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      October 27, 2009 
                 

OPINION NO. 2009-042 

The Honorable Jonathan D. Blanton 
Jackson County Prosecuting Attorney 
295 Broadway Street, Suite 100 
Jackson, Ohio 45640 
 
Dear Prosecutor Blanton: 

You have requested an opinion whether the positions of mayor of a noncharter city that 
has not adopted an optional statutory plan of government and president of the city’s chamber of 
commerce are compatible.1

The following five-question test is used for determining whether a person serving in a 
public position may hold a private position at the same time:2

1. Is the public position a classified employment within the terms of R.C. 
124.57? 

2. Does a constitutional provision or statute prohibit a person from serving in 
both positions at the same time? 

 

1  A city may operate under the statutory form of government prescribed by general laws, 
see R.C. Chapters 731 and 733, or an optional statutory form of government, see R.C. Chapter 
705.  1989 Op. Att’y Gen. No. 89-050 at 2-213 and 2-214; see Ohio Const. art. XIII, § 6; Ohio 
Const. art. XVIII, § 2.  However, if a city should prefer a form of government different from 
those provided in R.C. Title 7, the city may frame and adopt “a charter for its government and 
may, subject to the provisions of section 3 of [Article XVIII of the Ohio Constitution], exercise 
thereunder all powers of local self-government.”  Ohio Const. art. XVIII, § 7.  R.C. Title 7 thus 
prescribes several statutory forms of government for noncharter cities, while the form of 
government for cities that adopt a charter is established by the charter.  1989 Op. Att’y Gen. No. 
89-050 at 2-213 and 2-214. 

2  The position of president of a city’s chamber of commerce is a private position.  See R.C. 
1725.01; R.C. 1725.06. 
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3. Is there an impermissible conflict of interest between the two positions? 

4. Are there local charter provisions, resolutions, or ordinances which are 
controlling? 

5. Is there a federal, state, or local departmental regulation applicable? 

See 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-023 at 2-227. 

Question one asks whether the public position is a classified employment within the 
terms of R.C. 124.57.  This statute prohibits, except as provided therein, an officer or employee 
in the classified service of a city from holding a partisan political office.3  See 2 Ohio Admin. 
Code 123:1-46-02(C)(1), (6); 2007 Op. Att’y Gen. No. 2007-037 at 2-379. 

As an elected city officer, see R.C. 733.02, a mayor is in the city’s unclassified service, 
rather than its classified service.  R.C. 124.11(A)(1).  R.C. 124.57 thus does not prohibit a city 
mayor from serving as the president of a city’s chamber of commerce. 

Question two asks whether a constitutional provision or statute prohibits a person from 
serving in both positions at the same time.  Nothing in either the Ohio Constitution or the 
Revised Code bars a person from serving concurrently in the positions of city mayor and 
president of a city’s chamber of commerce.  Hence, no constitutional provision or statute 
prohibits a person from serving in both positions at the same time. 

Question three asks whether there is an impermissible conflict of interest between the two 
positions.4  A review of the powers, duties, and responsibilities of the positions of city mayor 

 

3  Language in a city charter, ordinance, resolution, or collective bargaining agreement may 
declare that an officer or employee in the classified service of the city may hold a partisan 
political office.  2006 Op. Att’y Gen. No. 2006-005 at 2-47 n.6; 1991 Op. Att’y Gen. No. 91-065 
(syllabus, paragraph one). 

4  R.C. 102.08 authorizes the Ohio Ethics Commission (Commission) to address the 
application of the ethics and conflict of interest provisions of R.C. Chapter 102 and R.C. 
2921.42-.43.  In light of this specific grant of authority to the Commission, we will refrain from 
interpreting and applying these provisions to your situation by way of a formal opinion.  See 
1987 Op. Att’y Gen. No. 87-033 (syllabus, paragraph 3).  Instead, any questions concerning the 
interpretation and application of R.C. Chapter 102 and R.C. 2921.42-.43 to your situation should 
be directed to the Commission.  See generally Ohio Ethics Comm’n, Advisory Op. No. 2008-02 
(applying the provisions of R.C. Chapter 102 and R.C. 2921.42-.43 to a situation involving a city 
council member accepting a job with a chamber of commerce that is doing or seeking to do 
business with, regulated by, or interested in matters before the city); Ohio Ethics Comm’n, 
Advisory Op. No. 76-007, slip op. at 1 (addressing the question “whether there would be a 
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and president of a city’s chamber of commerce discloses that potential conflicts of interest may 
arise because the city and chamber of commerce may enter into contractual relationships with 
each other.  See, e.g., R.C. 715.01; R.C. 715.011; R.C. Chapter 1731; 2003 Op. Att’y Gen. No. 
2003-036.  If a city mayor were required to deliberate, discuss, or negotiate the terms of a 
contract between the city and a chamber of commerce that employs him as president, it might be 
difficult for the mayor to perform his duties and exercise his discretion in a completely objective 
and disinterested manner because of his position with the chamber of commerce.  See 2009 Op. 
Att’y Gen. No. 2009-005 at 2-32; 2006 Op. Att’y Gen. No. 2006-003 at 2-29. 

While such conflicts may arise between the positions of city mayor and president of its 
chamber of commerce, the mere possibility of them occurring does not prohibit a person from 
holding both of these positions at the same time, provided the person is able to avoid the 
conflicts by abstaining from participating in deliberations, discussions, and negotiations 
pertaining to contracts between the city and chamber of commerce.  See, e.g., 2006 Op. Att’y 
Gen. No. 2006-003 at 2-29 and 2-30; 2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-051 at 2-445 and 2-446.  
With respect to your particular situation, we believe that it is likely that a city mayor can avoid 
participating in deliberations, discussions, and negotiations pertaining to contracts between the 
city and its chamber of commerce. 

No statute mandates that a city and its chamber of commerce enter into any contracts 
with each other.  Thus, the occasions in which a person who serves as the city’s mayor and 
president of its chamber of commerce would be required to discuss, deliberate, or negotiate the 
terms of such contracts should be infrequent.  Also, the city mayor may remove himself from any 
such deliberations, discussions, and negotiations should they arise without impairing the city’s 
ability to enter into such contracts.  See generally 2003 Op. Att’y Gen. No. 2003-006 at 2-37 and 
2-38 (in a matter in which the objectivity of a person is impaired, the person has a duty to abstain 
from participating in the matter).  Accordingly, conflicts of interest that may arise because the 
city and its chamber of commerce may enter into contractual relationships with each other do not 
prohibit a person from serving simultaneously as a city mayor and president of its chamber of 
commerce, provided the person, as mayor, does not participate in deliberations, discussions, and 
negotiations concerning contracts between the city and chamber of commerce. 

The final two questions ask about the applicability of charter provisions, resolutions, or 
ordinances, and federal, state, and local regulations.  No charter provision or federal or state 
regulation prohibits a person from serving simultaneously as a city mayor and president of a 
city’s chamber of commerce.5  Whether an applicable city resolution, ordinance, or regulation 

 

‘conflict of interest’ for the city to pay the fifty dollar annual dues for membership in the 
Chamber of Commerce for the mayor’s administrative assistant to represent the city at Chamber 
functions”). 

5  Except as provided in 5 U.S.C.S. § 1502(c) and 5 U.S.C.S. § 1503, if a city officer or 
employee is employed principally in connection with an activity that is financed in whole or in 
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bars a person from holding these two positions at the same time is a question for city officials to 
answer.  Therefore, absent a city resolution, ordinance, or regulation prohibiting its mayor from 
serving also as the president of the city’s chamber of commerce, a person may hold these two 
positions at the same time, provided the person, as mayor, does not participate in deliberations, 
discussions, and negotiations concerning contracts between the city and chamber of commerce.6

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised that a person may serve 
simultaneously as the mayor of a noncharter city that has not adopted an optional statutory plan 
of government and president of the city’s chamber of commerce, provided the person, as mayor, 
does not participate in deliberations, discussions, and negotiations concerning contracts between 
the city and chamber of commerce.  

      Respectfully, 

       
      RICHARD CORDRAY 
 Ohio Attorney General 

                                                 

part by loans or grants made by the federal government, and exercises some function in 
connection with that activity, the city officer or employee may not be a candidate for elective 
office.  See 5 U.S.C.S. § 1501(4); 5 U.S.C.S. § 1502(a)(3); see also 5 C.F.R. §§ 151.101-.122.  
This prohibition is commonly known as the Hatch Act. 

Whether the Hatch Act applies in your situation is a question of fact that must be 
addressed by city officials or, ultimately, the courts.  See 2009 Op. Att’y Gen. No. 2009-010 at 
2-92 n.6.  Guidance in answering this question may be provided by the United States Office for 
Special Counsel.  See 5 U.S.C.S. § 1504.  We therefore recommend that city officials confronted 
with the situation in question contact that federal entity for guidance. 

6  While it is unlikely, a regulation or rule of a chamber of commerce may prohibit its 
president from serving as a city mayor.  It is assumed, however, for the purpose of this opinion, 
that such a regulation or rule does not exist. 


