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OPINION NO. 99-035
Syllabus:

If a township zoning commission organizes in a manner that provides for the
performance of its record-keeping duties, on a rotating basis, by the members of
the commission, it is within the discretion of the board of township trustees, in
determining the amount of compensation, if any, zoning commission members
are to receive, to decide whether an additional sum should be paid for the per-
formance of those record-keeping duties. Any additional sum paid to commission
members for the performance of the duties of commission secretary must be
commensurate with the additional duties performed by the commission member.
(1957 Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, modified, because of statutory
amendment.)

To: James J. Mayer, Jr., Richland County Prosecuting Attorney, Mansfield, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, June 9, 1999

You have requested an opinion whether a member of a township zoning commission
who is appointed under R.C. 519.04 and who also serves as secretary of the commission may
be paid compensation, apart from the amount the member is paid for serving as zoning
commission member, for serving as secretary of the commission. According to information
provided by a member of your staff, you are asking about a situation in which a township
zoning commission’s members are paid a fixed amount per meeting of the commission.
Members of the commission rotate the duties of ‘‘secretary” for the commission and are paid
an additional ten dollars for each meeting for which they perform the duties of secretary.
You suggest that the additional duties performed by the secretary relate primarily to the
keeping of minutes of the commission’s meetings.

Let us begin by examining the statutes governing the formation and operation of a
township zoning commission and the manner in which compensation is provided for com-
mission members. Pursuant to R.C. 519.04, each board of township trustees that proceeds
with township zoning under R.C. Chapter 519 “shall create and establish a township zoning
commission,”’ cousisting of five members who are residents of the unincorporated area of
the township. The organization and powers of a township zoning commission are set forth in
R.C. 519.05, in part, as follows:
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The township rural zoning commission shall submit a plan, includ-
ing both text and maps, representing the recommendations of the zoning
commission for the carrying out by the board of township trustees of the
powers, purposes, and provisions set forth in [R.C. 519.01-.99], including
additions to territory in which a township zoning plan is in effect.

The zoning commission may, within the limits of the moneys appro-
priated by the board for the purpose, employ or contract with such planning
consultants and executive and other assistants as it deems necessary. The
zoning commission shall organize, adopt rules for the transaction of its
business, and keep a record of its actions and determinations. Members of the
zoning commission #may be allowed their expenses, or such compensation, or
both, as the board may approve and provide. No township trustee shall be
employed by the zoning commission of his township. (Emphasis added.)

Pursuant to R.C. 519.05, among the duties of a township zoning commission is the require-
ment that it “keep a record of its actions and determinations.” The zoning commission about
which you ask appears to contemplate that each member, when acting as commission
“secretary,” will perform the commission’s record-keeping function required by R.C.
519.05. Your question concerns whether zoning commission members may be paid a sum, in
addition to the sum each member is paid for attending commission meetings, for performing
the duties of zoning commission secretary.

As mentioned in your letter of request, the question you ask was addressed in 1957
Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, which considered whether a member of a township zoning
commission may serve as secretary to the commission and, if so, whether the member may
be compensated for his services as secretary. 1957 Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, con-
cluded in the syllabus that, ‘‘[a]lthough a member of the township zoning commission may
properly serve as the secretary of such commission he may not be compensated for his
services rendered in his capacity as secretary.” (Emphasis added.)

In finding that a zoning commission member may perform the duties of secretary of
the commission, 1957 Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, reasoned as follows:

The additional services or duties performed by the commissioner
would be a mere ex-officio extension of his statutory duties as an
incumbent commissioner. These mere additional duties are germane
to his office and, therefore, give rise to no problem of incompatibility
of offices. The election by the commission of a secretary from the
membership of the commission, would be a proper exercise of the
mandatory duty to organize and keep a record of commission actions
and determinations.

1957 Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, at 483. The opinion thus characterized the duties
performed by the zoning commission’s secretary as merely additional duties germane to the
office of zoning commission member. On that basis, “the election by the commission of a
secretary from the membership of the commission, would be a proper exercise of the
mandatory duty to organize and keep a record of commission actions and determinations.”
Id.

1957 Op. Att’y Gen. No. 1052, p. 482, then considered the separate question whether
a zoning commission member who performed the duties of secretary could receive a salary
for the performance of such duties. 1957 Op. Att’y Gen. No. 1052, p. 482, noted that former
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R.C. 519.05 provided that members of a zoning commission were to serve without compen-
sation.! After having characterized the duties of secretary as a mere extension of a mem-
ber’s duties as commission member, the opinion addressed the compensation issue based
upon the assumption that the duties of secretary would be those of an employee of the
commission, rather than an extension of a commission member’s duties.? Based upon this
assumption, the 1957 opinion found that ‘‘a commissioner serving as secretary may not be
compensated for the latter service, for the reason that to do so would contravene public
policy.” Id. at 483. As explained in the opinion, ‘“‘there is a general principle of public policy
that, unless specifically authorized by law, a member of an administrative board may not be
appointed by it to a salaried position under its authority.”’ Id. at 483-84 (quoting 1910-1911
Op. Att'y Gen. (March 29, 1910), p. 322, at 322-23). See State ex rel. Louthan v. Taylor, 12
Ohio St. 130, 134 (1861) (“[t]he word appoint, when used in connection with an office, ex vi
termini, implies the conferring of authority upon another’” (emphasis in original)). 1957 Op.
Att'y Gen. No. 1052, p. 482, thus found that public policy prohibits a commission member
from being paid to perform the duties of commission secretary if the latter position is a
salaried position under the authority of the commission on which the member serves.

We concur with the portion of 1957 Op. Att’y Gen. No. 1052, p. 482, that finds that a
zoning commission member may perform the duties of commission secretary. R.C. 519.05
does not specify whether the zoning commission’s actions and determinations must be
recorded personally by the members of the commission, or whether the commission “‘may,
within the limits of the moneys appropriated by the board [of township trustees] for the
purpose, employ or contract with” an assistant to perform the duties of secretary to the
commission. Because a zoning commission may provide for its own organization, and
absent specific direction as to the manner in which a township zoning commission shall
organize, it is within the discretion of the commission to determine whether its record-
keeping duties will be performed by a member of the commission or by an employee of the
board. See generally State ex rel. Kahle v. Rupert, 99 Ohio St. 17, 122 N.E. 39 (1918) (a public
officer is required to exercise an intelligent discretion in the performance of his official
duty); Jewett v. Valley Ry. Co., 34 Ohio St. 601, 608 (1878) (“[w]here authority is given to do a
specified thing, but the precise mode of performing it is not prescribed, the presumption is
that the legislature intended the party might perform it in a reasonable manner”’).

We must, however, separately reconsider the issue of compensating zoning commis-
sion members for the performance of the duties of commission secretary. As mentioned in
your letter, 1957 Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, relied upon an earlier version of R.C.
519.05 that provided no compensation for township zoning commission members. However,
R.C. 519.05 currently provides, in pertinent part, that ‘[m]embers of the zoning commission
may be allowed their expenses, or such compensation, or both, as the board [of township

1 1957 Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, failed to consider an amendment to R.C.
519.05 in 1956-1957 Ohio Laws 363 (Am. S.B. 403, eff. Sept. 17, 1957), that became effective
only three days prior to the issuance of the opinion. The amendment added language to R.C.
519.05 authorizing compensation for township zoning commission members.

2 1957 Op. Att’y Gen. No. 1052, p. 482, apparently did not find it necessary sepa-
rately to state that, because a zoning commission member was not, under former R.C.
519.05, entitled to be compensated for serving as a member of the commission, a commis-
sion member would not be entitled to receive compensation for the performance of duties,
such as those of secretary, that were merely an extension of the other duties of commission
member.
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trustees| may approve and provide.” Accordingly, members of township zoning commis-
sions are now entitled to receive compensation, as authorized and provided by the board of
township trustees, for the performance of their duties as zoning commission members.
Should a particular zoning commission organize itself in such a way that its members
perform the duties of commission secretary as a mere extension of their duties as zoning
commission members, we can find no reason why the township trustees could not consider
this assignment of duties in fixing the compensation of the zoning commission members.

It is our understanding that the zoning commission about which you ask has its
members, rather than a commission employee, perform the duties of commission secretary
on a rotating basis. The township trustees would like to establish the compensation of zoning
commission members as a set fee for attendance at each zoning commission meeting, as well
as an additional sum payable to whichever member performs the duties of secretary for any
of such meetings. Because R.C. 519.05 empowers the township trustees to determine what
compensation, if any, is payable to zoning commission members, it is within the discretion of
the board of township trustees to determine whether a zoning commission member who
performs the additional duties of zoning commission secretary will be paid a sum for the
performance of such duties, in addition to the amount payable to commission members for
attendance at commission meetings. See 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-024 (syllabus)
(“[plursuant to R.C. 5901.04, a member of a county soldiers’ relief [(now veterans service)]
commission who is selected as executive director of the commission and is given responsibil-
ity for the daily operation of the soldiers’ relief program may receive compensation in an
amount that exceeds the amount paid to the other members of the commission, provided
that such amount is fair and the service performed by the executive director is proportion-
ately greater than that performed by the other commissioners”); 1930 Op. Att’y Gen. No.
1651, vol. 1, p. 435 (syllabus) (finding that a Soldiers’ Relief [(now veterans service)] Com-
mission member who served as secretary to the commission “may be allowed a reasonable
compensation for services rendered in the performance of the duties of the commission” in
addition to the compensation paid to other commission members whose duties are not as
burdensome as those of the secretary).

Based upon the current language of R.C. 519.05, we, therefore, modify the portion
of 1957 Op. Att'y Gen. No. 1052, p. 482, that concludes that a zoning commission member is
not entitled to receive compensation for serving as secretary of the commission, and con-
clude, instead, that if a township zoning commission organizes in a manner that provides for
the performance of its record-keeping duties, on a rotating basis, by the members of the
commission, it is within the discretion of the board of township trustees, in determining the
amount of compensation, if any, zoning commission members are to receive, to decide
whether an additional sum should be paid for the performance of those record-keeping
duties. The additional sum paid to commission members for the performance of the duties of
commission secretary must, however, be commensurate with the additional duties per-
formed by the commission member. See 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-024.

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that if a township zoning
commission organizes in a manner that provides for the performance of its record-keeping
duties, on a rotating basis, by the members of the commission, it is within the discretion of
the board of township trustees, in determining the amount of compensation, if any, zoning
commission members are to receive, to decide whether an additional sum should be paid for
the performance of those record-keeping duties. Any additional sum paid to commission
members for the performance of the duties of commission secretary must be commensurate
with the additional duties performed by the commission member. (1957 Op. Att’y Gen. No.
1052, p. 482, modified, because of statutory amendment.)





