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OPINION NO. 94-054 

Syllabus: 

A general health district board member who receives payment under R.C. 
3709.02, as amended in Am. S.B. 297, 119th Gen. A. (1992) (eff. April 16, 
1993), receives no "earnable salary," as that tenn is dermed in RC. 145.01(R), 
for purposes of RC. Chapter 145. 

To: Alan R. Mayberry, Wood County Prosecuting Attorney, Bowling Green, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, August 30, 1994 

You have requested an opinion concerning the treatment of payments to members of 
boards of general health districts under RC. 3709.02 for purposes of enrollment of these board 
members in the Public Employees Retirement System (PERS). You specifically ask: 

1) Is the permissive payment - pursuant to Redsed Code §3709.02 - of a "sum 
not to exceed eighty dollars a day" subject to PERS? 

2) Was the mandatory payment - pursuant to former Revised Code §3709.02 ­
of "twenty dollars a day" subject to PERS? 

3) If so, is PERS enrollment retroactive to the commencement of service on such 
board? 

Public Employees Retirement System GeneraUy 

Pursuant to RC. 145.03(A): 

A public employees retirement system is hereby created for the public 
employees of the state and of the several local authorities mentioned in [R. C. 
145.01]. Except as provided in division (B) of this section, membership in the 
system is compulsory upon being employed and shaD continue as long as public 
employment continues. (Emphasis added.) 

In accordance with R.C. 145.47, each public employee who is a contributor to PERS shall 
contribute a certain percentage of his "earnable salary" to the employees' savings fund. See 
RC. 145.23(A) (employees' savings fund). Pursuant to R.C. 145.48, the employer's 
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contribution is also fIxed as a certain percentage of the "earnable salary" of all contributors. See 
generally RC. 145.01(F) (defIning "contributor" as "any person who has an account in the 
employees' savings fund created by [R.C. 145.23)"). 

"Public Employees" 

For purposes of RC. Chapter 145, the term "public employee" is defmed as meaning, 
in part: "[a]ny person holding an office, not elective, under the state or any county, ... [or] 
health district ... or employed and paid in whole or in part by the state or any of the authorities 
named in this division in any capacity not covered by [R.C. 742.01, RC. 3307.01, RC. 
3309.01, or RC. 5505.01]." RC. 145.01(A)(I). In those situations where the status of a 
person as a public employee is uncertain, however, "the public employees retirement board shall 
determine whether any person is a public employee, and its decision shall be fmal." Id. 

General Health District Board Members 

Members of the board of health of a general health district are appointed in accordance 
with RC. 3709.03 and are to serve a fIxed term. RC.3709.02. Thus a member of the board 
of health of a general health district, holding a non-elective office in a health district, appears 
to come within the defInition of the term "public employee," as set forth in RC. 145.01(A)(l). 

IIEarnable Salary" 

The definition of "earnable salary," as used in R C. Chapter 145, is set forth in R C. 
145.01(R), which states in part: "Except as otherwise provided in th.is division, 'earnable 
salary' means all salary, wages, and other earnings paid to a contributor by reason of his 
employment in a position covered by the retirement system." RC. 145.01(R). RC. 
145.01(R)(2), however, lists certain items that are expressly excluded from the meaning of 
"earnable salary," such as: 

(c) Incidental benefits including lodging, food, laundry, parking, or 
services furnished by the employer, or use of the employer's property or 
equipment, or amounts paid by the employer to the contributor in lieu of 
providing such incidental benefIts; [and] 

(d) Reimbursement for job-related expenses authorized by the employer 
including moving and travel expenses and expenses related to professional 
development. 

Payments to General Health District Board Members 

General health district board members are paid pursuant to RC. 3709.02, which states 
in pertinent part: 

Each member of the board may be paid a sum not to exceed eighty dollars 
a day and mileage to and from the place of meeting at the rate established by the 
director of budget and management pursuant to [R.C. 126.31] to cover the actual 
:tnd necessary expenses incu"ed during his attendance at any meeting of the 
board and not exceeding fIve meetings of board committees in anyone year. 
(Emphasis added.) 

As concluded in 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-023, payments under RC. 3709.02 are 
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only for mileage travelled to and from the specified meetings in one's capacity as a member of 
the board, and for actual and necessary expenses other than mileage incurred by a board member 
in attending such meetings, again in one's capacity as a board member. Thus payments made 
under RC. 3709.02 constitute "[r]eimbursement for job-related expenses authorized by the 
employer," and are, therefore, excluded from "earnable salary" by RC. 145.01(R)(2)(d). 

Payments under Prior Version of R.C. 3709.02 

Your second question asks whether the payment of twenty dollars per day under a prior 
version of R.C. 3709.02 was subject to PERS contributions. Your third question asks, in the 
event that payments under the prior version of RC. 3709.02 were subject to contributions under 
R.C. Chapter 145, whether a board member should have been a member of PERS from the time 
of receipt of such payment. Prior to its amendment in Am. S.B. 297, 119th Gen. A. (1992) 
(eff. April 16, 1993), R.C. 3709.02 stated in pertinent part: 

Each member of the board shall be paid twenty dollars a day and mileage 
at the rate of fifteen cents a mile to and from the place of meeting to cover the 
actual and necessary expenses incurred during his attendance at any meeting of 
the board and not exceeding five meetings of board committees in anyone year. 

1977-1978 Ohio Laws, Part n, 3701 (H.B. 1009, eff. March.8, 1979). Thus RC. 3709.02 
fonnerly provided that each board member receive, in addition to mileage, twenty dollars per 
day "to cover the actual and necessary expenses" incurred in attending certain meetings. 
Although the amount paid to a board member was changed in Am. S.B.297, the nature of the 
payment as reimbursement rather than salary remained unchanged. 

During the period since the amendment of RC. 3709.02 in H.B. 1009, there have also 
been a number of changes in the statutory scheme governing PERS. A significant change was 
made in 1985-1986 Ohio Laws, Part m, 4668 (Am. H.B. 502, eff. April 24, 1986), in which 
the definition of "earnable salary" was amended to expressly include and exclude certain items, 
e.g., RC. 145.01(R)(2)(d) (excluding reimbursements for job-related expenses from earnable 
salary). 

Prior to its amendment in Am. H.B. 502, RC. 145.01(S) defmed "[s]a1ary earnable" as 
meaning: 

salary or wages receivable during a payroll period for personal services plus such 
allowance for maintenance as are certified by the heads of departments. Fees and 
commissions, paid to employees for special services, over and above regular 
salary payments or fees and commissions paid as sole compensation for services, 
shall not be used in computing "fmal average salary." 

1965 Ohio Laws 130 (Am. Sub. H.B. 225, eff. Nov. 13, 1965). Included as "salary earnable" 
were salary or wages received for personal services. Because payments made to general health 
district board members under former RC. 3709.02 were not payments of salary or wages, but 
rather reimbursements "to cover ... actual and necessary expenses," such payments were neither 
"salary earnable," as that term was defmed in Am. Sub. H.B. 225, nor "earnable salary," as 
defmed in H.B. 502. 
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PERS Discretion Concerning Questions of Membership 

As a final matter, it must be remembered that Ohio law gives the Public Employees 
Retirement Board certain discretion over questions of membership and what may be included in 
"earnable salary." See, e.g., R.C. 145.01(A)(I) ("[i]n all cases of doubt, the public employees 
retirement board shall determine whether any person is a public employee, and its decision shall 
be fmal");! R.C. 145.01(R)(3) ("[t]he retirement board shall determine by rule whether any 
compensation not enumerated in this division is earnable salary, and its decision shall be fmal"). 
Thus, in any instance where there may be doubt about whether particular payments received by 
an individual constitute "earnable salary" for purposes of R.C. Chapter 145, or whether a 
particular individual qualifIes for membership in PERS, it should be recognized that the fmal 
determination of such matter ultimately falls within the statutory purview of the Public 
Employees Retirement Board. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that a general 
health district board member who receives payment under R.C. 3709.02, as amended in Am. 
S.B. 297, 119th Gen. A. (1992) (eff. April 16, 1993), receives no "earnable salary," as that 
term is defmed in R.C. 145.01(R), for purposes of R.C. Chapter 145. 

! See, e.g., 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-063 (employees of regional council of 
governments); 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-075 (syllabus, paragraph three) ("[i]n those cases 
in which an individual does not fit squarely within one of the several classes described therein, 
R.C. 145.01 expressly provides that the public employees retirement board shall determine 
whether any person is a public employee"). 
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