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OPINION NO. 94-053 

Syllabus: 

When the electors of a township that includes a city and a village approve a levy 
under R.C. 5705.19(1') for cemetery purposes, the proceeds of such levy accrue 
only to the township and may not be used to maintain a cemetery that is owned 
by, and located within, the city or village. 

To: William R. Biddlestone, Athens County Prosecuting Attorney, Athens, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, August 30, 1994 

You have requested an opinion concerning the duty of a township to maintain various 
cemeteries located within the township and the use of township funds to maintain such 
cemeteries. As explained in your letter, a city located within a township passed a resolution 
transferring to the township the duty to maintain a cemetery that is located within, and owned 
by, the city. Subsequently, the township passed a tax levy outside the ten-mill limitation for the 
care and maintenanc;e of cemeteries. Further, you have indicated that the city remains part of 
the township, and that the electors of the city, as part of the township, voted on the approval of 
the levy you describe. Based upon these circumstances, you ask: 

1. 	 Can the [township] trustees legally expend the proceeds of the levy 
on the care and maintenance of the cemeteries inside [a city and a 
village located in the township]? 

2. 	 Does the levy, a copy of the resolution and the ballot are attached, 
passed by the voters of [the township], require that the trustees 
maintain the cemeteries within the city [and the village located in 
the township]? 

3. 	 Does the ballot language require that the [township] trustees share 
the revenues from the levy with the city [and the village located in 
the township] in order for them to maintain their cemeteries? 

4. 	 Are the [township] trustees able to transfer to the city [and the 
village located in the township] a sum of money annually to allow 
the municipalities to care for and maintain their own cemeteries? 
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Township Levy Outside the Ten-mill Limitation for Cemetery Purposes 

Your letter states that the levy about which you ask was submitted for voter approval by 
the board of township trustees as a levy outside the ten-mill limitation. Such a levy is provided 
for in R.C. 5705.19, which states in pertinent part: 

The taxing authority of any subdivision at any time and in any year, by 
vote of two-thirds of all the members of the taxing authority, may declare by 
resolution ... that the amount of taxes that may be raised within the ten-mill 
limitation will be insufficient to provide for the necessary requirements of the 
subdivision and that it is necessary to levy a tax in excess of that limitation for 
any of the following purposes: 

(1') For maintaining and operating cemeteries; 

The resolution shall be confmed to the purpose or purposes described in 
one division of this section, for which the revenue derived therefrom shall be 
applied. The existence in any other division of this section of authority to levy 
a tax for any part or all of the same purpose or purposes does not preclude the 
use of such revenues for any part of the purpose or purposes of the division under 
which the resolution is adopted. (Emphasis added.) 

For purposes of R.C. Chapter 5705, the term "subdivision" includes, among other things, 
townships and municipalities. R.C. 5705.01(A). The "taxing authority" of a township is the 
board of township trustees, and the taxing authority of a municipal corpot:ation is the council or 
other legislative authority of the municipality. R.C.5705.01(C). For purposes ofR.C. Chapter 
5705, therefore, townships and municipalities are separate subdivisions with separate taxing 
authorities, and nothing within R.C. 5705.19 permits a tax levy under that section to be 
submitted jointly by more than one taxing authority. 

As in the situation you describe, it sometimes occurs that a municipality exists as part 
of a township, in which case persons who reside in the municipality are also residents of the 
township. The obligation for the payment of taxes by such persons to both political subdivisions 
in which they reside was addressed in 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-036. That opinion 
considered the permissible uses of the proceeds of a tax levy for road purposes that was placed 
on the ballot by a board of township trustees and was voted on by the electors of the township, 
including the residents of a city within that township. Op. No. 88-036 discussed the levying of 
taxes in such a situation, stating as follows: 

[T]erritory forming a municipal corporation remains part of the township in which 
it is located unless steps are taken to alter the township boundaries .... Residents 
of the municipality are, thus, also residents of the township and have obligations 
to both the municipal corporation and the township. See, e.g., Cp. No. 85-033 
at 2-118 ("[t]axpayers who reside in both the city and the township face extra tax 
burdens, since they must support the expenses of both the city and the 
township"); Op. No. 77-031 at 2-114 (inhabitants of a municipality within a 
township are "residents of both the municipality and the township with all of the 
benefits and obligations attendant thereto") .... Such residents are able to vote 
on both municipal and township issues. They are subject to both municipal and 
township tax levies. See, e.g., 1959 Op. Att'y Gen. No. 888, p.584. 
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Men a municipal corporation exists within a township, the legislative 
authority of the municipal corporation and the board of township trUStees are 
separate taxing authorities, and the proceeds of a tax levied by one of those 
taxing authorities accrues to the subdivision for which the taxing authority acts. 
(Emphasis added; various citations omitted.) 

1d. at 2-168 through 2-169. 

Op. No. 88-036 then concluded in syllabus, paragraph one: 

When voters of a township have approved a tax levy for road purposes, 
the proceeds of that levy accrue to the township, and the township has no 
obligation to distribute a portion of the proceeds to a municipal corporation that 
constitutes part of the township. Rather, the township trustees may expend the 
levy proceeds in such manner as they choose for purposes that are authorized by 
the levy. (Hmphasis added.) 

Thus, although a person who resides in a municipality that is part of a township may have tax 
obligations to both subdivisions, the proc.eeds of a tax levied by one subdivision accrue only to 
that subdivision. 

In the situation you describe, the tax levy was submitted by the board of township 
trustees to the voters of the township, of which a city and a village were part. Because the levy 
was submitted as a levy of the township, the proceeds of the levy accrue solely to the township, 
and the municipalities that are part of the township are not entitled to a portion of the proceeds 
of that levy merely because the residents of the municipalities are also residents of that township. 
The township trustees may, therefore, use the proceeds of the levy for any purposes authorized 
by the levy. See generally Ohio Const. art. xn, § 5 ("[n]o tax shall be levied, except in 
pursuance of law; and every law imposing a tax shall state, distinctly, the object of the same, 
to which only, it shall be applied"). 

Authority of Township Trustees to Expend Proceeds of Tax Levy 

A board of township trustees, as a creature of statute, "can exercise only those powers 
conferred by statute, or such others as are necessarily to be implitd from those granted, in order 
to enable them to perform the duties imposed upon them. II Trustees of New London Township 
v. Miner, 26 Ohio St. 452, 456 (1875). In order to detennine whether the township may use 
the proceeds of the tax levy you describe for the maintenance and care of public cemeteries 
within a city and a village in the township, it is, therefore, necessary to detennine whether the 
board is authorized by statute to make such expenditure. Further, because the questions you ask 
concern the use of township funds, it is necessary to bear in mind that, "[t]he authority to act 
in financial transactions must be clear and distinctly granted," and any doubt regarding the 
authority of a governmental entity to expend public funds must be resolved against the 
expenditure. State ex rei. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N.E. 571, 572, (1916). 

Township Duties Concerning Public Cemeteries 

Within R.C. Chapter 517 the General Assembly has granted townships certain authority 
with respect to the establishment and operation of cemeteries. The jurisdiction of a board of 
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township trustees over public cemeteries generally is set forth in R. C. 517.10, which states: 

The title to, right of possession, and control of all public cemeteries 
located outside any municipal corporation, which have been set apart and 
dedicated as public cemeteries, and any grounds which have been used as such 
by the public, but not expressly dedicated as a cemetery, except such as are 
owned or under the care of a religious or benevolent society, or an incorporated 
company or association, or under the control of the authorities of any municipal 
corporation, shall, severally be vested in the board of township trustees. 
(Emphasis added.) 

Concerning the care of such cemeteries, R. C. 517.11 states in part: "The board of township 
trustees shall provide for the protection and preservation of cemeteries un~er its jurisdiction .... 
The board may levy a tax to meet any costs incurred for these purposes, not to exceed one-half 
mill in anyone year, upon all the taxable property of the township." Additional duties with 
respect to public cemeteries are imposed \iiX'n boards of township trustees by R.C. 517.32, 
which states in pertinent part: 

Where the board of county commissioners has enclosed with a substantial 
fence ... all abandoned public cemeteries in the county, from which the remains 
of the dead have not been removed, the board of township trustees shall keep the 
fence in good repair, remove the undergrowth and weeds from such cemetery at 
least once a year, and pay the expense thereof from township funds. 

See also R.C. 517.01 (township may acquire land for cemetery purposes); R.C. 517.14 (joint 
township cemeteries); R.C. 517.27 (requiring township, in certain instances, to accept 
conveyance of public cemetery that is located in township and that is not under the control of 
a municipal corporation). 

Nothing in R.C. Chapter 517, however, authorizes a board of township trustees to 
maintain a cemetery that is owned by, and located within, a city or a village. Further, nothing 
within R.C. Chapter 759, which governs municipal and union cemeteries, authorizes a city to 
transfer to a township the duty of maintaining a city-owned cemetery. R.C. 759.19 does 
authorize the legislative authority of a village to transfer title to a cemetery owned by the village 
to the township in which the village is located "upon such terms as are agreed to between the 
village and the board [of township trustees]." It is only after a transfer of ownership from the 
village to the township under R. C. 759.19, however, that the township trustees have a duty 
under R. C. 517.11 to preserve and protect that cemetery. 

In answer to your first question, therefore, because a township of which a city and village 
are part has no authori~y to maintain a cemetery owned by, and located within, a municipal 
corporation within the township, it may not use the proceeds of a tax levied upon the township 
under R. C. 5705.19(1') for the maintenance of such a cemetery. 1 

Although a township may not, as in the situation you deScribe, use the proceeds of a tax 
levied under R.C. 5705.19(1') to maintain a cemetery owned by, and located within, a 
municipality in the township, there are a number of mechanisms available to townshIps and 
municipalities to assure that public cemeteries are adequately maintained. In addition to the 
alternative provided in R.C. 759.19, R.C. 759.27 authorizes one or more municipalities and one 

1 
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Disposition and Use of Tax Revenues 

Your second question asks whether the resolution and ballot language of the tax levy you 
describe requires the township to maintain the public cemeteries within the municipalities located 
in the township. R.C. 5705.10, which governs the disposition and use of the proceeds of a 
special levy ,2 states in pertinent part: "All revenue derived from a special levy shall be credited 
to a special fund for the purpose for which the levy was made .... Money paid into any fund 
shall be used only for the purposes for which such fund is established." 

As with any special levy approved by the ele<:tors of a subdivision, the contemplated uses 
of the proceeds of a levy can be no broader than the powers of the taxing authority of the 
subdivision levying the tax. Thus neither the language of the resolution nor the ballot language 
of the levy you describe can operate to confer upon the township trust~s authority to use the 
proceeds of a tax levied under R.C. 5705.19(T) to maintain a cemetery owned by, and located 
within, a municipal corporation within the township. See Trustees ofNew London Township v. 
Miner. 

Your third and fourth questions ask whether the township may "share the revenue" of the 
levy or transfer the proceeds of the levy to a city and a village located within the township for 
the maintenance of municipal cemeteries. Concerning the transfer of monies from a special fund 
of a subdivision, R.C. 5705.14 states: 

No transfer shall be made from one fund of a subdivision to any other 
fund, by order of the coun or otherwise, except as follows: 

(0) The unexpended balance in any special fund, other than an 
improvement fund, existing in accordance with division (0), (F), or (G) of [R.C. 
5705.09 or R.C. 5705.12], may be transferred to the general fund or to the 
sinking fund or bond retirement fund after the termination of the activity, service, 
or other under'mking for which such special fund existed, but only after the 
payment of all obligations incurred and payable from such special fund. 
(Emphasis added.) 

The transfer of funds authorized by R.C. 5705.14(0), however, extends only to transfers 
between funds within the same subdivision. See 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-004. No other 
statute of which I am aware authorizes a township to share with, or transfer to, a municipality 
in the township the proceeds of a tax levied by the township under R.C. 5705.19(1'). Absent 

or more townships to unite in the establishment and management of a union cemetery. See 1962 
Gp. Att'y Gen. No. 3170, p. 601, 605 (R.C. 759.27 permits an existing cemetery to be 
established as a union cemetery). Another altefilative exists under R.C. 517.21, which permits 
a board of township trustees, in certain circumstances, to order an abandoned public or private 
cemetery to be discontinued and, at township expense, to provide for the removal and 
reinterment of all bodies and the removal and re-erection of all headstones and markers. 
Additionally, R.C. 517.28 and R.C. 517.29 establish a procedure by which a probate court may 
order that a cemetery under the control of municipal authorities be abandoned and removed. 

The term "special levy" refers to a levy for a specific purpose, as opposed to a general 
levy for current expenses. 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-058, 2-239 n. 1. 
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such statutory authority, a township may not share with, or donate to, a municipality within the 
township the proceeds of a tax levied under R. C. 5705.19(1') for the maintenance of municipally 
owned cemeteries. 

Conclusion 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that, when the electors of a 
township that includes a city and a village approve a levy under R.C. 5705.19(1') for cemetery 
purposes, the proceeds of such levy accrue only to the township and may not be used to maintain 
a cemetery that is owned by, and located within, the city or village. 




