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OPINION NO. 2006-032 

Syllabus: 

So long as a fonner member of the anned forces of the United States served on ac­
tive military duty and received an honorable discharge or honorable separation, he 
is eligible for appointment under R.C. 5901.02 as a member of a veterans service 
commission, whether or not such active military duty was for training purposes. 
(1990 Op. Att'y Gen. No. 90-049 (syllabus, paragraph one), limited due to statutory 
amendment. ) 

To: Timothy A. Espich, Director, Governor's Office of Veterans Affairs, 
Columbus, Ohio 
By: Jim Petro, Attorney General, July 24, 2006 

You have requested an opinion ofthe Attorney General whether an individ­
ual who has active military service only in a training environment meets the service 
requirements of a "veteran" in order to be eligible for appointment under R.C. 
5901.02 as a member of a veterans service commission. 

You have infonned us that this individual served a 6-month period of active 
military duty for training purposes, which is common for members of the Reserve 
Forces, in contrast to the more traditional one, two, or three-year period of active 
military duty. You also mention that 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-049 concluded in 
syllabus, paragraph one that: "Pursuant to R.C. 5901.01, the word 'veteran,' as 
used in R.C. Chapter 590 I, means 'an honorably discharged member of the anned 
forces of the United States who served on active duty for reasons other than 
training.'" Based upon this conclusion in 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-049, as well 
as the alternative definition ofthe word "veteran" set forth in R.C. 5901.01(B), see 
note one, infra, you question whether the individual you describe qualifies as a 
"veteran" who is eligible for appointment as a member of a veterans service com­
mission under R.C. 5901.02. For the reasons set forth below, we conclude that "a 
fonner member of the anned forces of the United States who served on active 
military duty and received an honorable discharge or honorable separation," R.C. 
5901.01(A), is eligible for appointment under R.C. 5901.02 as a member of a 
veterans service commission, whether or not his active duty service was for training 
purposes. 

Let us begin by examining the statutory scheme governing the appointment 
of members ofa veterans service commission. According to R.C. 5901.02: 

In each county there shall be a commission known as "the 
veterans service commission." Except as provided in [R.C. 5901.021], 
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the commission shall be composed of five residents of the county ap­
pointed to five-year terms by a judge of the court of common pleas. At 
the time of appointment or reappointment to the commission, no com­
mission member appointed under this section shall be an employee ofthe 
commission or hold an elective or other appointive office of the county 
served by the commission. 

Each member of the commission appointed under this section 
shall be an honorably discharged or honorably separated veteran. Within 
sixty days after the date of appointment, each such member shall file the 
member's form DD214 with the governor's office of veterans affairs in 
accordance with guidelines established by the director of that office. 
(Emphasis added.) 

Thus, in order to be eligible for appointment under R.C. 5901.02 as a member of a 
veterans service commission, one must be an "honorably discharged or honorably 
separated veteran." 

Y our question concerns the meaning of the word "veteran," as used in 
R.C. 5901.02. According to R.C. 5901.01, the word "veteran" is defined, in part, as 
follows: 

As used in sections 5901.01 to 5901.37 ofthe Revised Code: 

(A) Except as otherwise provided in division (B) of this section, 
"veteran" means either of the following: 

(I) A former member of the armed forces of the United States 
who served on active military duty and received an honorable discharge 
or honorable separation, a member of the armed forces of the United 
States who died on active military duty, or a member of the armed forces 
of the United States missing in action more than ninety days; 

(2) A member of the United States merchant marine to whom ei­
ther of the following applies: 

(a) The member has an honorable report of separation from the 
active duty military service, form DD214 or DD215. 

(b) The member served in the United States merchant marine be­
tween December 7, 1941, and December 31, 1946, and died on active 
duty while serving in a war zone during that period of service. (Emphasis 
addedy 

Because your question concerns eligibility for appointment under R.C. 5901.02 as a 
member of a veterans service commission, the definition of "veteran" set forth in 
R.C. 5901.01(A) applies. 

1 R.C. 5901.01(B) sets forth an alternative definition of the term "veteran," but 
limits the application of that definition to the word' 'veteran," as used in R.C. 
5901.08 "and other sections of the Revised Code with regard to applications for 
financial assistance under [R.C. 5901.02-.15]." According to R.C. 5901.01(B): 
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Clearly, the individual about whom you ask did not die on active military 
duty and, presumably, was not missing in action more than ninety days. In addition, 
this individual did not serve as a member ofthe United States merchant marine. He, 
therefore, qualifies as a "veteran" for purposes of membership on a veterans ser­
vice commission if he "served on active duty and received an honorable discharge 
or honorable separation." R.c. 5901.01(A)(1). 

As you have explained, it has been your belief that, in order to be eligible 
for appointment to a veterans service commission, a veteran must meet the more 
extensive requirements set forth in R.C. 5901.01(B). One such additional require­
ment for those who served other than in the merchant marine is set forth in R.C. 
5901.01(B)(l), see note one, supra, which requires that an individual's active duty 
service be "for reasons other than training" or that the individual, "while serving 
on active duty for training, incurred a disability recognized by the department of 
veterans affairs or department of defense as service-connected." According to R.C. 
5901.01(B), however, that definition of "veteran" is limited to R.C. 5901.08 and 

As used in section 5901.08 and other sections of the Revised 
Code with regard to applications for financial assistance under sections 
5901.02 to 5901.15 of the Revised Code, "veteran" means either of the 
following: 

(1) A person who served in the armed forces of the United States 
on active military duty and was discharged from the service under honor­
able conditions, and who either served on active duty for reasons other 
than training or, while serving on active duty for training, incurred a dis­
ability recognized by the department of veterans affairs or department of 
defense as service-connected; 

(2) A person who served in the United States merchant marine, 
who either served on active duty for reasons other than training or, while 
serving on active duty for training, incurred a disability recognized by the 
department of veterans affairs or department of defense as service­
connected, and to whom either of the following applies: 

(a) The person has an honorable report of separation from the ac­
tive duty military service, form DD214 or DD215. 

(b) The person served in the United States merchant marine be­
tween December 7, 1941, and December 31, 1946, and died on active 
duty while serving in a war zone during that period of service. (Emphasis 
added.) 

See generally R. C. 5901.08 (stating, "[ e ]ach applicant for financial assistance under 
[R.C. 5901.02-.15] shall be a veteran, an active-duty member of the armed forces of 
the United States, or the spouse, surviving spouse, dependent parent, minor child, or 
ward of a veteran or active-duty member of the armed forces of the United States, 
who has been a bona fide resident of the county in which application is being made 
for at least three months" (emphasis added)). 
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other sections ofR.C. 5901.02-.15 that relate to applications for financial assistance.2 

Eligibility for appointment as a veterans service commission member is not a part 
ofR.C. 5901.02-.15 that relates to applications for financial assistance. Thus, by its 
own terms, R.C. 5901.01(B) does not apply to the term "veteran," as used in R.C. 
5901.02, concerning appointments to a veterans service commission. 

Had the General Assembly intended that, in order to be eligible for appoint­
ment to a veterans service commission, an individual must have served on active 
duty "for reasons other than training," it could easily have included in R.C. 
590L01(B) language that extended the application of that definition to eligibility 
for appointment to a veterans service commission, or added that language to the 
definition of "veteran" set forth in R.c. 5901.01 (A). See generally, e.g., Metropol­
itan Securities Co. v. Warren State Bank, 117 Ohio St. 69, 76, 158 N.E. 81 (1927) 
(the General Assembly, "[h]aving used certain language in the one instance and 
wholly different language in the other, it will rather be presumed that different 
results were intended"). In the absence of such additional language, we cannot 
extend the application of the definition of "veteran" set forth in R.c. 5901.01(B) to 
situations not expressly included therein, e.g., eligibility for appointment to a 
veterans service commission. See generally State v. Taniguchi, 74 Ohio St. 3d 154, 
156, 656 N.E.2d 1286 (1995) ("[a] court should give effect to the words actually 
employed in a statute, and should not delete words used, or insert words not used, in 
the guise of interpreting the statute"). 

You have also mentioned 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-049, which con­
cluded, in part, that the term "veteran," as used in R.C. Chapter 5901, means an 
"honorably discharged member of the armed forces of the United States who served 
on active duty for reasons other than training." At the time 1990 Op. Att'y Gen. 
No. 90-049 was issued, however, former R.C. 5901.01 provided one definition of 
the word "veteran," as used throughout then R.C. Chapter 5901: "an honorably 
discharged member of the armed forces of the United States who served on active 
duty for reasons other than training." 1987-1988 Ohio Laws, Part III, 4685 (Am. 
Sub. H.B. 626, eff. Sept. 14, 1988). The requirement that an individual's active duty 
service be for reasons other than training, however, now appears only in R.C. 
5901.01(B), which, as discussed above, does not apply to the term "veteran," as 
used in R.C. 5901.02, concerning eligibility for appointment to a veterans service 
commission. Based upon the current definition of the word "veteran" set forth in 
R.C. 5901.01, we limit the definition of "veteran" set forth in 1990 Op. Att'y Gen. 
No. 90-049 (syllabus, paragraph one) to the use of that term in R.C. 5901.08 and 
other sections ofR.C. 5901.02-.15 that relate to applications for financial assistance. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are advised that, so 
long as a former member of the armed forces of the United States served on active 

2 See generally, e.g., R.c. 5901.09 (requiring applicants for financial assistance 
to provide a statement of income and property); R.C. 5901.14 (stating, in part: "[t]o 
each person certified by the veterans service commission to the county auditor, the 
auditor shall issue a warrant upon the county treasurer for the allowance awarded to 
that person by the commission' '). 
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military duty and received an honorable discharge or honorable separation, he is 
eligible for appointment under R.C. 5901.02 as a member of a veterans service 
commission, whether or not such active military duty was for training purposes. 
(1990 Op. Att'y Gen. No. 90-049 (syllabus, paragraph one), limited due to statutory 
amendment. ) 
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