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OPINION NO. 2010-017 

Syllabus: 

2010-017 

The cost of a county employee's health insurance premium may be paid 
from special fund monies in the same proportion that the employee's salary is 
eligible to be paid from the special fund monies. Alternatively, the cost of a county 
employee's health insurance premium may be paid entirely from the county general 
fund. 

To: Laina Fetherolf, Hocking County Prosecuting Attorney, Logan, Ohio 
By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, July 6, 2010 

You have requested an opinion whether the cost of health insurance 
premiums paid by counties on behalf of county employees must be apportioned 
among the funds such employees ' salaries are paid from in direct proportion to the 
amount of salary paid from each fund, or whether the entire cost of the health insur­
ance premium may be paid from just one fund from which an employee' s salary is 
paid. As you note in your request letter, your questions are prompted by the fact that 
some county employees are paid from a combination of both the general and some 
special fund. For the reasons that follow, we conclude that the cost of a county 
employee's health insurance premium may be paid from special fund monies in the 
same proportion that the employee's salary is eligible to be paid from the special 
fund monies. Alternatively, the cost of a county employee's health insurance 
premium may be paid entirely from the county general fund. 

Before addressing your specific question, it is helpful to review the statutory 
framework for general and special revenue funds and highlight how such funds can 
be used. To begin, R.C. 5705.03 gives the county authorization to levy and collect 
taxes, and R.C. 5705.05 explains the purpose of the general levy for current expen­
ses: 

The purpose and intent of the general levy for current expenses is 
to provide one general operatingfund derived from taxationfrom which 
any expenditures for current expenses ofany kind may be made. The tax­
ing authority of a political subdivision may include in such levy the 
amounts required for carrying into effect any of the general or special 
powers granted by law to such subdivision .... (Emphasis added.) 

In the case of a county, the proceeds of the general levy for current expenses are 
kept in a county general fund. R.c. 5705.IO(A). R.C. 5705.09 requires the establish­
ment of the general and various special funds: 

Each subdivision shall establish the following funds: 

(A) General fund; 
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(D) A special fund for each special levy; 
(E) A special bond fund for each bond issue; 
(F) A special fund for each class of revenues derived from a source 
other than the general property tax, which the law requires to be 
used for a particular purpose; 

Further, R.C. 5705.12 allows a subdivision to establish "with the approval 
of and in the manner prescribed by the auditor of state" such additional special 
funds "as are desirable, and [the taxing authority of a subdivision] may provide by 
ordinance or resolution that money derived from specified sources other than the 
general property tax shall be paid directly into such funds." R.C. 5705.12.1 In addi­
tion, counties and other subdivisions, as defined for purposes ofR.C. Chapter 5705, 
see R.C. 5705.01(A), are required to create and maintain special funds for moneys 
derived from sources other than the general property tax and required by law to be 
used for a specific purpose. R.C. 5705.09(F); Cincinnati v. Hamilton County Budget 
Comm 'n, 25 Ohio St. 3d 137,495 N.E.2d 396 (1986). 

As explained above, "where the use of money paid into the [county] gen­
eral fund is not restricted to a specific use, the use is limited only to a proper county 
purpose." 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-035, at 2-135. In contrast, a board of county 
commissioners does not have the same authority to expend moneys in special funds 
as it does the moneys in a county's general revenue fund. Madden v. Bower, 20 
Ohio St. 2d 135, 138, 254 N.E.2d 357 (1969). In Madden v. Bower, the Ohio 
Supreme Court considered whether a "county auditor has a duty to charge each 
special fund of the county from which certain employees are regularly compensated 
with a proportionate share of the insurance premium cost attributable to those 
employees." Id. at 137. In its opinion, the court highlighted the distinction between 
a board's authority to expend moneys in special funds and its authority to expend 
the moneys in a county's general revenue fund: 

[A] solution to the main problem at hand cannot be extracted 

1See, e.g., R.C. 311.29(D) (creating the "sheriff's policing revolving fund"); 
R.C. 313 .16 (creating a special fund to finance county use of another county 
coroner's laboratory); R.C. 323.32(B) (creating the "undivided bankruptcy claims 
fund" for payments received in settlement ofclaims arising from the reorganization 
plan of a bankrupt railroad company); R.C. 955.20 (creating a special fund known 
as "the dog and kennel fund"); R.C. 5705.19 (permitting tax levies for numerous 
special purposes, with the proceeds of such levies deposited in special funds pursu­
ant to R.C. 5705.09 (D)). See a/so 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-103 (syllabus, 
paragraph 1) ("[a]ll revenue derived from a special tax levied pursuant to R.C. 
5705 .19(L), for the support of the county board of mental retardation and 
developmental disabilities ... must, pursuant to R.c. 5705.10, be placed in a 
special fund established pursuant to R.C. 5705.09(0) for the purposes for which the 
tax was levied"). 
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merely from the four comers of former [R.C. 305.171]. Necessarily 
involved is a consideration of those special funds of the county, the 
receipts and expenditures of which are commanded by law, as 
distinguished from those funds which are under the control, more or 
less, of the Board of County Commissioners as the taxing and ap­
propriating authority of the county. 

Madden v. Bower at 138.2 See also R.C. 5705.1O(H) ("[m]oney paid into any fund 
shall be used only for the purposes for which such fund is established' '). Thus, the 
proper expenditure of special fund monies depends, in part, upon the special fund 
involved and the statutory or constitutional restrictions on the use of that fund.3 

We now tum to a briefreview of the powers of county officers and specifi­
cally those persons holding the office of county commissioner, as created in R.C. 
305.01. It is well established that a board of county commissioners is a creature of 
statute that may exercise only those powers explicitly conferred by statute or neces­
sarily implied by those powers that are expressly granted. State ex rei. Shriver v. 
Bd. ofComm'rs, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947); 1986 Op. Att'y Gen. No. 
86-083. See also Elder v. Smith, 103 Ohio St. 369, 370, 133 N.E. 791 (1921) (a 
"board of county commissioners has such powers and jurisdiction, and only such, 
as are conferred by statute"); Schultz v. Erie County Metro. Park Dist. Bd., 26 Ohio 
Misc. 68,269 N.E.2d 72 (C.P. Erie County 1971). The authority to employ county 
personnel includes the power to fix their compensation, including fringe benefits, 
subject to any statutory restrictions on that power.4 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008­
012, at 2-137. See Ebert v. Stark County Bd. ofMental Retardation, 63 Ohio St. 2d 

2 The litigation in Madden v. Bower, 20 Ohio St. 2d 135,254 N.E.2d 357 (1969), 
began before the effective date ofa 1969 amendmentto R.C. 305.171, so the court's 
opinion refers to R.C. 305.171 as it was enacted. 

3 Ohio Const. art. XII, § 5 states that "every law imposing a tax shall state, 
distinctly, the object of the same, to which only, it shall be applied." (Emphasis 
added.) See also, e.g., Ohio Const. art. XII, § 5a (restricting the expenditure of 
"moneys derived from fees, excises, or license taxes relating to registration, opera­
tion, or use of vehicles on public highways, or to fuels used for propelling such 
vehicles" to "costs for construction, reconstruction, maintenance and repair of 
public highways and bridges and other statutory highway purposes, expense of state 
enforcement of traffic laws," and other named purposes related to travel on public 
highways). 

4 A board of county commissioners has authority to appoint and determine the 
compensation of certain employees, see, e.g., R.C. 305.13 (clerk); R.C. 305.14 
(legal counsel); R.C. 305.15 (engineer), but most county employees are appointed 
by other county officers. Those officers set the compensation of any employees they 
appoint. See R.C. 325.17 (authorizing the county auditor, county treasurer, probate 
judge, sheriff, clerk of the court of common pleas, county engineer, and county re­
corder to "employ the necessary ... employees for their respective offices" and 
"fix the compensation of those employees' '). See generally 2008 Op. Att'y Gen. 
No. 2008-012 (concerning the authority of a board of county commissioners to 
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31, 33,406 N.E.2d 1098 (1980). See also 2007 Op. Att'y Gen. No. 2007-012, at 
2-103 ("[t]he statutory authority to fix 'compensation' includes the authority to es­
tablish both salary and fringe benefits, such as medical insurance, life insurance, 
and paid leave, in the absence of any statute that constricts such authority, and so 
long as such benefits are in excess of any minimum levels established by statute"); 
1978 Op. Att'y Gen. No. 78-029, at 2-69 ("[s]ince insurance premium payments 
are a form of compensation, authorization for such payments may be made by the 
officer or board with the statutory power to fix the employees' compensation"). 

R.C. 305.171 (A) gives a board of county commissioners the power to 
"contract for, purchase, or otherwise procure and pay all or any part of the cost of 
group insurance policies that may provide [health care] benefits. . . for county of­
ficers and employees. . . from the funds or budgets from which the county officers 
or employees are compensated for services." See also 1995 Op. Att'y Gen. No. 95­
027, at 2-138 ("R.C. 305.171 authorizes a board of county commissioners to 
procure and pay all or any part of the cost of group health insurance policies for 
county officers and employees and their immediate dependents' '). Thus, a board of 
county commissioners, if it elects to pay all or any part of the cost of county em­
ployees' health insurance policies, is required to pay the insurance premiums from 
the same funds or budgets from which the employees' salaries are paid. 

Your question arises at this point, asking whether, if a county employee's 
salary is paid from mUltiple funds, the cost of the employee's health insurance 
premium must be paid from those funds in direct proportion to the amount of the 
employee's salary paid from each fund. 

First, we must consider that because health insurance is a benefit of employ­
ment, it is considered part of an employee's compensation, and the cost of an 
employee's health insurance premium is thus treated the same as an employee's sal­
ary for purposes of your question. That is, the cost of a health insurance premium 
paid by an employer on behalf of an employee is included in compensation. See 
Madden v. Bower at 137 ("as to each employee receiving the right to the benefits of 
the [health] insurance, the [health insurance policy] premium is a part of the cost of 
the public service performed by such employee"); accord Parsons v. Ferguson, 46 
Ohio St. 2d 389,391,348 N.E.2d 692 (1976) ("the payment of [health insurance] 
premiums for the benefit of a public official must be considered a part of the 
compensation for that office"); 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-029. In Parsons, the 
court noted that while payments for fringe benefits such as health insurance "may 
not constitute 'salary,' in the strictest sense of that word, . . . they are 
compensation." Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d at 391. But cf State ex rei. 
Artmayer v. Bd. o/Trustees, 43 Ohio St. 2d 62,330 N.E.2d 684 (1975) (syllabus) 

determine the compensation of county employees for whom the board is not the ap­
pointing authority). Nonetheless, the aggregate amount of compensation for all of 
the employees in any county office is fixed by the board of county commissioners, 
so though the board of county commissioners does not set the compensation for any 
single employee, it does control the amount of money set aside for compensation of 
all of a given county office's employees in the aggregate. 
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("[t]he terms 'salary' and 'compensation,' as used in Section 20, Article II of the 
Ohio Constitution, are synonymous"). Thus, in answering your question, the cost 
of an employee's health insurance premium is treated in the same way as the 
employee's salary would be treated; both are part of an employee's compensation 
as a whole. 

When an employee performs work that may be compensated in part from 
the general fund and in part from a special fund, we have advised that special fund 
monies can only be used to compensate the employee for the portion ofwork within 
the purview of the special fund's established purposes. See 2004 Op. Att'y Gen. 
No. 2004-036 (syllabus, paragraph 2). In that opinion, the Attorney General 
considered the question of how to compensate township trustees and fire district 
employees who spend a portion of their working time on ambulance and emergency 
medical services. If a township that provides emergency medical and rescue ser­
vices charges for the use of those services, it must create a special "ambulance and 
emergency medical services fund" (EMS Fund) to keep such monies. 2004 Op. 
Att'y Gen. No. 2004-036, at 2-323. The EMS Fund was, at the time of the 2004 
opinion, only for costs related to ambulance and emergency medical services in the 
township. The Attorney General explained that the township trustees and fire district 
employees should document how they spend all of their working time in order to 
determine the portion of their work eligible to be paid from the EMS Fund. The At­
torney General further advised that "[t]ownship payments ... for employees' 
health insurance may be made from the ambulance and emergency medical services 
fund in the same proportion that the employee's salary is eligible for payment from 
the fund." 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-036 (syllabus, paragraph 2). These 
principles are equally applicable to your question. That is, if a county employee's 
salary may be paid from a special fund, the cost ofthe employee's health insurance 
premium may be paid, in the same proportion, from the special fund. 

Accordingly, when a board of county commissioners considers and applies 
these principles to each county employee who is paid in the way you describe, in 
part from the general fund and in part from some special fund, it must be determined 
first how much of an employee's base salary may be paid from the special fund 
involved. Such a determination will depend on the amount of time an employee 
devotes to purposes properly related to that fund. For example, if an employee 
devotes ten percent of the working period to a purpose attached to a special fund, 
then ten percent of an employee's salary may be paid from that special fund, and it 
follows that ten percent of the cost of that employee's health care premium may be 
paid from the same special fund. Alternatively, a board of county commissioners 
has the authority to pay from the general fund all of an employee's compensation, 
including the cost of an employee's health insurance premium. See R.C. 5705.05 
("any expenditures for current expenses of any kind may be made" from the gen­
eral fund). 

In sum, it is my opinion, and you are hereby advised that the cost ofa county 
employee's health insurance premium may be paid from special fund monies in the 
same proportion that the employee's salary is eligible to be paid from the special 
fund monies. Alternatively, the cost of a county employee's health insurance 
premium may be paid entirely from the county general fund. 
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