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OPINION NO. 93-033
Syllabus:

1. The determination of whether a particular document represents a
"trade secret," as it is defined by R.C. 1333.51(A)(3), is a
question of fact and therefore cannot be determined by means of
an Attorney General opinion.

2. Pursuant to R.C. 5715.07, all documents relating to the assessment
of real property that are in the office of a county board of revision
or in the official custody or possession of the board of revision are
required to be open to public inspection.

3. A member or an employee of a county board of revision who,
pursuant to R.C. 5715.07, makes available for public inspection
documents concerning the transactions, property, or business of
any person, company, firm, corporation, association or partnership
that are in the office of the county auditor or county board of
revision or in the official custody or possession of such officer or
board, does not violate R.C. 5715.49 or R.C, 5715.50.

To: Stephanie Tubbs Jones, Cuyahoga County Prosecuting Attorney, Cleveland,
Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, November 16, 1993

You have requested an opinion on the following questions:

1. Are documents such as rent rolls, financial statements, income and
expense statements, preliminary appraisal reports, and any other
documents labeled "confidential", trade secrets, as defined in O.R.C.
§1333.51, and protected from public inspection?

2. Are all documents submitted in advance of a Board of Revision hearing
open to public inspection under §5715.07?

3. Are real estate appraisal reports submitted in advance available for public
inspection?

4. Under what circumstances, if any, could the Board of Revision members
or its staff be held accountable under O.R.C. §5715.49 and §5715.50 for
perinitting public inspection of the subject documents?

Background

You have indicated that your request for an opinion was prompted by a claim by
taxpayers that certain documents such as income and expense statements, financial statements
of profit and loss, preliminary appraisal reports and rent rolls submitted to the board of revision
are "trade secrets.” The taxpayers claim that documents which constitute trade secrets should
not be subject to public inspection pursuant to R.C. 5715.07, which provides as follows:
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All files, statements, returns, reports, papers, or documents of any kind
relating to the assessment of real property which are in the office of a county
auditor or county board of revision or in the official custody or possession of
such officer or board shall be open to public inspection.

Whether a Document Is a Trade Secret Pursuant to R.C. 1333.51(A)(3) Is a
Question of Fact

You ask first whether rent rolls, financial statements, income and expense statements,
preliminary appraisal reports, and other documents labeled "confidential” are trade secrets
protected from public inspection by R.C. 1333.51. A "trade secret" is defined by R.C.
1333.51(A)(3) as

the whole or any portion or phase of any scientific or technical information,
design, process, procedure, formula, or improvement, or any business plans,
financial information, or listing of names, addresses, or telephone numbers,
which has not been published or disseminated, or otherwise become a matter of
general public knowledge. Such scientific or technical information, design,
procezs, procedure, formula, or improvement, or any business plans, financial
information, or listing of names, addresses, or telephone numbers is presumed to
be secret when the owner thereof takes measures designed to prevent it, in the
ordinary course of business, from being available to persons other than those
selected by the owner to have access thereto for limited purposes.

Trade secrets have been held to include certain types of commercial and financial information.
"Although trade secrets are generally thought of as scientific or technical designs, processes,
procedures or formulas, the state legislature has specifically included within the statutory
definition the terms ’business plans’ and ’financial information.”" State, ex rel. Jacobs v.
Prudoff, 30 Ohio App. 3d 89, 93, 506 N.E.2d 927, 932 (Lorain County 1986). The types of
documents you have described, i.e., rent rolls including names and addresses, financial
statements, income and expense statements, and preliminary appraisal reports, clearly constitute
"financial information,” and thus they might qualify as trade secrets, depending on the
circumstances.

However, whether any particular information qualifies as a trade secret within the
meaning of R.C. 1333.51(A)(3) requires a factual determination. Water Management, Inc. v.
Stayanchi, 15 Ohio St. 3d 83, 472 N.E.2d 715 (1984). "The particular documents in question
must be scrutinized according to the standards set forth in [R.C. 1333.51(A)(3)]." State, ex rel.
Jacobs, 30 Ohio App. 3d at 93, 506 N.E.2d at 932. In Pyromarics, Inc. v. Petruziello, 7 Ohio
App. 3d 131, 134-5, 454 N.E.2d 588, 592 (Cuyahoga County 1983) (quoting Koch Eng’g v.
Faulconer, 610 P.2d 1094, 1104 (Kansas 1980)), the court noted that such scrutiny requires a
determination of the following factors:

(1) The extent to which the information is known outside the business, (2) the
extent to which it is known to those inside the business, i.e., by the employees,
(3) the precautions taken by the holder of the trade secret to guard the secrecy
of the information, (4) the savings effected and the value to the holder in having
the information as against competitors, (5) the amount of effort or money
expended in obtaining and developing the information, and (6) the amount of
time and expense it would take for others to acquire and duplicate the
information.
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Thus, each type of document in question, such as rent rolls, financial statements, income
and expense statements, preliminary appraisal reports, and any other documents, must be
examined with respect to these factors. Since such a determination is purely factual, however,
it cannot be made by means of an opinion of the Attorney General. 1983 Op. Att’y Gen. No.
83-057.

All Documents Relating to the Assessment of Real Property That Are in the
Office of a Board of Revision or in the Custody or Possession of the Board
Are Open to Public Inspection Pursuant to R.C. 5715.07

Your second question asks whether all documents submitted to a board of revision in
advance of a hearing are open to public inspection pursuant to R.C. 5715.07.

The language of R.C. 5715.07 is broad. With respect to the county board of revision,
the disclosure requirement of R.C. 5715.07 applies to "all...documents of any kind relating to
the assessment of real property” that are in the office of the board or in the custody or
possession of the board. R.C. 5715.07. Whether R.C. 5715.07 is applicable to any particular
document therefore depends upon whether the document relates to the assessment of real

property.

"Assessment” is not defined for purposes of R.C. 5715.07, and thus it must be accorded
its natural, literal, common or plain meaning. Sraze v. Dorso, 4 Ohio St. 2d 60, 446 N.E.2d
449 (1983). The dictionary defines "assessment,"” with respect to taxation, as "[t]he listing and
valuation of property for the purpose of apportioning a tax upon it, either according to value
alone or in proportion to benefit received." Black’s Law Dicrionary 116 (6th ed. 1990). The
authority to assess the real property of the county lies with the county auditor. R.C. 5713.01.
However, R.C. 5715.11 provides that "complaints relating 1o the valuation or assessment of real
property” are required to be heard by the county board of revision. (Emphasis added.) R.C.
5715.11 also provides that "[t}he board shall investigate all such complaints and may increase
or decrease any such valuation or correct any assessment complained of, or it may order a
reassessment by the original assessing officer.” Thus, although the duty to assess the real
property of the county lies with the county auditor, the county board of revision has the power
to correct assessments and to order reassessments. Any documents used by the board of revision
for this purpose clearly relate to the assessment of real property.

Your letter raises the question of whether documents representing trade secrets that are
used by the board of revision to correct assessments are available for public inspection pursuant
to R.C. 5715.07. Trade secrets have long been recognized in Ohio as a form of property. See,
e.g., Recording and Computing Machines Co. v. Neth, 7 Ohio N.P. (n.s.) 217, 237 (C.P.
Montgomery County 1904), aff’d, 75 Ohio St. 603 (1906} ("[tJhat which he has been employed
and paid to accomplish becomes, when accomplished, the property of his employer," quoting
Solomons v. U.S., 137 U.S. 342, 346 (1890)); see also National Cash Regisier v. Heyne, 10
Ohio N.P. (n.s.) 465 (C.P. Montgomery County 1910). It is the element of secrecy that makes
a trade secret a valuable property. "[T}he nature of a trade secret is such that so long as it
remains a secret it is valuable property to its possessor, who can exploit it commercially to his
own advantage." Underwater Storage, Inc. v. United States Rubber Co., 371 F.2d 950 (D.C.
Cir. 1966), cert. den., 386 U.S. 911 (1967). Once revealed, a trade secret loses its value to the
owner. However, R.C. 5715.07 contains no express exceptions for trade secrets.’

' R.C. 5715.07 was originally enacted in 1915 as G.C. 5591, 1914-1915 Ohio Laws 272
(H.B. 29, eff. Jan. 1, 1916). R.C. 1333.51, which offers express statutory protcction for trade
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R.C. 1333.51, which grants statutory protection to trade secrets, does not apply to
information made available for public inspection under R.C. 5715.07. R.C. 1333.51 prohibits
(1) a person from obtaining a trade secret with the intent to deprive the owner of its control or
the intent to convert the trade secret to his own use or the use of another, (2) a person who has
obtained a trade secret with the owner's consent from converting the trade secret to his own use
or that of another person or, without the owner's consent, making a copy or exhibiting it to
another.” However, only "persons" are prohibited from the activities listed in R.C. 1333.51.
"Person” is not defined specifically for R.C. 1333.51. Geaerally, "unless expressly provided,
the term "person,’ when used in a statute, does not encompass public entities such as the state,
counties, or municipal corporations, or officers thereof.” 1979 Op. Att’y Gen. No. 79-062 at
2-209. See also In re McLaughlin, 16 Ohio Op. 2d 191 (P. Ct. Noble County 1960), aff’d, 17
Ohio Op. 2d 498 (Ct. App. Noble County 1961). The county board of revision is comprised
of the county treasurer, the county auditor, and the president of the board of county
commissioners. R.C. 5715.02. Each of thesc positions constitutes a county office. See R.C.
305.01 (board of county commissioners); R.C. 319.01 (county auditor); R.C. 321.01 (county
treasurer). Thus, the prohibitions of R.C. 1333.51 do not apply to the activities of the county
board of revision in the exercise of its statutory duty to make documents available for public
inspection pursuant to R.C. 5715.07. See generally Thaxton v. Medina City Bd. of Educ., 21
Ohio St. 3d 56, 58, 488 N.E.2d 136, 138 (1986) ("a public board of education is not a "person,’
as defined in R.C. 1331.01(A), when the board operates within its clear legal authority").

As explained in note one, supra, since legislation was first enacted in 1967 to provide
express statutory protection for trade secrets, the General Assembly has acted to protect trade
secrets from being made available for public inspection in certain defined circumstances. See,
e.g., R.C. 122.36(A), (B). The failure to do so under the circumstances addressed in this
opinion may well be the result of inadvertence, and thus it may be appropriate for this issue to
be addressed by legislation.

secrets, was enacted substantially later, in 1967. 1967-1968 Ohio Laws, Parts II-III, 2733 (Am.
H.B. 730, eff. Nov. 14, 1967). Since 1967, the General Assembly has expressly provided, in
certain instances, that material consisting of trade secrets is not open to public inspection for that
very reason. See, e.g., R.C. 122.36(A) ("[a]ny materials or data submitted, made, or received
by the director of development, the industrial technology and enterprise advisory board, and the
controlling board, to the extent that the material or data consists of trade secrets...is not deemed
to be public information or public documents and shall not be open to public inspection™).
(Emphasis added.) R.C. 122.36(B) provides similar protection for information "submitted, made
available to, or received by Ohio technology transfer agents or the department of development
in connection with the activities of the Ohio technology transfer organization...to the extent that
the materials or data consist of trade secrets." (Emphasis added.) These legislative exceptions
to protect the confidentiality of trade secrets clearly reveal that the General Assembly has
recognized the value of trade secrets to their owners and the need to protect them from
disclosure to the public. Accordingly, it appears that the failure of the General Assembly to
provide an express exception to R.C. 5715.07's public inspection requirement in the case of
trade secrets might be the result of inadvertence, and may present an appropriate subject to be
addressed by legislation.

2

: R.C. 1333.5] further prohibits a person from using force, violence, threat, bribe,
reward or offer of anything of value to obtain or attempt to obtain an article representing a trade
secret, and from entering upon the premises of another, without authorization, with intent to
obtain possession of or access to an article representing a trade secret. R.C. 1333.51(D) and

(E).
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Real Estate Appraisal Reports that Relate to the Assessment of Real Property
Are Open to Public Inspection Pursuant to R.C. 5715.07

Your third question asks whether real estate appraisal reports submitted to a board of
revision in advance of a hearing are available for public inspection. R.C. 5715.07 requires all
documents relating to the assessment of real property that are in the possession of the board of
revision to be open to public inspection. Thus, real estate appraisal reports relating to the
assessment of real property that are in the office of the board of revision or in its custody or
possession are open to public inspection pursuant to R.C. 5715.07.

Members and Employees of a County Board of Revision Do Not Violate R.C.
5715.49 or R.C. 5715.50 When They Permit Public Inspection of Documents
Pursuant to R.C. 5715.07

Your fourth question asks under what circumstances, if any, the members or employees
of a board of revision could be held accountable under R.C. 5715.49 or R.C. 5715.50 for
permitting inspection of documents pursuant to R.C. 5715.07.

R.C. 5715.49 prohibits a former or present county auditor or member of a county board
of revision from divulging, "except in the performance of his duties or upon the order of the
department of taxation, or when called upon to testify in any court or proceeding, any
information acquired by him in the exercise of the powers vested in him by the laws relating to
taxation, or while claiming to exercise any such powers, as to the transactions, property, or
business of any person, company, firm, corporation, association, or partnership.” R.C. 5715.50
sets forth a similar prohibition for former and present experts, clerks, and employees of the
county auditor, county board of revision, and tax commissioner, and former and present
deputies, assistants, and agents of the tax commissioner. '

The prohibitions expressed in R.C. 5715.49 and R.C. 5715.50 do not apply when the
officer or employee divulges information "in the performance of his duties.” The requirement
of R.C. 5715.07 that all documents relating to the assessment of real property be open to public
inspection necessarily places an affirmative duty upon the members and employees of a county
board of revision to make such documents available for public inspection. Therefore, when a
member or an employee of the county board of revision, purswant to R.C. 5715.07, makes
available for public inspection documents concerning the transactions, property, or business of
any person, company, firm, corporation, association, or partnership there is no violation of R.C.
5715.49 or R.C. 5715.50 because such action on the part of the employee or board member
occurs "in the performance of his duties."?

> In 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-087, it was determined that information required to be
open to public inspection under R.C. 5715.07 is excepted from the prohibition against disclosure
contained in R.C. 5715.49 and R.C. 5715.50. This conclusio: was based on the reasoniag of
1931 Op. Att'y Gen. No. 3703, vol. I, p. 1295, which construed the provisions of G.C. 5551
(currently at R.C. 5715.07) and G.C. 12924-7 (currently at R.C. 5715.49). 1931 Op. No. 3703
concluded that G.C. 12924-7 (now R.C. 5715.49) "clearly relates to information secured in
connection with tax returns and not to information bearing upon valuations assessed by public
officials.” 1931 Op. No. 3703 at 1298.
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Based on the foregoing, it is my opinion and you are hereby advised as follows:

1.

The determination of whether a particular document represents a
“trade secret,” as it is defined by R.C. 1333.51(A)(3), is a
question of fact and therefore cannot be determined by means of
an Attorney General opinion.

Pursuant to R.C. 5715.07, all documents relating to the assessment
of real property that are in the office of a county board of revision
or in the official custody or possession of the board of revision are
required to be open to public inspection.

A member or an employee of a county board of revision who,
pursuant to R.C. 5715.07, makes available for public inspection
documents concemning the transactions, property, or business of
any person, company, firm, corporation, association or partnership
that are in the office of the county auditor or county board of
revision or in the official custody or possession of such officer or
board, does not violate R.C. 5715.49 or R.C. 5715.50.





