
Attorney General

OPINION NO. 2002-010

Syllabus:

The Secretary of State has the authority to find invalid a declaration of candidacy
for nomination to the office of governor filed by a person who has previously filed,
and not withdrawn, a declaration of candidacy for nomination to the office of
United States representative at the same primary election. (1948 Op. Att'y Gen.
No. 2922, p. 129 and 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-052, approved and followed.)

To: J. Kenneth Blackwell, Secretary of State, Columbus, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 14, 2002

You have requested an opinion concerning the ability of a person to seek at the same
primary election nomination to the offices of both United States representative and gover-
nor. You have explained in your letter of request that, on February 19, 2002, a person filed
with the Greene County Board of Elections a declaration of candidacy and nominating
petition to become a candidate at the May 7, 2002 primary election for nomination to the
office of representative for Ohio's seventh congressional district. See R.C. 3513.05. This
petition contained a sufficient number of valid signatures, and the board of elections certi-
fied the person's name for inclusion on the primary ballot as a candidate for the office of
United States representative. Id.

On February 21, 2002, this same person filed with the Office of Secretary of State a
declaration of candidacy and nominating petition to become a candidate for nomination to
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the office of governor, also at the May 7, 2002 primary election. See R.C. 3513.04; R.C.
3513.05. He did not withdraw as a candidate for United States representative prior to filing
his declaration of candidacy for the office of governor, nor did he do so thereafter. The
deadline for filing declarations of candidacy was February 21, 2002, seventy-five days before
the primary election. R.C. 3513.05.

On March 7, 2002, you determined that the person's declaration of candidacy for
nomination to the office of governor did not have a sufficient number of signatures to qualify
for the primary ballot. See R.C. 3517.05; note 2, infra. However, you are still interested in an
opinion regarding whether a person may file valid declarations of candidacy for nomination
at the same primary election to the offices of United States representative and governor,
since this issue could arise again in the future.

As you note in your request, Ohio Const. art. III, § 14 reads: "No member of
congress, or other person holding office under the authority of this state, or of the United
States, shall execute the office of governor, except as herein provided."' Although the term
"execute" is not defined in Ohio Const. art. III, § 14, the expression, to execute a public
office, commonly means to carry out, fulfill, or administer the duties constitutionally and
statutorily imposed upon such office. See generally R.C. 1.42 (words must be "read in
context and construed according to the rules of grammar and common usage"). For exam-
ple, Webster's New World Dictioiay 489-90 (2nd college ed. 1984) defines "execute" to
mean, "to follow out or carry out; do; perform; fulfill ... to carry into effect; administer
(laws, etc.)". See also, e.g., State ex rel. Attorney General v. Wilson, 29 Ohio St. 347, 348
(1876) (.'[o]ffices consist of a right, and correspondent duty, to execute a public or private
trust, and to take the emoluments belonging to it"' (citation omitted)); Taylor v. Continental
Casualty Co., 75 Ohio App. 299, 304, 61 N.E.2d 919, 921 (Hamilton County 1945) (The State
"had legislated in the interest of the public safety and had created the office of special
inspector to execute such legislation," and the "failure of the inspectors constituted misfea-
sance or nonfeasance in office"); 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-008 at 2-23 ("it is necessary to
examine the nature of the duties performed by each board or commission member and the
independence with which those duties are to be executed to determine whether that position
constitutes an office").

In this instance, Ohio Const. art. III, § 14 prohibits a member of congress or other
public officer from performing, fulfilling, or administering the duties of the office of gover-
nor. Consequently, it would be impossible for a member of congress to also serve as gover-
nor since he is prohibited from performing the duties of the latter office. See Ohio Const. art.
XV, § 7 (a person chosen for office, before entering into the discharge of his duties, must take
an oath of office) and R.C. 3.23 (a public officer's oath of office must be "to support the
constitution of the United States and the constitution of this state, and faiithfudly to discharge
the duties of his office") (emphasis added)). Ohio Const. art. III, § 14 thus renders the offices
of United States representative and governor incompatible, such that no person may simul-
taneously hold both offices. See Report of the Committee on the Executive, 3 Ohio Constitu-
tional Revision Commission 1970-1977, 1338 (April 26, 1973) ("[tlhe Committee finds merit

'As explained in the Summary of the Legislative-Executive Committee, 2 Ohio Constitu-
tional Revision Commission 1970-1977, 981 (March 26, 1973), the language "except as
herein provided," found in Ohio Const. art. III, § 14, is included "to cover a case where
there has been succession to the governorship by another public official, i.e., the [lieutenant]
governor, president of the senate or speaker of the house." Such exception is not applicable
in this instance.
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in the constitutional inhibition upon simultaneously serving as Governor and holding other 
public office"). 

In the type of situation you have described, a person holds neither position, but seeks 
nomination for election to both offices at the same primary. You wish to know whether you 
are authorized to declare invalid the person's declaration of candidacy for governor where 
he has already filed, and not withdrawn, a declaration of candidacy for United States 
representative, since he would be unable to hold both offices if elected thereto, and R.C. 
3513.07 requires a person to swear as part of his filed declaration of candidacy that, if 
elected to office, he "will qualify therefor."2 

The issue whether an individual may simultaneously be a candidate at a primary 
election for nomination to two incompatible offices has been addressed in previous opinions 
of the Attorney General. 1948 Op. Att'y Gen. No. 2922, p. 129, concluded that a person may 
not file, in connection with the same primary election, declarations of candidacy for nomi­
nation to two or more incompatible offices, and that a board of elections should reject a 
second declaration of candidacy of a person who has already filed if the second declaration 
is for an office which is incompatible with the first.3 In reaching its conclusion, 1948 Op. 
Att'y Gen. No. 2922, p. 129, relied on G.C. 4785-71, the provisions of which now appear in 
R.C. 3513.07, which, as noted above, requires a person seeking to become a candidate, to 
swear as part of his declaration of candidacy, that, "if elected to said office or position, I will 
qualify therefor." The opinion states: 

It is certainly difficult to perceive how a person who is duly sworn 
can truthfully say that he desires to become a candidate for two different 
offices which are incompatible and that if elected to each, he will qualify for 
each. Obviously such declarations can not be carried out. I am unable to 
bring myself to the position that the General Assembly, when it enacted [G.C. 
4785-71, now R.C. 3513.07] and stated therein in express terms that a per-

2R.C. 3513.05 authorizes the Secretary of State to determine all matters affecting the 
validity or invalidity of a candidate's petition papers filed with him, except for the validity of 
the petition's signatures, which is determined by the respective boards of elections. R.C. 
3501.39 requires the Secretary of State to accept a petition unless "[t]he candidate's candi­
dacy or the petition violates the requirements of this chapter, Chapter 3513. of the Revised 
Code, or any other requirements established by law." R.C. 3501.39(A)(3). See also R.C. 
3513.04 (circumstances under which the Secretary of State "shall not accept for filing the 
declaration of candidacy of a candidate for party nomination to the office of governor"). On 
the sixtieth day before a (non-presidential) primary election, the Secretary of State must 
"certify to each board [of elections] in the state the forms of the official ballots to be used at 
such primary election, together with the names of the candidates to be printed thereon 
whose nomination or election is to be determined by electors throughout the entire state and 
who filed valid declarations of candidacy and petitions." R.C. 3513.05. See also R.C. 
3501.05(I).

3See generally State ex rel. White v. FranklinCounty Board of Elections, 65 Ohio St. 3d 45, 
50, 600 N.E.2d 656, 660 (1992) (recognizing there is a "common-law rule, effective in other 
states, against simultaneously running for incompatible offices," but concluding, under the 
facts of the case, that it was unnecessary for the court to "decide whether the rule prohibit­
ing such candidacies exists in Ohio. But, see, 1948 Ohio Atty. Gen. Ops. No. 2922"). Cf State 
ex rel. Hover v. Wolven, 175 Ohio St. 114, 191 N.E.2d 723 (1963) (syllabus, paragraph three) 
(when an elected officer is elected to and accepts a second, incompatible office, he will be 
deemed to have vacated his first office). 
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son declaring himself to be a candidate must state under oath that he desires 
to be a candidate and that if elected he will qualify for the office, intended 
thereby to permit such person so declaring himself either to withdraw his 
candidacy before election or refuse to qualify when and if elected. Further­
more, if the same person were permitted to file a declaration of candidacy to 
each of the ... offices to which you allude and subsequently thereto he were 
nominated and in turn elected to each of said offices, he obviously could not 
qualify for both and, consequently ... the one for which he failed to qualify 
would have to be filled as in the case of a vacancy. 

Id. at 132. 

Stating that, "[c]ertainly, the General Assembly can not be presumed to have 
enacted a law which, under any circumstances, would, in its application, produce such 
unreasonable and absurd consequences," the opinion concludes that "a person may not file 
declarations of candidacy to become a candidate for nomination to two or more incompati­
ble offices at the same primary election." Id. at 132-33. In reliance on the 1948 opinion, 
1993 Op. Att'y Gen. No. 93-052 concluded that an individual may not seek nomination as a 
party's candidate for the incompatible offices of county commissioner and county auditor at 
the same primary election. 4 

The conclusions reached in 1948 Op. Att'y Gen. No. 2922, p. 129 and 1993 Op. Att'y 
Gen. No. 93-052 are supported by State ex rel. O'Donnell v. Cuyahoga County Board of 
Elections, 136 Ohio App. 3d 584, 737 N.E.2d 541 (Cuyahoga County 2000), wherein the 
court found that a person could circulatea declaration of candidacy and petition for nomi­
nation at a primary election for the office of common pleas court judge, even though he had 
already filed a declaration of candidacy and petition for nomination to the office of judge of 
the appeals court. The O'Donnell court specifically decided that, "there existed no prohibi­
tions within R.C. Title 35 that prevented the [candidate] from circulating the common pleas 
petition while possessing the previously certified appeals petition." Id., 136 Ohio App. 3d at 
588, 737 N.E.2d at 544. Most importantly here, however, the court further stated that, 
"[o]nce the [candidate]properly withdrew his originalappealspetition, no legal impediment 
existed to prevent the [candidate] from filing his newly circulated common pleas petition" 
(emphasis added). Id. Thus, O'Donnellstrongly indicates that a declaration of candidacy will 
not be considered valid, where the candidate has previously filed, and not withdrawn, a 
declaration of candidacy for nomination to a different, incompatible office at the same 
primary election. 

We also find it instructive that the General Assembly has taken no action since the 
1948 opinion was issued to legislatively overturn the opinion's interpretation, which, you 
have stated, has been followed by Ohio election officials since its issuance. As we recently 
explained in 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-007, slip op. at 7, there is a principle of statutory 
construction that, "legislative inaction in the face of longstanding judicial interpretations of 
that section evidences legislative intent to retain existing law." State v. Cichon, 61 Ohio St. 
2d 181, 183-84, 399 N.E.2d 1259, 1261 (1980). Although an opinion of the Attorney General 

4R.C. 3.11 reads: "No person shall hold at the same time by appointment or election more 
than one of the following offices: sheriff, county auditor, county treasurer, clerk of the court 
of common pleas, county recorder, prosecuting attorney, and probate judge." R.C. 319.07 
reads: "No judge or clerk of a court, county commissioner, county recorder, county engi­
neer, county treasurer, or sheriff shall be eligible to the office of county auditor." 
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is not a judicial decision, the same argument may be made that the 1948 opinion has been
known and applied for many years, during which time the General Assembly has amended
R.C. Chapter 3513, and specifically R.C. 3513.07, several times without disturbing the
conclusion of the 1948 opinion, thus implying legislative approval of the opinion's interpre-
tation.5 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-007, slip op. at 7.

We are aware that the courts have held that, absent express constitutional or statu-
tory language to the contrary, a person need not qualify to hold an office at the time he
becomes a candidate therefor, but must qualify only upon assuming office. See, e.g., State ex
rel. Vana v. Maple Heights City Council, 54 Ohio St. 3d 91, 561 N.E.2d 909 (1990); State ex
rel. Fisher v. Brown, 32 Ohio St. 2d 23, 289 N.E.2d 349 (1972); State ex rel. Gaiis v. Rossi,
No. 98-C.A.-51, 1999 Ohio App. LEXIS 986 (Mahoning County 1999), af'd, 86 Ohio St. 3d
620, 716 N.E.2d 204 (1999); State ex rel. Wolfe v. Lorain County Board of Elections, 59 Ohio
App. 2d 257, 394 N.E.2d 321 (Lorain County 1978).6 Unlike the instant situation, however,
the candidates in these cases were not in the position of being required to file and swear to
two, inherently inconsistent declarations. If a person has already filed one declaration of
candidacy, swearing that, if elected to office, he will qualify therefor, it is impossible for him
to do the same in a subsequent filing for a different office if he is, in fact, constitutionally
prohibited from assuming and executing the duties of both offices. See generally State ew rel.
Flyn v. Board of Elections, 164 Ohio St. 193, 200, 129 N.E.2d 623, 628 (1955) ("one who
would be ineligible to hold a public office has no right to be a candidate for election
thereto," and "the board of elections has statutory authority to determine whether the
relator, if elected, could successfully assume the office he seeks"), overruled in part on other
grounds by State ex rel. Scheick v. Shattuck, I Ohio St. 3d 272, 439 N.E.2d 891 (1982). See
also, e.g., State ex rel. Keefe v. Evrich, 22 Ohio St. 3d 164, 489 N.E.2d 259 (1986) (upholding
under the federal constitution Ohio Const. art. IV, §6(C), which prohibits a person from
being elected to judicial office if on or before the day he assumes office he will have reached
the age of seventy years, and denying a writ of mandamus to order a board of elections to
certify a judge's name for placement on the primary election ballot where he was seventy
years old at the time of filing).

5R.C. 3513.07 was amended most recently in Am. Sub. H.B. 5, 124th Gen. A. (2001) (eff.
Aug. 28, 2001).

6We also note that, in State ex rel. Doniellv v. Green, 106 Ohio App. 61, 148 N.E.2d 519
(Cuyahoga County 1958), the court found that no provision of law prevented a person from
filing declarations of candidacy for incompatible public offices, and upheld the board of
elections' delay in determining the validity of a person's declarations of candidacy for
incompatible offices until after the deadline for withdrawing declarations had passed. We
are unaware of any other authority that has sanctioned the filing of declarations of candi-
dacy for incompatible offices by the same person for the same primary, and used the
deadline for withdrawal as the time by which the Secretary of State or board of elections
must find the declarations to be valid or invalid. Further, at the time Donnelly was decided,
R.C. 3513.30 permitted a candidate to withdraw his declaration only if he acted prior to the
eightieth day before the election, and the candidate in that case had indeed withdrawn as a
candidate for one of the offices. 1955-1956 Ohio Laws 205, 224 (Am. S.B. 220, eff. Jan. 1,
1956). R.C. 3513.30 has been subsequently amended, however, and a person may now (in a
non-presidential primary) withdraw as a candidate "at any time prior to the primary elec-
tion." R.C. 3513.30(B). See 1995-1996 Ohio Laws, Part I, 549, 684 (Am. Sub. H.B. 99, eff.
Aug. 22, 1995). See also R.C. 3501.39(B) (preventing a board of elections from invalidating a
declaration of candidacy after the fiftieth day prior to the election at which the candidate
seeks nomination to office). Therefore, we do not find Donnelly to be useful guidance.
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We find, therefore, that 1948 Op. Att'y Gen. No. 2922, p. 129, arrived at the proper
result, and applying the reasoning thereof to the question you have raised, we conclude that
the Secretary of State may find invalid a declaration of candidacy for nomination to the
office of governor filed by a person who has previously filed, and not withdrawn, a declara-
tion of candidacy for nomination to the office of United States representative.

In concluding that 1948 Op. Att'y Gen. No. 2922, p. 129 reached the correct result,
we are mindful of the court's findings in Cicchino v. Luse, No. C-2-99-1174 (S.D. Ohio Feb.
1, 2000) (unreported). In support of its decision that the State could require candidates for
the office of sheriff to obtain a certificate of training prior to being placed on the ballot rather
than at the time of election, see R.C. 311.01, the court declared that, "Ohio has an important
interest in policing its ballot and minimizing frivolous candidacies." Id., slip op. at 24.
Requiring candidates to meet the qualifications for holding office at the time of filing for
candidacy rather than at the time of election, "enables Ohio to minimize frivolous candida-
cies, and allows it to conduct its election with fairness, honesty and order." Id. See also
Tinmnons v. Twin Cities Area New Party, 520 U.S. 351 (1997) (States have an interest in
avoiding voter confusion and overcrowded ballots, and in being able to clearly identify the
election winner).

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that, the Secretary of State
has the authority to find invalid a declaration of candidacy for nomination to the office of
governor filed by a person who has previously filed, and not withdrawn, a declaration of
candidacy for nomination to the office of United States representative at the same primary
election. (1948 Op. Att'y Gen. No. 2922, p. 129 and 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-052,
approved and followed.)
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