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OPINION NO. 96-009 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 2151.418, a home that constitutes a "foster home" or "family 
foster home," as those terms are defined in R.C. 2151.011(B), is a permitted use 
in all zoning districts in which residential uses are permitted, and no township 
zoning regulation may require a conditional permit or any other special exception 
certification for any such home. 

To: Charles F. Kennedy, nI, Van Wert County Prosecuting Attorney, Van Wert, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, January 22, 1996 

By letter dated August 8, 1995, you have requested a formal opinion of the Attorney 
General addressed to a township zoning question. According to your letter, a township has in 
force a duly enacted zoning code. One type of district created by the code has as its principal 
permitted uses single family dwellings, multi-family dwellings, and home occupations. Located 
in one of these districts is a dwelling that is being operated as a foster home under the auspices 
of the Ohio Youth Advocate Program, Inc., an entity licensed by the Ohio Department of 
Human Services under Ohio Administrative Code Chapter 5101:2-7. You specifically ask 
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whether the township may require this dwelling to obtain a conditional use pennit, as required 
of "group homes" by the zoning code. 

In order to answer your question, it is first necessary to examine the extent of a 
township's authority with respect to zoning. As stated in Bd. of Township Trustees v. Funtime, 
Inc., 55 Ohio St. 3d 106, 563 N.E.2d 717 (1990) (syllabus, paragraph one), "[t]he zoning 
authority possessed by townships in the state of Ohio is limited to that which is specifically 
conferred by the General Assembly." Pursuant to R.C. 519.02, a board of township trustees 
has authority to adopt a comprehensive plan of zoning for the unincorporated areas of the 
township for the purpose of promoting the public health, safety, and morals. Expressly included 
within the types of regulations a board of township trustees may adopt are those relating to, 
among other things, "the density of population, the uses of buildings and other structures ... , and 
the uses of land for trade, industry, residence, recreation, or other purposes." RC. 519.02. 
See generally RC. 519.21 (powers not conferred by RC. Chapter 519). 

The General Assembly has enacted specific legislation, however, limiting the application 
of local zoning to foster homes. Pursuant to RC. 2151.418: 

Any foster home or family foster home shall be considered to be a 
residential use of property for purposes of municipal, county, and township 
zoning and shall be apermitted use in all zoning districts in which residential uses 
are permitted. No municipal, county, or township zoning regulation shall require 
a conditional permit or any other special exception certification for any foster 
home or family foster home. (Emphasis added.) 

See generally R.C. 2151.011(B)(5) (defining "foster home" as meaning "a family home in which 
any child is received apart from the child's parents for care, supervision, or training"); Re. 
2151.011(B)(48) (defining "family foster home" as meaning, with certain exceptions, "a private 
residence in which no more than five children, or in which all children in a sibling group, are 
received apart from their parents, guardian, or legal custodian by an individual for hire, gain, 
or reward for nonsecure care, supervision, or training twenty-four hours a day"). Thus, Re. 
2151.418 expressly declares that "foster homes" and "family foster homes" are a permitted use 
in all districts in which residential uses are permitted. Further, Re. 2151.418 expressly 
prohibits a municipality, county, or township from requiring either type of home to obtain a 
conditional permit or other special exception certification. To the extent that a local zoning 
regulation conflicts with RC. 2151.418, it must fall. See Fox v. JohnslJ'n, 28 Ohio App. 2d 
175, 275 N.E.2d 637 (Mahoning County 1971). 

According to your opinion request, the township zoning code requires a group home, 
defined in the zoning code as, "[a] residential facility that provides room and board, personal 
care, habilitation services, and supervision in a family setting for persons with developmental, 
social, and/or behavioral problems," to obtain a conditional use permit. It is apparent, however, 
that the definition of "group home" in the township zoning code may, in certain circumstances, 
encompass a "foster home" or a "family foster home," as the latter are defined in Re. 
2151.011(B). To the extent that a "group home," as dermed in the township zoning code, 
constitutes either a "foster home" or "family foster home," as those terms are defined in RC. 
2151.011(B), however, the township zoning code must yield to the terms of R.C. 2151.418. 
See Fox v. Johnson, supra. Accordingly, such home must be permitted in any zoning district 
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that permits residential uses, and the township may not require the home to obtain a conditional 
use permit. 

In addition to the potential conflict with R.C. 2151.418, the township zoning code's 
definition of "group home" raises an additional concern, arising out of a number of cases 
decided prior to the 1989 enactment of RC. 2151.418. 1 This rather incongmous line of cases 
commenced with Garcia v. Siffrin Residential Ass'n, 63 Ohio St. 2d 259, 407 N.E.2d 1369 
(1980), cerro denied 450 U.S. 911 (1981). In Garcia, the court struck down various statutory 
provisions which allowed licensed family homes and licensed group homes to be located in 
residential districts, regardless of local zoning restrictions. See Garcia V. Siffrin Residential 
Ass'n, 63 Ohio St. 2d at 259-261, 407 N.E.2d at 1371 n.l. The Garcia court allowed the 
municipal zoning code to prevail over the conflicting statutory provisions. On the same day that 
Garcia was announced, the court decided Carroll V. Washington Township Zoning Comm 'n, 63 
Ohio St. 2d 249, 408 N.E.2d 191 (1980), and allowed to stand a township zoning code that 
excluded foster homes from a district zoned for "one family residential dwelling units." 

One year later the court held, on facts similar to those in Garcia and Carroll, that a 
foster care facility for delinquent boys qualified as a "dwelling-single family," rather than as a 
boarding house, as defined in the zoning code. Saunders V. Clark County Zoning Dep't, 66 Ohio 
St.2d 259, 421 N.E.2d 152 (1981). The Saunders court broadly interpreted the county zoning 
code's definition of "family" and concluded that the facility in question was occupied by a 
"family. ,,2 While the Saunders court paid little deference to its earlier decisions in Garcia and 
Carroll, it did not overrule those cases. As a result, no clear standard exists regarding the 
extent to which local authorities may use their zoning powers to regulate facilities like those 
considered in the Garcia, Carroll, and Saunders cases. With the enactment of RC. 2151.418 
in 1989, however, the General Assembly has made clear that in the enactment of zoning codes, 
local authorities must treat a "foster home" or "family foster home," as those terms are defined 
in RC. 2151.011(B), as any other residential use. This enactment of the General Assembly, 
therefore, represents the last and latest word on the subject of foster homes and must be 
considered controlling authority on that issue. 

I present the discussion of the foregoing cases because the definition of group home 
appearing in the zoning code you describe appears to be a hybrid of the definitions of "foster 
home" and" family foster home" contained in R.C. 2151.011(B) and the definition of "group 
home" appearing in R.C. 5123. 19(A)(3).3 The township'S definition of a group home arguably 

1 R.C. 2151.418 was enacted in 1987-1988 Ohio Laws, Part I, 198 (Am. Sub. S.B. 89, 
eff., in part, Jan. I, 1989). 

2 The definition of "family" considered in Saunders V. Clark County Zoning Dep't, 66 Ohio 
St.2d 259,421 N.E.2d 152 (1981), was almost identical to that in the township zoning code you 
describe, which defines a "family" as "[a] person living alone or two or more persons living 
together as a single housekeeping unit but not including a group occupying a boarding house, 
lodging house, or hotel." In the Saunders case, the county zoning code defmed a "family" as 
'" [a] person living alone, or two or more persons living together as a single housekeeping unit, 
in a dwelling unit, as distinguished from a group occupying a boarding house, lodging house, 
motel or hotel, fraternity or sorority house. '"~ 66 Ohio St. 2d at 262, 421 N.E.2d at 155. 

3 R.C. 5123. 19(A)(3) defmes a "group home" as "a residential facility that provides room 
and board, personal care, habilitation services, and supervision in a family setting for at least 
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could encompass a foster home, a family foster home, or a group home, as the latter temls are 
defmed by statute. The various types of homes, however, are different entities, and the power 
of local authorities to use their zoning powers to regulate such dwellings appears to be subject 
to different standards of judicial review. Your opinion request notes that the residence in 
question has been licensed as a foster home pursuant to 13 Ohio Admin. Code Chapter 5101:2-7 
which weighs in favor of cla:;sifyiog it as a foster home. Whether this home falls within the 
statutory definition of a "foster home" or a "family foster home," however, is a question of fact 
that cannot be resolved by means of an opinion of the Attorney General. See 1993 Op. Att'y 
Gen. No. 93-033. Rather, after examining the facts concerning the home about which you ask, 
you must determine whether the home is a "foster home" or "family foster home" for purposes 
of R.C. 2151.418. If the home is a "foster home" or "family foster home," it is a permitted 
use in any zoning district in which residential uses are permitted and cannot be required by a 
township zoning code to obtain a conditional permit or other special exception certification. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised that, pursuant to R.C. 2151.418, a 
home that constitutes a "foster home" or "family foster home," as those terms are defined in 
R.C. 2151.011(B), is a permitted use in all zoning districts in which residential uses are 
permitted, and no township zoning regulation may require a conditional permit or any other 
special exception certification for any such home. 

nine but not more than sixteen mentally retarded or developmentally disabled persons. " 
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