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A board of township trustees may not require a property owner who 
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constructs a new driveway or replaces an existing driveway that 
enters a township road to use a township road crew to complete a 
culvert installation. (2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, followed.) 

To: 	Judy C. Wolford, Pickaway County Prosecuting Attorney, Circleville, 
Ohio 

By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, July 28, 2011 

You have requested a formal opinion whether a township may "mandate all 
homeowners either constructing new driveways or replacing existing driveways 
that enter onto a township road to use the township road crew to actually complete 
the culvert installation."l You have explained that "[a] township ... wants to 
make all homeowners abutting the township road use the township to install the 
driveways to ensure that all driveways are done according to the township's 
standards. " You also have explained that "[t ]he township would not charge for the 
actual installation so long as the homeowner pays for the material needed to install 
the culvert," and "[c ]urrently, the township does install driveway culverts for 
private individuals when requested." 

We are aware of two statutes within R.C. Title 55 that are material to your 
inquiry: R.C. 5543.16 and R.C. 5571.16. We first consider R.C. 5543.16, which 
requires an owner ofland to construct and keep in repair all approaches or driveways 
from a public road. We shall then consider R.C. 5571.16, which permits a board of 
township trustees to require a person to obtain a permit before installing a driveway 
culvert. 

Pursuant to R.c. 5543.16, "[t]he owners ofland shall construct and keep in 
repair all approaches or driveways from the public roads, under the direction of the 
county engineer." R.C. 5543.16 further provides that in the construction of a road 
improvement where approaches of abutting property are unsuitable to a projected 
improvement or constructed in a manner that does not afford proper drainage after a 
road improvement is completed, the director of transportation or county engineer 

1 Your letter does not specify whether the township to which you refer has 
adopted a limited home rule government pursuant to R.C. Chapter 504. Our research 
discloses that at present no township in Pickaway County has adopted a limited 
home rule government. We shall therefore limit our remarks to the authority of a 
statutory township to require an owner ofproperty abutting a township road to use a 
township crew to install a driveway culvert. See 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-032, 
at 2-210 n.2 ("[a] limited home rule township is a township that has adopted the 
limited home rule form of township government pursuant to R.C. Chapter 504. It 
contrasts with a statutory township, which is a township that has not adopted this 
limited home rule form oftownship government. As a practical matter, R.C. Chapter 
504 grants a limited home rule township authority to exercise a greater measure of 
authority, in a greater number of matters, than the authority granted to townships 
generally by the other provisions ofR.C. Title 5. See, e.g., R.c. 504.04"). 
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may include plans for proper approaches and assess "against the lands along which 
they are constructed" the entire cost of constructing proper approaches.2 Thus, 
under R.C. 5543.16 an owner ofland abutting a township road, see generally 1990 
Op. Att'y Gen. No. 90-029, at 2-109 to 2-110,3 is responsible to construct and keep 
in repair approaches and driveways to a township road under the direction of a 
county engineer. And, if an approach ofproperty abutting a township road is unsuit­
able to a projected improvement or constructed in a manner that does not afford 
proper drainage after a road improvement is completed, then an assessment may be 
made against the property owner's land abutting the township road for the entire 
cost of constructing proper approaches. 

In 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, the Attorney General examined R.C. 
5543.16 when she considered whether a board of township trustees may adopt a res­
olution requiring all culverts in township or county ditches to be installed by town­
ship personnel according to the township's specifications and whether the township 
may bill a resident for the cost of installation. In that opinion the Attorney General 
noted the common law principle that an abutting property owner has title to the land 
to the center of a public road, subject to an easement of the public to use the public 
road for travel and matters incident thereto. 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, at 
2-51; see 1917 Op. Att'y Gen. No. 203, vol. I, p. 524, at 526. The Attorney General 
further noted that R.C. 5543.16 was enacted in view of this common law principle. 
2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, at 2-51. The Attorney General therefore 
reasoned that R.c. 5543.16 "'represents an exception to the general rule placing the 
responsibility for highway maintenance and repair on the various governmental 
entities (an approach is part of the highway pursuant to R.C. 5501.01(C)).'" Id. 
(quoting 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-039, at 2-158). See generally R.C. 5535.08(A). 

For this reason, the Attorney General concluded that "under R.C. 5543.16, 
the responsibility for the construction of a driveway from a county or township road 
is vested in an abutting property owner, rather than a board of township trustees." 
2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, at 2-51. And, in a circumstance requiring the 

2 Pursuant to R.C. 5543.16, if an approach or driveway abutting a public road is 
destroyed during the construction, improvement, maintenance, or repair of any 
road, then the authorities constructing, improving, maintaining, or repairing the 
road "shall compensate the property owner for the destruction of his approach or 
driveway, or in lieu thereof authorize the [county] engineer to reconstruct it at pub­
lic expense." 

3 "Township roads are broadly defined to include all public roads in a township 
other than state roads on the state highway system and county roads that are a part 
of the county highway systems. . .. Municipal streets, however, are excluded 
from the definition of township roads." 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-029, at 2-109 
to 2-110. 
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installation of a culvert to prevent an obstruction of a ditch,4 the Attorney General 
concluded "R.C. 5543.16 ... requires the abutting property owner, rather than a 
board of township trustees, to install the culvert when he constructs his driveway. 
The statute further requires the abutting property owner to repair and maintain the 
culvert." Id. at 2-51 to 2-52. The Attorney General reiterated these conclusions 
later in 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009. See id. at 2-53 to 2-54 ("a property 
owner, rather than the township, is responsible for the installation of any culvert 
that is needed by the property owner to construct a driveway over an existing ditch 
that provides drainage for a county or township road" and "a board of township 
trustees of a township that has not adopted a limited home rule government pursu­
ant to R.c. Chapter 504 has no authority to require township employees to install 
culverts that are needed by persons to construct driveways over existing ditches that 
provide drainage for county or township roads"). Accord 1982 Op. Att'y Gen. No. 
82-025 (syllabus) ("[a] property owner who, in order to provide an approach to his 
property, places a culvert in a preexisting ditch which is part of a public highway is 
responsible for the maintenance of that culvert' ') (clarifying 1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-039); 1937 Op. Att'y Gen. No. 601, vol. II, p. 1051 (syllabus). 

We find 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009's reasoning to be sound regard­
ing the meaning ofR.C. 5543.16. And, we find no basis to depart from that reason­
ing here. We also concur with 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009's conclusion that 
a board of township trustees may not require township personnel to install driveway 
culverts. Applying 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009's reasoning here, we 
conclude that a board of township trustees may not require a property owner who 
constructs a new driveway or replaces an existing driveway that enters a township 
road to use a township road crew to complete a culvert installation. 

R.C. 5571.16 lends additional support to the conclusion that a board of 
township trustees may not require an owner of property abutting a township road to 
use township resources to complete a culvert installation. Pursuant to R.C. 5571.16, 
a board of township trustees, by resolution, "may require any person to obtain a 
permit before installing a driveway culvert or making any excavation in a township 
highway or highway right-of-way within its jurisdiction, except an excavation to 
repair, rehabilitate, or replace a pole already installed for the purpose of providing 
electric or telecommunications service."5 

4 In 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, at 2-51, the Attorney General discussed 
various statutes prohibiting the obstruction of a ditch that provides drainage for a 
township road. See, e.g., R.C. 3767.17; R.C. 5589.06; see also R.c. 5547.04. 

5 R.C. 5571.16 also provides, in part, that, as used in R.C. 5571.16, the term 
"person" has the same meaning as in R.C. 1.59, and the term "right-of-way" has 
the same meaning as in R.C. 4511.01 (UU)(2). Pursuant to R.C. 1.59(C), the term 
"person" "includes an individual, corporation, business trust, estate, trust, partner­
ship, and association." According to R.C. 4511.01(UU)(2), the term "[r]ight-of­
way" means "[a] general term denoting land, property, or the interest therein, usu­
ally in the configuration of a strip, acquired for or devoted to transportation 
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R.C. 5571.16 also sets forth terms that a board of township trustees may 
impose as a condition to granting a permit. R.C. 5571.16 provides, in part: 

The board [of township trustees], as a condition to the granting of the permit, may 
do any of the following: 

(A) Require the applicant to submit plans indicating the location, 
size, type, and duration of the culvert or excavation contemplated; 

(B) Specify methods of excavation, refilling, and resurfacing to 
be followed; 

(C) Require the use of warning devices it considers necessary to 
protect travelers on the highway; 

(D) Require the applicant to indemnify the township against li­
ability or damage as the result of the installation of the culvert or as a 
result of the excavation; 

(E) Require the applicant to post a deposit or bond, with sureties 
to the satisfaction of the board, conditioned upon the performance of all 
conditions in the permit.6 (Footnote added.) 

R.C. 5571.16 thus grants a board of township trustees the authority to adopt 

purposes. When used in this context, right-of-way includes the roadway, shoulders 
or berm, ditch, and slopes extending to the right-of-way limits under the control of 
the state or local authority." 

Following the issuance of 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, the General 
Assembly amended R.C. 5571.16 to authorize a board of township trustees, by res­
olution, to require a person to obtain a permit before installing a driveway culvert in 
a township highway or highway right-of-way within a township's jurisdiction. See 
2001-2002 Ohio Laws, Part V, 9340, 9363 (Am. Sub. H.B. 513, eff. Mar. 31,2003). 
Cf 2001-2002 Ohio Laws, Part II, 2398, 2406 (Am. Sub. S.B. 255, eff. Sept. 30, 
2002); 1955-1956 Ohio Laws 910 (Am. H.B. 576, eff. Aug. 16, 1955). See gener­
ally 2002 Op. Atl'y Gen. No. 2002-009, at 2-53 ("a board of county commissioners 
may require the property owner to obtain a permit before installing [a] culvert"); 
1986 Op. Att'y Gen. No. 86-081, at 2-456 (county has authority to establish a permit 
system for the installation of driveways or other approaches to county roads). 

6 R.C. 5571.16 also provides, in part: 

No person shall install a driveway culvert or make an excavation 
in any township highway or highway right-of-way in violation of any 
resolution adopted pursuant to this section, except that, in the case of an 
emergency requiring immediate action to protect the public health, safety, 
and welfare, an excavation may be made without first obtaining a permit, 
if an application is made at the earliest possible opportunity. 

See R.C. 5571.99 ("[w]hoever violates [R.C. 5571.16] shall be fined not more than 
two hundred dollars or imprisoned not more than thirty days, or both' '). 
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and implement a pennit system with respect to the installation of driveway culverts 
by property owners. R.C. 5571.16 sets forth tenns and requirements that a board of 
township trustees may adopt as part of the pennit scheme. These tenns and require­
ments include requiring an applicant to (1) submit plans concerning the location, 
size, type, and duration of a contemplated culvert or excavation; (2) specify the 
methods of excavation, refilling, and resurfacing; (3) arrange the use of warning de­
vices to protect the public who may travel on a township road while a driveway 
culvert is being installed or an excavation is made; (4) indemnify the township 
against liability or damage as a result of a culvert installation or excavation; and (5) 
post a deposit or bond, with sureties to the satisfaction ofa board of township trust­
ees, conditioned upon the perfonnance of all conditions in the pennit. R.C. 557l.16. 

Nowhere in R.C. 5571.16 has the General Assembly empowered a board of 
township trustees to require a property owner to use township personnel or other 
township resources to install or complete the installation of a driveway culvert. If 
the General Assembly had intended to grant a board of township trustees such 
authority, the General Assembly could have included express language to that effect 
in R.C. 557l.16. Because R.C. 557l.16 lacks such express language and because 
R.C. 557l.16 expressly limits the tenns and requirements that a board of township 
trustees may impose as a condition to granting a pennit, we may reasonably infer 
that the General Assembly did not intend to empower a board of township trustees, 
as a creature of statute, see R.C. 505.01, to require the use of township resources for 
driveway culvert installations. See Hall v. Lakeview Local School Dist. Bd. ofEduc., 
63 Ohio St. 3d 380, 383, 588 N.E.2d 785 (1992) ("[b]oards of education, as 
creatures of statute, have no more authority than that conferred upon them by stat­
ute, or what is clearly implied therefrom .... R.C. 3319.081 applies to contracts 
with respect to nonteaching employees. The statute does not contain a provision 
authorizing a board ofeducation to enter into supplemental contracts with nonteach­
ing employees .. .. Clearly, if the General Assembly had intended to empower a 
board of education to enter into supplemental contracts with nonteaching employ­
ees, the General Assembly could have specifically so stated as it did with regard to 
teachers in R.C. 3319.08"). 

In sum, it is my opinion, and you are hereby advised that a board of town­
ship trustees may not require a property owner who constructs a new driveway or 
replaces an existing driveway that enters a township road to use a township road 
crew to complete a culvert installation. (2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-009, 
followed.) 
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