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Revenue derived from a public recycling drop-off program that is funded with dis­
posal fees received by a joint solid waste management district under R.C. 
3734.57(B) and (E) is not required to be deposited into the special fund established 
under R.c. 3734.57(G) and used only for the purposes enumerated therein. 

To: Ryan Styer, Tuscarawas County Prosecuting Attorney, New Philadelphia, 
Ohio 

By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, December 20, 2013 

You have requested an opinion about the expenditure of moneys by the 
board of directors of a joint solid waste management district (JSWMD). According 
to your letter, Tuscarawas County participates in a JSWMD that operates a public 
recycling drop-off program. 1 The program is funded with disposal fees received by 
the JSWMD under R.C. 3734.57(B) and (E).2 

Under the program, the JSWMD collects at various locations recyclable 
materials, e.g., aluminum cans, plastic containers, steel cans, cardboard, and 
newspapers. The JSWMD then sells the recyclable materials to generate additional 
revenue for the JSWMD. Because the program is funded with disposal fees received 
by the JSWMD under R.C. 3734.57(B) and (E), you wish to know whether the 
district's board of directors may use the revenue derived from the program for 
purposes not enumerated in R.C. 3734.57(G). 

As a creature of statute, the board of directors of a JSWMD "has only those 
powers expressly provided by statute or as may exist by necessary implication." 

1 The board of county commissioners of each county is required to either estab­
lish and maintain a county solid waste management district or participate in 
establishing and maintaining a joint solid waste management district (JSWMD). 
R.c. 343.01; R.C. 3734.52. 

2 R.C. 3734.57(G)(2) provides that disposal fees received by a JSWMD under 
R.C. 3734.57(B) and (E) may be used by the district's board of directors to develop 
and implement solid waste recycling or reduction programs. See generally R.C. 
3734.57(B) (for the purposes specified in R.C. 3734.57(G), the solid waste manage­
ment policy committee ofa JSWMD may levy fees upon the disposal of solid wastes 
at a solid waste disposal facility located within the district); R.C. 3734.57(E) (dis­
posal fees levied by a JWSMD under R.C. 3734.57(B) "shall be collected by the 
owner or operator of the solid waste disposal facility where the wastes are disposed 
of as a trustee for the ... joint district .... Moneys from the fees levied [by a 
JWSMD] under [R.C. 3734.57(B)] shall be forwarded to the ... board of directors 
of the district in accordance with rules adopted under [R.C. 3734.57(H)]"). See 
generally also R.C. 343.022(A) (the board of directors of a JWSMD "may enter 
into a contract or agreement with the owner or operator of a solid waste facility, or 
with persons collecting or transporting solid wastes, to establish and collect on 
behalf of the district. . . disposal fees to be used by the district for the purposes set 
forth in [R.C. 3734.57(G)(1)-(10)]"). 
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2003 Op. Att'y Gen. No. 2003-012 at 2-94. Also, when a statute limits the purposes 
for which particular moneys of a JSWMD may be used, the JSWMD's board of 
directors is prohibited from using the moneys for a purpose not listed in the statute. 
See 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-031 at 2-206 ("[p]ublic money maybe expended 
only by clear authority of law and in compliance with applicable statutory provi­
sions"); 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-039 at 2-240 ("[i]t is a long-established 
principle that where the expenditure of public moneys is limited by statute, the 
moneys may only be spent in accordance with the statutory provisions"). See gen­
erally State ex reI. Smith v. Maharry, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 822 (1918) (syl­
labus, paragraph 1) (all "public moneys ... constitute a public trust fund .... 
Said trust fund can be disbursed only by clear authority of law"). Accordingly, if 
R.C. 3734.57(G) governs the use of revenue derived from a public recycling drop­
off program that is funded with disposal fees received by a JSWMD under R.C. 
3734.57(B) and (E), the district's board of directors must use the revenue for only 
the purposes enumerated in R.C. 3734.57(G).3 

R.C. 3734.57(G) states, in pertinent part: 

Moneys received by the . . . board of directors under [R.c. 
3734.57(E)]4 or [R.C. 3734.571, R.C. 3734.572, R.C. 3734.573, or R.C. 
3734.574] shall be paid to ... the county treasurer or other official 
designated by the board of directors in a joint district and kept in a sepa­
rate and distinct fund to the credit of the district. . .. Moneys in the 
special fund of the. . . joint district arising from the fees levied under 
[R.C. 3734.57(B)] and the fee levied under [R.C. 3734.573(A)] shall be 
expended by the . . . directors of the district in accordance with the 
district's solid waste management plan or amended plan approved under 
[R.C. 3734.521, R.C. 3734.55, or R.C. 3734.56] exclusively for the ... 
purposes [listed in this division]. (Footnote added.) 

Pursuant to R.C. 3734.57(G), disposal fees received by a JSWMD under 
R.C. 3734.57(B) and (E), and other fees received by a JSWMD under R.C. 
3734.571-.574, are required to be deposited into a special fund and used for various 
purposes. As explained in 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-043 at 2-260 and 2-261: 

Moneys paid to a joint district pursuant to R.C. 3734.57(G) come 

3 The purposes enumerated in R.C. 3734.57(G) for which disposal fees received 
by a JSWMD under R.C. 3734.57(B) and (E) may be used include, but are not 
limited to, (1) preparing the district's solid waste management plan; (2) implement­
ing the plan or an amended plan; (3) providing financial assistance to boards of 
health for various services; (4) providing financial assistance to counties, municipal 
corporations, and townships for road maintenance; (5) providing financial assis­
tance to local law enforcement agencies having jurisdiction within the district for 
enforcing anti-littering laws and ordinances; and (6) paying any expenses that are 
agreed to, awarded, or ordered to be paid under R.C. 3734.35. 

4 R.C. 3734.57(E) requires the disposal fees levied by a JSWMD under R.C. 
3734.57(B) to be paid to the district. 
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from various sources and may be used for various purposes. Two of the 
major sources are the tiered disposal fee, authorized by R.C. 3734.57(B), 
and the generation fee, authorized by R.c. 3734.573(A). R.c. 3734.57(0) 
requires that moneys in the special fund arising from the tiered disposal 
fee and the generation fee be expended in accordance with the district's 
solid waste management plan exclusively for the purposes listed in R.C. 
3734.57(0)(1 )-(1 0). 

Moneys from certain other sources are also expressly required to 
be paid to the joint district pursuant to R.C. 3734.57(0). These moneys 
include joint use agreement fees under R.C. 3734.571, which may be 
used for the purposes specified in R.C. 3734.57(0)(1) and (2); export 
fees under R.C. 3734.572, which may be used for plan preparation, plan 
implementation, and inspection of in-district transfer facilities by a board 
of health; and continuation or other fees under R.C. 3734.574, which 
may be used for the purposes specified in R.C. 3734.57(0)(1)-(10) and 
the purposes specified in R.C. 3734.551. (Footnotes omitted.) 

The moneys deposited into the special fund established under the first 
sentence of R.C. 3734.57(0) thus are the disposal, generation, and other types of 
fees a JSWMD receives under R.C. 3734.57-.574. In other words, the first sentence 
of R.C. 3734.57(0) applies only to the specific fees described therein, rather than 
other types of moneys collected by the district. 5 The first sentence of R.C. 
3734.57(0) therefore does not require revenue derived from a JSWMD's public 
recycling drop-off program to be deposited into the special fund established for the 
disposal, generation, and other types of fees the district receives under R.C. 
3734.57-.574. 

Moreover, the language ofR.C. 3734.57(0) stating that moneys in a special 
fund of a JSWMD "arising from" the fees levied under R.C. 3734.57(B) and R.C. 
3734.573(A) must be used for only the purposes listed in R.C. 3734.57(0)(1)-(10) 
does not require revenue derived from a recycling program that is funded with 
moneys from the special fund to be used in the same manner as the moneys in the 
special fund. In a similar situation involving interest earned on fees received by a 
JSWMD under R.c. 3734.57(B), 1997 Op. Att'y Oen. No. 97-043 determined that 
the term "arising from," as used in R.C. 3734.57(0), does not require the interest 
to be deposited into the special fund established under R.C. 3734.57(0) and used 
for the purposes listed in R.c. 3734.57(0)(1)-(10). 

To reach this conclusion, the opinion reasoned as follows: 

It may be argued that the words " arising from" include both fees 
collected [under R.c. 3734.57(B) and R.C. 3734.573(A)] and inter­

5 A JSWMD may derive revenue from sources other than the disposal, genera­
tion, and other types of fees a JSWMD receives under R.C. 3734.57-.574. See R.c. 
343.07-.08; R.C. 343.99; 1997 Op. Att'y Oen. No. 97-043 at 2-260 n.7; 1997 Op. 
Att'y Oen. No. 97-043 at 2-264 n.14. 
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est earned on those fees. Under this argument, interest earned on the 
tiered disposal fee and the generation fee should be paid into the 
special fund created to hold those fees, to be expended for the 
purposes for which those fees may be expended. . .. 

While the argument that "arising from" includes interest is simi­
lar to the exception for interest earned on motor vehicle fuel tax proceeds, 
the language is different. Ohio Const. art. XII, § 5a speaks of "moneys 
derived from fees, excises, or license taxes," thereby encompassing both 
the fees, excises, and taxes and their earnings. In contrast, R.C. 
3734.57(0) refers to "[m]oneys in the special fund of the ... joint 
district arising from" the specified fees. The moneys that are in the 
special fund are those that are placed there in accordance with the rele­
vant statutes. No statute provides for placing interest income into the 
special fund. Rather, the term "arising from" seems to be used to 
distinguish among the various moneys included under R.C. 3734.57(0) 
and to prescribe certain uses (those listed in R.C. 3734.57(0)(1)-(10)) 
only for proceeds of the tiered disposal fee and the generation fee. 
Therefore, we reject the argument that the words "arising from" require 
that interest earned on the tiered disposal fee and the generation fee must 
be credited to the joint district's special fund. (Citations omitted.) 

1997 Op. Att'y Oen. No. 97-043 at 2-264 and 2-265; see Stark-Tuscarawas-Wayne 
Joint Solid Waste Mgmt. Dist. v. Republic Servs. ofOhio II, LLC, Case No. 2004­
CA-00099, 2004 WL 2406553 (Stark County Oct. 25, 2004). 

We agree with the reasoning espoused in 1997 Op. Att'y Oen. No. 97-043 
to support the conclusion that the term "arising from," as used in R.C. 3734.57(0), 
is not intended to encompass future revenue generated by fees deposited into the 
special fund established under R.C. 3734.57(0). Instead, RC. 3734.57(0) governs 
only the use of disposal, generation, and other types of fees deposited into the 
special fund. 

Furthermore, like the situation addressed in 1997 Op. Att'y Oen. No. 97­
043, neither R.C. 3734.57(0) nor any other provision of law requires revenue 
derived from a recycling program that is funded with disposal fees received by a 
JSWMD under R.C. 3734.57(B) and (E) to be deposited into the special fund 
established under RC. 3734.57(0). As this revenue is not in that special fund, R.C. 
3734.57(0) does not prescribe or limit how the revenue may be used. Accordingly, 
revenue derived from a public recycling drop-off program that is funded with dis­
posal fees received by a JSWMD under RC. 3734.57(B) and (E) is not required to 
be deposited into the special fund established under R.C. 3734.57(0) and used only 
for the purposes enumerated therein. 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised that revenue 
derived from a public recycling drop-off program that is funded with disposal fees 
received by a joint solid waste management district under RC. 3734.57(B) and (E) 
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is not required to be deposited into the special fund established under R.C. 
3734.57(G) and used only for the purposes enumerated therein. 




