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OPINION NO. 2000-019 

Syllabus: 

1. 	 A board of township trustees must comply with competitive bidding 
requirements as provided in RC. 5549.21 and RC. 5575.01 when it 
purchases road work equipment, but not when it leases road work 
equipment. 

2. 	 A board of township trustees does not have authority to acquire road 
work equipment by means of a lease with option to purchase. 

To: Lucien C. Young, III, Noble County Prosecuting Attorney, Caldwell, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 28, 2000 

We have received your request [or an opinion on the question whether competitive 
bidding is necessary if a board of township trustees acquires a tractor for road work pur­
poses from a private company for a total amount in excess of thirty thousand dollars under a 
lease with option to purchase. I The contractual arrangement provides for rental payments 
and gives the township the option to purchase the tractor on terms set forth in the contract.2 

You are concerned about compliance with the competitive bidding procedures that apply to 
purchases o[ road work equipment. 

In order to address your question, we must first consider the authority o[ a board of 
township trustees to acquire equipment for road work purposes. A board of township trust­
ees is created pursuant to provisions of statute and constitution, see Ohio Const. art. X, §§ 1 
and 2; RC. Chapter 50S, and it has only such powers as it is granted by law, either expressly 
or by implication. See Tn/stees of' New London TOHlflship v. Miner, 26 Ohio St. 452, 456 
(1875); 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-048. 

As noted in your letter, R.C. 5549.21 authorizes a board of township trustees to 
acquire equipment for road work purposes by purchase or lease. Subject to exceptions for 
emergencies (RC. 505.08), contracts with public bodies (RC. 505.10 1), and acquisitions 
made through the Department of Transportation (RC. 5513.0 l(B)), the statute requires that 
"all purchases of materials, machinery, and tools shall, where the alllOU1l1 involved exceeds 

IWe are informed that the township in question has not adopted the limited home rule 
government form of township government under RC. Chapter 504. Accordingly, this opin­
ion does not address the powers of a township acting under that chapter. 

2The formal opinions process cannot be used to determine the validity or effect of parlicu­
lar contractual provisions. See, e.g., 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-051, at 2-192; 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-087, at 2-342 (the Attorney General is "without authority to render an opinion 
interpreting a particular agreement or contract"). 
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fifteen thousand dollars, be made {rom the lowest responsible bidder after advertisement, as 
provided in section 5575.01 of the Revised Code." RC. 5549.21 (emphasis added).3 

By its terms, the competitive bidding requirement of RC. 5549.21 applies to 
"purchases" and not to "leases." It appears, therefore, that although RC. 5549.21 imposes a 
competitive bidding requirement upon the purchase of road work equipment by a board of 
township trustees, it does not impose such a requirement upon the lease of road work 
equipment. See generally 1950 Op. Att'y Gen. No. 1535, p. 136, at 137 ("in the absence of a 
constitutional or statutory provision, competitive bidding is not an essential prerequisite to 
the validity of contracts ... entered into by public bodies"). Thus, a board of township 
trustees must comply with competitive bidding requirements as provided in RC. 5549.21 
and RC. 5575.01 when it purchases road work equipment, but not when it leases road work 
equipment. 

In response to your specific question, it is necessary to address the nature of a lease 
with option to purchase. Such an arrangement is not included within either the term "lease" 
or the term "purchase." Rather, it is a different type of financial transaction that commonly 
constitutes a form of purchase by installment payments. See, e.g., State e.x reI. Celebrezze v. 
Tele-Communications, Inc., 62 Ohio Misc. 2d 405, 415, 601 N.E.2d 234, 240 (Ct. Cl. 1990) 
("[i]nclusion of an option to purchase, especially at a nominal price, will usually tip the 
balance of analysis toward a conclusion that the document is an installment sale"). Public 
bodies are not permitted to purchase property by installment payments without clear statu­
tory authority. Because of the nature of an installment purchase, such an arrangement may 
raise questions concerning competitive bidding requirements, debt limitations, spending 
restrictions, or lending credit prohibitions. See, e.g., Ohio Const. art. VIII, § 6; Ohio Const. 
art. XII, § 11; RC. 5705.41; 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-006; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-050; 
1939 Op. Att'y Gen. No. 1267, vol. III, p. 1867. 

Where the General Assembly has intended that public entities be permitted to enter 
into leases with option to purchase, it has expressly so stated. See, e.g., RC. 306.35(J) 
(authorizing regional transit authority to acquire property by lease with option to purchase); 
RC. 307.02 (authorizing board of county commissioners to enter into lease with option to 
purchase for county facilities); RC. 511.23(B) (authorizing board of park commissioners of 
township park district to acquire lands and materials by lease with option to purchase); RC. 
3313.37(B)(1) (authorizing board of education to acquire land by lease with option to 
purchase); RC. 3345.11 (authorizing state universities and colleges to acquire auxiliary 

3RC. 5575.01 authorizes a board of township trustees to proceed with the maintenance 
and repair of roads either by contract or by force account. With respect to advertising for 
competitive bids, that statute states: 

Except as otherwise provided in [RC. 505.08 and 505.101], when the board 
proceeds by contract the contract shall, if the amount involved exceeds 
fifteen thousand dollars, be let by the board to the lowest responsible bidder 
after advertisement for bids once, not later than two weeks prior to the date 
fixed for the letting of such contract, in a newspaper published in the county 
and of general circulation within the township, but if there is no such paper 
published in the county, then in one having general circulation in the town­
ship. If the amount involved is fifteen thousand dollars or less the contract 
may be let without competitive bidding. 

RC. 5575.01; see also RC. 505.10. 
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facilities or education facilities by lease with option to purchase). Where no express author­
ity to enter into a lease with option to purchase is granted, such authority cannot be found in 
a general grant of authority to purchase or lease. See generally 1996 Op. Att'y Gen. No. 
96-048, at 2-183 ("[u]nless a power has been unambiguously conferred upon a board of 
township trustees by the General Assembly, one must conclude that the board does not 
possess and may not exercise that power"); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-031; 1984 Op. Att'y 
Gen. No. 84-050. 

It is relevant to your question that, at one time, Re. 5549.02(C) expressly authorized 
boards of township trustees to "enter into leases which include an option to purchase 
machinery, tools, trucks, and other equipment for use in constructing, maintaining, and 
repairing roads," and set forth certain payment requirements. 1985-1986 Ohio Laws, Part 
II, 3672, 4148 (Sub. H.B. 428, efr. Dec. 23, 1986). That grant of authority was recently 
deleted by legislation that also deleted from R.e. 5549.02(A) language authorizing a tOWI1­
ship to purchase road equipment by installment payments. See Am. Sub. H.B. 187, 123rd 
Gen. A. (1999) (eff. Sept. 20, 1999).4 

Neither Re. 5549.21 nor any other statute of which we are aware currently grants a 
board of township trustees the authority to acquire road work equipment by means of a lease 
with option to purchase. We must conclude, accordingly, that a board of township trustees 
does not have authority to acquire road work equipment in that manner. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised as follows: 

1. 	 A board of township trustees must comply with competitive bidding 
requirements as provided in R.e. 5549.21 and Re. 5575.01 when it 
purchases road work equipment, but not when it leases road work 
equipment. 

2. 	 A board of township trustees does not have authority to acquire road 
work equipment by means of a lease with option to purchase. 

4The deletions were accompanied by the enactment of Re. 5549.021, which authorizes a 
board of township trustees to issue bonds under R.e. Chapter 133 to finance the purchase of 
machinery, tools, trucks, and other equipment for road work purposes, and by the amend­
ment of R.e. 505.262, which authorizes a township to issue securities to finance "the 
purchase of equipment, buildings, and sites, or ... the construction of buildings, for any 
lawful township purpose." Am. Sub. H.B. 187, 123rd Gen. A. (1999) (efL Sept. 20, 1999). 




