 
suffered to his growing crop." 

Your question presents the issue of the tort liability of the Board 

of County Commissioners in their official capacity for the damage to 

growing crops resulting from a poisonous spray utilized in carrying out a 

statutory command with regard to the maintenance of the county highways 

of the state. In this regard I invite your attention initially to Section 

305.12, Revised Code, reading as follows: 

"The board of county commissioners may sue and be sued, 
plead and be impleaded in any court of judicature, bring, main­
tain, and defend all suits in law or in equity, involving an injury 
to any public, state, or county road, bridge, ditch, drain, or 
watercourse established by such board in its county, and for the 
prevention of injury thereto. The board shall be liable, in its 
official capacity, for damages received by reason of its negligence 
or carelessness in not keeping any such road or bridge in proper 
repair, and shall demand and receive, by suit or otherwise, any 
real estate or interest therein, legal or equitable, belonging to the 
county, or any money or other property due the county. The 
money so recovered shall be paid into the county treasury, and 
the board shall take the county treasurer's receipt therefor and 
file it with the county auditor." (Emphasis added.) 

The statutory command for the destruction of brush, briers, weeds 

and thistles along county highways is set forth in Section 5579.04, Revised 

Code, reading as follows : 

"A board of county commissioners, board of township trus­
tees, or street commissioners of a municipal corporation, having 
control of and being charged with the duty of repairing macadam­
ized, graveled, or improved roads, and county engineers, township 
road superintendents, and the street commissioners of each mu­
nicipal corporation, between the first and twentieth days of June, 
the first and twentieth days of August, and, if necessary, between 
the first and twentieth days of September of each year, shall de­
stroy all brush, briers, burrs, vines, Russian, Canadian, or com­
mon thistles, or other noxious weeds, growing within the limits 
of a county or township road, or improved, graveled, or macad-
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amized road, street, or alley within their jurisdiction." ( Empha­
sis added) 

Section 5579.04, supra, was the subject of an opinion of my prede­

cessor, being Opinion No. 5839, Opinions of the Attorney General for 

1955, p. 517, the syllabus of which reads as follows: 

"1. The destruction of weeds along a township highway is 
part of the maintenance of such higlnvay enjoined by law upon 
the township trustees. 

"2. Where tow11ship trustees have caused weeds growing 
in a highway under their control to be treated with a poisonous 
chemical for the purpose of destroying them, and such sprayed 
weeds have been eaten by domestic animals grazing in an adja~ 
cent pasture, and such animals have thereby been killed, questions 
of mixed law and fact are presented as to the possible negligence 
of the trustees and the possible contribtitory negligence ·of the 
owner of such animals. Where such negligence is found, in the 
absence of any element of contributory negligence, such ·trustees 
would be liable in their official capacity for such damage as pro~ 
vided in Section 5571.10, Revised Code. The township trustees 
have authority to compromise or settle a claim for such dam­
age." · (Emphasis added) 

T_he holding in that opinion ,vas based upon Section 5571.10; Revised 

Code, which imposed liability on each board of township trustees for 

damages incurred by any person by reason of negligence or carelessness 

of such board in the discharge of its official duties. With the exception 

of the language of Section 305.12, supra, lfind no _such comparable imposi­

tion of liability upon the boards of county commissioners. The creation 

of liability for negligent acts performed by governmental subdivisions must 

be distinctly set out in the statutes because of the inherent immunity from 

suit which a sovereign state enjoys. In Opinion No. 5839, supra, there 

is language which suggests that the use of poisons in destroying brush 

and noxious weeds along township highways might constitute negligence 

on behalf of such board. In regard to that language, . I must point out 

the factual situation presented and the particular statutes there involved, 

for under Section 305.12, Revised Code, the board of county commission­

ers is liable for damages received by reaso_n of its negligence or ·careless­

ness in not keeping any road or bridge under its care in proper repair. 

I consider it to be well settled that a definite distinction exists between 

repair and maintenance, especially with regard to public highways. It is 

doubtful whether weed destruction along a highway . constitutes "repair" 
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of such highway. However, even assuming that it is included in this 

term it is to be noted that the statute bases liability on failure to repair 

rather than on negligence in the action of repair. Upon the basis of this 

distinction, I must conclude that no such liability exists on behalf of the 

county for the damage which you have discussed in your inquiry. 

Since there is no legal liability for the acts complained of, I am 

impelled to conclude that the expenditure of public funds in such a situa­

tion would not be authorized by law, for unless there is liability, no ex­

penditure of funds is authorized by statute. See Opinion No. 179, 

Opinions of the Attorney General for 1957, p. 41. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised that a 

board of county commissioners is not liable for damage caused to growing 

crops in fields adjoining a county highway along which the board has 

caused brush, briers, weeds and thistles to be destroyed as provided 111 

Section 5579.04, Revised Code; and, the expenditure of public funds to 

compensate for such loss is not authorized by law. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




