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OPINION NO. 2007-007 

Syllabus: 

A person who served on active duty in the Armed Forces of the United 
States and received an honorable discharge from service and who did not incur, 
while on active duty for training purposes, a disability recognized by the Depart­
ment of Veterans Affairs or the Department of Defense as a "service-connected" 
disability is not a "veteran" for purposes ofR.C. 5901.08, unless the person served 
on active duty for reasons other than training. 

To: Timothy A. Espich, Director, Governor's Office of Veterans Affairs, 
Columbus, Ohio 
By: Marc Dann, Attorney General, April 27, 2007 

You have requested an opinion concerning the eligibility for financial assis­
tance under R.C. 5901.08 of a veteran whose active duty service was solely for 
training purposes. You have indicated that it has been the practice of your office to 
find such veterans ineligible for such financial assistance. 

Let us begin by examining the provisions ofR.C. 5901.08, which states: 

Each applicant for financial assistance under sections 5901.02 to 
5901.15 of the Revised Code shall be a veteran, an active-duty member 
ofthe armed forces of the United States, or the spouse, surviving spouse, 
dependent parent, minor child, or ward of a veteran or active-duty 
member of the armed forces of the United States, who has been a bona 
fide resident of the county in which application is being made for at least 
three months. (Emphasis added.) 

In order to apply for financial assistance under R.C. 5901.02-.15, an individual must 
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have been a resident of the county for at least three months prior to making applica­
tion, and must also fall within one of the three following categories: 1) a veteran, 2) 
an active-duty member of the Armed Forces of the United States, or 3) the spouse, 
surviving spouse, dependent parent, minor child, or ward of a veteran or active-duty 
member of the Armed Forces of the United States. 

For purposes of R.C. Chapter 5901, the General Assembly has provided 
alternate definitions of the word "veteran." 1 Concerning the use of the word 
"veteran" in R.c. 5901.08, however, R.C. 5901.01(B) states, in pertinent part: 

As used in section 5901.08 and other sections ofthe Revised Code 
with regard to applications for financial assistance under sections 5901.02 
to 5901.15 of the Revised Code, "veteran" means either of the follow­
mg: 

(1) A person who served in the armed forces of the United States 
on active military duty and was discharged from the service under honor­
able conditions, and who either served on active dutyfor reasons other 
than training or, while serving on active duty for training, incurred a dis­
ability recognized by the department of veterans affairs or department of 
defense as service-connected .... (Emphasis added.) 

Thus, a person who served on active duty in the Armed Forces ofthe United States 

R.C. 5901.01(A) defines "veteran," for purposes ofR.C. 5901.01-.37, in part, 
as follows: 

(A) Except as otherwise provided in division (B) of this section, 
"veteran" means either of the following: 

(1) A former member of the armed forces of the United States 
who served on active military duty and received an honorable discharge 
or honorable separation, a member of the armed forces of the United 
States who died on active military duty, or a member of the armed forces 
of the United States missing in action more than ninety days; 

(2) A member of the United States merchant marine to whom ei­
ther of the following applies: 

(a) The member has an honorable report of separation from the 
active duty military service, form DD214 or DD215. 

(b) The member served in the United States merchant marine be­
tween December 7,1941, and December 31,1946, and died on active 
duty while serving in a war zone during that period of service. (Emphasis 
added.) 

See generally 2006 Op. Att'y Gen. No. 2006-032 (applying the definition of 
"veteran" found in R.C. 5901.01(A) to the word "veteran," as used in R.C. 
5901.02, concerning eligibility for appointment as a member of a veterans service 
commission). 
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and received an honorable discharge from service is a veteran, as defined in R.C. 
5901.01(B)(1), only if that person either 1) served on active duty for reasons other 
than training, or 2) "while serving on active duty for training, incurred a disability 
recognized by the department ofveterans affairs or department ofdefense as service­
connected." Unlike the definition of "veteran" set forth in R.C. 5901.01(A), which 
does not require that an individual's active service have been for purposes other 
than training, R.C. 5901.01(B)(1) expressly requires that an individual's active duty 
have been for purposes other than training. See 2006 Op. Att'y Gen. No. 2006-032 
(finding that the definition of "veteran" found in R.C. 5901.01(B) applies only to 
the use of that word in R.C. 5901.08 and other sections of the Revised Code with 
regard to applications for financial assistance under sections 5901.02-.15). 

Because the definition of "veteran" prescribed by R.C. 5901.01(B)(I) ap­
plies to the use ofthat term in R.C. 5901.08, a person who served on active duty in 
the Anned Forces of the United States and received an honorable discharge from 
service and who did not incur, while on active duty for training purposes, a disabil­
ity recognized by the Department of Veterans Affairs or the Department of Defense 
as a "service-connected" disability is not a "veteran" for purposes of R.C. 
5901.08, unless the person served on active duty for reasons other than training. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, 
a person who served on active duty in the Armed Forces of the United States and 
received an honorable discharge from service and who did not incur, while on ac­
tive duty for training purposes, a disability recognized by the Department of 
Veterans Affairs or the Department of Defense as a "service-connected" disability 
is not a "veteran" for purposes ofR.C. 5901.08, unless the person served on active 
duty for reasons other than training. 
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