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OPINION NO. 2011-031 

Syllabus: 

2011-031 

The proceeds of a tax levied pursuant to R.C. 5705.19(BB) for the 
establishment and operation of a countywide 9-1-1 system may be 
used by a county to fund the acquisition or construction of a perma­
nent improvement to provide a suitable facility to serve as a public 
safety answering point in the countywide 9-1-1 system. 

To: Dennis P. Will, Lorain County Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio 

By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, August 24,2011 

You have requested an opinion concerning the authority of a county to use 
the proceeds of a tax levied pursuant to R.C. 5705.19 to fund permanent 
improvements.1 Specifically, you ask: May the proceeds of a tax levied pursuant to 
R.C. 5705.19(BB) for the establishment and operation ofa countywide 9-1-1 system 
be used by a county to fund "permanent improvements necessary to house 9-1-1 

1 For purposes ofR.C. 5705.19, a "permanent improvement" is "any property, 
asset, or improvement with an estimated life or usefulness of five years or more, 
including land and interests therein, and reconstructions, enlargements, and exten­
sions thereof having an estimated life or usefulness of five years or more." R.C. 
5705.01(E). See generally 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-048 at 2-297 ("[r]eal 
property and improvements thereon are. . considered to be 'permanent improve­
ments' for tax levy purposes"). 
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operations?"2 (Bold omitted.) Based on the following, the proceeds of a tax levied 
pursuant to R.C. 5705. 19(BB) for the establishment and operation of a countywide 
9-1-1 system may be used by a county to fund the acquisition or construction of a 
permanent improvement to provide a suitable facility to serve as a public safety 
answering point in the countywide 9-1-1 system.3 

R.C. 5705.19 authorizes a board of county commissioners to levy taxes in 
excess ofthe ten-mill limitation for various purposes! See R.C. 5705.03(B)(I). This 

2 This opinion does not consider the authority of a county to use the proceeds of a 
tax levied pursuant to R.C. 5705.19(BB) to fund permanent improvements to a 
building used in the operation of a countywide 9-1-1 system when the county (1) 
has acquired home rule powers pursuant to Article X, § 1 of the Ohio Constitution, 
(2) operates under a charter adopted pursuant to Article X, §§ 3 and 4 of the Ohio 
Constitution, or (3) adopts the alternative form of county government prescribed in 
R.C. Chapter 302. 

In your letter, you state that the county would like to use the proceeds of a tax 
levied pursuant to R.C. 5705.19(BB) for the establishment and operation of a coun­
tywide 9-1-1 system to reimburse the general fund for the cost of permanent 
improvements to a building used to house 9-1-1 operations in the county. Any such 
reimbursement by the county must be done in accordance with the laws of Ohio. 
See City ofNiles v. The Union Ice Corp., 133 Ohio St. 169, 184, 12 N.E.2d 483 
(1938) (G.c. 5625-13a (now R.C. 5705.15), "permitting political subdivisions to 
transfer 'any public funds under its supervision' to another municipal fund, does not 
release municipal corporations from the limitations upon their taxing power, 
imposed by the Constitution' '); In re Petition for Transfer ofFunds by Perry Town­
ship, 52 Ohio App. 3d 1,556 N.E.2d 191 (Montgomery County 1988) (R.C. 5705.15 
is unconstitutional under Article XII, § 5 of the Ohio Constitution as applied to the 
transfer of funds from special funds created for a particular purpose to funds that 
may be expended for a different purpose). See generally Ohio Const. art. XII, § 5 
("[n]o tax shall be levied, except in pursuance oflaw; and every law imposing a tax 
shall state, distinctly, the object of the same, to which only, it shall be applied"); 
R.C. 5705.14-.16 (authorizing the transfer of moneys between funds in the county 
treasury). 

It is, in part, a factual question whether, in a particular situation, a county 
may use the proceeds of a special fund to reimburse the general fund for an 
expenditure. See 1999 Op. Att'y Gen. No. 99-054 at 2-333 and 2-334; 1964 Op. 
Att'y Gen. No. 64-1209; 1954 Op. Att'y Gen. No. 4342, p. 508; 1951 Op. Att'y 
Gen. No. 859, p. 648. We express no opinion whether Lorain County may use the 
proceeds of a tax levied pursuant to R.C. 5705.l9(BB) for the establishment and 
operation of a countywide 9-1-1 system to reimburse the general fund for the cost 
of a permanent improvement to a building used to house 9-1-1 operations in the 
county. See 1999 Op. Att'y Gen. No. 99-054 at 2-333 and 2-334. 

4 In Ohio, the ten-mill limitation provides that the aggregate amount of taxes that 
may be levied on any taxable property in a county may' 'not in anyone year exceed 
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authority includes levying a tax" [fJor the establishment and operation of a 9-1-1 
system, as defined in [R.C. 4931.40]. "5 R.C. 5705.19(BB). When a county levies a 
tax pursuant to R.C. 5705.19(BB) for the establishment and operation of a county­
wide 9-1-1 system, the county must deposit the proceeds from the levy in a special 
fund and use the proceeds only for the purposes authorized by R.C. 5705.19(BB). 
1998 Op. Att'y Gen. No. 98-032 at 2-181 and 2-182; see Ohio Const. art. XII, § 5; 
R.C. 5705.09(D); R.C. 5705.10(C) and (H); see also R.C. 5705. 19(WW) (a resolu­
tion relative to a tax levy in excess of the ten-mill limitation "shall be confined to 
the purpose or purposes described in one division ofthis section, to which the reve­
nue derived therefrom shall be applied"). See generally 1998 Op. Att'y Gen. No. 
98-023 at 2-127 ("[p]roceeds derived from a special levy must, in accordance with 
R.C. 5705.10, 'be credited to a special fund for the purpose for which the levy was 
made' and 'be used only for the purposes for which such fund is established"'). 
This means that the proceeds ofa tax levied pursuant to R.C. 5705.19(BB) may be 
expended only for the establishment and operation of a countywide 9-1-1 system. 
See 1998 Op. Att'y Gen. No. 98-032 at 2-181 ("the proceeds from a tax levied 
under R.C. 5705.19(BB) may be expended only for the purposes authorized 
therein"). See generally 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-101 at 2-498 n.2 ("I am aware 
of no theory that would permit a board of county commissioners, by the inclusion of 
particular language in a resolution ofnecessity for a tax levy, to expand the purposes 
of the levy beyond those authorized by statute"). 

The terms "establishment" and "operation" are not statutorily defined for 
purposes of R.C. 5705.19(BB). Nor have these terms acquired a particular meaning 
from the courts. When terms in a statute have not "acquired a technical or particu­
lar meaning, whether by legislative definition or otherwise," the common or 
ordinary meaning of the terms applies. R.C. 1.42. 

In the ordinary sense, the terms "establishment" and "operation" are 
defined as follows: 

establishment. . . the act of establishing something or the state 
of being established: as. . . the act of bringing into existence, creating, 
founding, originating, or setting up so that a certain continuance is as­
sured . . <the ~ of a factory>. . . [.] 

ten mills on each dollar oftax valuation of [the county], except for taxes specifically 
authorized to be levied in excess thereof." R.C. 5705.02; see Ohio Const. art. XII, 
§ 2; R.C. 5705.03; R.C. 5705.07; R.c. 5705.18. "Levies within the ten-milllimita­
tion are commonly referred to as 'inside millage.' Levies in excess often mills are 
commonly referred to as 'outside millage' and must be specifically authorized." 
2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-054, at 2-404 n.l; see R.C. 5705.02-.04; R.C. 
5705.07; R.C. 5705.18. 

5 R.C. 4931.40(A) defines a "9-1-1 system" as "a system through which 
individuals can request emergency service using the telephone number 9-1-1." See 
generally R.C. 4931.40-.70 (authorizing a county to establish and maintain a coun­
tywide 9-1-1 system). 
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operation. . . an exertion of power or influence: FUNCTION­
ING, WORKING[.] 

Webster's Third New International Dictionary 778, 1581 (unabr. ed. 1993). Ac­
cordingly, the use of the terms "establishment" and "operation" in R.C. 
5705.19(BB) indicates that the proceeds of a tax levied pursuant to R.C. 
5705.19(BB) are to be used to set up and run a countywide 9-1-1 system. 

When a county sets up and runs a countywide 9-1-1 system, the county may 
be required to provide funding, facilities, equipment, and staff to operate a public 
safety answering point (PSAP) in the countywide 9-1-1 system. 6 See R.C. 
4931.43(B) ("[t]he proposal and the final plan adopted by the [9-1-1 planning] 
committee shall specifY ... (2) [t]he location and number of [PSAPs] ... ; (3) 
[w]hich subdivision will establish, equip, furnish, operate, and maintain a particular 
[PSAP]; ... (5) [w]hether the cost of establishing, equipping, furnishing, operat­
ing, or maintaining each [PSAP] should be. . . allocated among the subdivisions 
served by the [PSAP] and, if any such cost is to be allocated, the formula for so al­
locating it"); see also R.C. 4931.41(D)(I) (each PSAP of a countywide 9-1-1 
system "shall be operated by a subdivision and shall be operated constantly"); 
R.c. 4931.41(E) ("[e]xcept to the extent provided in a final plan that provides for 
funding of a 9-1-1 system in part through charges imposed under [R.C. 4931.51], 
each subdivision served by a [PSAP] shall pay the subdivision that operates the 
[PSAP] the amount computed in accordance with the allocation formula set forth in 
the final plan"). A PSAP is "a facility7 to which 9-1-1 system calls for a specific 
territory are initially routed for response and where personnel respond to specific 
requests for emergency service by directly dispatching the appropriate emergency 
service provider, relaying a message to the appropriate provider, or transferring the 
call to the appropriate provider." R.C. 4931.40(P) (emphasis and footnote added). 
A county "that operates a [PSAP] shall pay all of the costs associated with 
establishing, equipping, furnishing, operating, and maintaining that facility and 
shall allocate those costs among itself and the subdivisions served by the [PSAP] 
based on the allocation formula in a final plan." R.C. 4931.41 (D)(2) (emphasis 

6 The responsibilities and duties of a county and other political subdivisions 
participating in a countywide 9-1-1 system are set forth in a final plan adopted 
under R.C. 4931.44(B) or an amended final plan adopted under R.C. 4931.45. See 
R.C. 4931.44(C) ("[a]fter a countywide plan approved in accordance with this sec­
tion is adopted, all of the telephone companies and subdivisions included in the plan 
are subject to the specific requirements of the plan and to [R.C. 4931.40-.70]"). See 
generally R.C. 4931.42-.45 (setting forth provisions governing the adoption and 
amendment of a plan for a countywide 9-1-1 system). 

7 Because the term "facility" is not defined for purposes ofR.C. 4931.40-.70, the 
term is to be accorded its common, ordinary meaning. See R.c. 1.42. Thus, as used 
in R.C. 4931.40-.70, the term "facility" denotes "something ... that is built, 
constructed, installed, or established to perform some particular function or to serve 
or facilitate some particular end." Webster's Third New International Dictionary 
812-13 (unabr. ed. 1993). 
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added); see R.C. 4931.43(B)(3). Thus, a county that sets up and runs a countywide 
9-1-1 system may be required to set up and run a facility that serves as a PSAP in 
the countywide 9-1-1 system. 

In order to enable a county to set up and run a PSAP in a countywide 9-1-1 
system, the county must have the related authority to acquire or construct a perma­
nent improvement to provide a suitable facility to serve as the PSAP. See 1987 Op. 
Att'y Gen. No. 87-106 at 2-707 ("[t]he authority to operate a multipurpose senior 
center necessarily implies the authority to acquire the facilities that are required for 
such operation"); see also 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-032 at 2-133 (it has "long 
been established that a board of health may, as an incidental power, acquire and 
hold such property as is necessary to the performance of its statutory duties"). See 
generally State ex reI. Corrigan v. Seminatore, 66 Ohio St. 2d 459,470,423 N.E.2d 
105 (1981) (a power "may be fairly implied where it is reasonably related to the 
duties of the public agency"); Fed. Gas & Fuel Co. v. City ofColumbus, 96 Ohio 
St. 530, 541, 118 N.E. 103 (1917) (a public officer or body "is naturally and neces­
sarily vested with a wide discretion to do such incidental things as are reasonably 
and manifestly" in the public's interests to perform an act, provided such things are 
not prohibited by statute); State ex reI. Hunt v. Hildebrant, 93 Ohio St. 1, 1 f2 N.E. 
138 (1915) (syllabus, paragraph 4) ("[w]here an officer is directed by the constitu­
tion or a statute of the state to do a particular thing, in the absence of specific direc­
tions covering in detail the manner and method of doing it, the command carries 
with it the implied power and authority necessary to the performance of the duty 
imposed"), aff'd, 241 U.S. 565 (1916); 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-057 at 2-218 
(' 'each specific detail ofthe carrying out ofan express purpose need not be expressly 
stated before the board may exercise its authority with respect to such detail, for an 
express authority to do an act carries with it the authority to do the necessary 
incidental acts to accomplish the purpose for which the express authority was given 
as fully as though each such incidental detail were expressly authorized in separate 
and distinct terms"); 1928 Op. Att'y Gen. No. 2955, vol. IV, p. 2736, at 2740 
(' '[t]he delegation of a power to accomplish a certain end, necessarily carries with it 
the power to do all things necessary to consummate that purpose"). In other words, 
the duty imposed upon a county to set up and run a PSAP in a countywide 9-1-1 
system includes the concomitant authority to acquire or construct a permanent 
improvement to provide a suitable facility to serve as the PSAP. 

Because setting up and running a PSAP in a countywide 9-1-1 system by a 
county involves the acquisition or construction of a permanent improvement to 
provide a suitable facility to serve as the PSAP, the acquisition or construction of 
such a permanent improvement relates to the establishment of the countywide 9-1-1 
system. See Webster's Third New International Dictionary 778, 1581 (unabr. ed. 
1993). Therefore, the proceeds ofa tax levied pursuant to R.C. 5705.l9(BB) for the 
establishment and operation of a countywide 9-1-1 system may be used by a county 
to fund the acquisition or construction of a permanent improvement to provide a 
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suitable facility to serve as a PSAP in the countywide 9-1-1 system.8 See generally 
2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-048 at 2-298 (proceeds from a tax levy for "current 
expenses" or "current operating expenses" may be used to acquire or construct 
permanent improvements when "the authorizing statute explicitly permits such 
use"). 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised that the proceeds 
of a tax levied pursuant to R.C. 5705. 19(BB) for the establishment and operation of 
a countywide 9-1-1 system may be used by a county to fund the acquisition or 
construction of a permanent improvement to provide a suitable facility to serve as a 
public safety answering point in the countywide 9-1-1 system. 




