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OPINION NO. 94-087 

Syllabus: 


1. 	 An employee in the unclassified service of a county may only be a 
candidate for public office in a partisan election when no federal or state 
constitutional or statutory provision prohibits such candidacy, and when 
the county does not prohibit such candidacy. 
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2. 	 An employee in the unclassified service of a county who wishes to be a 
candidate for public office in a partisan election must comply with any 
applicable rules and policies set forth by the county to regulate its 
employees' participation in partisan political activities. 

3. 	 Pursuant to 5 U.S.C. §1502(a)(3), if a highway superintendent in the 
unclassified service of a county highway department is a "State or local 
officer or employee," as defmed in 5 u.S. C. § 150 1 (4), the superintendent 
may not be a candidate for county commissioner in a partisan election. 
If a highway superintendent in the unclassified service of a county 
highway department is not a "State or local officer or employee," as 
defmed in 5 U.S.C. §1501(4), the superintendent may be a candidate for 
county commissioner in a partisan election. 

To: Gregory A. Carroll, Adams County Prosecuting Attorney, West Union, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, December 8,1994 

You have requested an opinion concerning the participation of a civil service employee 
in political activity. You indicate that a highway superintendent in the county highway 
department contemplates seeking the office of county commissioner in a partisan election. See 
RC. 305.01 (providing for the election of county commissioners). The position of highway 
superintendent is a fiduciary position. Your question is whether a person employed in a county 
fiduciary position may pursue an elected partisan position while continuing to hold his present 
position. 

Fiduciary Positions Are in the Unclassified Service 

In Ohio, the civil service comprises the classified service and the unclassified service. 
RC. 124.11; State ex reI. Ohio Ass'n of Public School Employees v. Civil Service Comm. of 
Girard, 45 Ohio St. 2d 295,296,345 N.E.2d 58,60 (1976). Pursuant to R.C. 124.1l(A)(9), 
"persons employed by and directly responsible to elected county officials and holding a fiduciary 
or administrative relationship to such elected county officials" are in the unclassified service. 
See also Deering v. Hirsch, 43 Ohio Law Abs. 370, 373, 62 N.E.2d 577, 579 (Ct. App. 
Hamilton County) ("[i]f the duties involve determination of policy, fmancial integrity, 
employment, and direction of subordinates, the exercise of sound discretion and mature 
judgment, confidential preparation and preservation of records, and a nice discernment of ideals 
of public service, then the relationship which springs into being as result of appointment is by 
common right and reason fiduciary in character, and such position is universally recognized as 
properly falling into the category of the unclassified service"), appeal dismissed memo for the 
reason that no debatable constitutional question exists, 146 Ohio St. 24, 63 N.E.2d 679 (1945), 
reversed on other grounds, 146 Ohio St. 288, 65 N.E.2d 649 (1946). A person who serves as 
highway superintendent in the county highway department is employed by and directly 
responsible to the county engineer, see RC. 325.17; R.C. 5543.19,1 and, according to your 

1 No provision within the Revised Code expressly authorizes the creation and operation 
of a "county highway department." A county engineer, however, has general charge of the 
construction, reconstruction, improvement, maintenance, and repair of all bridges and highways 
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request letter, holds a fiduciary relationship to the county engineer. The position of highway 
superintendent in the county highway department, therefore, is in the unclassified sexvice. 

The Control of "Political Activity" Includes Candidacy for Public Office in 
a Partisan Election 

As a general matter, individuals in the classified service of the state are prohibited from 
participating in political activity other than to vote or express freely their political opinions. 
RC. 124.57; 2 Ohio Admin. Code 123: 1-46-02. The term "political activity" refers "to partisan 
activities, campaigns, and elections involving primaries, partisan ballots or partisan candidates. " 
Rule 123:1-46-02(A)(2). See generally Heidtman v. Shaker Heights, 163 Ohio St. 109, 126 
N.E.2d 138 (1955) (syllabus, paragraph two) (the word "politics," as used in RC. 143.41 (now 
RC. 124.57),2 "must be defmed as politics in its narrower partisan sense"). Specific examples 
of prohibited political activity include, but are not limited to, the following: 

(I) Candidacy for public office in a partisan election; 
(2) Candidacy for public office in a nonpartisan general election if the 

nomination to candidacy was obtained in a partisan primary or through the 
circulation of nominating petitions identified with a political party; 

(3) Filing of petitions meeting statutory requirements for partisan 
candidacy to elective office; 

Rule 123: 1-46-02(C). Because the term "political activity" encompasses candidacy for public 
office in a partisan election, an individual in the classified sexvice of a county may not be a 
candidate for public office in a partisan election. See, e.g., 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-085 
(a city police officer may not be a candidate for the position of village council member in a 
partisan election). 

within his county, under the jurisdiction of the board of county commissioners; the construction, 
reconstruction, resurfacing, or improvement of roads by boards of township trustees under RC. 
5571.01, R.C. 5571.06-.07, R.C. 5571.15, RC. 5573.01-.15, and RC. 5575.02-.09; and the 
construction, reconstruction, resurfacing, or improvement of the roads of a road district under 
RC.5573.21. RC. 5543.01; see RC. 5543.09. Accordingly, a county engineer may employ, 
pursuant to RC. 325.17 or RC. 5543.19, those employees as are necessary in the construction, 
reconstruction, improvement, maintenance, or repair of roads and bridges. See generally State 
ex reI. Hunt v. Hildebrant, 93 Ohio St. 1, 112 N.E. 138 (1915) (syllabus, paragraph four) 
("[w]here an officer is directed by the constitution or a statute of the state to do a particular 
thing, in the absence of specific directions covering in detail the manner and method of doing 
it, the command carries with it the implied power and authority necessary to the performance 
of the duty imposed"), affd sub nom. State ex rei. Davis v. Hildebrant, 241 U.S. 565 (1916). 
Thus, the term "county highway department," as used in this opinion, is to be understood as 
referring to the office of the county engineer. 

2 In 1973, R.C. 143.41 was renumbered R.C. 124.57. See 1973 Ohio Laws, Part 1,533 
(Am. S.B. 174, eff. Dec. 4, 1973). 

http:RC.5573.21
http:5575.02-.09
http:5573.01-.15
http:5571.06-.07
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An Employee in the Unclassified Service of a County May Be a Candidate for 
Public Office in a Partisan Election, Subject to the Constraints Imposed by 
Law and Any Constraints Imposed by the County 

The prohibition against participating in political activity set forth in R.C. 124.57 and rule 
123:1-46-02, however, does not apply to individuals in the unclassified service. Pursuant to rule 
123:1-46-02(E), "[e]mployees in the unclassified service, who serve at the pleasure of the 
appointing authority and are not subject to competitive examination, are not prohibited from 
engaging in political activity unless specifically precluded by federal or state constitutional or 
statutory provisions. II Because a properly promulgated administrative rule is given the force and 
effect of law, Doyle v. Ohio Bur. ojMotor Vehicles, 51 Ohio St. 3d 46, 554 N.E.2d 97 (1990), 
an indbidual in the unclassified service of a county may participate in political activity unless 
specifically precluded by federal or state constitutional or statutory provisions. 

As noted above, political activity includes candidacy for public office in a partisan 
election. Accordingly, pursuant to rule 123: 1-46-02(E) , an individual in the unclassified service 
of a county may be a candidate for public office in a partisan election unless specifically 
precluded by federal or state constitutional or statutory provisions. 

Although rule 123:1-46-02(E) permits an individual in the unclassified service to run for 
public office in a partisan election when no federal or state constitutional or statutory provision 
prohibits such candidacy, Ohio courts have stated that a public employer may prohibit its 
unclassified employees' participation in partisan political activity. Painter v. Graley, 70 Ohio 
St. 3d 377, 639 N.E.2d 51 (1994); State ex reI. Vana v. Maple Heights City Council, 54 Ohio 
St. 3d 91,561 N.E.2d 909 (1990); see also State ex reI. Keefe v. Eyrich, 22 Ohio St. 3d 164, 
489 N.E.2d 259 (1986) (state restriction against becoming a candidate for judge on the basis of 
age upheld). In this regard, the Ohio Supreme Court has stated: 

Although an unclassified employee is not prohibited by statute or 
[municipal] ordinance from seeking partisan elected office, that fact does not lead 
to the conclusion that a public employer may not himself prohibit his at-will 
employees from running for such an office. Stated differently, such an employer 
is not constitutionally required to accept his subordinate's decision to become a 
candidate for election to partisan elected office, and maintain the employment of 
that subordinate during his candidacy or term of office. 

Painter v. Graley, 70 Ohio St. 3d at 381,639 N.E.2d at 54-55 (footnote omitted); accord State 
ex rei. Vana v. Maple Heights City Council. 

In light of the Ohio Supreme Court decisions cited above, it appears that, notwithstanding 
rule 123: 1-46-02(E), a county may prohibit an employee in the unclassified service from 
becoming a candidate for public office in a partisan election. Further, it reasonably follows 
therefrom that, ifa county does not prohibit its unclassified employees from becoming candidates 
fur public office in partisan elections, the county may set forth rules and policies that regulate 
such employees' participation in partisan politics. For example, the county may require the 
employee to notify the county of his intention to participate in partisan political activity or set 
forth rules designed to arrive at a balance between the interests of an employee in participating 
in a partisan political activity and the interest of the county, as an employer, in promoting the 
efficiency of the public services it performs through its employees. Any unclassified employee 
who wishes to participate in partisan political activity thus must comply with any applicable rules 
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and policies set forth by the county to regulate an employee's participation in partisan political 
activity. 

Accordingly, an employee in the unclassified service of a county may only be a candidate 
for public office in a partisan election when no federal or state constitutional or statutory 
provision prohibits such candidacy, and when the county does not prohibit such candidacy. An 
employee in the unclassified service of the county who wishes to be a candidate for public office 
in a partisan election must comply with any applicable rules and policies set forth by the county 
to regulate its employees' participation in partisan political activities. 

Under Certain Conditions, A Highway Superintendent in the County 
Highway Department May Be a Candidate for County Commissioner 

With regard to your specific inquiry, research discloses no state constitutional or statutory 
provisions prohibiting a highway superintendent in the county highway department from seeking 
the office of county commissioner in a partisan election. ef, e.g., R.C. 3501.15 ("no person 
shall serve as a member, director, deputy director, or employee of the board of elections who 
is a candidate for any office to be fllied at an election, except the office of delegate or alternate 
to a convention, member of the board of directors of a county agriCUltural society, presidential 
elector, or a member of a party committee. No person who is a candidate for an office or 
position to be voted for by the electors of a precinct, except for a candidate for county central 
committee who is not opposed by any other candidate in that election and precinct, shall serve 
as a precinct election officer in said precinct"); R.C. 3501.27 (no person "who is a candidate 
for an office to be voted for by the voters of the precinct in which he is to serve shall serve as 
an election officer"). There is also no federal constitutional provision prohibiting an individual 
in the unclassified service of a county from participating in political activity. 

There is, however, a federal statutory provision that imposes restrictions on the political 
activities of certain state and local officials or employees. 5 U.S.C. §1502 describes the types 
of political activities in which certain state or local officers or employees may not engage, and 
provides in relevant part that, "[a] State or local officer or employee may not ... be a candidate 
for elective office."J 5 U.S.C. §1502(a)(3) (1988). The prohibition set forth in 5 U.S.C. 
§1502(a)(3) prohibits a "State or local officer or employee" from being a candidate in a partisan 
election. See 5 U.S.C. §1503 (1988); 1985 Op. Att'y Geo. No. 85-080 at 2-317. 

For purposes of 5 U.S.C. §1502(a)(3), "State or local officer or employee" denotes 

an individual employed by a State or local agency whose principal employment 
is in connection with an activity which is fmanced in whole or in part by loans 
or grants made by the United States or a Federal agency, but does not include­

(A) an individual who exercises no functions in connection with that 
activity; or 

J 5 U.S.C. §1502(a)(3) does not apply to the Governor or Lieutenant Governor of a state 
or an individual authorized by law to act as Governor, the mayor of a city, a duly elected head 
of an executive department of a state or municipality who is not classified under a state or 
municipal merit or civil-service system, or an individual holding elective office. 5 U.S.C. 
§1502(c) (1988). 
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(B) an individual employed by an educational or research institution, 
establishment, agency, or system which is supported in whole or in part 
by a State or political subdivision thereof, or by a recognized religious, 
philanthropic, or cultural organization. 

5 U.S.C. §1501(4) (1988). Thus, if a highway superintendent in a county highway department 
is employed principally "in connection with an activity which is fmanced in whole or in part by 
loans or grants made by the United States or a Federal agency," and exercises some function in 
connection with that activity, the highway superintendent is a "State or local officer or 
employee," as defmed in 5 U.S.C. §1501(4), and is prohibited by 5 U.S.C. §1502(a)(3) from 
being a candidate for elective office in a partisan election. The determination whether a highway 
superintendent is a "State or local officer or employee," as defined in 5 U.S.C. §1501(4), 
requires the resolution of factual questions that can best be answered by the concerned parties 
on a case-by-case basis. In particular it requires the resolution of two factual questions: first, 
whether the highway superintendent is employed principally in connection with an activity which 
is fmanced in whole or in part by loans or grants made by the United States or a federal agency; 
and second, whether the highway superintendent exercises some function in connection with that 
activity. The Attorney General is not in a position to answer these factual questions in this 
instance or similar instances. See generally 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-057 at 2-232 (the 
Attorney General's office "is not equipped to serve as a fact-fmding body"). 

As a fmal matter, whether the county engineer authorizes his unclassified employees to 
participate in partisan political activity, which the Ohio Supreme Court has stated is a matter to 
be determined within a public employer's reasonable discretion, see Painter v. Graley, is a 
matter of local concern. Thus, for purposes of this opinion, it is assumed that the county 
engineer has not prohibited the highway superintendent from becoming a candidate for county 
commissioner in a partisan election. 

In light of the foregoing, it appears that, pursuant to 5 U.S.C. §1502(a)(3), if a highway 
superintendent in the unclassified service of a county highway department is a "State or local 
officer or employee," as defmed in 5 U.S.C. §1501(4), the superintendent may not be a 
candidate for county commissioner in a partisan election. If a highway superintendent in the 
unclassified service of a county highway department is not a "State or local officer or 
employee," as defmed in 5 U S.C. §1501(4), the superintendent may be a candidate for county 
commissioner in a partisan election. 

Conclusion 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. 	 An employee in the unclassified service of a county may only be a 
candidate for public office in a partisan election when no federal or state 
constitutional or statutory provision prohibits such candidacy, and when 
the county does not prohibit such candidacy. 

2. 	 An employee in the unclassified service of a county who wishes to be a 
candidate for public office in a partisan election must comply with any 
applicable rules and policies set forth by the county to regulate its 
employees' participation in partisan political activities. 

December 1994 
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3. 	 Pursuant to 5 u.s.c. §1502(a)(3), if a highway superintendent in the 
unclassified seIVice of a county highway department is a "State or local 
officer or employee," as defmed in 5 U.S.C. §1501(4), the superintendent 
may not be a candidate for county commissi{l~er in a partisan election. 
If a highway superintendent in the unclassified seIVice of a county 
highway department is not a "State or local officer or employee," as 
defmed in 5 U.S.C. §1501(4), the superintendent may be a candidate for 
county commissioner in a partisan election. 




