
2~91 	 1997 Opinions OAG 97-017 

OPINION NO. 97-017 
Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 5705.28(A), the board of trustees of a joint recreation 
district must adopt an annual tax budget, which it must submit to the county 
auditor as required by RC. 5705.30. (1977 Op. Att'y Gen. No. 77-068, 
syllabus, paragraph two; questioned.) 

2. 	 Because a joint recreation district is not included in the definition of 
"subdivision," as that term is used in RC. 5747.50-.55 and in R.C. 
5747.62~.63, a joint recreation district is not entitled to participate in a 
county's distribution of either the undivided local government fund or the 
undivided local government revenue assistance fund. 

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Bett)· D. Montgomery, Attorney General, April 15, 1997 

You have requested my opinion on two questions which I have restated as follows: 

1. 	 Does R.C. 5705.28 require a joint recreation district to file budget 
documents with the county budget commission as do townships, municipal 
corporations, park distticts and counties? 

2. 	 Is a joint recreation district entitled to participate in the distribution of local 
government revenue assistance funds apportioned under RC. 5747.51 or 
R.C.5747.62? 

Because your questions relate to the duties of a joint recreation district, let us begin with 
a discussion of the establishment and nature of such districts. RC. 755.16 authorizes any 
municipal corporation, township, township park district, county, or school district, in conjunction 
with anyone or more of such subdivisions, to enter into a joint venture to establish and operate 
common parks and recreational facilities. Pursuant to R.C. 755. 14(C), any subdivisions that have 
joined together under R. C. 755.16 may, "by resolution, establish a joint recreation district, 
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consisting of all the territory of the subdivisions so joined." Each such district is governed by a 
board of trustees, which "shall possess all the powers of a legislative authority of an individual 
subdivision under [RC. 755.12-.18]." R.C. 755. 14(C).1 In accordance with R.C. 755.15, a joint 
recreation district board of trustees "shall appoint one of its members or employ another as fiscal 
officer of the district. " 

Pursuant to R.C. 755.18, the expenses incurred in the operation of the activities provided 
for under R.C. 755.12-.17 are payable from the treasury of a participating subdivision, or in the 
case of a joint recreation district, from its general fund. In addition, a joint recreation district may 
levy a tax under RC. Chapter 5705 "to acquire, maintain, and operate recreational facilities and 
community centers." RC. 755.18. See R.C. 5705.198 (authorizing the board of trustees of a 
joint recreation district, as the district's taxing authority, R C. 5705.01 (C), to submit to the voters 
of the district a levy for "recreational purposes," RC. 5705.19(H), and, if the levy is approved, 
to issue anticipation notes in accordance with R.C. 133.24). 

In order to determine whether RC. 5705.28 requires a joint recreation district to file 
budget documents with the county budget commission, it is necessary to examine the statutory 
scheme setting forth the duties of local governmental entities in the annual budget process. The 
general rule established by RC. 5705.28(A)(2) requires the taxing authority of each subdivision 
or other taxing unit, other than a school district, to adopt a tax budget for the next fiscal year by 
the fifteenth day of July. 2 One exception to this duty is set forth in R C. 5705.28(B) for certain 
school library districts. The other exception to the duty imposed by RC. 5705.28(A) is set forth 
in RC. 5705.281, which will be addressed below. 

The information that must be contained in each tax budget is prescribed by RC. 5705.29 
and RC. 5705.30. After the tax budget is prepared, at least two copies must be filed "in the 
office of the fiscal officer of the subdivision for public inspection." RC. 5705.30. The taxing 
authority must give proper notice and conduct at least one public hearing on the budget. [d. 
Once the tax budget is adopted, it "shall be submitted to the county auditor on or before the 
twentieth day of July." [d. It is then the county auditor who submits to the county budget 
commission all the tax budgets that the auditor has received. RC. 5705.31. 

Applying the foregoing statutory budget scheme to the question you ask, I note first that, 
as used in R.C. Chapter 5705, the term "subdivision" includes a joint recreation district. R.C. 
5705.01(A). Pursuant to RC. 5705.01(C), the "taxing authority" of a joint recreation district is 
the district's board of trustees. Because the exception set forth in RC. 5705.28(B) for school 
library districts has no application to a joint recreation district, RC. 5705.28(A) requires the 

1981 Op. Att'y Gen. No. 81-059 concluded in the first paragraph of the syllabus that a 
prosecuting attorney has no statutory duty to act as legal advisor of a joint recreation district 
established under R.c. 755.14(C), or of the board of trustees, officers, or employees of the district. 
Your questions, however, concern the authority of the county budget commission, of which you are 
a member, R.C. 5705.27, with respect to a joint recreation district. I will, therefore, address the 
nature of a joint recreation district as it relates to the activities of the county budget commission. 

Pursuant to R.C. 5705.28(A)(l), a school district must file its tax budget for the next fiscal 
year by the fifteenth day of January. 
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board of trustees of a joint recreation district to adopt a tax budget, un1ess the provisions of R.C. 
5705.281 except a joint recreation district from that duty. 

Let us now turn to a consideration of the operation of R C. 5705.281. Pursuant to R C. 
5705.281, if a county budget commission has adopted an alternate method or formula for the 
distribution of funds under RC. 5747.53 (undivided local government fund) and under RC. 
5747.63 (undivided local government revenue assistance fund), the commission may waive the 
requirement that a taxing authority that is entitled to participate in the distribution of such moneys 
adopt a tax budget, or may permit such a taxing authority to adopt a tax budget containing only 
such information as is necessary to apportion the funds under the alternate method or formula. 
Pursuant to RC. 5705.281, however, the budget commission may relieve only a subdivision or 
taxing unit that is entitled to participate in the distribution of such moneys of its duty to adopt a 
tax budget as required by RC. 5705.28(A). Thus, on1y if a joint recreation district is entitled to 
participate in the distribution of funds under RC. 5747.53 or RC. 5747.63 may the county 
budget commission, acting under R C. 5705.281, relieve the district of its duty to adopt a tax 
budget as required by RC. 5705.28(A)(2). In order to determine whether a joint recreation 
district is entitled to participate in the distribution of the undivided local government fund or the 
undivided local government revenue assistance fund, it is necessary to examine the statutory 
schemes governing the apportionment of those moneys. 

Looking first at the scheme for the establishment of the undivided local government fund 
in each county, 1 note that, pursuant to RC. 5747.50(B), the Tax Commissioner distributes to 
each county a share of local government fund moneys. The distribution by each county of its 
share of the undivided local government fund is governed by RC. 5747.51. Pursuant to R.C. 
5747.51(B), the county budget commission: 

shall determine the amount of the undivided local government fund needed by and 
to be apportioned to each subdivision for current operating expenses, as shown in 
the tax budget of the subdivision. This determination shall be made pursuant to 
divisions (C) to (I) of this section, unless the commission has provided for a 
formula pursuant to section 5747.53 of the Revised Code. (Emphasis added.) 

Thus, RC. 5747.51(B) requires the county budget commission to apportion the undivided local 
government fund among "subdivision[s]." Pursuant to RC. 5747.53, however, a county budget 
commission may adopt an alternate method or formula for the distribution of the undivided local 
government fund, in which case, "[o]n the basis of any alternative apportionment adopted and 
approved as authorized by this section, .. , the county treasurer shall make distribution of the 
money in the undivided local government fund to each subdivision eligible to participate in such 
fund." RC. 5747.53(0) (emphasis added). 

As used in R.C. 5747.50-.55, the word "subdivision" means "any county, municipal 
corporation, park district, or township." RC. 5747.01(Q)(I). Because a joint recreation district 
is not included in the definition of "subdivision," as that term is used specifically in RC. 
5747.51(B) and RC. 5747.53, a joint recreation district is not entitled to participate in the 
distribution of the county's share of the undivided local government fund under any method of 
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apportionment.3 See Warren County Park Dist. v. Warren County Budget Comm'n, 37 Ohio 8t. 
3d 68,523 N.E.2d 843(1988).4 

The other fund referred to in Re. 5705.281 is the undivided lGcal government revenue 
assistance fund, which is apportioned in accordance with RC. 5747.62(B) among various 
"subdivisions." RC. 5747.63 allows for the adoption of an alternative method or formula for the 
distribution of this fund. As stated in RC. 5747.63(D), "[o]n the basis of any alternative 
apportionment adopted and approved as authorized by this section ... , the caunty treasurer shall 
make distribution of the money in the undivided local government revenue assistance fund to each 
subdivision eligible to participate in such fund." (Emphasis added.) For purposes of R.C. 
5747.62-.63, the term "subdivision" means "a municipal corporation, township, park district, or 
county." RC. 5747.62(A). Again, a joint recreation district is not included as a subdivision for 
purposes of RC. 5747.62-.63, and is not, therefore, entitled to participate in the distribution of 
the undivided local government revenue assistance fund under R.C. 5747.62 or under an 
alternative method of distribution permitted by RC. 5747.63. 

Because a joint recreation district is not entitled to participate in the distribution of either 
the undivided local government fund or the undivided local government revenue assistance fund, 
a joint recreation district is not a subdivision that the county budget commission, acting under 
RC. 5705.281, may relieve of its duty to file a tax budget as required by RC. 5705.28(A). 
Accordingly, R.C. 5705.281 does not except a joint recreation district from the duty imposed by 
RC. 5705.28(A) upon "subdivisions," as that term is defined in RC. 5705.01(A), to file a tax 
budget. I conclude, therefore, that, pursuant to Re. 5705.28(A)(2), a joint recreation district 
must adopt an annual tax budgetS and, pursuant to RC. 5705.30, must submit that budget to the 

While RC. 5747.53 authorizes a county budget commission to adopt an alternative method 
of distributing the undivided local government fund, it does not authorize a budget commission to 
distribute the fund to entities other than those entities included within the definition of "subdivision," 
as defined in R,c. 5747.0 1(Q)(l ). Thus, even if a county budget commission adopted an alternative 
method of distributing the undivided local government fund under R.C. 5747.53, R joint recreation 
district would not be entitled to participate in the distribution of that fund. 

See generally Montgomery County Bd. o/Comm'rs v. PUCO, 28 Ohio St.3d 171, 175,503 
N.E.2d 167, 170 (1986) (finding the rule of statutory construction that the specific mention of one· 
thing implies the exclusion of another to be especially pertinent where the statute being interpreted 
is a definitional provision, and stating: "[d]efinitions provided by the (jeneral Assembly are to be 
given great deference in deciding the scope of particular temls"); see also Good Samaritan Hospital 
v. Porterfield, 29 Ohio St. 2d 25, 30, 278 N.E.2d 26, 29 (1972) ("[w]here a statute defines terms used 
therein, such definition controls in the application of the statute, even though such definition may 
vary from that employed'as to similar words in other statutes"). 

1977 Op. Att'y Gen. No. 77-068, syllabus, paragraph two, concluded that a regional water 
and sewer district that does not exercise its authority to levy taxes on the real property in the district 
need not adopt a tax budget as required by R.C. 5705.28. At the time Op. No. 77-068 was issued, 
RC. 5705.28 stated in pertinent part: 

On or before the fifteenth day of July in each year, the taxing authority of 
each subdivision or other taxing unit shall adopt a tax budget for the next succeeding 
fiscal year. To assist in its preparation, the head of each department, board, 
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county auditor. Having addressed your second question in the course of answering your first 
question, I will not separately address your second question. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised that: 

1. 	 Pursuant to RC. 5705.28(A), the board of trustees of a joint recreation 
district must adopt an annual tax budget, which it must submit to the county 
auditor as required by R.C. 5705.30. (1977 Op. Att'y Gen. No. 77-068, 
syllabus, paragraph two, questioned.) 

2. 	 Because a joint recreation district is not included in the definition of 
"subdivision," as that term is used in RC. 5747.50-.55 and in R.C. 
5747.62-.63, a joint recreation district is not entitled to participate in a 

commission, and district authority entitled to participate in any appropriation or 
revenue of a subdivision shall file with the taxing authority ... an estimate of 
contemplated revenue and expenditures for the ensuing fiscal year, in such form as 
is prescribed by the taxing authority of the subdivision or by the bureau of 
supervision and inspection of public offices. (Emphasis added.) 

1969-1970 Ohio Laws, Part II, 1515, 1704 (Am. H.B. 1, eff. March 18, 1969). The opinion reasoned 
that the term "tax budget" was not defined as used in RC. 5705.28, but that the term "would 
necessarily imply that tax revenues would be included therein. A budget which does not include a 
provision for revenues derived from taxes would not be a tax budget." Op. No. 77-068 at 2-244. 
Further, the opinion reasoned that "R.C. 5705.27 through R.C. 5705.412 are intended to insure that 
tax levies comply with the ten mill limit and to allocate funds derived from property taxes. Neither 
purpose would be served if a subdivision not exercising its taxing powers or sharingin the proceeds 
of general property tax levies followed the procedures outlined in those sections." Id. at 2-245. On 
that basis, the opinion concluded that.a regional water and sewer district that derived no revenues 
from taxes need not prepare a tax budget. 

At the time Op. No. 77-068 was issued, KC. 5705.01 (H), as amended in 1975-1976 Ohio 
Laws, Part I, 1547 (Am. Sub. H.B. Ill, eff. Aug. 31, 1976), defined the term "taxing unit," as 
meaning, "any subdivision or other governmental district having authority to levy taxes on the 
property in such district, or issue bonds which constitute a charge against the property of such 
district, including conservancy districts, metropolitan park districts, sanitary districts, road districts, 
and other districts." Because a regional water and sewer district was authorized to levy taxes on 
property within the district, see, e.g., former R.C. 6119.06 and former R.C. 6119.18 (1971-1972 
OhifJ Laws, Part 1,291 (Am. S.B. 166, eff. Nov. 19, 1971», it was a taxing unit for purposes ofR.C. 
5705.28. The definition of "taxing authority" in former R.C. 5705.01(C), as amended by Am. Sub. 
H.B. III, did not, however, include any entity with respect to a regional water and sewer district. 
It is unclear, therefore, whether R.C. 5705.28 imposed upon such a district a duty to adopt a tax 
budget. Outside ofthe exceptions provided in R.C. 5705.28(B) and R.C. 5705.~81, discussed above, 
I am not aware, however, of any exception that relieves an entity that is a "taxing authority" of a 
"subdivision," or "taxing unit," as defined in R.C. 5705.01, from the duty imposed by R.C. 
5}05.28(A)(2) to adopt an annual tax budget. I, therefore, question the conclusion in 1977 Op. Att'y 
Gen. No. 77-068, syllabus, paragraph two. 
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county's distribution of either the undivided local government fund or the 
undivided local government revenue assistance fund. 




