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OPINION NO. 2005-017 

Syllabus: 

L For purposes ofR.C. 731.21, in order for a newspaper to be a "po­
litical newspaper," the newspaper must profess to be a newspaper 
of a particular political party or have an established allegiance to a 
particular political party. 

2. R.C. 504.12 requires that the resolutions adopted by a limited home 
rule township under its limited home rule powers be published in 
accordance with the provisions of R.C. 731.21, R.C. 731.22, R.C. 
731.24, R.C. 731.25, and R.C. 731.26, which establish publication 
procedures to be followed by municipal corporations, except that 
such resolutions "shall be published in newspapers circulating 
within the township," and in accordance with the provisions ofR.C. 
7.12 that do not conflict with R. C. 731.21. 

To: Frederick O. Kiel, Law Director, Anderson Township, Ohio 
By: Jim Petro, Attorney General, April 29, 2005 

You have requested an opinion concerning the manner in which a home rule 
township must publish its resolutions. Your opinion request asks us to decide 
whether the township's publication in either or both of two particular newspapers 
will satisfy the township's duty to publish its resolutions. Although we are unable to 
determine whether publication in either or both newspapers you mention satisfies 
the township's statutory duties concerning publication of its resolutions, see, e.g., 
2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-001 (questions of fact cannot be resolved by means 
of an opinion of the Attorney General); 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-033, at 2-165 
(syllabus, paragraph 1) (questions of fact "cannot be determined by means of an 
Attorney General opinion' '), this opinion will explain the statutory requirements 
with which a limited home rule townships must comply in the publication of its 
resolutions. 

Pursuant to R.C. 504.12, the board of trustees of a limited home rule town­
ship must publish any resolutions it adopts pursuant to its home rule powers' 'in the 
same manner as provided by [R.C. 731.21, R.C. 731.22, R.C. 731.24, R.C. 731.25, 
and R.C. 731 .26] for municipal corporations, except that they shall be published in 
newspapers circulating within the township." The type of newspaper in which a 
township must publish such resolutions is addressed primarily in R.C. 731.21, which 
states, in pertinent part: 

(A) Notwithstanding any conflicting provision of [R.C. 7.12J/ 

1 R.C. 7.12 states: 

Whenever any legal publication is required by law to be made in a 
newspaper published in a municipal corporation, county, or other political subdivi-
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each municipal ordinance or resolution, or a succinct summary of each 
municipal ordinance and resolution, and all statements, orders, proclama­
tions, notices, and reports required by law or ordinance to be published 
shall be published as follows: 

(1) In two English language newspapers of opposite politics, 
published and of general circulation in the municipal corporation, if there 
are any such newspapers; 

(2) If two English language newspapers of opposite politics are 
not published and of general circulation in the municipal corporation, 
then in one such political newspaper and one other English language 
newspaper published and of general circulation therein; 

(3) If only one English language newspaper is published and of 
general circulation in the municipal corporation, then in that newspaper; 

(4) If no English language newspaper is published and of general 

sion, the newspaper shall also be a newspaper of general circulation in the munici­
pal corporation, county, or other political subdivision, without further restriction or 
limitation upon a selection of the newspaper to be used. If no newspaper is published 
in such municipal corporation, county, or other political subdivision, such legal 
publication shall be made in any newspaper of general circulation therein. If there 
are less than two newspapers published in any municipal corporation, county, or 
other political subdivision in the manner defined by this section, then any legal pub­
lication required by law to be made in a newspaper published in a municipal 
corporation, county, or other political subdivision may be made in any newspaper 
regularly issued at stated intervals from a known office of publication located within 
the municipal corporation, county, or other political subdivision. As used in this 
section, a known office of publication is a public office where the business of the 
newspaper is transacted during the usual business hours, and such office shall be 
shown by the publication itself. 

In addition to all other requirements, a newspaper or newspaper of general 
circulation, except those publications performing the functions described in [R.C. 
2701.09] for a period of one year immediately preceding any such publication 
required to be made, shall be a publication bearing a title or name, regularly issued 
as frequently as once a week for a definite price or consideration paid for by not less 
than fifty per cent of those to whom distribution is made, having a second class 
mailing privilege, being not less than four pages, published continuously during the 
immediately preceding one-year period, and circulated generally in the political 
subdivision in which it is published. Such publication must be of a type to which 
the general public resorts for passing events of a political, religious, commercial, 
and social nature, current happenings, announcements, miscellaneous reading mat­
ter, advertisements, and other notices. (Emphasis added.) 

Pursuant to R.C. 731.21, to the extent of any conflict between R.C. 731.21 and R.C. 
7.12, the provisions of R.C. 731.21 prevail. 
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circulation in the municipal corporation, then in any English language 
newspaper of general circulation therein or by posting as provided in 
[R. C. 731.25], at the option of the legislative authority of such municipal 
corporation. Proof of the publication and required circulation of any 
newspaper used as a medium of publication as provided by this section 
shall be made by affidavit of the proprietor of either of such newspapers, 
and shall be filed with the clerk of the legislative authority. (Emphasis 
added.) 

Thus R.C. 731.21 (A) lists, in order of preference, the alternatives available to a 
municipality, and, pursuant to R.C. 504.12, to a limited home rule township, for 
publication ofthe political subdivision's legislation.2 

The preferred method of publication described in R.C. 731.21(A) is publi­
cation in two newspapers of "opposite politics" that are "published"3 and "of 
general circulation" within the municipality, R. C. 731.21 (A)(1), or township, R. C. 

2 Divisions (B) and (C) ofR.C. 731.21 concerns the preparation and approval of 
summaries of legislation that is published and the availability of the full text of any 
such legislation. The other provisions of R.C. Chapter 731 with which R.C. 504.12 
requires a limited home rule township to comply relate to the times publication is 
required, R.C. 731.22, certification of publication, R.C. 731.24, publication when 
no newspaper is published in the political subdivision, R.C. 731.25, and the effect 
of not making publication, R.C. 731.26. 

3 Although the terms "published" and "of general circulation," specifically as 
used in R.C. 731.21, are not defined by statute, R.C. 7.12 provides that, "[w]henev­
er any legal publication is required by law to be made in a newspaper published in a 
municipal corporation, county, or other political subdivision, the newspaper shall 
also be a newspaper of general circulation in the municipal corporation, county, or 
other political subdivision, without further restriction or limitation upon a selection 
of the newspaper to be used." As explained in 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-059 at 
2-291: 

In its broad, general sense, "publish" means "to issue (a printed 
work, etc.) to the public, as for sale." Webster's New World Dictio­
nary 1149 (2d college ed. 1984); see also Black's Law Dictionary 
1233 (6th ed. 1990) ("to make public; to circulate"). As used in 
R.c. 7.12, however, the term "publish" obviously refers more nar­
rowly to the actual printing of a paper. This narrow usage is evi­
denced by the distinction made between papers "published in" a 
county and papers "of general circulation therein" or papers "is­
sued ... from a known office of publication." See, e.g., R.C. 7.12 
("[i]f no newspaper is published ... then any legal publication 
required .. may be made in any newspaper of general circulation 
therein"). (Emphasis added.) 

We concur with the reasoning of 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-059, and find 
that, because R.c. 731.21, like R.C. 7.12, describes the newspapers therein not only 
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504.12. Your concern is how one assesses the "politics" of a newspaper for 
purposes of determining whether two newspapers are "of opposite politics" for 
purposes ofR.C. 731.21(A). 

Over the years, various courts throughout the state have examined the ques­
tion you ask with different results. In the early case of Reefy v. City of Elyria, 30 
Ohio Ct. App. 273, 274,1913 Ohio Misc. Lexis 179 (Lorain County 1913), the 
court determined that the question whether two newspapers are of "opposite poli­
tics" "is a matter of fact, to be determined upon all the circumstances ofthe case." 
The court then proceeded to examine the newspapers' "conduct and affiliations in 
the political campaign of 1912, [rather than] their claims and asseverations now." 
30 Ohio Ct. App. at 274. The Reefy court based its determination of the "politics" 
of each newspaper upon the conduct and policy of each during the preceding elec­
tion period, in which national and state offices were decided. 

The same approach was taken by the court in State ex reI. Wooster v. Peth­
tel, 19 Ohio Op. 374,1940 Ohio Misc. Lexis 402 (C.P. Lake County 1940). In 
deciding whether a particular newspaper was a Republican newspaper or one of in­
dependent politics, the Pethtel court considered not only statements made by the 
newspaper's owners and publishers, but also reviewed the newspaper's contents 
over a period of a year to determine whether the editorials or news items disclosed 
partiality to a particular political party. 

A different analysis, however, was used by the court in Biddle v. Village of 
Harrison, 36 Ohio Misc. 50, 301 N.E.2d 924 (C.P. Hamilton County 1973). In 
Biddle, the Hamilton County Court of Common Pleas, within whose jurisdiction 
Anderson Township lies, adopted a more direct approach to ascertaining the "poli­
tics" of a newspaper for purposes of R.C. 731.21. Relying upon Ohio State Journal 
Co. v. Brown, 10 Ohio Cir. Dec. 470, 471, 1900 Ohio Misc. Lexis 274 (Franklin 
County 1900), the Biddle court concluded that, in order for a newspaper to be "of a 
political party," the newspaper "must profess to be so or be so known." 36 Ohio 
Misc. at 52. The Biddle court explained its adoption of the Brmvn court's standard, 
in part, as follows: 

There are cases, viz. State, ex rei. Wooster, v. Pethtel (1940), 33 
Ohio Law Abs. 267 and ReefY v. Elyria (1913), 30 Ohio Cts. App. 273, 
45 c.c. 387, which attempt to determine whether a paper is "political" 
by analyzing the owner's politics, the paper's editorials, preference in 

as those "published," but also "of general circulation," within the political 
subdivision, the General Assembly intended to use the word "published" in its nar­
row sense, i.e., printed. Cf R.C. 505.10(A)(1) (requiring a board of township trust­
ees to advertise certain public auctions in "a newspaper published, or of general 
circulation, in the township" (emphasis added)); R.C. 5575.01(A) (certain town­
ship road repair projects undertaken pursuant to contract must be advertised' 'in a 
newspaper puhlished in the coun~v and of general circulation within the township 
or, if no newspaper is published in the county, in a newspaper having general 
circulation in the township" (emphasis added». 
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news items, support of candidates in the last preceding election, etc. In 
our judgment this procedure involves the courts in a sea of shifting facts 
and is not a correct interpretation of the legislative intent when it speaks 
of a "political newspaper" or "newspapers of opposite politics. " 

When these words were placed in the statute there were many 
newspapers throughout the state which held themselves out as "a 
Democratic newspaper" or "a Republican newspaper." This is what the 
Legislature had reference to when it used the words "political 
newspaper. " 

36 Ohio Misc. at 51 (emphasis added).4 

A similar approach to analyzing the "politics" of a newspaper was taken 
by the court in City of Columbus v. Barr, 6 Ohio c.c. (n.s.) 151, 1905 Ohio Misc. 
Lexis 215 (Franklin County 1905). In the Barr case, the court specifically 
considered the meaning of the term "newspapers of opposite politics," as used in 
R.S. 1536-619 (predecessor ofR.C. 731.21), and stated: 

The word politics, when applied to the science of government in 
this country, means party politics. The people organize themselves into 
parties for the purpose of imposing upon the government a more or less 
well defined policy, through the election of chosen candidates under a 
party name, each party having its own policy and candidates. In the com­
mon acceptation, the arena on which these parties contend is the field of 
American politics. 

So in the statute under review the Legislature did not use the 
words "opposite politics" in any broader sense. It was not intended that 
the various boards and councils, whose duty it is to provide for the publi­
cation, should take upon themselves the duty of determining the politics 
of any given newspaper, abstractly, from principal. If that were permis­
sible, the board or the council, not the Legislature, would determine the 
kind of paper in which the publication could be made, and by refinement 
could defeat the very purpose of the statute. That the municipal council 
does not have arbitrary power, or even wide latitude, in the selection of a 
newspaper, is made obvious by the provisions of Section 1536-908 [(cur-

4 Although the court in Biddle v. Village of Harrison, 36 Ohio Misc. 50,51-52, 
301 N.E.2d 924 (C.P. Hamilton County 1973), quoted the portion of Ohio State 
Journal Co. v. Brown, 10 Ohio Cir. Dec. 470, 1900 Ohio Misc. Lexis 274 (Franklin 
County 1900), which included reputation, i.e., whether a newspaper is "known as" 
a newspaper of a particular political party, as a means of determining a newspaper's 
politics, the Biddle court utilized the more direct approach and found a newspaper 
to be politically independent, based upon its holding itself out as such. Because the 
reputation test is entirely subjective, the outcome of which will vary, depending 
upon the mindset of the specific person or group making the determination, we are 
inclined to reject the reputation test as a method for determining the' 'politics" of a 
newspaper. 
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rently at R.C. 70l.04)],5 which prescribe when it may depart from the 
statutory designation. The kind of newspaper is pre-determined by an 
established party allegiance, which denotes its politics .... 

6 Ohio c.c. (n.s.) at 154 (footnote and emphasis added). The Barr court thus 
adopted a direct approach to determining the "politics" of a newspaper, whether 
the newspaper has "an established party allegiance," id. Under the Barr court's 
standard, a newspaper's politics are determined by the affirmative actions of the 
newspaper, rather than by the perceptions of others. 

We find the standards adopted by the courts in Biddle v. Village of Harrison 
and City of Columbus v. Barr most persuasive and practical in application. Based 
upon these cases, therefore, we conclude that, in order for a newspaper to be a "po­
litical newspaper" within the meaning of R.c. 731.21, the newspaper must profess 
to be a newspaper of a particular political party or have an established allegiance to 
a particular political party. 

Although there may be few newspapers that profess to be newspapers of a 
particular political party or that have an established allegiance to a particular politi­
cal party, R.C. 731.21 (A) establishes several pUblication alternatives in the event 
that two English language newspapers "of opposite politics" are not published and 
of general circulation within the pertinent political subdivision.6 Pursuant to R.C. 
731.21 (A)(2), if there are not two English language newspapers of opposite politics 
published and of general circulation within the subdivision, then publication shall 
be in one such political newspaper and in one other English language newspaper 
published and of general circulation therein. In the event that there is only one En­
glish language newspaper published and of general circulation in the political 
subdivision, then publication shall be in that newspaper. R.C. 731.21 (A)(3). Finally, 
if there is no English language newspaper published and of general circulation in 
the political subdivision, then publication shall be "in any English language 
newspaper of general circulation therein or by posting as provided in [R.C. 731.25], 
at the option of the legislative authority of such [political subdivision]." R.C. 
731.21(A)(4). See generally R.C. 7.12 (in part, establishing criteria for newspapers 
or newspapers of general circulation); note one, supra. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are advised that: 
- -----

5 R.C. 701.04 states: 

Where in Title VII of the Revised Code a notice is directed to be 
published in a newspaper, and no such newspaper is published at the 
place mentioned as provided in [R.C. 7.12], or if the publisher of such 
newspaper refuses, on tender of the legal charge for printing such notice, 
to insert it in his newspaper, a publication thereof in any newspaper of 
general circulation at such place shall be sufficient. This section does not 
dispense with posters where they are provided for. 

6 Pursuant to R.C. 504.12, the terms of R.C. 731.21, when applied to the publica­
tion of resolutions by limited home rule townships, must be modified to refer to 
"newspapers circulating within the township." 
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1. F or purposes of R.C. 731.21, in order for a newspaper to be a "po­
litical newspaper," the newspaper must profess to be a newspaper 
of a particular political party or have an established allegiance to a 
particular political party. 

2. R.C. 504.12 requires that the resolutions adopted by a limited home 
rule township under its limited home rule powers be published in 
accordance with the provisions of R.C. 731.21, R.C. 731.22, R.C. 
731.24, R.C. 731.25, and R.C. 731.26, which establish pUblication 
procedures to be followed by municipal corporations, except that 
such resolutions "shall be published in newspapers circulating 
within the township," and in accordance with the provisions ofR.C. 
7.12 that do not conflict with R.C. 731 .21. 
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