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OPINION NO. 2001-025

Syllabus:

Ohio Const. art. II, § 20 does not prohibit a township trustee or clerk, who is
holding office at the tirne the board of township trustees adopts a resolution to
provide health insurance benefits to township officers and employees, from
receiving such benefits if he pays the entire amount of the premiums from his own
financial resources.

To: Gregory A. White, Lorain County Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, July 16, 2001

You have asked whether a township trustee or township clerk, who is holding office
at the time the board of trustees first procures health insurance for township elected officials
and employees, may receive such insurance coverage by paying the premiums himself, or
whether coverage at the group rate is itself compensation that an officer is prohibited by
Ohio Const. art. II, § 20 from receiving during his current term of office. Ohio Const. art. II,
§ 20 prohibits any change, whether an increase or decrease, in a public officer's salary or
compensation during his term of office, and is applicable to township officers, including
township trustees and clerks. See State ex rel. Artinayer v. Board of Trustees, 43 Ohio St. 2d
62, 330 N.E.2d 684 (1975); 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-083.

We turn first to R.C. 505.60(A), which authorizes a board of township trustees to
"procure and pay all or any part of the cost of insurance policies" providing various types of
health care benefits for township officers and employees. If the board does procure such
insurance policies, it must "provide uniform coverage under these policies for township
officers and full-time township employees and their immediate dependents." R.C. 505.60(B).
See general/v 1998 Op. Att'' Gen. No. 98-019; 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-068. The cost is
paid "from the funds or budgets from which the officers or employees are compensated for
services," and the policies are to be issued "by an insurance company duly authorized to do
business in this state." R.C. 505.60(B).

It is well established that insurance coverage provided to public officers and employ-
ces at the expense of the political subdivision they serve constitutes conpensation for )Lr-
poses of Ohio Const. art. II, § 20. In State ex re/. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389, 348
N.E.2d 692 (1976), the court concluded that county officers, who were in office at the tille
the board of county commllissioners authorized a health illsuL-ance plan and approved the
pa lymenit of preliums, were precluded by Ohio Const. art. II, § 20 from having the county
pay the premiumls On their behalflduring their teri of office. See also State ex rel. Aruaver v.
Board of/Trustees. Thus, if a board of township trustees passes a r-esolutioll pursuant to R.C.
505.60 to expend township funds for the purchase of insurance for officers, emlplo'ecs, and
their dependents, township trustees and clerks who are in office at the time I he resolution is

passed are prohibited froml receiving such insurance coverage paid for by the township. See

also 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-068; 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-031; 1978 Op. Att'y Gen.
No. 78-054.

As the court made clear in State ex rel. Parsons v. Ferguson, however, it is the
expeiditire of public f1itds to pay for coverage ullder all insurance plan that causes such
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coverage to be characterized as compensation to the public officer on whose behalf the
coverage is purchased.' See also 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-045 (where a county decreases
the percentage of premiums paid by the county on behalf of county officers for insurance
coverage, without any change in the amount of coverage provided, such a decrease may not
be applied to in-term county officers); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-069 (where a county pays a
higher portion of the county officers' health insurance premiums, an officer who is holding
office at the time is prohibited by Ohio Const. art. II, § 20 from receiving such increase for
the duration of his term, even though there was no increase in insurance coverage as a result
of the county's action). In reliance on State ex rel. Parsons v. Ferguson, 1997 Op. Att'y Gen.
No. 97-052 concluded that Ohio Const. art. II, § 20 did not preclude a member of the Ohio
Water Development Authority, who was serving at the time members became entitled to
health care benefits, from procuring such benefits with his own financial resources for the
period remaining in his term. Similarly, 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-061 found that where
the amount and rate of coverage for life insurance purchased by the state for officers and
employees increased, it would not be contrary to Ohio Const. art. II, § 20 for an in-term state
elected official to receive the increased coverage by paying the premiums with his own
financial resources.

In concluding that Ohio Const. art. II, § 20 is not violated where an in-term officer
pays for newly authorized health benefits with his own resources, 1997 Op. Att'y Gen. No.
97-052 and 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-061 implicitly rejected the position that the mere
advantage of receiving insurance coverage at a group rate constitutes compensation for
purposes of Ohio Const. art. II, § 20. This underlying premise is consistent with the holding
of State ex rel. Parsons v. Ferguson that compensation is, for purposes of Ohio Const. art. II, §
20, the tangible benefit to an officer of having public funds expended on his behalf.

We must note, however, that 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-011 could be construed as
authority to the contrary. In that opinion, it was necessary to address, within a different
context, whether the advantage to a school board member of purchasing at a group rate
insurance provided by the school board to employees was compensation, and whether a
school board member could purchase, with his own funds, insurance coverage at the group
rate. At the time 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-011 was rendered, boards of education had
express statutory authority (under R.C. 9.90 and R.C. 3313.202) to procure and pay for
insurance coverage only for employees of the board. While a board of education had the
general authority under R.C. 3313.12 to provide for "compensation" of board members, it
had no express authority to procure insurance coverage for them. 2

'In Collius v. Ferguson, No. 80AP-245, 1980 Ohio App. LEXIS 12570 (Franklin County
July 22, 1980), however, the court of appeals limited the holding of State ex rel. Parsons v.
Ferguson to the situation where a resolution granting officers insurance benefits is passed
after the commencement of the officers' terms. The court declined to apply the holding of
Parsons where benefits were being provided at the time an officer's term commenced, but
the cost thereof increased mid-term, ruling that an increase in the cost of health insurance
premiums paid by the county on behalf of a county official during his term of office does not
violate Ohio Const. art. 11, § 20 where there is no increase in the amount of health insurance
benefits provided. See also 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-003 (Ohio Const. art. II § 20 is not
violated when a county pays for an increase in the premium cost of a group insurance policy
for an elected county' officer so long as the benefits are unchanged and the total percentage
of the premium cost paid by the count\' remains the same).

2 R.C. 3313.202 and R.C. 3313.12 were amended in 1985 to permit a member ofa board of
eCducation to be included, at the member's option, under the group insurance coverage
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In order to address the question of whether R.C. 3313.12 constituted implied author-
ity for the board to procure insurance coverage for board members if the members paid for
their own benefits, 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-011 assumed, without analysis, that the mere
advantage of participating at the group rate was compensation. The opinion found that, even
if coverage at the group rate were compensation and board members paid for coverage from
their personal resources, the board would, nonetheless, be unable to procure insurance for
board members because R.C. 3313.202 and R.C. 9.90, authorizing the board to provide
insurance for employees, acted as constricting authority on the board's ability to provide
insurance benefits. The opinion concluded that the board had no statutory authority to
procure the insurance coverage, as compensation or otherwise, for board members, regard-
less of who paid for the benefit. Because the opinion characterized group rate coverage as
"compensation" only for purposes of refuting the argument that the board could procure
insurance for board members as part of their compensation under R.C. 33 13.12, and did not
analyze or provide a definitive conclusion as to the nature of such advantage, we do not find
it to be convincing authority for the conclusion that the opportunity to participate in an
insurance plan at a group rate is, without more, compensation for purposes of Ohio Const.
art. II, § 20.

In this instance, therefore, we conclude that Ohio Const. art. II, § 20 does not
prohibit a township trustee or clerk, who is holding office at the time the board of township
trustees adopts a resolution pursuant. to R.C. 505.60 to provide health insurance benefits to
township officers and employees, from receiving such benefits if he pays the entire amount
of the premiums from his personal financial resources. The necessity for an in-term officer to
purchase the insurance coverage with his own funds exists only for the duration of the term
he was serving when the resolution was adopted, and if the officer is subsequently elected to
a new term of office, Ohio Const. art. II, § 20 would not prohibit the use of township funds to
pay the premiums for his insurance benefits.

Although you have asked only about the permissibility of a township officer's receipt
of insurance coverage under Ohio Const. art. 11, § 20, we must also address the statutory
basis for such receipt in light of the examination of that issue in 1997 Op. Att'y Gen. No.
97-052. In the situation that was the subject of 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-052, there was
specific statutory language authorizing an in-term member of the Ohio Water Development
Authority to pay for state-provided health care benefits with his own financial resources.
Although there is no similar language in R.C. 505.60 expressly allowing township officers to
pay for township-provided health insurance if they are precluded by Ohio Const. art. II, § 20

procured by the board for employees, so long as the member pays for his own coverage.
1985-1986 Ohio Laws, Part II, 3418 (Sub. H.B. 369, eff. Oct. 17, 1985).

3R.C. 6121.02 reads in part as follows:

Each appointed member of the authority shall receive an annual salary of
five thousand dollars, payable in monthly installments, and is entitled to
health care benefits comparable to those generally available to state officers
and employees under section 124.82 of the Revised Code. If Section 20 of
Article II, Ohio Constitution, prohibits the Ohio water development authority
from paying all or a part of the cost of health care benefits on behalf of a
member of the authority for the remainder of an existing term, the member
may receive these benefits by paying their total cost from the member's own
financial resources, including paying by means of deductions from the mem-
ber's salary.
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from receiving the benefits at township expense, such authority may be inferred from the
language in R.C. 505.60 which authorizes a board of township trustees to "procure and pay
all or any part of the cost of insurance policies."

The terms "procure" and "pay" are not synonymous, and the board's "procure-
ment" of and "payment" for insurance coverage constitute distinct activities.4 See 1990 Op.
Att'y Gen. No. 90-064 (a board of township trustees may procure health insurance covering
township officers, employees, and their dependents, while paying only that portion of the
premium attributable to the officer or employee). See also 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-011
(analyzing the ability of a board of education to procure insurance coverage for board
members separate and apart from the issue of payment for such coverage). Furthermore,
R.C. 505.60 authorizes the board of township trustees to pay all or any part of the cost of
coverage once procured. It is thus permissible for participating officers and employees to
bear all or a part of the cost of insurance coverage secured by the board of township trustees
under R.C. 505.60.5 See 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-064. In this instance, R.C. 505.60
constitutes implied authority for an officer, who is precluded by Ohio Const. art. II, § 20
from receiving, in-term, insurance benefits secured and paid for by the township, to pay the
cost of such benefits himself."

R.C. 6121.02 was amended in 1997 to grant health care benefits to members of the Ohio
Water Development Authority. 1997-1998 Ohio Laws, Part I, 909, 1916-17 (Am. Sub. H.B.
2 15, eff., in pertinent part, June 30, 1997). The language dealing with in-term members was
included as part of that amendment. Id.

1975 Op. Att'y Gen. No. 75-061 also discussed possible statutory authority for in-
term state elected officials to pay from their own funds the cost of group life insurance
procured by the state. While not identifying express authority therefor, it cites a number of
statutory provisions pertaining to public employees paying in whole or in part for group
insurance benefits, and states that, "[iut is this pervading trend throughout the code that
permits" in-term state elected officers to purchase group life insurance with their own
resources. Id. at 2-25 1.

4 Vebster's New World Dictionarv 1133 (2nd college cd. 1984) defines "procure" as "to get
or bring about by some effort; obtain; secure," and defines "pay" as "to give to (a person)
what is due, as for goods received, services rendered, etc.; remunerate; recompense," id. at
1044.

-Any township officer or employee may, of course, decline to accept insurance benefits
offered by a township if he does not like the terms upon which they are offered (or for any
other reason). See R.C. 505.60(B) (a "township officer or employee may refuse to accept the
insurance coverage without affecting the availability of such insurance coverage to other
township officers and employees").

6R.C. 505.60(B) does require that, if the board of township trustees procures insurance
policies, it must provide uniform coverage under the policies for township officers, full-time
employees, and their immediate dependents. It is the coverage, not the payments, which
must be uniform, and thus, the payment of premiums by an in-term officer would not violate
the uniform coverage requirement. See 1990 Op. Atty Gen. No. 90-064 (if the township
offers health insurance benefits under R.C. 505.60(A), it must make the same coverage
which is available to township officers and lull-time employees available to their immediate
dependents, but the township may decide not to bear the cost of the dependents' coverage).
Id. at 2-272. Cf. 1998 Op. Att'y Gen. No. 98-019 (under the "uniform coverage" requirement
of R.C. 505.60, a township may not decide to pay the full cost of covering full-time employees
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An examination of R.C. 505.60, in its entirety, and related statutory provisions7

evidences a clear intent by the General Assembly to grant townships a broad, flexible range
of options under which to provide health care coverage for their officers and employees. The
ability of an in-term township officer to pay for benefits under a group plan procured by the
township comports with this intent while imposing no additional financial burden on the
township.

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that Ohio Const. art. II, § 20
does not prohibit a township trustee or clerk, who is holding office at the time the board of
township trustees adopts a resolution to provide health insurance benefits to township
officers and employees, from receiving such benefits if he pays the entire amount of the
premiums from his own financial resources.

and their dependents, but only part of the cost of the same coverage for township officers
and their dependents).

7See R.C. 9.833 (authorizing townships and other political subdivisions to provide health
care benefits for their officers and employees through an individual or joint self-insurance
program); R.C. 505.601 (authorizing the board of township trustees to reimburse township
officers and employees for out-of-pocket premiums where the township does not procure
insurance policies as provided in R.C. 505.60(A)); R.C. 505.603 (authorizing a board of
township trustees to offer benefits to officers and employees through a cafeteria plan that
meets the requirements of the Internal Revenue Code). See also R.C. 505.60(B) (a board of
township trustees may contract for group health care services with a health insuring corpo-
ration, but officers and employees must be permitted to choose between a plan offered by an
insurance company and one offered by the health insuring corporation); R.C. 505.60(C) (if a
township officer or employee is denied coverage under a health care plan procured under
division (B) of R.C. 505.60, or if a township officer or employee elects not to participate in
the township's health care plan, the township may reimburse the officer or employee for out-
of-pocket premiums that he incurs for insurance policies described in division (A)); R.C.
505.60(D) (the board of trustees may provide benefits by contributing to a health and welfare
trust fund administered through or with a collective bargaining representative of township
employees or through an individual self-insurance program or a joint self-insurance pro-
gram as provided in R.C. 9.833); R.C. 505.60(E) (if a township "fails to pay one or more
premiums for a policy, contract, or plan of insurance or health care services authorized by
division (A) or (B) of this section and the failure causes a lapse, cancellation, or other
termination of coverage under the policy, contract, or plan, it may reimburse a township
officer or employee for, or pay on behalf of the officer or employee, any expenses incurred
that would have been covered under the policy, contract, or plan").
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