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OPINION NO. 97-031 
Syllabus: 

A Big Brother or Big Sister is not subject to the child abuse or neglect reporting 
requirements ofR.C. 2151.421(A)(1), but a Big Brother or Big Sister who, during 
the rourse of his or her activities as a Big Brother or Big Sister; learns of or 
suspects child abuse or neglect, may, in accordance with R.C. 2151.421(B), report 
such knowledge or suspicion to one of the agencies or authorities described 
therein. 
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To: Amanda Spies Bornhorst, Tuscarawas County Prosecuting Attorney, New Philadelphia, 
Ohio 

By: Betty D. Montgomery, Attorney General, May 29, 1997 

You have submitted a request for an opinion on the following question, "[w]hether an 
individual that serves as a volunteer in a Big Brother or Big Sister organization is one of those 
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persons required by Section 2151.421 of the Ohio Revised Code to report knowledge or suspicion 
of child abuse or neglect to the Children Services Board of the County Department of Human 
Services, or a Municipal or County peace officer. 'tl 

We may begin by examining the specific requirements ofR.C. 2151.421, which states in 
pertinent part: 

(A)(1) No attorney, physician, including a hospital intern or resident, 
dentist, podiatrist, practitioner of a limited branch of medicine or surgery as 
defined in section 4731.15 of the Revised Code, registered nurse, licensed practical 
nurse, visiting nurse, othl~r health care professional, licensed psychologist, licensed 
school psychologist, speech pathologist or audiologist, coroner, administrator or 
employee of a child day-care center, administrator or employee of a certified child 
care agency or other public or private children services agency, school teacher, 
school employee, school authority, person engaged in social work or the practice 
of professional counseling, or person rendering spiritual treatment through prayer 
in accordance with the tenets of a well-recognized religion, who is acting in an 
official or professional capacity and knows or suspects that a child under eighteen 
years of age or a mentally retarded, developmentally disabled, or physically 
impaired child under twenty-one years of age has suffered or faces a threat of 
suffering any physical or mental wound, injury, disability, or condition of a nature 
that reasonably indicates abuse or neglect of the child, shall fail to immediately 
report of [sic] that knowledge or suspicion to the children services board, the 
county department of human services exercising the children services function, or 

Big Brothers-Big Sisters of America was created under 36 V.S.C.A. § 881 (1988). The 
purposes of the organization are set forth in 36 V.S.C.A. § 883 (1988), as follows: 

The purposes of the corporation shall be to aid and assist individuals 
throughout the Vnited States of America in the solution of their social and economic 
problems, and assist in their health, educational and character development; to 
promote the use of techniques of such assistance developed by the corporation, by 
other lay and professional agencies and workers, to t'eceive, invest; and disburse 
funds and to hold property for the purposes of the corporation. 

For aUditing purposes, 36 V.S.C.A. § 1101 (1988 & 1997 Supp.) characterizes Big Brothers-Big 
Sisters of America as a "private [corporation] established under Federal law." There are 
organizations throughout the country that are chartered by the national corporrtion. Based upon 
information supplied by the Big Brothers-Big Sisters Association of Columbus and Franklin County, 
it is our understanding that Big Brothers and Big Sisters volunteer their time to serve as friends, role 
models, and mentors for the children with whom they are matched. This opinion will assume, 
therefore, that you are asking about persons who serve a.s Big Brothers aHd Big Sisters as described 
herein. Whether the persons about whom you ask are serving on this basis is a question of fact for 
those at the local level to determine. 
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a municipal or county peace officer in the county in which the child resides or in 
which the abuse or neglect is occurring or has occurred.2 

(B) Anyone, who knows or suspects that a child under eighteen years of age 
or a mentally retarded, developmentally disabled, or physically impaired person 
under twenty-one years of age has suffered or faces a threat of suffering any 
physical or mental wound, injury, disability, or other condition of a nature that 
reasonably indicates abuse or neglect of the child, may report or cause reports to 
be made of that knowledge or suspicion to the children services board, the county 
department of human services exercising the children services function, or to a 
municipal or county peace officer. 

(G)(1) Except as provided in division (H)(3) of this section,3 anyone or any 
hospital, institution, school, health department, or agency participating in the 
making of reports under division (A) of this section, anyone or any hospital, 
institution, school, health department, or agency participating in good faith in the 
making of reports under division (B) of this section, and anyone participating in 
good faith in a judicial proceeding resulting from the reports, shall be immune 
from any civil or criminal liability for injury, death, or loss to person or property 
that otherwise might be incurred or imposed as a result of the making of the 
reports or the participation in the judicial proceeding. (Emphasis and footnotes 
added.) 
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R.C. 2151.421(A)(1) thus lists various professions and occupations whose practitioners, when 
acting in an official or professional capacity, must immediately report known or suspected child 
abuse or neglect to one of the agencies or peace officers specified therein. 4 In addition to listing 
those who must report known or suspected child abuse or neglect, RC. 2151.421 authorizes any 
person, regardless of occupation or profession, to report known or suspected child abuse or 
neglect to certain agencies or peace officers. R.C. 2151.421(B). Pursuant to RC. 
2151.421(G)(1), any entity or person who, acting in good faith, makes a report in accordance with 
R.C. 2151.421(A) or (B) is entitled to immunity from civil or criminal liability as described 
therein for injury, death, or loss to person or property that may result from such reporting. 

Your question asks whether Big Brothers or Big Sisters are required by RC. 2151.421 
to report child abuse or neglect. It is, therefore, necessary to examine more closely RC. 
2151.421(A)(1), the mandatory reporting portion of the statute. Because RC. 2151.421(A)(1) 
does not expressly include Big Brothers and Big Sisters as a category of persons who must comply 

R.C. 2151.421 (A)(2) and (3) establish limited exceptions to the reporting requirements of 
subdivision (A)(I) for information obtained through certain communications made within the 
attorney-client relationship or physician-patient relationship. 

Pursuant to RC. 21 5 1.42 I (H)(3), "[a] person who knowingly makes or causes another person 
to make a false report under division (B) ofthis section that alleges that any person has committed 
an act or omission that resulted in a child being an abused child or a neglected child is guilty of a 
violation of [RC. 2921.14]." 

Pursuant to R.C. 2151.99(A), anyone who violates RC. 2151.421(A)(I) "is guilty ofa 
misdemeanor of the fourth degree." 
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with its reporting requirements, it appears that your concern is whether Big Brothers or Big 
Sisters may be considered to be practicing one of the listed professions or occupations while acting 
in their capacity as Big Brothers or Big Sisters. For the reasons that follow, I must conclude that 
the General Assembly did not include persons who volunteer as Big Brothers or Big Sisters within 
the group of persons subject to the mandatory reporting requirements ofRC. 2151.421(A)(1). 
See generally State v. Hensley, 59 Ohio St. 3d 136, 141, 571 N.E.2d 711, 716 (1991) ("for 
purposes of RC. 2901.13(F), the corpus delecti of crimes involving child abuse or neglect is 
discovered when a responsible adult, as listed in RC. 2151.421, has knowledge of both the act 
and the criminal nature of the act. We do not include parents; rather, we strictly adhere to those 
persons listed in RC. 2151.421"). 

First, it is necessary to bear in mind that violation of RC. 2151.421(A)(1) is a 
misdemeanor of the fourth degree. RC.2151.99(A). Consequently, its scope must be narrowly 
construed. See generally State ex rel. Moore Oil Co. v. Dauben, 99 Ohio St. 406, 124 N .E. 232 
(1919) (syllabus, paragraph one) ("[s]tatutes or ordinances of a penal nature ... will be strictly 
construed and their scope cannot be extended to include limitations not therein clearly prescribed; 
exemptions from such restrictive provisions are for like reasons liberally construed"). In this 
regard, it is significant that RC. 2151.421(A)(1) identifies the persons subject to its terms solely 
by reference to their professions or occupations. The application of RC. 2151.421(A)(1) is 
further narrowed by the limitation that a person engaged in any of the specified occupations or 
professions is subject to the reporting requirements of that provision only if the person acquires 
knowledge or suspicion of child abuse or neglect while acting in an official or professional 
capacity. State v. Rosenberger, 90 Ohio App. 3d 735, 739, 630 N.E.2d 435, 438 (Summit 
County 1993) ("[t]his statutory duty to report suspected sexual abuse, however, arises only if an 
individual listed in RC. 2151.421 'is acting in his official or professional capacity.' The language 
in the statute is clear and unambiguous and establishes a condition precedent to the legal duty to 
report sexual abuse"). 

Clearly, acting as a Big Brother or Big Sister is not the practice of a profession or 
occupation, see note one, supra, but is instead a community service activity undertaken on a 
voluntary basis outside of one's profession or occupation. Thus, even though a Big Brother or 
Big Sister may also practice a profession listed in RC. 2151.421(A)(1), that person is not acting 
in an official or professional capacity when engaged in Big Brother or Big Sister activities. 
Moreover, while one who acts as a Big Brother or Big Sister may well use skills that are 
associated with, for example, the practice of social work, service as a Big Brother or Big Sister 
is not the practice of social work. See generally Re. Chapter 4757 (regulating the practice of 
social work and professional counseling). Similarly, acting as a Big Brother or Big Sister does 
not appear to constitute the practice of any of the other professions or occupations listed in RC. 
2151.421(A)(I). Big Brothers and Big Sisters are not, therefore, subject to the reporting 
requirements established by RC. 2151.421(A)(1). 

It is important to note that, although RC. 2151.421(A)(1) does not impose upon Big 
Brothers or Big Sisters a mandatory duty to report known or suspected child abuse or neglect, 
RC. 2151.421(B) authorizes "anyone" who knows of or suspects child abuse or neglect to report 
such knowledge or suspicion to the appropriate authorities, and so long as that person is acting 
in good faith in making such report, the person is entitled to immunity from civil and criminal 
liability as prescribed by R.C. 2151.421(G). Thus, should a Big Brother or Big Sister, in the 
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course of his or her activities in that program, become aware of or suspect child abuse or neglect, 
R.C. 2151.421(B) clearly authorizes that person to report such knowledge or suspicion to the 
appropriate authorities, and, assuming that such report is made in good faith, the Big Brother or 
Big Sister would be entitled to the immunity prescribed by RC. 2151.421(G). 

I conclude, therefore, that a Big Brother or Big Sister is not subject to the child abuse or 
neglect reporting requirements of RC. 2151.421(A)(l), but a Big Brother or Big Sister who, 
during the course of his or her activities as a Big Brother or Big Sister, learns of or suspects child 
abuse or neglect, may, in accordance with RC. 2151.421(B), report such knowledge or suspicion 
to one of the agencies or authorities described therein. 




