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426 OPINIONS 

CANDIDATE, PRIMARY ELECTION-TO BE DISQUALIFIED 

FOR FAILURE TO -FILE STATEMENT OF CONTRIBUTIONS 

AND EXPENDITURES WITHIN PRESCRIBED TIME-§§3517.10, 

3517.11, R. C. 

SYLLABUS: 

If a person who was a candidate in a primary election fails to file the statement 
of contributions and expenditures or of no expenditures required by Section 3517.10, 
Revised Code, within the time prescribed by such section, the disqualification provision 
of Section 3517.11, Revised Code, becomes operative and that person is barred from 
receiving a certificate of nomination and from becoming a candidate in the general 
election. 

Columbus, Ohio, July 22, 1959 

Hon. Wilford R. Miller, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Are the provisions of Sections 3517.10 and 3517.11 of the 
Revised Code of Ohio, relating to the filing of a statement within 
45 days, mandatory so as to disqualify these candidates from 
being listed on the ballot at the November election, regardless of 
the fact that they have filed or may hereafter file a statement of. 
expenditures, or of no expenditures, after the 45 day period stated 
in the statutes?" · · 
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427 ATTORNEY GENERAL 

The question you raise was considered in Opinion No. 1415, Opinions 

of the Attorney General for 1957, page 729. That opinion held that Sec­

tion 3517.11, Revised Code, as amended by Senate Bill No. 187, 102nd 

General Assembly, effective September 16, 1957, has the effect of dis­

qualifying from future elections for a period of five years all candidates 

who receive contributions or make expenditures in connection with their 

candidacy in any election subsequent to September 16, 1957, and who fail 

to file such statement within the time required by Section 3517.10, Revised 

Code. The final paragraph of Section 3517.11, Revised Code, is pertinent 

to your inquiry and reads as follows: 

"* * * In the event of a failure to file a statement with the 
secretary of state or in the eventa statement filed with the secre­
tary of state appears to dis~lose a violation of law, the secretary 
of state shall promptly report such facts to the attorney general 
who shall forthwith institute such civil or criminal proceedings as 
are appropriate. In the event of a failure to file a statement with 
a board or in the event a statement filed with a board appears to 
disclose a violation of law, such board shall promptly report such 
facts to the prosecuting attorney of the county of such board, who 
shall forthwith institute such civil or criminal proceedings as are 
appropriate. No certificate of nomination or election shall be 
issued to a person, nor shall a person elected to an office or posi­
tion enter upon the performance of the duties of such office or 
position until he has fully complied with this section and sections 
3517.08 and 3517.10 of the Revised Code. Failure of any candi­
date to file a statement within the time prescribed by section 
3517.10 of the Revised Code shall disqualify said person from 
becoming a candidate in any future election for a period of five 
years." 

As it concerns candidates who receive contributions or make expendi­

tures, the above cited opinion is a valid interpretation of the law, which I 

approve. It must be further noted that Section 3517.10, Revised Code, 

states in part as follows: 

"* * * Such candidates who did not receive or expend, 
directly or indirectly, any money or things of value in connection 
with their nomination or election shall, not later than four p.m. 
of the forty-fifth day after such election, file a statement to that 
effect, subscribed and sworn to before an officer authorized to ad­
minister oaths. * * *" 
Such a statement must patently be considered a statement within the 

meaning of that term. as used in Section 3517.11, Revised Code. The fail­

ure to file such statement of no expenses necessarily, therefore, disqualifies 

a person from becoming a candidate in a future election for five years in the 



same manner as the failure to file a statement of contributions and expendi­

tures when such were actually received or made. 

Attention must be drawn also to the provision of Section 3517.11, 

Revised Code, which states that the failure to file a statement shall dis­

qualify a person from becoming a candidate in any future election for a 

period of five years. The question arises when does a person becomes a 

candidate? Inasmuch as Section 3513.05, Revised Code, which pertains to 

declarations of candidacy prior to the primary election, makes reference to 

a "person desiring to become a candidate for a party nomination," it fol­

lows from this that a person who files a declaration for candidacy before a 

primary election and participates as a ~andidate in such primary election 

is, in fact, a candidate for a party nomination and is not a candidate for the 

office for which election will be had at the ensuing general election. 

Section 3513.22, Revised Code, provides for the issuance by the elec­

tion officials who are required to declare the results of primary elections 

of certificates of nomination to the successful candidates for party nomina­

tions. It appears from this that a person becomes a candidate for an 

office for which an election will be held in the next general election at the 

time he receives a certificate of nomination pursuant to Section 3513.22, Re­

vised Code. 

Section 3517.11, Revised Code, as quoted above, states that no such 

certificate of nomination shall be issued to a person who has not fully 

complied with Section 3517.10, Revised Code, which section requires a 

candidate to file a statement of expenditures or no expenditures. Thus, 

no candidate could receive a certificate of nomination until he has filed the 

required statement and could not, therefore, become a candidate until such 

statement had been filed. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that, if 

a person who was a candidate in a primary election fails to file the state­

ment of contributions and expenditures or of no expenditures required by 

Section 3517.10, Revised Code, within the time prescribed by such section, 

the disqualification provision of Section 3517.11, Revised Code, becomes 

operative and that person is barred from receiving a certificate of nomina­

tion and from becoming a candidate in the general election. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




